Kamyonet
Volvo’dan ağır hizmete yönelik elektrikli kamyonlar hazırlığı
İnşaat işleri ve bölgesel dağıtım için Avrupa’da iki elektrikli konsept kamyon geliştiren Volvo Trucks, ağır kamyon segmentinde elektrifikasyonun uygulanabilirliğini araştırmaya başladı.
Volvo Trucks Genel Müdürü Roger Alm, “Ağır hizmet tipi elektrikli kamyonlar için bölgesel taşımacılık ve inşaat açısından uzun vadede büyük potansiyel görüyoruz. Konsept kamyonlarımızla, pazardaki ve toplumdaki ilgi düzeyini değerlendirirken geleceğe yönelik farklı çözümler aramayı ve ortaya koymayı hedefliyoruz” diyor ve altyapı ile teşvikin talep üzerindeki etkisine değinerek ekliyor, “elektrikli kamyonlara olan talebi artırmak için şarj altyapısının hızla genişletilmesi gerekirken, daha küçük çevresel ve iklim ayak izine sahip yeni araçlar seçilerek, öncü işlevi gören nakliyeciler için daha güçlü finansal teşviklerin yaratılması gerekiyor,”
Ağır hizmet tipi elektrikli kamyonlar, çalışma sırasında düşük gürültü seviyesi ve sıfır egzoz emisyonları sayesinde sürücüler ve inşaat işçileri için çalışma ortamının iyileştirilmesine yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra sıfır emisyon, pek çok inşaat projesinin devam etmekte olduğu şehirlerde hava kalitesi üzerinde de önemli ve olumlu bir etki yaratacaktır. Gürültü kirliliğine yol açmamaları sayesinde bu kamyonlar taşımacılık operasyonlarının gün içinde daha uzun süre gerçekleştirilmesini de mümkün kılacaktır. Bu da örneğin büyük inşaat projelerinin yanı sıra şehir içinde ve çevresinde yapılan taşımacılıkta, operasyonların optimize edilmesi için yeni olanaklar sağlayacaktır.
Bölgesel dağıtımda elektrikli ağır ticari araçlar kullanılarak taşımacılık sektörünün genel iklim etkisini azaltmak mümkün.
AB içerisinde kamyonla yapılan mal dağıtımının çoğunluğu bölgesel düzeyde gerçekleşiyor.
Volvo Trucks Çevre ve İnovasyon Direktörü Lars Mårtensson, “Avrupa’da bölgesel ürün taşımacılığı için yıllık ortalama 80.000 kilometre performansı gösteren çok sayıda kamyon var. Bu, elektrikli araçların bölgesel dağıtım alanında daha fazla kullanılması, fosilsiz elektrik enerjisi olması koşuluyla, önemli iklim kazanımları elde edileceği anlamına geliyor,” diyor.
Volvo Trucks, geliştirdiği elektrikli kamyonların pilot çalışmalarına Avrupa’da seçili müşterileriyle birlikte başlamayı planlıyor. İnşaat ve bölgesel dağıtım için geliştirilen elektrikli ağır hizmet tipi kamyonlara yönelik olarak başlanılacak pilot çalışmaların ilerleyen zamanda daha kapsamlı hale gelerek ticarileştirilmesi hedefleniyor.
Mårtensson “Elektrifikasyon hızı bir dizi faktöre bağlı olacak. Bir yandan şarj altyapısının kapsamlı bir şekilde genişletilmesi gerekirken, diğer yandan bölgesel güç şebekelerinin uzun vadede yeterli transfer kapasitesi sunabilmesini sağlamak gerekiyor. Daha fazla nakliyeciyi elektrikli araçlara yatırım yapmaya ikna etmek için finansal teşvikler yapılmalı. Bunun yanı sıra taşıma hizmetlerinde müşterilere daha uzun süreli sözleşmeler sunulabilir ve sürdürülebilir taşımacılık için ödeme yapmaya daha çok istekli davranarak katkıda bulunulabilir. Birçok nakliye operatörü çok küçük marjlara sahip, dolayısıyla her yeni yatırımın kârlı olması gerekiyor,” diye açıklıyor.
Taşımacılık sektöründe elektrifikasyonunun artmasına paralel olarak, içten yanmalı motorların verimliliğinin sürekli gelişmesi önümüzdeki uzun yıllar boyunca uzun yol kamyon taşımacılığı için kilit bir rol oynamaya devam edecek.
“Günümüzün kamyon motorları sıvılaştırılmış biyogaz veya HVO gibi çeşitli yenilenebilir yakıtlarla veya dizelle çalışabilen verimli enerji dönüştürücüleridir ve teknolojinin daha da geliştirilmesi mümkün,” diye belirtiyor Mårtensson.
“Türkiye’den talep olursa değerlendiririz.”
Volvo Trucks Elektromobilite Ürün Serisi Başkan Yardımcısı Jonas Odermalm, FE ve FL elektrikli kamyonet modellerinin seri üretimine Mart 2020’de başlayacaklarını ve bu modeller için aldıkları talebin olumlu görüldüğünü söyledi. FE ve FL modelleri ile ilgili pazar değerlendirmelerinin devam ettiğini ve sıfır emisyon konusunda kararlı şehirlerden iyi bir talep gördüklerini dile getiren Odermalm, “Bu işi talep bazlı yapmak daha mantıklı geliyor. Türkiye’den de teklif geldiği halde tabii ki değerlendiririz.” ifadelerini kullandı.
Alternatif yakıtlı/yürüyen aksamlı Volvo kamyonlar
• Volvo FL Electric ve Volvo FE Electric. Bu kamyonların her ikisi de tamamen elektriklidir ve örneğin şehir ortamlarında yerel dağıtım ve çöp taşıma amacıyla tasarlanmıştır.
• Volvo FH LNG ve Volvo FM LNG. Ağır hizmet tipi uzun yol operasyonlarına yönelik Volvo FH ve ağır hizmet tipi bölgesel taşımacılığa yönelik Volvo FM, sıvılaştırılmış doğal gaz veya biyogazla çalışır.
• Volvo FE CNG. Sıkıştırılmış doğal gaz veya biyogaza yönelik Volvo FE, yerel dağıtım ve çöp toplama amacıyla tasarlanmıştır.
Volvo Trucks’ın Türkiye distribütörü Temsa İş Makinaları ile Türkiye de bu teknolojik dönüşüm sürecini yakından takip ediyor.
Teknoloji ve inovasyona yaptığı yatırımlarla sektörde oyunun kurallarını değiştiren ve rekabeti yeniden tanımlayan Volvo Trucks’ın geniş ve inovatif ürün gamını müşterileriyle buluşturan Temsa İş Makinaları, sadece satış değil, çözüm odaklı hizmet şirketi olarak müşterilerine değer katıyor.
Bu yaklaşımla, satış sonrası hizmetlerde yatırımlarını artırarak devam eden Temsa İş Makinaları ve Volvo Trucks, tüm Türkiye’de satış ve satış sonrası ağını genişleterek, sektördeki gücünü gün geçtikçe artırıyor.
Temsa İş Makinaları’nın distribütörlüğünde daralan pazara rağmen büyümesini sürdüren Volvo Trucks Kasım sonu toplam pazar verilerine göre, pazar payını 3 katına çıkararak %7 seviyesine ulaştı.
Kamyonet
Mapar Otomotiv’den İzmir’e 7 bin metrekarelik Temsa servisi
İzmir Bornova’da Mapar Otomotiv tarafından yapımı tamamlanan Temsa Yetkili Servisi hizmete girdi. 7 bin metrekarelik büyüklüğüyle dikkat çeken servis, Temsa portföyündeki tüm otobüs ve midibüslerin yanı sıra FUSO Canter modellerinin servis ve bakım işlemleri yapılacak.
Türkiye’deki araç parkını genişletmeye devam eden Türk ticari araç sektörünün köklü markalarından Temsa, 2021 yılında başlattığı servis ağı dönüşüm projesini yaygınlaştırmaya devam ediyor. Satış sonrası hizmetler dönüşümün ana prensibi olarak belirlediği müşteri memnuniyetini, İzmir ve çevre illerde de güçlendirmek için önemli bir adım atan TEMSA, bölgedeki yeni servisini hizmete açtı.
Mapar Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin, Yönetim Kurulu Üyesi Hıdır Erdi Şahin ve İzmir Şubesi Genel Müdürü Caner Perk’in ev sahipliğindeki açılış törenine, Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Temsa CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu, Temsa Satış Sonrası Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Önder Göker, Temsa Satış Genel Müdür Yardımcısı Hakan Koralp, Temsa Satış Direktörü Baybars Dağ, Temsa yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Mapar Otomotiv tarafından gerçekleştirilen yatırımla yapımı tamamlanan servis, ticari araç segmentinin en önemli kriterlerinden biri olan hızlı ve güvenilir yol yardım hizmetini bir adım daha ileriye götürerek, Temsa’nın bölgesel gücünü pekiştirecek.
TİCARİ ARAÇ SEKTÖRÜNE İLHAM KAYNAĞI OLACAK
Düzenlenen törende konuşan Temsa CEO’su Tolga Kaan Doğancıoğlu, Temsa’nın sahip olduğu tüm kurumsal yönetişim esaslarının yanında değerlerine bağlı, iddialı iş yapan, müşterisini merkeze alan bir şirket olduğunu hatırlatırken, “Mapar Otomotiv’in gerçekleştirdiği bu yatırım aslında sadece İzmir’e, Ege’ye, Temsa’ya fayda sağlayan bir yatırım değil. Bu yatırımlar arttıkça, satış sonrası hizmetler böyle ilham verici hikayelerle zenginleştikçe, üretimde Avrupa’nın bir numarası olan Türk ticari araç sektörü de ülkemizde hak ettiği değeri daha iyi görecek. Ülkemize, insanımıza daha kalıcı bir değer yaratmak için bu yatırımların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bu yatırımı hayata geçirerek, Türk ticari araç sektörüne ilham kaynağı olan başta Mapar Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Şahin ve İzmir Şube Genel Müdürü Caner Perk olmak üzere, tüm Mapar Otomotiv ailesini yürekten tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
Mapar Otomotiv İzmir Şube Genel Müdürü Caner Perk ise Temsa ile uzun soluklu ve başarılarla dolu bir iş birliğine imza attıklarını belirten Caner Perk, “Temsa servisimiz 3 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplam 7 bin metrekarelik bir alana kurulu. Şu an 21 kişilik bir istihdam yaratıldı. 2024 yılı içinde bu sayının 50’ye ulaşmasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.
TÜM TEMSA ÜRÜN GAMINA HİZMET VEREBİLECEK
Temsa marka tüm otobüs ve midibüslerin yanı sıra FUSO Canter modellerinin servis ve bakım işlemleri gerçekleştirilecek. Mapar-İzmir bu kapsamda, Temsa ürün portföyündeki tüm araçlara hizmet verebilen Türkiye’deki ender servis noktalarından biri olacak.
Temsa’nın İzmir bölgesindeki 4’üncü servisi olarak hizmet verecek MAPAR-İzmir, 7 bin metrekarelik büyüklüğüyle dikkat çekiyor. En ileri satış sonrası hizmet teknolojilerinin kullanıldığı merkezde, otobüslere hizmet verebilecek toplam 8 adet kanallı ve 6 adet kanalsız hizmet alanı bulunuyor. Hizmet alanlarında, tesise ait özel alanda depolanan tüm yağlar kanal ve hizmet alanına otomatik olarak şarj ediliyor. İş gücü verimliliğini artıran bu otomatik sistem, her bir araç için gerekli bakım ve onarım süresini kısaltarak önemli bir zaman ve maliyet avantajı yaratıyor. İzmir Şehir Terminali’ne 3 kilometre mesafede merkezde ayrıca, toplam 800 metrekarelik alanı kapsayacak şekilde 1adet boya mix alanı, 2 adet boyahane alanı, 1 adet boya fırını yer alıyor.
Kamyonet
MAXUS ile Ticarette Elektrikli Araç Dönemi Başlıyor!
Son yıllarda farklı segmentlerde devam ettirdiği elektriklenme hareketini ticari araç sektörüne taşıyan Doğan Trend Otomotiv, %100 elektrikli MAXUS markası ile Türkiye pazarına güçlü bir giriş yaptı. Türkiye’de Doğan Trend Otomotiv’in temsil ettiği ve tarihi 1896 yılına dayanan İngiliz kökenli MAXUS, 2009 yılında Çinli otomotiv devi SAIC tarafından devralındı. 2 milyar dolarlık teknoloji ve inovasyon yatırımı ile marka güvenlik ve teknoloji bakımından daha da güçlenirken ürün gamı genişlemeye ve satış adetleri artmaya devam etti. Bugün itibarıyla 1 milyonun üzerinde satış rakamına ulaşan MAXUS, her yıl yaklaşık ürettiği 250 bin adet aracı başta Avrupa pazarları olmak üzere ihraç ediyor.
Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin, “Doğan Trend olarak, her daim müşterilerimizin beklentilerini ve ana akım trendleri takip ediyoruz. Şehir içi lojistik ihtiyacı arttıkça müşterilerimizin beklentileri hızla değişmeye başladı. Yoğun trafikte çok daha ekonomik olan ve arıza ihtimali neredeyse 0’a yakın hale gelen elektrikli araçların müthiş bir fırsat penceresi açtığını gördük. Bu vesile ile elektriğin bereketini ticari müşterilerimize sunmak üzere yola çıktık” dedi.
Soldan sağa: Doğan Trend Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı Tibet Soysal ve Doğan Trend Otomotiv CEO’su Kağan Dağtekin,
Doğan Trend KOBİ ve Filolara “Elektriğin Bereketi”ni getirdi!
Doğan Trend Olarak Türkiye’de elektrikli otomobiller konusunda en yüksek tecrübeye sahip distribütörlerden biri olduklarını söyleyen Doğan Trend Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı Tibet Soysal, “Tıpkı otomobil pazarında yaptığımız gibi elektrikli ticari araçlarda da bir ilki gerçekleştiriyoruz. MAXUS e-Deliver 3 ile segmentinin ilk elektrikli ticari aracını pazara sunarak bu alanda sektöre yenilik getiriyoruz” dedi. MAXUS’un, 2014 yılında elektrikli ticari araçlarıyla pazara giriş yaparak bu alanda öncü olduğunu belirten Tibet Soysal sözlerine şöyle devam etti: “2022 yılında Türkiye’de hafif ticari araçların payı 190 bin 623 adetlik satışla yüzde 24,3 olarak gerçekleşti. Pazarda 2019’dan bu yana belirgin bir büyüme ivmesi var. MAXUS ile Türkiye elektrikli ticari araç pazarında öncü olmak için yola çıktık. MAXUS e-Deliver 3, Türkiye ekonomisinin lokomotifi KOBİ’lere, filolara ve e-ticaret şirketleri için çevreci ve düşük işletme giderli bir seçenek olacak. Türkiye’de e-ticaret pazarında ciddi bir büyüme var ve Türkiye, yüzde 64’lük online alışveriş oranı ile Avrupa’da lider konumda. Lojistik, büyük filolar ve e-ticaret şirketleri, ile uzun süredir devam ettirdiğimiz görüşmelerimiz ile pazardaki ihtiyacı tespit ettik ve şimdi çözüm sunuyoruz. Bu pazarda da 1 tondan daha az yükleme hacmine sahip küçük araçlara yönelim trendi var. Araç başına günlük kullanım 50-150 kilometre arasında. Bu da kapı önü teslimatlar için en verimli çözüm olarak elektrikli ticari araçları öne çıkarıyor.”
ARACIMI NEREDE ŞARJ EDECEĞİM SORUNU ORTADAN KALKIYOR
Dünyayı fosil yakıtlardan kurtarma misyonuna sahip akıllı çözümler sunan şarj şirketi Wallbox ile işbirliğine giden Doğan Trend Otomotiv, elektrikli araç yatırımı yapmadan önce herkesin kafasındaki “nasıl şarj edeceğim” sorusuna da çözüm getirmiş. MAXUS e-Deliver 3, yatırımı yapan filo sahiplerinin çıkış noktalarına şarj üniteleri yerleştirilecek. Dağıtıma çıkan araç, bataryasını fulledikten sonra, şehir içinde dolaşacağından günün sonuna kadar bir daha şarj ihtiyacı olmayacak.
Doğan Trend Otomotiv Genel Müdür Yardımcısı Tibet Soysal, “MAXUS dünyanın 73, Avrupa’nın ise 20 ülkesinde faaliyetlerine devam ediyor.” diye konuştu. 989.000 TL’den satışa sunulan e-Deliver 3’ün bugüne kadar birçok farklı platformda “En İyi Elektrikli Van” seçildiğine vurgu yapan Tibet Soysal, “Ekonomik ve çevreci bir seçenek olması ile KOBİ, filo ve e-ticaret şirketlerinin sürdürülebilirlik hedeflerine önemli katkı sağlayacak” dedi. Dizel motorlu rakiplerinden yalnızca yakıt/enerji maliyeti olarak bile 5 kat daha ekonomik olan e-Deliver 3, MTV, 8 yıl batarya ve 5 yıl araç garantisi, bakım/onarım gibi avantajları ile 5 yılda 390 bin liranın üzerinde maliyet tasarrufu sunuyor” dedi.
MAXUS için 20 Hizmet Noktası Açılıyor! Doğan Trend güvencesinde 20 Hizmet Noktasında Olacak!
Maxus markasıyla ile ilk etapta 20 hizmet noktasında kullanıcılar ile buluşacaklarını ifade eden Tibet Soysal, “Türkiye’de e-Deliver 3 ile 2023’ün kalan 6 ayında minimum 500 adet satış öngörüyoruz. 2024’te yeni modellerin ürün ailemize eklenmesiyle satışlarımızı katlayarak büyütmeyi hedefliyoruz. MAXUS e-Deliver 3’e global filolardan, önemli lojistik firmalarından ve e-ticaret şirketlerinden şimdiden çok yoğun bir talep var” diye konuştu.
e-Deliver 3 Tek Şarj İle Şehir İçinde 371 km’ye varan Menzil Sunuyor!
MAXUS e-Deliver 3 tamamen elektrikli mimarisi ile, Türkiye pazarında yeni bir dönemin başlangıcını müjdeliyor. Ekonomik, çevreci, teknolojik, konforlu ve sessiz yapısıyla dikkat çeken doğuştan elektrikli yeni modelin, zengin donanımı kapsamında 2 farklı sürüş modu ve 3 kademeli KERS ayarı menzili uzatmaya yardımcı olurken verimi de artırıyor. 90 kW (122 PS) güç ve 255 Nm’lik tork üreten elektrikli motor, 50.23 kWsa batarya ile destekleniyor. Ekstrem hava koşullarına dayanıklı ileri batarya teknolojisi yoğun enerji, yüksek güç, ağırlıktan tasarruf, uzun yıllar kullanım, güvenlik gibi avantajları da beraberinde getiriyor. WLTP normlarına göre 238 km karma menzil sunabilen MAXUS e-Deliver 3, şehir içinde 371 km menzil sunuyor. Aracın ortalama enerji tüketim değeri 23.63 kWsa/100 km. 6.6 kWsa dahili AC şarj kapasitesine sahip modelin batarya doluluğu DC şarj istasyonlarında 45 dakikada yüzde 5’ten 80’e ulaşılabiliyor. Aracın maksimum hızı 120 km/s ile elektronik olarak sınırlandırılıyor.
Doğuştan Elektrikli Mimari ile Hafif ve Aerodinamik Tasarımı Buluşturan Model
Hafif ve aerodinamik yapısı ile sürüş konforunu artıran e-Deliver 3’ün yüzde 100 elektrikli mimarisi ve kullanılan malzemeler sayesinde araç dayanıklılığı, yük taşıma kapasitesi, sürüş konforu, performansı ve güvenliği artırılmış. Geniş ve yüksek sürücü ve ön yolcu bölümünde yüksek bir yol hakimiyeti sağlanıyor. Geniş cam yüzeyler, büyük ve elektrikli yan aynalar ile desteklenerek kıvrak manevra kabiliyetine katkıda bulunuyor. Gövdenin tüm alt bölgelerini çevreleyen plastik korumalar sayesinde kaldırım ya da bariyerler gibi şehir hayatındaki ufak hasarların önüne geçiliyor. Plastik korumalar, çamurlukları çepeçevre sarmalayarak hem aracın daha uzun süre temiz kalmasını hem de olası boya hasarlarının önüne geçirerek işletim maliyetlerinin düşürülmesine katkıda bulunuyor.
2 Euro Paletlik Yükleme Alanı
Hafif ticari araç segmentindeki önemli bir boşluğu dolduracak olan MAXUS e-Deliver 3, 4.555 mm uzunluğunda, 1780 mm genişliğinde ve 1895 yüksekliğindeki yapısıyla orta boy hafif ticari araçlar arasındaki yerini alıyor. 2910 mm’lik dingil mesafesine ile geniş iç mekân ve yükleme hacmi sağlayabiliyor. Arkada çift tarafa doğru açılan asimetrik kapılarıyla dar alanlarda da yükleme-boşaltma işlemlerinde pratik bir yapı sunuyor. 2180 mm uzunluğundaki 4.8 m3’lük yükleme alanına 2 Euro Palet yerleştirilebiliyor. Euro paletlerin yerleşimine uygun zemin genişliği sayesinde forklift ile de yükleme imkânı mevcut. Boş ağırlığı 1695 kg olan MAXUS e-Deliver 3’ün taşıma kapasitesi 905 kg. Sağ tarafta yer alan sürgülü yan kapı ile de yükleme-boşaltma işlemleri kolayca gerçekleştirilebiliyor.
Kamyon-Çekici
Mercedes-Benz Türk, devreye aldığı uygulamalarla karbon ayak izini azaltmaya devam ediyor
- Ürettiği araçlar ve geliştirdiği teknolojilerle ağır ticari araç endüstrisindeki öncülüğünü uzun yıllardır sürdüren Mercedes-Benz Türk, “çevreye duyarlı üretim” anlayışıyla sektörde rol model olmaya devam ediyor.
- Hayata geçirdiği enerji verimliliği projelerini geliştirmek için de çalışmalar gerçekleştiren şirket, 2022 yılında Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda en düşük spesifik enerji değerine ulaştı.
- Mercedes-Benz Türk, çalışmalarına başladığı güneş enerjisi santralinin devreye alınması ile Genel Müdürlük & Pazarlama Merkezi’nin elektrik enerjisi ihtiyacının yaklaşık yüzde 80’ini yeşil enerjiden sağlayacak.
- “Yeşil Fabrika” olma hedefi doğrultusunda Aksaray Kamyon Fabrikası’nın hol çatılarına 6 MWe gücünde güneş enerjisi santrali kurulumu için de saha çalışmalarına başlayan şirket, doğaya salınan CO2 miktarını önemli ölçüde azaltmayı hedefliyor.
Hoşdere Otobüs Fabrikası ve Aksaray Kamyon Fabrikası’nda ürettiği araçlar ve geliştirdiği teknolojilerle ağır ticari araç endüstrisindeki öncülüğünü uzun yıllardır sürdüren Mercedes-Benz Türk, “çevreye duyarlı üretim” anlayışıyla da sektörde rol model olmaya devam ediyor. Hem yürüttüğü üretim faaliyetleri hem de araçları ile karbon ayak izini azaltmayı hedefleyen şirket, gelecek nesillere daha temiz bir dünya bırakmak için çalışmalarını aralıksız olarak sürdürüyor. Daha önceki yıllarda olduğu gibi 2022 yılında da enerji verimliliği konusunda birçok projeyi hayata geçiren şirket, yeşil enerji alanında da önemli adımlar atmaya devam etti.
Hoşdere Otobüs Fabrikası, 2022 yılında en düşük spesifik enerji değerine ulaştı
Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda hayata geçirdiği enerji verimliliği projelerini geliştirmek için de çalışmalar gerçekleştiren Mercedes-Benz Türk, 2022 yılında Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda 2007 yılına göre araç başına yüzde 41’in üzerinde enerji tasarrufu elde etti.
Hoşdere Otobüs Fabrikası’nda 2019 yılında güneş enerjisi santralini kuran şirket, santralin kuruluşundan günümüze kadar 261 ton, sadece 2022 yılında ise 82 ton CO2 salımını engelledi. Fabrika, devreye alınan uygulamalar ile spesifik enerji tüketiminde 2022 yılında en düşük değere ulaştı.
2022 yılında Hoşdere Otobüs Fabrikası’nın klima santrallerine yaklaşık 50 adet frekans konvertörü ilave eden Mercedes-Benz Türk, böylece ilgili sistemlerde yüzde 30’lara varan oranlarda enerji verimliliği sağladı.
Mercedes-Benz Türk Genel Müdürlük & Pazarlama Merkezi kendi enerjisini üretecek
Mercedes-Benz Türk Genel Müdürlük & Pazarlama Merkezi’ne 3470 kWp gücünde güneş enerjisi santrali kurulumu için de çalışmalara başlayan şirket, 2023 yılında projeyi bitirmeyi planlıyor. Şirket, güneş enerjisi santralinin devreye alınması ile Genel Müdürlük & Pazarlama Merkezi’nin elektrik enerjisi ihtiyacının yaklaşık yüzde 80’ini yeşil enerjiden sağlayacak.
Aksaray Kamyon Fabrikası, her alanda olduğu gibi enerji yönetim modeli ile de bölgeye öncülük ediyor
Aksaray Kamyon Fabrikası üretimi, ihracatı, AR-GE çalışmaları ve sosyal fayda programlarının yanı sıra enerji yönetim modeli ile de bölgeye öncülük ediyor. “Yeşil Fabrika” olma hedefine adım adım ilerleyen şirket, “daha yeşil bir Aksaray” için 2022 yılında Mercedes-Benz Türk Hatıra Ormanı projesini de hayata geçirdi.
Sürdürülen enerji verimliliği çalışmaları sayesinde 2022’de 2017 yılına göre araç başına yüzde 45’in üzerinde enerji tasarrufu elde edildi. Sadece 2022’de bir önceki yıla göre araç başına enerji tüketim oranı yüzde 16 oranında düşürüldü. Söz konusu oranla birlikte, fabrikanın faaliyetlerine başladığı günden günümüze kadar araç başına tüketimde ve CO2 gaz salım miktarında en düşük seviyeye ulaşıldı.
Mercedes-Benz Türk, enerji etüdünün yapıldığı ve CO2 emisyonu azaltımı için yol haritasının hazırlandığı 2022 yılında ayrıca, “Yeşil Fabrika” olma hedefi doğrultusunda Aksaray Kamyon Fabrikası hol çatılarına 6 MWe gücünde güneş enerjisi santrali kurulumu için saha çalışmalarına da başladı. Şirket, söz konusu santralin devreye alınması ile doğaya salınan CO2 miktarını önemli ölçüde azaltmayı hedefliyor.
-
Araba Bakımı3 hafta önce
Chery Ücretsiz 19 Nokta Kontrolü ve Aksesuar İndirimiyle Kullanıcılarına Güven ve Değer Katıyor!
-
Blog3 hafta önce
Alman Teknolojisine Sahip Opel Modellerinde Yıl Sonu Ayrıcalıkları!
-
Otomobil3 hafta önce
Hyundai’den Yeni Bir MPV Hamlesi: 225 Beygirlik STARIA Hibrit
-
Araba Bakımı4 hafta önce
Euromaster “Lastik Oteli” ile Lastikler Bir Sonraki Mevsime Kadar Koruma Altında!
-
Blog3 hafta önce
Nissan Türkiye’den Yılın En Cazip Kampanyası
-
Blog3 hafta önce
Cerebrum Tech ve Togg’dan yapay zekâ alanında dev iş birliği!
-
Blog3 hafta önce
Kia’dan Yılın Son Fırsatları
-
Blog4 hafta önce
Murat Lojistik, Yolda Teknolojisi ile dijitalleşiyor