Connect with us

Kara Yolu

Ağır ticari pazarında yüzler artık gülüyor

Lojistikçi filo yatırımına yöneldi, salgın sonrası düşüşe geçen ağır ticari araç pazarında satışlar yeniden hızlandı. Mayısta hareketlenen sektörde, haziranda satışlar beklentilerin üzerinde gidiyor.

Ağır ticaride satışlar hızlandı. Lojistikçilerin filo yatırımına yönelmesiyle mayısta hareketlenen sektörde, haziranda satışlar beklentilerin üzerinde gidiyor. Sektör temsilcileri, salgın nedeniyle mart ayında düşürülen yıl sonu satış hedeflerini yeniden yukarı yönlü revize etti. Ağır ticari üreticileri yılsonunda yüzde 40’ın üzerinde büyüme öngörüyor.

Son 5 yılda yüzde 80’lere varan daralma yaşayan 16 ton ve üzeri ağır ticari araç pazarı (çekici& kamyon) 2019’da tarihi düşüşle 7 bin 400 adetlere kadar gerilemişti. 2020’de ise hızlı bir dipten dönüşe sahne olan pazarda, ocak ve şubat aylarında satışlar yüzde 200’e yakın arttı. Ancak salgın nedeniyle mart ve nisan aylarında satışlar yeniden düşüşe geçti. Pandeminin yarattığı karamsarlık nedeniyle sektör yılsonu hedeflerini düşürdü. Mayıs ve haziranda yaşanan hareketlilik sektörde umutlar yeniden alevlendi.

scania-genel-muduru-ilhami-eksin-002.jpgAğır Ticari Araçlar Derneği (TAİD) Başkanı İlhami Eksin, Türkiye ve Avrupa’daki fabrikaların nisan ayı içerisinde yeniden üretime geçmeye başlamasının ardından mayıs ayı içerisinde özellikle yurtiçi gıda nakliyesi ağırlıklı olmak üzere uluslararası taşımalarda da sektörlerde hareketlenmenin başladığına dikkat çekti. Eksin, ağır ticarideki bu hareketlenmeye kamu bankalarının kredi oranlarında yaptığı kampanyanın da dolaylı olarak olumlu yansıyacağını söyledi.

TAİD verilerine göre; mayıs ayı 16 ton üzeri ağır vasıta perakende satışları 664 adet olarak gerçekleşti. Bunun 431 adedi çekici, 233 adedi ise çoğunlukla inşaat kamyonu olarak gerçekleşti. Geçen yıl mayıs ayında 270 çekici, 198 kamyon satılmıştı. Mayıs ayında özellikle çekici tarafında daha fazla yatırım oldu. Bu yılın ocak-mayıs döneminde de toplam çekici ve kamyon satışları 4 bin 50 adet olarak gerçekleşti, ilk 5 ayda kamyondan çok çekici tarafında hareket oldu.

Yetkili servislere giriş arttı

“Haziran ayında mayıs ayından daha iyi bir pazar olacağının sinyalleri var” diyen Eksin, haziran ayının ilk günlerinde yetkili servislere araç giriş adetlerinin salgın öncesini yakaladığını söyledi. Eksin, “Normalleşme arttıkça hem yurtiçi hem uluslararası nakliyede hareketlenmeye bağlı araç taleplerinin artmasını 3. ve 4. çeyrek rakamlarının salgın öncesini yakalayabileceğini öngörüyoruz” dedi.

TAİD olarak, 2020 yılı toplam pazar öngörülerinin yılın başında 12 bin adet olduğunu ancak, salgın nedeniyle bu hedefi mart ayında 8 ila 9 bine revize ettiklerini hatırlatan Eksin, “Uluslararası nakliye ve yurtiçi gıda nakliye müşterilerinin mayıs ayı sonu ve haziran talepleri nedeniyle tekrar önceki pazar öngörülerine döndük” dedi.

İlhami Eksin, pazardaki hareketliğin sektör adına umut verici olduğunu ancak, pazarın yıllık ortalama 25 bin adet olan eski günlerine dönmesi için bazı desteklere ihtiyaç olduğunu vurguladı. Eksin, “Ağır ticari aracın hurda kapsamına alınmasının yanı sıra müşterilerimiz olan lojistikçilere ihtiyaç duyulan teşviklerin verilmesiyle, pazar yeniden 25 binlik adetleri aşacaktır” dedi.

eyup-bartik.jpgEyüp’ün yatırımı 500’ü aşacak

Geçtiğimiz günlerde filosuna 165 adet Tırsan treyler ekleyen Eyüp Lojistik, bu yıl içerisinde aynı firmadan 80 adetlik alım daha yapacak. Şirket ayrıca, Man’dan 40 adet çekici aldı. DÜNYA’ya konuşan Eyüp Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, 2021 sonuna kadar çekici alımlarını 300 adete çıkaracaklarını söyledi. Bartık, bu yatırımların yenileme değil, filoyu büyütme amaçlı olduğunu vurguladı.

Eyüp Bartık, lojistik sektöründe filo yatırımlarında yaşanan hareketliliği şu şekilde değerlendirdi: “Sektör yıllardır inşaatla ayakta kalıyordu. Ticari tarafta gecikmiş talep vardı. Salgın sonrası talep hızlandı çünkü insanların hareketi kısıtlanınca mal hareketi başladı. Uzun zamandır yatırımlarını erteleyenler harekete geçti. Çünkü finansmana erişim kolaylaştı. Faiz indirimi etkili oldu. Öte yandan Çin’den Türkiye’ye talep kayması başladı ve bunun artması bekleniyor. Bu da lojistikçilerin yatırım iştahını artırdı. Sağlıktan gıda ve tekstile kadar hepsinde hareketlilik var.”

Hüner, 300 treyler için anlaştı

Haziranda önemli sayıda araç yatırımı yapan firmalardan biri de Hüner Lojistik oldu. Şirket, Tırsan ile 300 adetlik treyler satış anlaşması yaptı. Teslimat töreni bugün online olarak yapılacak.

agir-ticari-tablo.jpgSatışları hareketlendiren 4 önemli etken

● Ötelenmiş talebin devreye girmesi
● Salgın sonrası mal hareketinin hızlanması
● Faiz indirimi ile finansmana erişimin kolaylaşması
● Salgın sonrası tedarikte Türkiye’nin öneminin artması

serhan-turfan-001.jpgFORD TRUCK GENEL MÜDÜR YARDIMICISI SERHAN TURFAN:
BAYİLERDE GAYET OLUMLU HAVA VAR

“16 ton üzeri ağır ticari araç pazarı, 2020 yılına çok iyi başlayarak; yılın ilk 2 ayında; geçen seneye göre yüzde 200 büyüme gerçekleştirdi. Mart ayı ortasında ise salgın nedeniyle düşüşe geçti. Ancak yine de 2020 Mayıs ayı sonu itibarıyla 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 41 oranında artış gösterdi. Pazarda hızlı bir toparlanma mevcut. Ford Trucks olarak, temmuz ayı itibarıyla pazarın pandemi etkisinden çıkmasını ve pandemi öncesi planlanan temposuna dönmesini öngörüyoruz. 2020 sonu itibarıyla da 2019 da 7 bin seviyelerinde olan pazarın 10-11 bin adet seviyelerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. İnşaat sektöründe önemli gelişmeler olmadığı sürece, segmentler bazında pazarın yıl sonuna kadar bu şekilde devam edeceğini öngörüyoruz. Bugün artık morallerin yerine gelmeye başladığını ve bayilerde gayet olumlu bir hava olduğunu söyleyebiliriz.”

alper-kurt-004.jpgMERCEDES-BENZ TÜRK KAMYON PAZARLAMA VE SATIŞ DİREKTÖRÜ ALPER KURT :
TALEBİN DAHA DA ARTMASINI BEKLİYORUZ

“Türkiye’de mart ayında başlayan pandemi sürecinde otomotivin her kesiminde olduğu gibi kamyon teslimatlarında da durgunluk yaşandı. Bu dönemde günlük hayatın devamlılığı için lojistiğin önemini bir kez daha gördük. Bu süreçte ticari araçlarımızın sorunsuz işletilebilmesi için hem yetkili servislerimizi açık tuttuk hem de kamyon teslimatlarımıza devam ettik. Kamu ve özel bankalar ile yürüttüğümüz kampanyalarımız ile müşterilerimize uygun finansman seçenekleri sunduk. Nisan ayında yaşanan durgunluk mayıs ayında yerini gözle görülür bir hareketlenmeye bıraktı. Haziran ayıyla birlikte pazardaki kamyon ve çekici talebinin artacağını öngörüyoruz. 2020 yılında kamyon pazarının 2019’un üzerinde bir adet ile tamamlanacağını öngörüyoruz.”

tugrul-arikan-003.jpgANADOLU ISUZU GENEL MÜDÜRÜ TUĞRUL ARIKAN:
MAYISTA SATIŞLAR HAREKETLENDİ HAZİRANDA ARTTI

“Hareketlenme başladı. Mayıs daha iyi geçti nisan ayına. Haziran beklentimiz mayıs dan iyi. Böyle giderse yurt içinde yaz sonuna doğru salgın öncesi talep yakalanabilir. Biliyorsunuz ağır ticari pazarı 2016 dan beri hep düşüşte. Ertelenen talep var , bir de buna cazip finansman koşulları eklendi. İhracatın açılması daha yavaş gidiyor. Temmuz ağustos açılır diye bekliyoruz. Pazar pazar farklı tepki var.”

serkan-sara-002.jpgMAN KAMYON VE OTOBÜS TİCARET A.Ş. KAMYON SATIŞ DİREKTÖRÜ SERKAN SARA:
ÖNGÖRÜLERİN DE ÜZERİNDE HAREKETLİLİK VAR

“2020 yılı sektör açısından umutlu başlamıştı. 2020 yılı ilk 4 ayda, 2019’un aynı dönemine göre bin adetlik bir artış yaşanmıştı. Ancak başlayan pandemi süreci ise sektörü olumsuz etkiledi. Ancak bayram dönüşü, pazarda öngörülenlerin de üzerinde bir hareketlilik yaşandı. Haziran ayındaki bu umutlu başlangıç, sektörde yılbaşında 2020 için yapılan ilk plan ve beklentilere geri dönüş sinyalleri veriyor. Biz de sektörün ithal marka lideri MAN olarak, bu pozisyonumuzu koruyacak şekilde, beklenti ve planlarımızı yılın başındaki seviyelere geri çekmeyi hedefliyoruz. Umarız 2002’yi takiben 2003’te yaşanan yükselişe benzer bir sıçrama ile pazar yılı olması gereken seviyelere yaklaşır ve sektör olarak da ilk planlardaki iş sonuçlarını yakalarız.”

omer-bursalioglu-002.jpgRENAULT TRUCKS TÜRKİYE SATIŞ DİREKTÖRÜ ÖMER BURSALIOĞLU:
5 YILDAN SONRA TEKRAR BÜYÜME BAŞLADI Geçmiş yıllarda kan kaybeden 16 ton üzeri ağır ticari araç pazarı için 2020 yılı oldukça iyi başlamış gözüküyordu. İyi geçen ilk iki ayın ardından, pandemi nedeniyle bir duraklama yaşansa da 16 ton üzeri ağır ticari araç pazarı, 2020 yılı ilk beş ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 40,6 artış gösterdi. Aynı dönemde çekici segmentinde yüzde 104,8 artış görülürken, inşaat segmentindee yüzde 27 azalma yaşandı. Mayıs ayında pazarda ciddi bir hareketlenme başladı, Haziran ayı itibariyle pazardaki bu hareketliliğin artmasını bekliyoruz. Sene sonuna dek faizlerin de düşmesi ve ertelenen yatırımların da geri dönmesiyle yaklaşık 5 yıldır küçülmekte olan kamyon pazarının tekrar büyüme trendine geçeceğini ve 2020 yılı pazarının tahminen 11-12 bin seviyelerinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz.”

nihat-ozmen-ayhan.jpgSCHMITZ CARGOBULL SATIŞ VE SATIŞ SONRASI PAZARLAMA DİREKTÖRÜ NİHAT AYHAN: SATIŞLAR BÖYLE DEVAM EDERSE KAPASİTE YATIRIMI YAPACAĞIZ

“Türkiye’ye geldiğimizden beri pazar beşik gibi sallansa da biz pazar payı ve müşteri memnuniyetinde istikrarlı bir gelişim sağladık. 2020’ye güçlü başladık. Bu başlangıç ile ortaya çıkan sonuçlar neticesinde, salgın nedeniyle yaşanan duraklamaya rağmen, 2020’yi 2019 sonuçlarımızın hayli üzerinde kapatabilecek potansiyele sahibiz. Bu da bizi buraya gelirken planladığımız kademeli kapasite artışına doğru itekliyor.“

Treyler satışları mayısta iki kattan fazla arttı

yalcin-senturk-001.jpgTreyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Başkanı Yalçın Şentürk, 2020 yılına çok iyi bir başlangıç yaptıklarını, pandeminin hızlarını kestiğini ancak yine de treylerin tekerleğinin döndüğünden bahsetti. TÜİK verilerine göre 2020 yılının ilk dört ayında toplamda 4 bin 314 treylerin trafiğe kaydı yapıldığını belirten Şentürk, bu adetlerin geçen yıla göre yüzde 87’lik bir artışı gösterdiğini vurguladı. Mayıs ayında treyler pazarında başlayan olumlu sinyallerin haziran ayında güçlendiğine işaret eden Başkan Şentürk, treyler sektörünün eski iyi günlerine günlerine dönmesi için düşük faizli krediden treylerin de yararlanması gerektiğini söyledi. Ayrıca sektörün hep beklediği hurda teşviki konusunda olumlu gelişmeler beklediklerini aktaran Şentürk, Türkiye’nin treyler üretim merkezi olması için bu iki konuda mutlaka sektöre destek verilmesi gerektiğini vurguladı.

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blog

Bisiklet bataryalarına dikkat! Akülü bisikletleri gece boyu şarjda bırakmayın!

Uzmanlar, son dönemde kullanımı yaygınlaşan ve gece boyu şarjda bırakıldığı için patlama meydana gelen elektrikli bisiklet bataryalarının güvenli şarj edilmesine ilişkin uyarıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan,Cihazların üzerinde şarj tamamlandığında elektriği kesen bir düzen olmalı. Şarj takip edilmeli, cihaz tek başına şarjda bırakılmamalıdır.” dedi. Yeni alınacak pilli cihazlarda; Lityum Demir Fosfat (LiFePO4) piller tercih edilmesi gerektiğine de vurgu yapan Dr. Uçan, “Bu yeni teknik piller, lityum iyon pillere göre daha uzun ömürlü ve güvenlidir. Bu da pilden oluşacak yangın ve patlama riskini azaltır.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, elektrikli bisiklet bataryalarının güvenli şarj edilmesi ve bataryaların patlama riski üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Sıcaklık ve şarj kontrolü önemli

Lityum-iyon pillerin 5 ile 40 derece arasındaki sıcaklık aralığında çalışması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Doğrudan güneş ışığı veya ortamın çok sıcak olması da lityum iyon pil taşıyan cihazın yangın ve patlama gibi tehlikelere yol açabileceği unutulmamalıdır. Cihazların üzerinde şarj tamamlandığında elektriği kesen bir düzen olmalı. Şarj takip edilmeli, cihaz tek başına şarjda bırakılmamalıdır. Eğer bir patlama gerçekleşirse başlangıç aşamasındaki yangını söndürmek daha kolaydır. Başlayan yangını erken haber almak için yangın duman dedektörü kullanılması uygun olabilir.” dedi.

Yeni teknik piller daha güvenli

Yeni alınacak pilli cihazlarda; Lityum Demir Fosfat (LiFePO4) piller tercih edilmesi gerektiğine de vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Bu piller enerji depolama teknolojisinde önemli bir ilerlemeyi temsil ediyor ve onları geleneksel Lityum pil türlerinden ayıran bir dizi avantaj sunuluyor. Katot malzemesi olarak lityum demir fosfat kullanılan bu yeni teknik piller, lityum iyon pillere göre daha uzun ömürlü ve güvenlidir. Bu da pilden oluşacak yangın ve patlama riskini azaltır.” diye konuştu.

Düşük kaliteli bataryalılarda risk daha yüksek

Batarya patlamalarının başlıca nedenlerine de değinen Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Lityum iyon Pil hücresindeki ısı üretimi, ısı dağıtma kapasitesini aştığında termal kaçak meydana gelir. Bataryada ekzotermik reaksiyonları tetikleyebileceği için termal kaçak genellikle yüksek sıcaklıklarda meydana gelir. Reaksiyonlar daha fazla ısı ürettiğinden ve pil sıcaklığının arttığından pilin şişmesine, tahrip olmasına, yangın ve patlamalara yol açmasına sebep olabilir. Elbette düşük kaliteli bataryalılarda risk daha yüksektir.” şeklinde de konuştu.

Yanan bataryaya su dökmeyin!

Evde ve iş yerinde elektrikli araç bataryalarının şarjı için güvenli alanların nasıl tasarlanması gerektiğine de dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Yanan bir lityum iyon pil taşıyan bir cihazı söndürmek için asla su kullanılmamalıdır. Otomatik sping sisteminden uzak tutulmalıdır. Su yangını daha da büyüterek yaygınlaşmasına sebep olur. D sınıfı (metal) yangınların kontrolü oldukça zordur. Lityum gibi alkali metallerin yangınlarının, yayılmaması için özel önlemler alınmalı, söndürülmesi için özel söndürücüler kullanılması gerekir.” dedi.

Elektrik araç şarj istasyonları açık havada olmalı

Evde şarj yapılan yerlerin civarında yanıcı madde bulunmamasına dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Pil yangını sırasında çıkacak öldürücü gazlara dikkat edilmelidir. Elektrik araç şarj istasyonlarının açık havada olmasına dikkat edilmelidir. Pratikte şarj yapılan yerde özel söndürücü yoksa kum bulundurulması uygun olabilir. Kapalı garajlarda elektrikli araçlar için diğer araçlardan betonla ayrılmış özel bölüm yapılması uygun olabilir.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Continue Reading

Deniz Yolu

“Ulaşan ve Erişen Türkiye 2053” Gençler, 1 milyon 625 bin liralık ulaştırma projeleri için yarışacak

Bakan Uraloğlu, “Yarışma karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık ve uzay, haberleşme gibi stratejik alanlarda gençlerimizin vizyoner fikirlerini hayata geçirmeleri için fırsat sunuyor. Kazananlara toplam 1 milyon 625 bin lira ödül vereceğiz” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi (UDHAM) tarafından düzenlenen ikincisi düzenlenecek olan “Ulaşan ve Erişen Türkiye 2053” Üniversiteler Arası Ar-Ge Projeleri Fikir Yarışması’nın başvuru sürecinin 31 Ocak 2025 tarihine kadar süreceğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, “Yarışma, üniversite öğrencilerinin Türkiye’nin ulaşım ve altyapı alanlarında yenilikçi fikirler geliştirmelerini teşvik etmeyi amaçlıyor.” ifadelerini kullandı.

Kategorilerde Büyük Ödüller

Bakan Uraloğlu, yarışmanın karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık ve uzay, haberleşme olmak üzere 5 ayrı kategoride düzenleneceğini ve her kategoride birinciye 150 bin lira, ikinciye 100 bin lira üçüncüye 75 bin lira ödül verileceğini belirtti. Uraloğlu, “Yarışma neticesinde kazananlara toplam 1 milyon 625 bin lira ödül vereceğiz. Değerlendirme kurulunun belirlediği alanlarda ayrıca mansiyon ödülü de verilecek.” dedi.

Başvurular Çevrimiçi Alınıyor

Bakan Uraloğlu, yarışmaya katılmak isteyen öğrencilerin başvurularını fikiryarismasi.uab.gov.tr adresi üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirebileceklerini kaydederek “1 Kasım 2024’te başlayan başvuru süreci 31 Ocak 2025’te sona erecek.” bilgisini paylaştı.

Türkiye’nin 2053 Hedeflerinde Önemli Bir Adım

Bakan Uraloğlu, bu tür yarışmaların gençlerin bilimsel ve teknik projelerde daha aktif rol almalarını sağlayacağını belirterek, “Türkiye’nin 2053 hedeflerine ulaşmasında gençlerimizin katkısı büyük olacak, onların yenilikçi fikirlerine alan açıyoruz. Yarışma, karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık ve uzay, haberleşme gibi stratejik alanlarda gençlerimizin vizyoner fikirlerini hayata geçirmeleri için büyük bir fırsat sunuyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: LOJİPORT

Continue Reading

Blog

Karsan, Romanya’da Elektrikli Ulaşımın Geleceğini Şekillendiriyor!

Başta Avrupa olmak üzere dünyada toplu ulaşımın elektrikli ve otonom dönüşümünde öncü rol oynayan Karsan, yenilikçi ürünleriyle büyümeye devam ediyor. Ana hedef pazarlarından Romanya’da, distribütörü AAR (Anadolu Automobil Rom) aracılığıyla geçtiğimiz aylarda Botoșani Belediyesi’ne yapılan 30 adet e-JEST satışının ardından, Karsan şimdi de aynı şehirde 38 adet 10 metre e-ATA otobüsü için yeni bir anlaşmaya imza attı.  Aynı zamanda, Romanya’da Alba Lulia Belediyesi ile de 6 adet e-JEST satışı için de bir başka anlaşmaya daha imza atan Karsan, 2025 itibarıyla Romanya’nın en büyük elektrikli toplu taşıma filosuna sahip olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Karsan CEO’su Okan Baş, bu başarıyı şu sözlerle değerlendirdi: “Romanya bizim için çok önemli bir pazar, elektrikli alanındaki büyümemizin kilometre taşlarından biri. 2019’da %100 elektrikli e-JEST modelimizin ilk ihracatını Romanya’ya yaparak bu yolculuğa başladık. 2022’nin sonunda doğuştan elektrikli e-ATA modelimizin de ilk ihracatını buraya gerçekleştirmiştik. Bugün ise, Galati’den Botoșani’ye, Bacau’dan Sighisoșuara ve Alba Lulia’ya kadar son dönemde birçok şehirde kazandığımız ihalelerle 100 adet yeni elektrikli araç siparişi almış bulunuyoruz. Bu siparişleri teslim ettiğimizde, Romanya yollarında toplam 365 elektrikli aracımızla güçlü bir varlık göstereceğiz. Bu başarıda, Romanya distribütörümüz AAR ile sürdürdüğümüz güçlü iş birliğinin payı büyük. 2025’te Romanya’nın en büyük elektrikli toplu taşıma filosuna sahip marka olma hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz.”

 

 Toplu ulaşımda dünyanın en bilinen markalarından biri haline gelen Karsan, başta Avrupa olmak üzere dünyanın ulaşım altyapısını elektrikli, otonom ve hidrojen teknolojileriyle yenilemeye devam ediyor. Sektördeki en yenilikçi teknolojiyle teslim ettiği 1100 adetten fazla elektrikli aracıyla 23 ülkede hizmet veren Karsan, büyüme hedefleri doğrultusunda ana pazarlarından biri olan Romanya’daki varlığını güçlendiriyor. Romanya’daki araç parkını hızla genişleten Karsan, bugün itibarıyla 36 farklı noktada çevreci ve yüksek konforlu ulaşım çözümleri sunarak bölge halkına sürdürülebilir, yüksek konforlu ve modern bir toplu taşıma deneyimi sağlıyor.

Romanya halkı 365 elektrikli Karsan’la yolculuk edecek!

Karsan, çevreci ve ileri teknolojili toplu taşıma çözümleriyle Romanya’da ulaşımın geleceğini şekillendirmeye devam ediyor. Romanya’nın marka için stratejik bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Karsan CEO’su Okan Baş, “Romanya, elektrikli ulaşım alanındaki büyümemizin kilometre taşlarından biri. 2019’da %100 elektrikli e-JEST modelimizin ilk ihracatını Romanya’ya yaparak bu yolculuğa başladık. 2022’nin sonunda doğuştan elektrikli e-ATA modelimizin de ilk ihracatını buraya gerçekleştirmiştik. Bugün ise Galati, Botoșani, Bacau, Sighisoșuara ve Alba Lulia gibi son dönemde Romanya’nın pek çok şehrinde kazandığımız ihalelerle 100 adet yeni elektrikli araç siparişi almış bulunuyoruz. Bu siparişlerin teslimiyle Romanya’da toplamda 365 adet elektrikli araç parkına ulaşacağız. Ancak bununla da sınırlı kalmayacağız; önümüzdeki dönemde alacağımız yeni işler ile de bu elektrikli araç parkımızı daha da genişletmeyi hedefliyoruz” dedi. Baş, Romanya’daki bu başarılarının ardında, yenilikçi çözümlerine güvenen müşterileri ve distribütörleri AAR ile sürdürdükleri güçlü iş birliğinin yattığını belirterek, “2025 yılında Romanya’nın en büyük elektrikli toplu taşıma filosuna sahip olma hedefimize kararlılıkla ilerliyoruz” diye ekledi.

 e-ATA ve e-JEST: Geleceğin Ulaşım Teknolojisi

 Karsan’ın tamamen elektrikli ürün ailesi, toplu taşımada sadece ulaşım değil, geleceğin teknolojisini sunuyor. Adını Türkçe’de “ailenin büyükleri” anlamına gelen Ata’dan alan e-ATA serisi, markanın en büyük otobüs modellerinden oluşuyor. Doğuştan elektrikli yapısıyla e-ATA, sunduğu yüksek performans ve geniş batarya seçenekleriyle toplu taşıma çözümlerinde fark yaratıyor. 150 kWh’tan 600 kWh’a kadar uzanan batarya seçenekleri, e-ATA’nın 450 kilometreye kadar menzil sunmasını sağlıyor. Sıfır emisyon hedefiyle üretilen bu araçlar, çevreci bir alternatif sunarken, hızlı şarj teknolojisi sayesinde 1 ile 4 saat arasında şarj edilebiliyor.

10 metrelik e-ATA modeli, 79 yolcu taşıma kapasitesine sahipken, 12 ve 18 metrelik versiyonlar daha fazla yolcu taşıma olanağı sunuyor. Elektrikli hub motorları, e-ATA’nın en dik yokuşları bile kolaylıkla aşmasını sağlarken, alçak taban yapısı yolculara engelsiz ve konforlu bir seyahat imkânı tanıyor. Romanya’nın Botoșani şehri için yapılan 38 adetlik e-ATA 10 metre anlaşması, Karsan’ın bu pazardaki gücünü daha da pekiştirirken, şehir içi ulaşımda çevre dostu ve modern bir çözüm sunmayı hedefliyor.

Karsan’ın minibüs segmentindeki e-JEST ise kompakt yapısı, düşük enerji tüketimi ve 210 kilometreye kadar menzil sunarak şehir içi trafiğe mükemmel uyum sağlıyor. Alba Lulia şehri için çevre dostu ve konforlu bir çözüm olarak öne çıkan e-JEST için imzalanan anlaşma ile de Karsan Romanya’daki varlığını daha da güçlendiriyor. Karsan, e-ATA ve e-JEST modelleriyle sadece ulaşım çözümleri sunmakla kalmıyor, aynı zamanda sürdürülebilir bir geleceğin temellerini atıyor.

 

Continue Reading
Reklam
Reklam
Reklam

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.