Connect with us

Kara Yolu

Allison Şanzımanlı Yeni AKIA Metrobüsler, IETT Filosunda

İETT Genel Müdürlüğü tarafından Aralık 2022’de açılan metrobüs alım ihalesini kazanan AKIA, Allison tam otomatik şanzıman donanımlı 72 adet yeni metrobüslerin teslimatını tamamladı.

İETT Genel Müdürlüğü, Allison Torqmatic® Serisi donanımlı 72 adet yeni AKIA metrobüs teslimatlarını tamamlayarak metrobüs hattını (BRT) yerli üretim araçlar ile güçlendirmeye devam etti. İlk olarak 2022’de filosu için 60 adet AKIA metrobüs alımı gerçekleştiren İETT’nin filosunda toplam 132 adet Allison tam otomatik şanzıman donanımlı AKIA LF25 metrobüs bulunuyor.

Nüfusu ile Avrupa’nın 23 ülkesinden büyük olan İstanbul’da toplu ulaşımın %53’ü lastik tekerlekli ulaşım ile sağlanıyor. Bunun çok büyük bir kısmı ise otobüs ve metrobüslerle ile gerçekleştiriliyor. Dünyanın farklı metropollerinde, birden fazla kurum bu hizmeti verirken İETT, İstanbul’daki tüm otobüs ve metrobüs işletmesini yürüterek 1 günde 1 milyon 255 bin km mesafe katedip 4 milyon 800 bin yolculuk yapılmasını sağlıyor. Günde 1 milyon yolcu taşıyan metrobüs hattı ise İstanbul’un toplu ulaşımında ana sistemlerden birini oluşturuyor. Yeni teslim alınan AKIA LF25 metrobüsler ile filosundaki metrobüs sayısı yaklaşık 700 araca ulaşan İETT, toplam şehir içi taşıma hizmetlerinin yüzde 20’sini metrobüslerle gerçekleştiriyor.

Filo verilerine göre İstanbul’da hizmet sunan bir metrobüs yıllık 140.000-150.000 km arasında yol kat ediyor. 2022’de teslim edilen AKIA metrobüsler ortalama 150.000 km seviyelerine ulaşırken rutin bakım-onarımlarıyla en iyi şekilde hizmet sunmaya devam ediyor. AKIA metrobüsler 52 km uzunluğunda ve 44 duraktan oluşan toplam 6 hatta kullanılıyor.

Türk mühendisleri tarafından geliştirilen ve Bursa’da üretilen AKIA LF25 metrobüsler, trafik yoğunluğunun ve nüfusun fazla olduğu şehirlerdeki toplu ulaşıma çözüm oluyor. Dünyanın en yüksek yolcu kapasitesine sahip toplu taşıma araçlarından biri olma özelliğini taşıyan AKIA metrobüsler, Allison T525R tam otomatik şanzıman donanımı ile sunuluyor. 25 m olan AKIA metrobüs, Euro 6 emisyonlu motoru ve çift akslı tahrik sistemini ile eşleştirilmiş güçlü tork üreten Allison şanzıman sayesinde üstün manevra kabiliyetine sahip.

Metrobüs Sistemi ile 1 günde toplam 250.000 km mesafe katedildiğini belirten İETT yetkililerinden edinilen bilgiye göre; “2023 yılında toplam 92 adet metrobüsü filomuza kattık. Bunlardan 72’si AKIA. AKIA metrobüslerin yüksek yolcu kapasitesi, az sayıda araç ve sürücü ile yüksek sayıda yolcu taşımamızı mümkün kılıyor. Dolayısıyla işletme maliyetlerinde de tasarruf sağlayabiliyoruz. Yüksek çekiş gücü nedeniyle araç performansından bizler ve sürücülerimiz de memnunuz. AKIA metrobüsler, yüksek manevra kabiliyeti sayesinde İETT metrobüs hattının her noktasında rahatlıkla hareket edebiliyor ve park yapabiliyor. Bu noktada tam otomatik şanzıman, metrobüs gibi yüksek kapasiteli araçlar için bir seçenek değil gereklilik oluyor.”

AKIA LF25 metrobüsler, Allison T 525R tam otomatik şanzıman ile 503 bg ve 2,500 Nm maksimum tork sunan Mercedes OM471 LA motora sahip. Altı vitesli Allison şanzımanda, servis frenleri üzerindeki baskıyı azaltan dahili bir retardera da bulunuyor.

Allison T 525R tam otomatik şanzıman, 410 kilovata (550 bg) ve 2,600 N⋅m’ye kadar olan motor güçlerindeki şehirlerarası ve şehir içi otobüslerin özel gerekliliklerini karşılamak üzere tasarlanan Torqmatic® Serisi’nin bir üyesi. Torqmatic Serisi, optimize edilmiş çalışma ve prognostik yetenekler için altı ileri vites ve bir geri vitesin yanı sıra gelişmiş elektronik kontroller sunuyor. AKIA metrobüsler, Allison Transmission’ın Duruş Esnasında Otomatik Boşa Alma ve DynActive® Vites Değiştirme özelliklerine sahip, yakıt tasarrufu sağlayan FuelSense® 2.0 yenilikçi yazılımıyla da donatılıyor. Vites değiştirme algoritması, ideal yakıt tasarrufu ve performans dengesi için en verimli vites değiştirme noktalarını seçmek üzere şanzıman kontrolünü araç ağırlığına, hızına ve yol eğimine göre uyarlıyor. ​

Ulaşım İç ve Dış Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Baka, konuyla ilgili açıklamasında; “AKIA LF25 metrobüs, Türkiye’de üretilen ilk yerli ve yüksek kapasiteli metrobüs olarak özel bir konuma sahip. Otobüs kabiliyetinde, tramvay kapasitesinde olan AKIA LF25 metrobüs, sürücü ve yolcuların konfor ve güvenliği açısından yüksek teknolojiye sahip ekipmanlar ile donatıldı. Allison tam otomatik şanzıman donanımı ise bizim için vazgeçilmez bileşenlerden biri. Aracımız ile son derece uyumlu. Yüksek tork kapasitesi, dayanıklılığı, arıza frekansının çok düşük olması ve etkin satış sonrası desteği araçlarımızın sorunsuz şekilde hizmete devam etmesi için büyük önem taşıyor” dedi.

allison-t525r-tam-otomatik-s-anz-man.jpgAllison tam otomatik şanzımanlar, otobüslerin aktarma organlarının hızına uyumları sayesinde AKIA LF25 metrobüs için en uygun tercih oluyor. Patentli Allison tork konvertörü, kalkış esnasında motor torkunu sorunsuz bir şekilde arttırıyor ve Kesintisiz Güç Teknolojisi™, kesintisiz vites değişimleri sağlıyor. Bu, optimum motor ve şanzıman verimliliğiyle yolculara daha konforlu bir sürüş sunarken, tekerleklere sorunsuz bir güç aktarımı sağlıyor.

Allison Transmission Türkiye ve Ortadoğu Bölge Direktörü Atak Talas, açıklamasında; “Allison şanzımanlar, birçok ülkede BRT sistemleri için tercih ediliyor. Türk yerli üretimi olan AKIA LF25 metrobüs projesi ise bizim için çok önemli. Bu tarz üstün performanslı araçlardan beklentiler de her zaman yüksek oluyor. Allison tam otomatik şanzımanlar da bu beklentileri karşılamada araç üreticilerine katkı sağlıyor. Türk OEM’lerinin yerel ve yurtdışı pazarlarında gösterdiği başarının bir parçası olabilmek gurur verici” şeklinde açıkladı.

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blog

Murat Lojistik, Yolda Teknolojisi ile dijitalleşiyor

Yolda.com’un teknolojisini kendi bünyesine entegre eden Murat Lojistik, dijitalleşme alanında attığı yeni adımla sektördeki gücünü daha da artırmayı hedefliyor.

Yolda.com’un teknolojisini kendi bünyesine entegre eden Murat Lojistik, dijitalleşme alanında attığı yeni adımla sektördeki gücünü daha da artırmayı hedefliyor.

İşletmelerin karayolu taşımacılık süreçlerini dijitalleştiren Yolda.com’un geliştirdiği yenilikçi teknoloji altyapısını devralan Murat Lojistik, stratejik bir anlaşmaya imza attı. Bu teknoloji devri, Murat Lojistik’in operasyonlarını daha verimli yönetmesine ve müşterilerine daha hızlı ve entegre çözümler sunmasına olanak sağlayacak.

Yurtiçi lojistik sektörünün öncü firmalarından Murat Lojistik, 1959 yılından bu yana Türkiye’nin yükünü taşımaya devam ediyor. Geniş dağıtım ağı, güçlü öz mal filosu, genç ve dinamik ekibi ile yatırımlarını sürdürerek büyüyen Murat Lojistik, 3.500’den fazla öz mal ve kiralık filomuzla soğuk, donuk, kuru gıda ve gıda dışı gönderileri, Türkiye’nin her noktasına tam zamanında prensibine göre ulaştırıyor.

Murat Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yüksel Yolda.com’un teknoloji transferi ile ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yolda.com’un teknoloji altyapısını satın alarak dijital dönüşüm hedeflerimizi hızlandırıyoruz. Bu altyapı sayesinde süreçlerimizi daha hızlı ve etkili bir şekilde yönetebileceğiz. Yolda.com’un teknoloji gücünü Murat Lojistik bünyesine katmaktan dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Murat Lojistik Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Elif Sude Yüksel ise şunları söyledi: “Yolda.com’un teknoloji altyapısını bünyemize katarak dijitalleşme yolculuğumuzda büyük bir adım daha attık. Bu teknoloji sayesinde hem operasyonlarımızda hız ve verimliliği artıracağız hem de müşterilerimize daha şeffaf ve izlenebilir çözümler sunacağız.”

Yapılan anlaşma ile Yolda.com, dijital dönüşüm yolculuğunda edindiği deneyim ve bilgi birikimini Murat Lojistik’e aktardı. Yolda.com’un geliştirdiği teknoloji sayesinde, rut optimizasyonu, sipariş yönetimi, izlenebilirlik ve analitik raporlama gibi pek çok alanda Murat Lojistik’in dijital altyapısı güçlenecek.

Continue Reading

Blog

Bisiklet bataryalarına dikkat! Akülü bisikletleri gece boyu şarjda bırakmayın!

Uzmanlar, son dönemde kullanımı yaygınlaşan ve gece boyu şarjda bırakıldığı için patlama meydana gelen elektrikli bisiklet bataryalarının güvenli şarj edilmesine ilişkin uyarıyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan,Cihazların üzerinde şarj tamamlandığında elektriği kesen bir düzen olmalı. Şarj takip edilmeli, cihaz tek başına şarjda bırakılmamalıdır.” dedi. Yeni alınacak pilli cihazlarda; Lityum Demir Fosfat (LiFePO4) piller tercih edilmesi gerektiğine de vurgu yapan Dr. Uçan, “Bu yeni teknik piller, lityum iyon pillere göre daha uzun ömürlü ve güvenlidir. Bu da pilden oluşacak yangın ve patlama riskini azaltır.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, elektrikli bisiklet bataryalarının güvenli şarj edilmesi ve bataryaların patlama riski üzerine değerlendirmelerde bulundu.

Sıcaklık ve şarj kontrolü önemli

Lityum-iyon pillerin 5 ile 40 derece arasındaki sıcaklık aralığında çalışması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Doğrudan güneş ışığı veya ortamın çok sıcak olması da lityum iyon pil taşıyan cihazın yangın ve patlama gibi tehlikelere yol açabileceği unutulmamalıdır. Cihazların üzerinde şarj tamamlandığında elektriği kesen bir düzen olmalı. Şarj takip edilmeli, cihaz tek başına şarjda bırakılmamalıdır. Eğer bir patlama gerçekleşirse başlangıç aşamasındaki yangını söndürmek daha kolaydır. Başlayan yangını erken haber almak için yangın duman dedektörü kullanılması uygun olabilir.” dedi.

Yeni teknik piller daha güvenli

Yeni alınacak pilli cihazlarda; Lityum Demir Fosfat (LiFePO4) piller tercih edilmesi gerektiğine de vurgu yapan Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Bu piller enerji depolama teknolojisinde önemli bir ilerlemeyi temsil ediyor ve onları geleneksel Lityum pil türlerinden ayıran bir dizi avantaj sunuluyor. Katot malzemesi olarak lityum demir fosfat kullanılan bu yeni teknik piller, lityum iyon pillere göre daha uzun ömürlü ve güvenlidir. Bu da pilden oluşacak yangın ve patlama riskini azaltır.” diye konuştu.

Düşük kaliteli bataryalılarda risk daha yüksek

Batarya patlamalarının başlıca nedenlerine de değinen Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Lityum iyon Pil hücresindeki ısı üretimi, ısı dağıtma kapasitesini aştığında termal kaçak meydana gelir. Bataryada ekzotermik reaksiyonları tetikleyebileceği için termal kaçak genellikle yüksek sıcaklıklarda meydana gelir. Reaksiyonlar daha fazla ısı ürettiğinden ve pil sıcaklığının arttığından pilin şişmesine, tahrip olmasına, yangın ve patlamalara yol açmasına sebep olabilir. Elbette düşük kaliteli bataryalılarda risk daha yüksektir.” şeklinde de konuştu.

Yanan bataryaya su dökmeyin!

Evde ve iş yerinde elektrikli araç bataryalarının şarjı için güvenli alanların nasıl tasarlanması gerektiğine de dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Yanan bir lityum iyon pil taşıyan bir cihazı söndürmek için asla su kullanılmamalıdır. Otomatik sping sisteminden uzak tutulmalıdır. Su yangını daha da büyüterek yaygınlaşmasına sebep olur. D sınıfı (metal) yangınların kontrolü oldukça zordur. Lityum gibi alkali metallerin yangınlarının, yayılmaması için özel önlemler alınmalı, söndürülmesi için özel söndürücüler kullanılması gerekir.” dedi.

Elektrik araç şarj istasyonları açık havada olmalı

Evde şarj yapılan yerlerin civarında yanıcı madde bulunmamasına dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Pil yangını sırasında çıkacak öldürücü gazlara dikkat edilmelidir. Elektrik araç şarj istasyonlarının açık havada olmasına dikkat edilmelidir. Pratikte şarj yapılan yerde özel söndürücü yoksa kum bulundurulması uygun olabilir. Kapalı garajlarda elektrikli araçlar için diğer araçlardan betonla ayrılmış özel bölüm yapılması uygun olabilir.” şeklinde sözlerini tamamladı.

Continue Reading

Deniz Yolu

“Ulaşan ve Erişen Türkiye 2053” Gençler, 1 milyon 625 bin liralık ulaştırma projeleri için yarışacak

Bakan Uraloğlu, “Yarışma karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık ve uzay, haberleşme gibi stratejik alanlarda gençlerimizin vizyoner fikirlerini hayata geçirmeleri için fırsat sunuyor. Kazananlara toplam 1 milyon 625 bin lira ödül vereceğiz” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi (UDHAM) tarafından düzenlenen ikincisi düzenlenecek olan “Ulaşan ve Erişen Türkiye 2053” Üniversiteler Arası Ar-Ge Projeleri Fikir Yarışması’nın başvuru sürecinin 31 Ocak 2025 tarihine kadar süreceğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, “Yarışma, üniversite öğrencilerinin Türkiye’nin ulaşım ve altyapı alanlarında yenilikçi fikirler geliştirmelerini teşvik etmeyi amaçlıyor.” ifadelerini kullandı.

Kategorilerde Büyük Ödüller

Bakan Uraloğlu, yarışmanın karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık ve uzay, haberleşme olmak üzere 5 ayrı kategoride düzenleneceğini ve her kategoride birinciye 150 bin lira, ikinciye 100 bin lira üçüncüye 75 bin lira ödül verileceğini belirtti. Uraloğlu, “Yarışma neticesinde kazananlara toplam 1 milyon 625 bin lira ödül vereceğiz. Değerlendirme kurulunun belirlediği alanlarda ayrıca mansiyon ödülü de verilecek.” dedi.

Başvurular Çevrimiçi Alınıyor

Bakan Uraloğlu, yarışmaya katılmak isteyen öğrencilerin başvurularını fikiryarismasi.uab.gov.tr adresi üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirebileceklerini kaydederek “1 Kasım 2024’te başlayan başvuru süreci 31 Ocak 2025’te sona erecek.” bilgisini paylaştı.

Türkiye’nin 2053 Hedeflerinde Önemli Bir Adım

Bakan Uraloğlu, bu tür yarışmaların gençlerin bilimsel ve teknik projelerde daha aktif rol almalarını sağlayacağını belirterek, “Türkiye’nin 2053 hedeflerine ulaşmasında gençlerimizin katkısı büyük olacak, onların yenilikçi fikirlerine alan açıyoruz. Yarışma, karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık ve uzay, haberleşme gibi stratejik alanlarda gençlerimizin vizyoner fikirlerini hayata geçirmeleri için büyük bir fırsat sunuyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: LOJİPORT

Continue Reading
Reklam
Reklam
Reklam

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.