Connect with us

Hava Yolu

Asırlık Musul Havalimanını TAV ve 77 İnşaat Dünyaya Açacak

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, enerji ile birlikte iki önemli sektörü olumsuz etkiledi. Bunlardan biri havacılık, diğeri de inşaat. Özellikle inşaat sektöründe yerel hükümetler, durgunluk riski karşısında projeleri ötelemeye başladı. Rusya pazarında Türk inşaat sektörü 2021 yılında 11 milyar dolarlık iş üstlenirken, bu yılın 9 ayında bu rakam sadece 396 milyon dolara ulaştı.

Benzer etkiler, eski Doğu Avrupa, Ukrayna, Ortadoğu ve Kuzey Afrika gibi Türk müteahhitlik şirketleri için önemli pazarlarda da hissedildi. Artık ihalelerde milyar dolarların yerine milyon dolarlık rakamlar konuşuluyor. Böyle bir ortamda hala Türk şirketleri ihale peşinde koşuyor, yeni işler üstlenmeye çalışıyor. Irak pazarı bunlardan biri. Türkiye’nin en önemli inşaat şirketlerinden TAV ve 77 İnşaat, bu alanda son haftaların en önemli işlerinden birini üstlendi. TAV İnşaat ve 77 İnşaat, Irak’ın Kuzey kesiminde yer alan Musul kentinde 185 milyon dolar yani bugünkü kurla 3,5 milyar liralık bir proje üstlendi. Irak’ın iç karışıklık sürecinde zarar gören ve daha önce iç hat uçuşlarına uygun tasarlanan Musul Havalimanı’nı yeniden tasarlayacak ve onaracak.

18 AYDA TAMAMLANACAK

Projeyle Musul, uluslararası havalimanına sahip olacak. Ninova eyaleti Valisi Najm Al-Jabbouri, Türk müteahhitlerinin havaalanını çevreleyen bir çit inşa edeceğini, elektrik tesislerini yeniden kuracağını, öncelikli olarak çalışanlar için bir kamp yapacağını ifade etti. Jabbouri, “Musul havalimanı ihalesini kazanan Türk şirketleri şu anda havalimanı pistinin tasarımları üzerinde çalışıyorlar. Çalışmalar planlandığı gibi ilerliyor ve havalimanının zamanında tamamlanmasını bekliyoruz” dedi. Jabbouri, Türk firmalarının üstlendiği projenin 18 ayda tamamlanacağını söyledi.

İNGİLİZLERİN EN ÖNEMLİ ÜSSÜYDÜ

1910’lu yıllarda kurulan Musul Havalimanı, I. Dünya Savaşı’nda İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri tarafından kullanıldı. İkinci Dünya Savaşı’nda da yine İngiltere’nin kontrolünde olan tesis, 1970’lerin ortalarında, 1967 ve 1973’teki Arap-İsrail savaşlarında “Süper Üs” projesi kapsamında yeniden inşa edildi. 2003 yılında ABD askerlerince işgal edilen havalimanı daha sonra yerel yönetime devredildi.

2014’te IŞİD militanları tarafından ele geçirildi. 3 yıl IŞİD terör örgütü tarafından kontrol edilen havalimanını Irak Ordusu 2017’de tekrar geri aldı. 2020’de Irak Hükümeti, Aeroports de Paris Ingenierie (ADPI) ile anlaşma yapmıştı. Şimdi ise Türk şirketleri Irak’ın en eski ve en önemli havalimanlarından birini tekrar sivil uçuşlara açmaya ve dünya ile bağını kurmaya çalışıyor. Irak bu projeyle Bağdat ve Erbil dışında Irak’ın dünyaya açılan bir kapısını Türklere emanet ediyor.

KERİM ÜLKER – DUNYA

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Deniz Yolu

“Ulaşan ve Erişen Türkiye 2053” Gençler, 1 milyon 625 bin liralık ulaştırma projeleri için yarışacak

Bakan Uraloğlu, “Yarışma karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık ve uzay, haberleşme gibi stratejik alanlarda gençlerimizin vizyoner fikirlerini hayata geçirmeleri için fırsat sunuyor. Kazananlara toplam 1 milyon 625 bin lira ödül vereceğiz” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi (UDHAM) tarafından düzenlenen ikincisi düzenlenecek olan “Ulaşan ve Erişen Türkiye 2053” Üniversiteler Arası Ar-Ge Projeleri Fikir Yarışması’nın başvuru sürecinin 31 Ocak 2025 tarihine kadar süreceğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, “Yarışma, üniversite öğrencilerinin Türkiye’nin ulaşım ve altyapı alanlarında yenilikçi fikirler geliştirmelerini teşvik etmeyi amaçlıyor.” ifadelerini kullandı.

Kategorilerde Büyük Ödüller

Bakan Uraloğlu, yarışmanın karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık ve uzay, haberleşme olmak üzere 5 ayrı kategoride düzenleneceğini ve her kategoride birinciye 150 bin lira, ikinciye 100 bin lira üçüncüye 75 bin lira ödül verileceğini belirtti. Uraloğlu, “Yarışma neticesinde kazananlara toplam 1 milyon 625 bin lira ödül vereceğiz. Değerlendirme kurulunun belirlediği alanlarda ayrıca mansiyon ödülü de verilecek.” dedi.

Başvurular Çevrimiçi Alınıyor

Bakan Uraloğlu, yarışmaya katılmak isteyen öğrencilerin başvurularını fikiryarismasi.uab.gov.tr adresi üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirebileceklerini kaydederek “1 Kasım 2024’te başlayan başvuru süreci 31 Ocak 2025’te sona erecek.” bilgisini paylaştı.

Türkiye’nin 2053 Hedeflerinde Önemli Bir Adım

Bakan Uraloğlu, bu tür yarışmaların gençlerin bilimsel ve teknik projelerde daha aktif rol almalarını sağlayacağını belirterek, “Türkiye’nin 2053 hedeflerine ulaşmasında gençlerimizin katkısı büyük olacak, onların yenilikçi fikirlerine alan açıyoruz. Yarışma, karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık ve uzay, haberleşme gibi stratejik alanlarda gençlerimizin vizyoner fikirlerini hayata geçirmeleri için büyük bir fırsat sunuyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: LOJİPORT

Continue Reading

Hava Yolu

SunExpress, yılın başından bu yana 12 milyondan fazla yolcu taşıdı Kış sezonuna en geniş uçuş ağıyla giriyor

SunExpress CEO’su Max Kownatzki ve CEO Yardımcısı Tuncay Eminoğlu, SunExpress’in 2024 yaz performansını ve yaklaşan kış sezonuna yönelik planlarını açıkladı.

Toplantıda, SunExpress’in 2024 yılı başından bu yana taşıdığı yolcu sayısının 12 milyonu aştığı ve 2023 yılında taşınan toplam yolcu sayısına şimdiden neredeyse ulaşıldığı vurgulandı. Bununla birlikte önümüzdeki kış sezonu için ağına 15 yeni rota ekleyen hava yolunun şirket tarihindeki en geniş kış uçuş ağına ulaştığı belirtildi.

SunExpress CEO’su Max Kownatzki toplantıda şu açıklamalarda bulundu: “Yıl başından bu yana %87’lik güçlü bir doluluk oranı kaydettik ve 12 milyonu aşkın yolcu taşıdık. Yıl sonuna kadar 15 milyon yolcu taşıma hedefimize ulaşacağımızı öngörüyoruz. Türkiye’nin turizm elçisi olarak, Türkiye’nin bu yıl 60 milyon turisti ağırlama hedefine güçlü bir katkı sunma konusunda kararlığımızı sürdürüyoruz.”

Kış sezonuna en geniş uçuş ağı ile hazırlanıyor

 SunExpress’in turizmi tüm yıla yaymak için kış sezonuna yatırım yapmaya odaklandığının altını çizen Kownatzki, “Zengin kültürel tarihi, eşsiz doğası, lezzetli mutfağı ve farklı spor aktiviteleriyle Türkiye, kış aylarında seyahat severlere pek çok olanak sunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye’yi uluslararası alanda tanıtma çalışmaları da kış aylarında Türkiye’ye olan ilginin artırılmasında önemli bir yere sahip. Artan talebi karşılamak için üzerimize düşeni yapmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda kış sezonu için uçuş planımıza 15 yeni rota ekledik” dedi.

2024/2025 kış sezonu için uluslararası ağını daha da genişleten SunExpress, Kayseri-Prag, İzmir-Rovaniemi, İzmir-Şarm El Şeyh ve Trabzon-Maskat olmak üzere 4 yeni rotayı hizmete sunuyor.

Kış sezonunda yurt içi uçuş ağını da güçlendiren hava yolu, 11 yeni rota ile iç hatlarda toplamda 32 noktaya uçuş sunuyor. SunExpress, eklenen yeni hatlarla Türkiye’nin dört bir yanındaki önemli ticaret, kültür ve turizm merkezlerini birbirine bağlayarak hem iç turizmi canlandırmayı hem de ulusal ekonomiye katkıda bulunmayı amaçlıyor.

SunExpress, iç hatlarda Antalya’dan Bursa, Erzurum ve Şanlıurfa’ya, İzmir’den ise Elazığ, Nevşehir, Sivas ve Şanlıurfa’ya uçmaya başlıyor. Ayrıca hava yolu, Çukurova Uluslararası Havalimanı’ndan Bursa, Samsun, Trabzon ve Van’a düzenleyeceği yeni uçuşlarla aile ziyareti, iş veya tatil amaçlı seyahat eden yolcular için daha fazla alternatif sunacak.

SunExpress, ayrıca Kasım ortasında Antalya-Rize uçuşlarını başlatmayı planlıyor. Kış sezonu boyunca haftada iki kez gerçekleştirilecek uçuşlar önümüzdeki günlerde satışa sunulacak.

Filo büyümesi gelecek yıl da devam edecek

SunExpress, seyahat severlerin gözde tatil destinasyonlarından biri olan Türkiye’ye olan talebi karşılamak için 2025 yılında filosunu genişletmeyi sürdürecek. Hava yolu, 2025 yılında filosundaki uçak sayısını 85’e kadar yükseltmeyi planlıyor.

Türkiye’nin Avrupalı seyahatçiler için en gözde tatil destinasyon olmayı sürdürdüğünü ifade eden Kownatzki, “Türkiye’nin sunduğu olanaklar talebin devam etmesinde önemli rol oynuyor. Geçtiğimiz yaz sezonuna kıyasla 2025 yazı için yapılan erken rezervasyonlarda şimdiden %17’lik bir artış yaşandı. Türk Rivierası ve Anadolu’ya güçlü bir şekilde odaklanarak, Almanca konuşulan ülkelerden (DACH bölgesi) Türkiye’ye en fazla sayıda direkt uçuşu sunan hava yolu olmaya devam edeceğiz. Ayrıca, 2025 yılında ağımızı 9’dan 11 havalimanına genişleteceğimiz Birleşik Krallık’tan da güçlü bir talep görüyoruz” dedi.

2025 yılı için 800 yeni işe alım

SunExpress, 2025 yılı için planlanan filo büyümesine paralel olarak yaklaşık 800 yeni istihdam sağlamayı planlıyor. Yeni işe alımlar, 170 pilot, 400 kabin ekibi üyesi ve 200’den fazla yer personelini kapsıyor.

 

Continue Reading

Hava Yolu

Türk Hava Yolları Dört Boeing 777 Kargo Uçağı Daha Sipariş Etti

Yeni sipariş ile birlikte Türk Hava Yolları (THY), 777 kargo uçağı filosunu üçe katlayacak ve kargo kaldırma kapasitesine 408 metrik ton ekleyecek. Boeing ve Türk Hava Yolları (THY) bugün, havayolu şirketinin küresel hava kargo pazarındaki konumunu daha da güçlendirecek olan dört adet 777 kargo uçağı siparişini duyurdu. Bu siparişle birlikte THY 12 adet 777 kargo uçağı işletiyor olacak.

Türk Hava Yolları Kargodan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ali Türk, “Kargo filomuzu genişletmeye yönelik bu yeni yatırımımız, hava kargo hizmetleri için artan küresel talebi karşılama konusundaki kararlılığımızın göstergesidir. Boeing 777 kargo uçaklarının filomuza katılması operasyonel kabiliyetlerimizi arttırmakla kalmayacak, aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki müşterilerimize sunduğumuz benzersiz hizmet ve verimlilikle lider konumumuzu korurken, dünya çapında hava kargo sektörünün zirvesine ulaşmaya yönelik stratejik vizyonumuzun da önemli bir adımı olacaktır.” dedi.

THY’nin bu ek 777 kargo uçağı alımı, e-ticaretin hızla büyümesi ve dünya genelinde verimli ve güvenilir taşımacılık ihtiyacı nedeniyle artan kargo hizmetleri talebini karşılamasına yardımcı olacak. Yeni kargo uçakları, THY’nin kargo operasyonlarını optimize etmesini, maliyetleri düşürmesini ve teslimatlarını dünya çapında tüm varış noktalarına zamanında ulaştırmasını sağlayacak.

Boeing Avrasya Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Paul Righi, “Boeing 777 kargo uçaklarının şirketin filosuna dahil olmasıyla birlikte, THY’nin kargo operasyonlarının genişlemesini desteklemekten ve THY ile uzun yıllara dayanan ortaklığımızı sürdürmekten gurur duyuyoruz. 777 kargo uçağının yük taşıma kapasitesi, menzil ve esneklik kabiliyetleri ile THY’nin operasyonel verimliliğini en üst düzeye çıkarırken olağanüstü düzeyde müşteri hizmetleri sunmasını sağlayacak.” dedi.

Boeing 777 kargo uçağı, 102 metrik ton (112 ton) azami yük taşıma kapasitesi ve 9.200 kilometre (4.970 deniz mili) menzili ile dünyanın en kabiliyetli çift motorlu kargo uçağı olma özelliğine sahiptir.

265’ten fazla teslimatla 777 kargo uçağı, Boeing’in tüm zamanların en çok satan kargo uçağıdır. Kargo uçaklarında sektör lideri olan Boeing, yeni üretim ve dönüştürülmüş uçaklar da dahil olmak üzere dünya çapındaki özel kargo uçağı kapasitesinin %90’ından fazlasının tedarikçisi konumundadır.

THY, kargo uçaklarının yanı sıra 777-300ER (Extended Range), Yeni Nesil 737, 737 MAX ve 787 Dreamliner’dan oluşan Boeing uçak filosu işletmektedir.

Continue Reading
Reklam
Reklam
Reklam

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.