Connect with us

Otomotiv Sektörü

“İkinci El Araç Almak İçin En Doğru Zamandayız”

Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, sıfır ve ikinci el araç pazarıyla ilgili güncel değerlendirmelerde bulundu. Çip krizi, küresel tedarik problemleri ve sürekli artan döviz kurları nedeniyle sıfır kilometre araç fiyatlarının Ocak 2022’ye kadar %12 artacağını belirten Hüsamettin Yalçın, Kasım ayından itibaren tüketicilerin yeniden ikinci el araç almaya yöneleceğini ve talebin ikinci el araç fiyatlarını da artırabileceğini vurguladı.

 

lçın, “Temmuz ve Ağustos aylarındaki kısmi hareketlilik Eylül ayından itibaren belirli bir çizgiye geriledi. Ekonomik nedenlerden ötürü tüketiciler ikinci eldeki ihtiyaçlarını bir miktar öteledi. Kasım ayından itibaren ikinci el araç pazarındaki talebin kademeli olarak artacağını öngörüyoruz. Bu durum da doğal olarak ikinci el araç fiyatlarını bir miktar artıracaktır” dedi.

Otomotiv sektörünün en büyük veri ve ikinci el fiyatlandırma şirketi Cardata, Ekim ayında binek ve hafif ticari araç sınıfında en çok satılan ikinci el araç modellerinin listesini de paylaştı. Buna göre, ikinci elde en çok tercih edilen modeller listesinin başını Renault Megane çekti. Tüketiciler tarafından en çok tercih edilen ikinci araç Fiat Egea olurken, üçüncü araç modeli Volkswagen Passat oldu. İlk 20 listesinde iki adet hafif ticari araç da yer aldı. Bu araçlar, Ford Tourneo Courier ve Volkswagen Caddy oldu. Cardata verilerine göre, Ekim’de en çok satılan ikinci el araçların ortalama fiyatı 219.560 TL olurken, bu araçların %60’ını sedan, %30’unu hatchback modeller oluşturdu. Araştırmada ayrıca, tüketicilerin özellikle ikinci el araçlarda dizel otomatik versiyonlu modelleri tercih etmeye devam ettiği de öne çıkan detaylar arasında yer aldı.

Otomotiv pazarında tedarik sorunlarından kaynaklı sıfır araç bulunurluğu sorunu devam ederken, ikinci el araç pazarı da geçtiğimiz ayların aksine hareketli günler yaşamıyor. İkinci el araç sektörüyle ilgili güncel değerlendirmelerde bulunan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, tüketicilerin şu anda bir bekleme sürecinde olduğuna, sıfır araç tedarikindeki sıkıntıların uzama sinyalleri doğrultusunda Kasım ayından itibaren ikinci el araç pazarında hareketli günler yaşanabileceğine dikkat çekti. İkinci el araç fiyatlarının şu anda rayına oturduğunu belirten Hüsamettin Yalçın, “Temmuz ve Ağustos aylarındaki kısmi hareketlilik Eylül ayından itibaren belirli bir çizgiye geriledi. Ekonomik nedenlerden ötürü tüketiciler ikinci eldeki satın alma ihtiyaçlarını bir miktar öteledi ve beklemeye geçti. Bu durum ise ikinci elde fiyatların rayına oturmasını sağladı. Diğer yandan, sıfır araçlardaki tedarik sıkıntılarının 2022’de de devam edeceği artık açıkça konuşuluyor. Özellikle Kasım ayından itibaren ikinci el araç pazarındaki talebin kademeli olarak Aralık ortasına doğru bir seyirde artacağını öngörüyoruz. Bu durum da ikinci el araç fiyatlarını bir miktar artıracaktır. Dolayısıyla şu anda ikinci el araç almak için çok doğru bir noktadayız” diye konuştu.

 

2022 ikinci el araç yılı olabilir

 

Ekim ayından itibaren ikinci el ticareti yapan firmaların yeni bir döneme hazırlandığının altını çizen Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın şöyle konuştu; “Yaşanan gelişmeler 2022 yılının ikinci el araç pazarı açısından oldukça hareketli geçeceğini gösteriyor. Bunu fark eden bayi ve kurumsal ikinci el araç firmaları hatta büyük galeriler, yeni yıla hazırlık için şu anda araç toplamaya başladı. Biz de Cardata olarak ikinci el araç ticareti yapan firmalara, aracın değerini saniyeler içerisinde gösteren “Hemen Sat” uygulaması sunuyoruz. Otomobil satıcılarının internet sitelerinde açılan “Aracınızı hemen satın alıyoruz” linki üzerinden ulaşılabilen uygulama sayesinde, tüketiciler araçlarının değerlerini saniyeler içerisinde öğreniyor. Verilen fiyatı uygun bulan tüketiciler ilgili satıcının kendisiyle iletişim kurmasını tek tıkla isteyebiliyor. Bu sayede, ikinci el araç alım ve satış işi yapan şirketlerin araçlara kolayca ulaşmasını sağlarken, sektördeki ikinci el tedarikini de güçlendiriyoruz. Hizmetimizden tüketiciler de faydalanabiliyor. Aracının değerini öğrenmek isteyenler Cardata web sitemizden saniyeler içerisinde ortalama bir değer görüp fikir sahibi olabiliyor.”

 

“Yılbaşında sıfır kilometrede fiyat artışı yüzde 12’yi bulabilir”

 

Sıfır kilometre araç pazarıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, küresel otomotiv sektörünün karşı karşıya kaldığı çip krizi sorununa lojistik, hammadde, sürücü bulunurluğu gibi birçok yeni sorunun eklendiğini ve tüm bu etkenlerin iç dinamiklerle birleştiğinde talebin azalıp fiyatların artmasına neden olabileceğini vurguladı. Hüsamettin Yalçın, “Çip krizi ve beraberinde gelen tedarik sorunları sürerken özellikle ülkemizde kur artışı da devam ediyor. Bunlara bağlı olarak yeni otomobil fiyatları yukarı doğru gidiyor. Türkiye’de özellikle son 3 ay otomobil satışlarının en yoğun olduğu dönemdir. Ancak, bu sene araç tedarik sıkıntısı olacağından yaklaşık 50-60 bine oturan aylık sıfır kilometre araç satışı daha da düşecektir. Bizim yapmış olduğumuz pazar ve bütçe analizlerinde tüm bu sebeplerden dolayı Ocak 2022’ye şu anki fiyatlardan sıfır kilometre araçlarda yüzde 12 daha fazla bedelle girileceği öngörülüyor. Sıfır kilometre araç bulunamadığı için talep ikinci el araçlara kayacak. Bu da ikinci eldeki talebi canlandıracak. İkinci eldeki talebin canlanması demek ikinci el araç fiyatlarının yükselmesi anlamına geliyor” dedi.

 

Ekim ayında en çok satılan ikinci el araç modeli Renault Megane oldu

 

Otomotiv sektörünün en büyük veri ve ikinci el fiyatlandırma şirketi Cardata, Ekim ayında binek ve hafif ticari araç sınıfında en çok satılan ikinci el araç modellerinin listesini de paylaştı. Buna göre, ikinci elde en çok tercih edilen modeller listesinin başını Renault Megane çekti. Tüketiciler tarafından en çok tercih edilen ikinci araç Fiat Egea olurken, üçüncü araç modeli Volkswagen Passat oldu. İlk 20 listesinde iki adet hafif ticari araç da yer aldı. Bu araçlar, Ford Tourneo Courier ve Volkswagen Caddy oldu. Cardata verilerine göre, Ekim’de en çok satılan ikinci el araçların ortalama fiyatı 219.560 TL olurken, bu araçların %60’ını sedan, %30’unu hatchback modeller oluşturdu. Araştırmada ayrıca, tüketicilerin özellikle ikinci el araçlarda dizel otomatik versiyonlu modelleri tercih etmeye devam ettiği de öne çıkan detaylar arasında yer aldı.

 

 

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blog

ÖTV’siz Araca Yerlilik ve 10 Yıl Satmama Şartı Geldi

TBMM’de kabul edilen düzenlemeyle engelliler, ÖTV’siz araç hakkından artık 10 yılda bir yararlanabilecek. Ayrıca, satın alınacak araçlara yüzde 20 yerlilik şartı getirildi.

TBMM Genel Kurulu’nda Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kabul edilerek yasalaştı. Kanun teklifi ile birlikte engellilerin araç alımına illişkin düzenleme de değişti.

Engelli araç alımında 10 yıl sınırı

Engellilere sağlanan ÖTV’siz araç alım hakkına ilişkin karar Meclis’ten geçti.

Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle engelli araçları 10 yılda bir değiştirilebilecek.

Yüzde 20 yerlilik sınırı

Ayrıca araçların yüzde 20 oranında yerli olması gerekecek.

Kimler ÖTV muafiyetinden yararlanıyor?

ÖTV muafiyetli araç hakkından yüzde 90 ve üzerinde engeli bulunan vatandaşlar yararlanabiliyor. Yüzde 90 ve üzeri engele sahip kişiler için bir yaş sınırlaması yok ve belirleyeceği kişiler de aracı kullanabiliyor.

Engelli kişi 18 yaşının altında veya araç kullanamayacak durumda ise aile bireylerine bu aracı kullanma hakkını tanınıyor. Ayrıca yine bu kişiler, aracın satın alım işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

ÖTV muafiyetli araç alımından şehit eş veya çocuklarından birisi, eş ve çocuğu yoksa anne veya babasından birisi bir defaya mahsus yararlanabiliyor.

Hangi araçlar alınabiliyor?

ÖTV muafiyetli araç alımında motor silindir hacmi 1600cc ve altı binek otomobiller ile 2800cc ve altı hafif ticari ve tüm motosikletler tercih edilebiliyor.

Kaynak: OTOPODYUM

Continue Reading

Araba Bakımı

Euromaster’dan Dynobil Müşterilerine Özel Avantajlar!

Michelin Grubu çatısı altında Türkiye’nin 50 ilindeki 157’ye varan servis noktasıyla profesyonel lastik ve araç bakım hizmeti veren Euromaster, ikinci el araç ekspertizi alanında Türkiye çapında 250’yi aşan nokta sayısı bulunan Dynobil ile büyük bir iş birliğine imza attı. Bu kapsamda, Euromaster noktalarında Dynobil müşterilerine özel avantajlar sunulacak. Belirli Dynobil noktalarında ekspertiz hizmeti alan müşteriler, burada gerçekleştirilecek detaylı incelemenin ardından, araçlarında gerekli lastik ve diğer bakım gereksinimleri tespit edilmesi durumunda Euromaster noktalarına yönlendirilecek. İş birliği kapsamında Dynobil müşterileri, 4 adet Michelin lastikte ücretsiz ilave lastik garantisi ve özel fiyatlı bakım fırsatlarından faydalanabilecekler.

 

Türkiye’nin 50 ilinde 157’ye varan servis noktasıyla profesyonel lastik ve araç bakım hizmeti veren Euromaster, gerçekleştirdiği yeni iş birlikleri ile hizmet alanını genişletmeye devam ediyor. Bu kapsamda Euromaster, ikinci el araç ekspertizi alanında Türkiye çapında 250’yi aşan nokta sayısı bulunan Dynobil ile önemli bir iş birliği anlaşmasına imza attı. Bu iş birliği kapsamında belirli Dynobil noktaları, araçları detaylı bir şekilde inceleyerek lastik ve diğer bakım gereksinimlerini tespit edecek ve gerekli bakım ihtiyaçları olması durumunda Euromaster noktalarına yönlendirebilecek.

 

Dynobil noktalarında, araçların motor yağı, fren hidrolik yağı, antifriz, kayış, klima, akü, fren sistemleri, ön düzen, amortisör ve egzoz sistemi kontrolleri gerçekleştirelecek. Ekspertiz yapılan aracın lastik değişimi ihtiyacı varsa; Euromaster noktalarından alınan 4 adet Michelin lastikte ilave lastik garantisi ücretsiz sunulacak. Ayrıca Dynobil noktalarında ekspertiz yapılan aracın bakım ihtiyacı varsa müşterileri özel fiyatlı bakım fiyatlarından yararlanabilecekler.

 

Euromaster’dan ücretsiz araç check-up’ı

Euromaster, ücretsiz sunduğu araç check-up hizmeti ile aracınızın en önemli noktalarının kontrolünü yaparak yola güvenle devam etmenizi sağlıyor. Güvenli yolculuk için son derece önemli bir hizmet olan araç check-up’ı; lastikler, farlar, amortisör, egzoz, fren sistemi, fren hidroliği, akü, sıvılar (motor yağı, antifriz, cam suyu, akü suyu), klima, ön düzen ve sileceklerin Euromaster güvencesiyle ücretsiz kontrolünü kapsıyor.

Continue Reading

Blog

“Otonom Araç Yönetmeliği Türkiye İçin Yeni Fırsatlar Sunuyor”

Türkiye, otomotiv sektöründe geleceğin teknolojilerine uyum sağlama yolunda önemli bir adım attı. 1 Aralık 2024’te yürürlüğe giren “Tam Otonom Araçların Otonom Sürüş Sistemine İlişkin Yönetmelik”, otonom araç teknolojilerinin geliştirilmesi ve düzenlenmesi açısından bir kilometre taşı niteliği taşıyor. Motor Aşin CEO’su Saim Aşçı, bu düzenlemenin Türkiye’nin otomotiv sanayisini uluslararası arenada rekabetçi kılacak bir fırsat sunduğunu vurguladı ve “Düzenleme, ülkemizin Avrupa Birliği standartlarıyla uyumunu güçlendirecek. Ancak, başarı için altyapının geliştirilmesi, AR-GE yatırımlarının artırılması ve yerli üreticilerin desteklenmesi şart. Türkiye’nin bu alandaki hukukçular ve uzmanlarla çalışarak daha sağlam bir zemin oluşturması gerekir. “Türkiye’nin ihracat potansiyelini artırmak için otonom otobüsler ve toplu taşıma çözümleri gibi niş alanlarda inovatif uygulamalara yönelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Avrupa’da otonom otobüs kullanımı giderek artıyor ve Türkiye’nin bu pazara odaklanması büyük fırsatlar sunabilir.” açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz günlerde Resmî Gazete ’de duyurulan yönetmelik, otonom araçların güvenlik standartları, çevresel etkiler ve veri güvenliği gibi kritik alanlarda önemli gereklilikler belirliyor. “Avrupa Birliği standartlarıyla uyumlu düzenleme, ülkemizi otomotiv teknolojilerinde bir adım öne taşıyacak. Ancak, bu dönüşümün başarıya ulaşması için yerli üreticilere yönelik teşviklerin artırılması ve altyapının güçlendirilmesi kritik öneme sahiptir,” diyen Aşçı, sektörün bu fırsatı değerlendirmek için üzerine düşeni yapması gerektiğini ifade etti ve “Otonom araç teknolojileri, sadece mobiliteyi değil, ekonomiyi ve yaşam kalitesini de dönüştürecek.” dedi.

Hukuki altyapı ve Avrupa standartları otonomda önemli unsurlar

Otonom araç gündemi ve gelişimi, birçok hukuki tanımlama ve çerçeveyi de beraberinde getirdi. Aşçı, bu alanda Avrupa standartları ve değerlendirmeleri çerçevesinde Türkiye’deki hukukçuların da derinlemesine çalışmalar yapması gerektiğini aktardı: “Hukuki altyapının netleşmesi hem üreticiler hem de kullanıcılar için güvence sağlayacaktır. Özellikle araç kazalarında sorumluluğun belirlenmesi, veri güvenliği ve sistem arızalarına yönelik yasal çerçevelerin oluşturulması, bu dönüşümün sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıyor.”

Türkiye bu yönetmelikle ihracat potansiyelini artırabilir

Otonom araç teknolojilerinin küresel pazardaki büyüklüğü hızla artıyor. 2023’te 30 milyar doları aşan sektörün, 2030’a kadar %23,2 yıllık bileşik büyüme oranıyla büyümesi bekleniyor. Almanya gibi ülkeler, otonom araç test merkezlerine yaptıkları yatırımlarla bu alandaki liderliklerini pekiştirirken, Çin ve ABD gibi devler de AR-GE süreçleri ve tüketici odaklı inovasyonlarla dikkat çekiyor. “Türkiye, bu yönetmelikle uluslararası standartlara uyum sağlayarak ihracat potansiyelini artırabilir. Örneğin, Avrupa’da toplu taşımada kullanılan otonom otobüs sayısı 2022’de 500’ü geçti. Türkiye’nin bu alandaki inovatif uygulamalara öncülük etmesi hem ekonomiye hem de sürdürülebilirliğe katkı sağlayacaktır,” diyen Aşçı, sektörün geleceğine dair umutlarını dile getirdi.

Trafik kazalarını azaltma potansiyeli küçümsenmemeli

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 1,35 milyon insan trafik kazalarında hayatını kaybederken, 50 milyon kişi yaralanıyor. Bu kazaların %95’i insan hatasından kaynaklanıyor. Aşçı, “Otonom araçlar, insan hatalarını minimize ederek bu kayıpları azaltma potansiyeline sahip. Güvenlik odaklı bu inovasyonlar, sadece sürüşü değil, yaşam kalitesini de iyileştirecek. Otonom araç teknolojileri, sadece kazaları önlemekle kalmayacak, aynı zamanda trafik akışını iyileştirerek yaşam kalitesini artıracak.  Şarj altyapısı ve yenilenebilir enerji entegrasyonu hızlandırılmalı.” ifadelerini kullandı.

Öncülük edersek sektöre yön veririz

Öte yandan Motor Aşin CEO’su Aşçı, yönetmelikteki teknik terimlerin ve kısaltmaların son kullanıcı tarafından anlaşılır hale getirilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, çevresel sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi hedeflerine dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı: “2030’a kadar küresel otonom araçların %60’ının elektrikli olması bekleniyor. Türkiye’nin bu sürece öncülük etmesi, çevre dostu teknolojilere liderlik etmemizi sağlayacaktır. Kısacası Yönetmelik, Türkiye için bir başlangıç. Bundan sonra yapılacak her hamle, ülkemizi geleceğin otomotiv teknolojilerinde güçlü bir konuma taşıyacaktır.”

Continue Reading
Reklam
Reklam
Reklam

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.