Connect with us

Otomotiv Sektörü

ABB,  ile Shell Endonezya’nın Altyapısını Güçlendiriyor

Shell, ABB e-mobilite çözümleri ile Endonezya’daki EA şarj altyapısını güçlendiriyor.

ABB, bu proje için 50kW’lık Terra 54 DC hızlı şarj ünitelerini kullanıyor. ABB’nin Terra 54 ünitesi, bir aracın bataryasını 20-30 dakika içinde sıfırdan yüzde 80’e kadar şarj edebilir, trafikteki bütün elektrikli araçlarla (EA’lar) uyumludur ve bir benzin istasyonu ortamında optimum şekilde performans gösterdiği onaylanmıştır.

Şarj üniteleri ABB Ability™ tarafından sunulan bağlantılı hizmetler ve şirketin dijital çözümler portföyü sayesinde idari departmanlara, ödeme platformlarına veya akıllı şebeke sistemlerine bağlanırken, şarj cihazı durum takibi, uzaktan teşhis, onarım ve kablosuz yazılım güncellemelerini, arıza sürelerini en aza indiriyor ve işletme maliyetlerini düşük tutuyor.

ABB Elektrifikasyon Endonezya Başkanı Jorge Aguinaga, projeyle ilgili olarak şu yorumda bulundu: “Endonezya, geniş araç filosunu elektrikli hale getirme sürecini başlatıyor. Bu vizyonu gerçekleştirmek için birden fazla paydaş birlikte çalışıyor ve ABB de bu çalışmaların bir parçası olmaktan son derece memnun. EA’ların kullanımının desteklenmesi için gerekli olan daha fazla şarj altyapısının geliştirilmesi için Shell ile çalışmayı dört gözle bekliyoruz.”

Shell, dünyanın en büyük enerji tedarikçilerinden biri olarak Endonezya da dahil olmak üzere dünya genelinde daha fazla ve daha temiz enerji çözümleri sağlanması konusunda son derece kararlı. Bu kararlılık, düşük emisyonlu mobiliteye destek olmak adına EA şarj tesislerinin sağlanması yoluyla daha da arttırıldı.

Network Shell Mobilite, Endonezya Genel Müdür Yardımcısı ve Başkan Yardımcısı Ingrid Siburian, konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Tarafımıza ait sahalarda elektrikli araç şarj tesisimiz olan Shell Recharge’ın kurulması, Endonezya Hükümetinin enerji geçişi konusunda belirlediği hedeflere destek olmak için yürüttüğümüz çalışmaları kanıtlar nitelikte. Shell Pluit Selatan (Kuzey Cakarta), Shell Antasari (Güney Cakarta) ve Jagorawi’de (Bogor) mevcut bulunan şarj tesislerimizin müşterilerin düşük karbonlu mobiliteye dair taleplerini karşılayabileceğine inanıyoruz ve stratejik ortaklıklar yoluyla iş birliğine giderek yakın gelecekte daha fazla tesis kurmayı iple çekiyoruz. Bu, toplumun geri kalanı ile uyum içerisinde, 2050 yılına kadar faaliyetlerimizin net sıfır emisyonlu bir hale getirilmesini hızlandırmak amacıyla belirlediğimiz Powering Progress stratejimizle uyumlu olacak.”

Müşteriler, Shell Recharge tesisini kullanmak için kahvaltılık ve kahveden oluşan bir Recharge paketini 85.000 Rp’lik özel fiyatıyla Shell Select deli2go’dan satın alabiliyor. Ardından müşteriler, elektrikli otomobillerini ilave bir ücret ödemeden 30 dakika boyunca şarj edebiliyor.

Endonezya’da e-mobilitenin gelişimi

Güneydoğu Asya’nın en büyük ekonomilerinden birine sahip Endonezya, her yıl yaklaşık bir milyon adet otomobil satışını kayıtlara geçiriyor. Hükümet, 2025 yılına kadar elektrikli otomobillerin ülke içindeki toplam araç satışlarının en az yüzde 20’sini oluşturmasını, ülkenin ithal fosil yakıtlara olan bağımlılığının azaltılmasını ve Endonezya’nın lityum-iyon bataryaların üretimi için son derece önemli bir malzeme olan bol miktarda bulunan nikel rezervlerini en üst düzeye çıkarmasını sağlamayı hedefliyor.

Başkan Joko “Jokowi” Widodo, 2019 yılında Endonezya’da elektrikli otomobillerin gelişimini hızlandıracak olan, kara yolu taşımacılığı için batarya tabanlı elektrikli araç programına ilişkin 55/2019 sayılı başkanlık yönetmeliğini (Pepres) imzaladı. Yönetmelik, hükumetin büyük bir elektrikli araç üreticisi haline gelme hedefini gerçekleştirmeye yönelik kararlılığını ortaya koyuyor.

ABB– global e-mobilite lideri

Elektrikli araçların, elektrikli ve hibrit otobüslerin yanı sıra gemiler ve demir yolları için eksiksiz şarj ve elektrifikasyon çözümleri sunan ABB, elektrikli araç altyapısı alanında bir dünya lideridir. ABB, e-mobilite pazarına 2010 yılında girdi ve bugüne dek 88 pazarda, Chargedot üzerinden satılanlar da dahil olmak üzere, 460.000’den fazla elektrikli araç şarj ünitesi, 21.000’i aşkın DC hızlı şarj ünitesi ve 440.000’i aşkın AC şarj ünitesi sattı.

E-mobilite alanında ilerlemeye yön verme konusundaki kararlılığı, ABB FIA Formula E Dünya Şampiyonası ile sürdürdüğü isim ortaklığı ile net bir şekilde ortaya konuluyor. ABB, 2022-23 yılında 9. Sezon itibariyle şampiyonanın resmi şarj tedarikçisi olacak.

ABB, Endonezya’da BPPT için Serpong, Batı Cava’da ve PLN Cakarta Dağıtım Birimi için merkez ofislerinin bulunduğu Gambir, Cakarta’da sırasıyla 2018 ve 2019 yıllarında iki adet DC hızlı şarj ünitesinin kurulumunu gerçekleştirdi. ABB ayrıca, ABB’nin Endonezya merkez ofisinin de içerisinde bulunduğu, Cakarta’nın ticari merkezinin kalbinde yer alan WTC ofis kompleksinde bir şarj ünitesi sergiliyor. ABB, geçtiğimiz yıl Endonezya’da ev sahipleri tarafından kullanılmak üzere tasarlanmış elektrikli araç şarj altyapısına sahip ilk dairelerin bulunduğu Verde Two Apartment kompleksinde ABB’ye ait ev tipi şarj özellikli AC Duvar Kutularının kurulumunu gerçekleştirdi. ABB’nin bu girişimleri, hükümetin akıllı, güvenilir ve emisyonsuz mobilite çözümlerini benimsemeye yönelik çalışmalarına stratejik bir destek sağladı.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex), daha üretken ve sürdürülebilir bir gelecek için toplumun ve endüstrinin dönüşümüne enerji veren öncü bir küresel teknoloji şirketidir. Elektrifikasyon, robotik, otomasyon ve hareket portföyünü birbirine bağlayan yazılım ile ABB, performansını yeni seviyelere taşımak için teknolojinin sınırlarını zorlamaya devam ediyor. ABB’nin başarısını 130 yıla uzanan mükemmeliyet geleneği ile bugün 100’den fazla ülkedeki yaklaşık 105.000 çalışanı sürdürüyor. www.abb.com.tr

ABB’nin Elektrifikasyon İş Kolu, 200’den fazla üretim tesisi ile 100’den fazla ülkede faaliyet gösteren, elektrik ürünleri ve çözümlerinde küresel bir liderdir. 50.000’den fazla çalışanımız, kendilerini güvenli, akıllı ve sürdürülebilir elektrifikasyon çözümleri sunarak insanların yaşama, bağlantı kurma ve çalışma şeklini dönüştürmeye adamıştır. Teknolojik ve dijital inovasyonla farklılaşarak gelecekteki elektrifikasyon eğilimlerini şekillendirirken, müşterilerimiz için kamu hizmetleri, endüstri, binalar, altyapı ve mobilite genelinde operasyonel mükemmellik sayesinde olağanüstü bir deneyim.

Ulaşım Gündemi

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blog

ÖTV’siz Araca Yerlilik ve 10 Yıl Satmama Şartı Geldi

TBMM’de kabul edilen düzenlemeyle engelliler, ÖTV’siz araç hakkından artık 10 yılda bir yararlanabilecek. Ayrıca, satın alınacak araçlara yüzde 20 yerlilik şartı getirildi.

TBMM Genel Kurulu’nda Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı. Kanun teklifi ile birlikte engellilerin araç alımına illişkin düzenleme de değişti.

Engelli araç alımında 10 yıl sınırı

Engellilere sağlanan ÖTV’siz araç alım hakkına ilişkin karar Meclis’ten geçti.

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle engelli araçları 10 yılda bir değiştirilebilecek.

Yüzde 20 yerlilik sınırı

Ayrıca araçların yüzde 20 oranında yerli olması gerekecek.

Kimler ÖTV muafiyetinden yararlanıyor?

ÖTV muafiyetli araç hakkından yüzde 90 ve üzerinde engeli bulunan vatandaşlar yararlanabiliyor. Yüzde 90 ve üzeri engele sahip kişiler için bir yaş sınırlaması yok ve belirleyeceği kişiler de aracı kullanabiliyor.

Engelli kişi 18 yaşının altında veya araç kullanamayacak durumda ise aile bireylerine bu aracı kullanma hakkını tanınıyor. Ayrıca yine bu kişiler, aracın satın alım işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

ÖTV muafiyetli araç alımından şehit eş veya çocuklarından birisi, eş ve çocuğu yoksa anne veya babasından birisi bir defaya mahsus yararlanabiliyor.

Hangi araçlar alınabiliyor?

ÖTV muafiyetli araç alımında motor silindir hacmi 1600cc ve altı binek otomobiller ile 2800cc ve altı hafif ticari ve tüm motosikletler tercih edilebiliyor.

Kaynak: OTOPODYUM

Continue Reading

Araba Bakımı

Euromaster’dan Dynobil Müşterilerine Özel Avantajlar!

Michelin Grubu çatısı altında Türkiye’nin 50 ilindeki 157’ye varan servis noktasıyla profesyonel lastik ve araç bakım hizmeti veren Euromaster, ikinci el araç ekspertizi alanında Türkiye çapında 250’yi aşan nokta sayısı bulunan Dynobil ile büyük bir iş birliğine imza attı. Bu kapsamda, Euromaster noktalarında Dynobil müşterilerine özel avantajlar sunulacak. Belirli Dynobil noktalarında ekspertiz hizmeti alan müşteriler, burada gerçekleştirilecek detaylı incelemenin ardından, araçlarında gerekli lastik ve diğer bakım gereksinimleri tespit edilmesi durumunda Euromaster noktalarına yönlendirilecek. İş birliği kapsamında Dynobil müşterileri, 4 adet Michelin lastikte ücretsiz ilave lastik garantisi ve özel fiyatlı bakım fırsatlarından faydalanabilecekler.

 

Türkiye’nin 50 ilinde 157’ye varan servis noktasıyla profesyonel lastik ve araç bakım hizmeti veren Euromaster, gerçekleştirdiği yeni iş birlikleri ile hizmet alanını genişletmeye devam ediyor. Bu kapsamda Euromaster, ikinci el araç ekspertizi alanında Türkiye çapında 250’yi aşan nokta sayısı bulunan Dynobil ile önemli bir iş birliği anlaşmasına imza attı. Bu iş birliği kapsamında belirli Dynobil noktaları, araçları detaylı bir şekilde inceleyerek lastik ve diğer bakım gereksinimlerini tespit edecek ve gerekli bakım ihtiyaçları olması durumunda Euromaster noktalarına yönlendirebilecek.

 

Dynobil noktalarında, araçların motor yağı, fren hidrolik yağı, antifriz, kayış, klima, akü, fren sistemleri, ön düzen, amortisör ve egzoz sistemi kontrolleri gerçekleştirelecek. Ekspertiz yapılan aracın lastik değişimi ihtiyacı varsa; Euromaster noktalarından alınan 4 adet Michelin lastikte ilave lastik garantisi ücretsiz sunulacak. Ayrıca Dynobil noktalarında ekspertiz yapılan aracın bakım ihtiyacı varsa müşterileri özel fiyatlı bakım fiyatlarından yararlanabilecekler.

 

Euromaster’dan ücretsiz araç check-up’ı

Euromaster, ücretsiz sunduğu araç check-up hizmeti ile aracınızın en önemli noktalarının kontrolünü yaparak yola güvenle devam etmenizi sağlıyor. Güvenli yolculuk için son derece önemli bir hizmet olan araç check-up’ı; lastikler, farlar, amortisör, egzoz, fren sistemi, fren hidroliği, akü, sıvılar (motor yağı, antifriz, cam suyu, akü suyu), klima, ön düzen ve sileceklerin Euromaster güvencesiyle ücretsiz kontrolünü kapsıyor.

Continue Reading

Blog

“Otonom Araç Yönetmeliği Türkiye İçin Yeni Fırsatlar Sunuyor”

Türkiye, otomotiv sektöründe geleceğin teknolojilerine uyum sağlama yolunda önemli bir adım attı. 1 Aralık 2024’te yürürlüğe giren “Tam Otonom Araçların Otonom Sürüş Sistemine İlişkin Yönetmelik”, otonom araç teknolojilerinin geliştirilmesi ve düzenlenmesi açısından bir kilometre taşı niteliği taşıyor. Motor Aşin CEO’su Saim Aşçı, bu düzenlemenin Türkiye’nin otomotiv sanayisini uluslararası arenada rekabetçi kılacak bir fırsat sunduğunu vurguladı ve “Düzenleme, ülkemizin Avrupa Birliği standartlarıyla uyumunu güçlendirecek. Ancak, başarı için altyapının geliştirilmesi, AR-GE yatırımlarının artırılması ve yerli üreticilerin desteklenmesi şart. Türkiye’nin bu alandaki hukukçular ve uzmanlarla çalışarak daha sağlam bir zemin oluşturması gerekir. “Türkiye’nin ihracat potansiyelini artırmak için otonom otobüsler ve toplu taşıma çözümleri gibi niş alanlarda inovatif uygulamalara yönelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Avrupa’da otonom otobüs kullanımı giderek artıyor ve Türkiye’nin bu pazara odaklanması büyük fırsatlar sunabilir.” açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Resmî Gazete ’de duyurulan yönetmelik, otonom araçların güvenlik standartları, çevresel etkiler ve veri güvenliği gibi kritik alanlarda önemli gereklilikler belirliyor. “Avrupa Birliği standartlarıyla uyumlu düzenleme, ülkemizi otomotiv teknolojilerinde bir adım öne taşıyacak. Ancak, bu dönüşümün başarıya ulaşması için yerli üreticilere yönelik teşviklerin artırılması ve altyapının güçlendirilmesi kritik öneme sahiptir,” diyen Aşçı, sektörün bu fırsatı değerlendirmek için üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti ve “Otonom araç teknolojileri, sadece mobiliteyi değil, ekonomiyi ve yaşam kalitesini de dönüştürecek.” dedi.

Hukuki altyapı ve Avrupa standartları otonomda önemli unsurlar

Otonom araç gündemi ve gelişimi, birçok hukuki tanımlama ve çerçeveyi de beraberinde getirdi. Aşçı, bu alanda Avrupa standartları ve değerlendirmeleri çerçevesinde Türkiye’deki hukukçuların da derinlemesine çalışmalar yapması gerektiğini aktardı: “Hukuki altyapının netleşmesi hem üreticiler hem de kullanıcılar için güvence sağlayacaktır. Özellikle araç kazalarında sorumluluğun belirlenmesi, veri güvenliği ve sistem arızalarına yönelik yasal çerçevelerin oluşturulması, bu dönüşümün sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyor.”

Türkiye bu yönetmelikle ihracat potansiyelini artırabilir

Otonom araç teknolojilerinin küresel pazardaki büyüklüğü hızla artıyor. 2023’te 30 milyar doları aşan sektörün, 2030’a kadar %23,2 yıllık bileşik büyüme oranıyla büyümesi bekleniyor. Almanya gibi ülkeler, otonom araç test merkezlerine yaptıkları yatırımlarla bu alandaki liderliklerini pekiştirirken, Çin ve ABD gibi devler de AR-GE süreçleri ve tüketici odaklı inovasyonlarla dikkat çekiyor. “Türkiye, bu yönetmelikle uluslararası standartlara uyum sağlayarak ihracat potansiyelini artırabilir. Örneğin, Avrupa’da toplu taşımada kullanılan otonom otobüs sayısı 2022’de 500’ü geçti. Türkiye’nin bu alandaki inovatif uygulamalara öncülük etmesi hem ekonomiye hem de sürdürülebilirliğe katkı sağlayacaktır,” diyen Aşçı, sektörün geleceğine dair umutlarını dile getirdi.

Trafik kazalarını azaltma potansiyeli küçümsenmemeli

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 1,35 milyon insan trafik kazalarında hayatını kaybederken, 50 milyon kişi yaralanıyor. Bu kazaların %95’i insan hatasından kaynaklanıyor. Aşçı, “Otonom araçlar, insan hatalarını minimize ederek bu kayıpları azaltma potansiyeline sahip. Güvenlik odaklı bu inovasyonlar, sadece sürüşü değil, yaşam kalitesini de iyileştirecek. Otonom araç teknolojileri, sadece kazaları önlemekle kalmayacak, aynı zamanda trafik akışını iyileştirerek yaşam kalitesini artıracak.  Şarj altyapısı ve yenilenebilir enerji entegrasyonu hızlandırılmalı.” ifadelerini kullandı.

Öncülük edersek sektöre yön veririz

Öte yandan Motor Aşin CEO’su Aşçı, yönetmelikteki teknik terimlerin ve kısaltmaların son kullanıcı tarafından anlaşılır hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çevresel sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi hedeflerine dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı: “2030’a kadar küresel otonom araçların %60’ının elektrikli olması bekleniyor. Türkiye’nin bu sürece öncülük etmesi, çevre dostu teknolojilere liderlik etmemizi sağlayacaktır. Kısacası Yönetmelik, Türkiye için bir başlangıç. Bundan sonra yapılacak her hamle, ülkemizi geleceğin otomotiv teknolojilerinde güçlü bir konuma taşıyacaktır.”

Continue Reading
Reklam
Reklam
Reklam

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.