Connect with us

Hava Yolu

Asırlık Musul Havalimanını TAV ve 77 İnşaat Dünyaya Açacak

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, enerji ile birlikte iki önemli sektörü olumsuz etkiledi. Bunlardan biri havacılık, diğeri de inşaat. Özellikle inşaat sektöründe yerel hükümetler, durgunluk riski karşısında projeleri ötelemeye başladı. Rusya pazarında Türk inşaat sektörü 2021 yılında 11 milyar dolarlık iş üstlenirken, bu yılın 9 ayında bu rakam sadece 396 milyon dolara ulaştı.

Benzer etkiler, eski Doğu Avrupa, Ukrayna, Ortadoğu ve Kuzey Afrika gibi Türk müteahhitlik şirketleri için önemli pazarlarda da hissedildi. Artık ihalelerde milyar dolarların yerine milyon dolarlık rakamlar konuşuluyor. Böyle bir ortamda hala Türk şirketleri ihale peşinde koşuyor, yeni işler üstlenmeye çalışıyor. Irak pazarı bunlardan biri. Türkiye’nin en önemli inşaat şirketlerinden TAV ve 77 İnşaat, bu alanda son haftaların en önemli işlerinden birini üstlendi. TAV İnşaat ve 77 İnşaat, Irak’ın Kuzey kesiminde yer alan Musul kentinde 185 milyon dolar yani bugünkü kurla 3,5 milyar liralık bir proje üstlendi. Irak’ın iç karışıklık sürecinde zarar gören ve daha önce iç hat uçuşlarına uygun tasarlanan Musul Havalimanı’nı yeniden tasarlayacak ve onaracak.

18 AYDA TAMAMLANACAK

Projeyle Musul, uluslararası havalimanına sahip olacak. Ninova eyaleti Valisi Najm Al-Jabbouri, Türk müteahhitlerinin havaalanını çevreleyen bir çit inşa edeceğini, elektrik tesislerini yeniden kuracağını, öncelikli olarak çalışanlar için bir kamp yapacağını ifade etti. Jabbouri, “Musul havalimanı ihalesini kazanan Türk şirketleri şu anda havalimanı pistinin tasarımları üzerinde çalışıyorlar. Çalışmalar planlandığı gibi ilerliyor ve havalimanının zamanında tamamlanmasını bekliyoruz” dedi. Jabbouri, Türk firmalarının üstlendiği projenin 18 ayda tamamlanacağını söyledi.

İNGİLİZLERİN EN ÖNEMLİ ÜSSÜYDÜ

1910’lu yıllarda kurulan Musul Havalimanı, I. Dünya Savaşı’nda İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanıldı. İkinci Dünya Savaşı’nda da yine İngiltere’nin kontrolünde olan tesis, 1970’lerin ortalarında, 1967 ve 1973’teki Arap-İsrail savaşlarında “Süper Üs” projesi kapsamında yeniden inşa edildi. 2003 yılında ABD askerlerince işgal edilen havalimanı daha sonra yerel yönetime devredildi.

2014’te IŞİD militanları tarafından ele geçirildi. 3 yıl IŞİD terör örgütü tarafından kontrol edilen havalimanını Irak Ordusu 2017’de tekrar geri aldı. 2020’de Irak Hükümeti, Aeroports de Paris Ingenierie (ADPI) ile anlaşma yapmıştı. Şimdi ise Türk şirketleri Irak’ın en eski ve en önemli havalimanlarından birini tekrar sivil uçuşlara açmaya ve dünya ile bağını kurmaya çalışıyor. Irak bu projeyle Bağdat ve Erbil dışında Irak’ın dünyaya açılan bir kapısını Türklere emanet ediyor.

KERİM ÜLKER – DUNYA

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hava Yolu

Türk Hava Yolları Dört Boeing 777 Kargo Uçağı Daha Sipariş Etti

Yeni sipariş ile birlikte Türk Hava Yolları (THY), 777 kargo uçağı filosunu üçe katlayacak ve kargo kaldırma kapasitesine 408 metrik ton ekleyecek. Boeing ve Türk Hava Yolları (THY) bugün, havayolu şirketinin küresel hava kargo pazarındaki konumunu daha da güçlendirecek olan dört adet 777 kargo uçağı siparişini duyurdu. Bu siparişle birlikte THY 12 adet 777 kargo uçağı işletiyor olacak.

Türk Hava Yolları Kargodan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Türk, “Kargo filomuzu genişletmeye yönelik bu yeni yatırımımız, hava kargo hizmetleri için artan küresel talebi karşılama konusundaki kararlılığımızın göstergesidir. Boeing 777 kargo uçaklarının filomuza katılması operasyonel kabiliyetlerimizi arttırmakla kalmayacak, aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki müşterilerimize sunduğumuz benzersiz hizmet ve verimlilikle lider konumumuzu korurken, dünya çapında hava kargo sektörünün zirvesine ulaşmaya yönelik stratejik vizyonumuzun da önemli bir adımı olacaktır.” dedi.

THY’nin bu ek 777 kargo uçağı alımı, e-ticaretin hızla büyümesi ve dünya genelinde verimli ve güvenilir taşımacılık ihtiyacı nedeniyle artan kargo hizmetleri talebini karşılamasına yardımcı olacak. Yeni kargo uçakları, THY’nin kargo operasyonlarını optimize etmesini, maliyetleri düşürmesini ve teslimatlarını dünya çapında tüm varış noktalarına zamanında ulaştırmasını sağlayacak.

Boeing Avrasya Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Paul Righi, “Boeing 777 kargo uçaklarının şirketin filosuna dahil olmasıyla birlikte, THY’nin kargo operasyonlarının genişlemesini desteklemekten ve THY ile uzun yıllara dayanan ortaklığımızı sürdürmekten gurur duyuyoruz. 777 kargo uçağının yük taşıma kapasitesi, menzil ve esneklik kabiliyetleri ile THY’nin operasyonel verimliliğini en üst düzeye çıkarırken olağanüstü düzeyde müşteri hizmetleri sunmasını sağlayacak.” dedi.

Boeing 777 kargo uçağı, 102 metrik ton (112 ton) azami yük taşıma kapasitesi ve 9.200 kilometre (4.970 deniz mili) menzili ile dünyanın en kabiliyetli çift motorlu kargo uçağı olma özelliğine sahiptir.

265’ten fazla teslimatla 777 kargo uçağı, Boeing’in tüm zamanların en çok satan kargo uçağıdır. Kargo uçaklarında sektör lideri olan Boeing, yeni üretim ve dönüştürülmüş uçaklar da dahil olmak üzere dünya çapındaki özel kargo uçağı kapasitesinin %90’ından fazlasının tedarikçisi konumundadır.

THY, kargo uçaklarının yanı sıra 777-300ER (Extended Range), Yeni Nesil 737, 737 MAX ve 787 Dreamliner’dan oluşan Boeing uçak filosu işletmektedir.

Continue Reading

Hava Yolu

Air Cairo Sabiha Gökçen Havalimanı’na uçuş başlattı

Mısır merkezli havayolu şirketi Air Cairo, İstanbul Sabiha Gökçen’e ilk uçuşunu gerçekleştirdi. 

 Avrupa’nın en yoğun ilk 10 havalimanı arasında yer alan İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, dünyanın turizm merkezlerini yeni rotalarla İstanbul’a bağlayarak küresel ağını genişletmeye devam ediyor.

Havalimanı’nın yeni iş birliği kapsamında Mısır merkezli havayolu şirketi Air Cairo, 6 Haziran 2024 tarihinde İstanbul Sabiha Gökçen’e (İSG) ilk uçuşunu gerçekleştirdi. Su takı seremonisi ile karşılanan ilk Air Cairo uçağının yolcuları da terminalde çiçek ve çikolatalarla karşılandı.

Air Cairo, Kahire (CAI) İstanbul Sabiha Gökçen (SAW) seferlerini 109 koltuk kapasiteli Embraer E-190 LR’yi kullanarak her perşembe ve pazar günü haftada 2 kez düzenleyecek. Havayolu şirketi önümüzdeki dönem uçuş frekansını haftada 5’e çıkarmayı hedefliyor.

Air Cairo, Pegasus ve Ajet’in Cairo-Sphinx (SPX) hattıyla birlikte Nile Air ve Air Arabia Egypt Cairo’dan (CAI) sonra İstanbul Sabiha Gökçen – Kahire güzergahında faaliyet gösteren 5. havayolu şirketi oldu. Yeni uluslararası hizmetin yılın geri kalanında havalimanına ilave 13 bin yolcu ile katkıda bulunması bekleniyor.

Air Cairo CAI hattı, 1979 yılından beri UNESCO Dünya Mirası listesi’nde bulunan Kahire ile tarih ve kültür zenginliğiyle ünlü bir diğer büyülü şehir İstanbul’un bağlarını güçlendirecek. Böylece Mısır’da turistlerin ilgi gösterdiği Kahire Müzesi, Piramitler bölgesi, Nil Irmağı çevresine ulaşım, Sabiha Gökçen’den daha kolay ve konforlu hale dönüşecek.

 

“Mısır’ın kapıda vize uygulaması yolcu sayısını yüzde 57 artırdı”

Air Cairo iş birliği ile ilgili açıklama yapan İSG CEO Vekili Kerem Maybek, “Geçen yıl Türkiye ve Mısır arasındaki stratejik iş birliği anlaşması kapsamında Türk vatandaşlarına uygulanan kapıda vize imkanı, iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirdi. Kapıda vize uygulaması havalimanımızdan Mısır’a olan uçuşlarda önemli bir artışa neden olurken Nisan 2023 rakamlarına kıyasla Nisan 2024’te Mısır’a aylık yolcu sayısı yüzde 57 artışla 35 binden 55 bine yükseldi. Bu rakamları Mısır’daki 8. hattımız olan Air Cairo ile birlikte daha da artırmayı hedefliyoruz. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı olarak iki ülke arasındaki stratejik bağlantıları güçlendirmekten gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

Ulaşım çeşitliliği ve merkezlere olan yakınlığıyla ‘Şehrin Havalimanı’ olarak adlandırılan Sabiha Gökçen Havalimanı, 40 iç hat, 124 dış hat bağlantısı olmak üzere 52 ülkede toplam 164 destinasyona konforlu erişim sağlıyor.

 

Continue Reading

Elektrikli Araçlar

TOGG T10X Kullanıcıları Miles&Smiles’tan Statü Mili Kazanıyor

Türkiye’nin mobilite alanında hizmet veren küresel teknoloji markası Togg ile bayrak taşıyıcı Türk Hava Yolları iş birliğiyle T10X kullanıcıları, karayolunda da Statü Mili kazanıyor. Trumore Dijital Premium Paket sahibi T10X kullanıcıları, Türk Hava Yolları Yolcu Programı Miles&Smiles ile her 5 bin kilometre için 500 Statü Mili ve 500 Mil elde ediyor.

Konforlu bir mobilite deneyimini Trumore dijital platformu üzerinden kullanıcılarla buluşturan Togg, dünyada kullanıcılarına karayolunda Mil kazandıran ilk şirket oldu. Togg ve Türk Hava Yolları iş birliğiyle T10X ile karayolundan yapılan yolculuklarda da Mil kazanma dönemi başladı. Bu kapsamda Trumore Dijital Premium Paket sahibi kullanıcılar, Türk Hava Yolları Yolcu Programı Miles&Smiles ile her 5 bin kilometre için 500 Statü Mili ve 500 Mil elde ediyor. Mil kazanmak için T10X’in yeni yazılımı 1.4.0’ın cihazda yüklü olması ve ‘Akıllı Cihazım’ kaydının yapılması gerekiyor. Miles&Smiles üyesi olan kullanıcıların kazandıkları Millerle ödül bileti düzenleme, kabin sınıfını yükseltme, ekstra bagaj satın alma veya shopandmiles.com’dan harcama yapma gibi olanakları bulunuyor.

T10X teslim alındığı günden itibaren geçerli

Kullanıcıların kazandıkları Miller, 7 Haziran itibarıyla Miles&Smiles üyeliklerine işlenecek. Ayrıca kazanılan Miller, her ayın 5’inci iş gününde Miles&Smiles üyeliğine tanımlanacak. T10X’in teslim alındığı ilk günden bu yana kat edilen kilometreler de proje kapsamında değerlendirilecek.

Continue Reading

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.