Otobüs
Avrupa ve Amerika’nın İlk Seri Üretim Sürücüsüz Otobüsü Karsan Otonom Atak Electric İTÜ İş Birliğiyle Geliştirilecek!

Türkiye’de yer alan fabrikasında çağın mobilite ihtiyaçlarına uygun ulaştırma çözümleri sunan Karsan, Amerika ve Avrupa’nın ilk Seviye 4 sürücüsüz otobüsü Otonom Atak Electric için Romanya’nın ardından şimdi yeni bir projeye imza atıyor.
Proje kapsamında, Türkiye’nin en saygın eğitim kurumlarından biri olan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile iş birliğine giden Karsan, Otonom Atak Electric’in üniversitenin Ar-Ge faaliyetlerinde kullanılması yönünde anlaştı. Bu iş birliği ile geleceğin Türk mühendislerince, sürücüsüz araç teknolojileri alanında, dünya çapında ticari potansiyeli yüksek yeni projelerin geliştirilmesi hedefleniyor. 8 metre sınıfındaki Atak Electric modeli üzerinde, Karsan Ar-Ge ekibi ve yerli firma ADASTEC’in otonom yazılımı ile yapılan çalışmalarla geliştirilen Otonom Atak Electric, üniversiteye senenin 2. yarısında teslim edilecek.
Söz konusu proje için düzenlenen imza töreninde İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve ADASTEC CEO’su Dr. Ali Ufuk Peker ile bir araya gelen Karsan CEO’su Okan Baş yaptığı değerlendirmede, “Karsan olarak üstlendiğimiz öncü rolle geleceğin toplu taşıma araçları için düğmeye basmıştık. Bu doğrultuda sene başında Avrupa ve Amerika’nın ilk seri üretim Seviye 4 sürücüsüz otobüsü Otonom Atak Electric’i tanıtmıştık. İlk siparişimizi aldığımız Romanya’dan sonra, şimdi de Türkiye’nin en saygın eğitim kurumlarından biri olan İTÜ’nün talebine cevap vermekten mutluluk duyuyoruz. Bu kapsamda Otonom Atak Electric’i 2021-2022 eğitim öğretim dönemine teslim etmeyi hedefliyoruz. Sürücüsüz 8 metrelik otobüsümüzün, İTÜ’nün Ar-Ge faaliyetleri kapsamında değerlendirilecek olması hem bizler hem de ülkemiz için gurur verici” dedi. Projeye dair, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu, “Umuyorum ki üzerinde çalıştığımız proje, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin öncü mühendislik bakış açısıyla gelişecek ve bir başarı hikâyesine dönüşecektir” ifadelerini kullanırken; ADASTEC CEO’su Dr. Ali Ufuk Peker ise

Karsan CEO’su Okan Baş
“Ar-Ge çalışmalarından alınan verilerin paylaşımı ile, akademik yayınlar, otonom araçlar ile ilgili sanayiden ve teknoloji firmalarından gelecek ürün ve iş gücü talepleri, daha donanımlı ve katma değerli bilgiler olarak kullanılabilecek. Böyle bir projeye imza atmaktan büyük gurur ve memnuniyet duyuyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Karsan Otonom Atak Elektrik
Türkiye’nin tek bağımsız çok markalı araç üreticisi konumunda yer alan Karsan, Amerika ve Avrupa’nın gerçek yol koşullarına hazır ilk Seviye 4 sürücüsüz otobüsü Otonom Atak Electric için Romanya’nın ardından şimdi yeni bir projeye imza atıyor. Geçtiğimiz yıl henüz geliştirme çalışmaları sırasında ilk siparişini Romanya’dan alan Otonom Atak Electric, üretime geçilmesinin hemen ardından Türkiye’de ilk olarak İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) talep gördü. Karsan’ın 8 metre sınıfındaki yüzde 100 elektrikli modeli Atak Electric üzerinde Karsan Ar-Ge ekibi ve ADASTEC’in flowride.ai yazılımını kullanarak birlikte yaptığı çalışmalarla geliştirdiği Otonom Atak Electric, üniversitenin Ar-Ge faaliyetleri kapsamındaki proje geliştirme çalışmalarında kullanılacak. Bu sayede, sanayi ve teknoloji firmaları ile akademinin, bilimsel derinliği ve ticari potansiyeli yüksek teknolojik ürünler ve hizmetler geliştirmelerine de zemin sağlanmış olacak.
Otonom Atak Electric ile Türkiye’de gerçekleştirilecek olan bu proje için Karsan CEO’su Okan Baş, İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ve ADASTEC CEO’su Dr. Ali Ufuk Peker düzenlenen imza töreninde bir araya geldi. Törende konuşan Karsan CEO’su Okan Baş şu sözleri dile getirdi: “Karsan olarak üstlendiğimiz öncü rolle geleceğin toplu taşıma araçları için düğmeye basmıştık. Otonom araçlar için bir ara istasyon olarak gördüğümüz elektrikli araçlarımız Avrupa’nın 30’dan fazla kentinde kısa sürede milyon kilometre yol katetti. Burada edindiğimiz deneyimden beslenerek, ADASTEC ile birlikte Otonom Atak Electric’i geliştirdik ve ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Romanyalı teknoloji şirketinden aldığımız siparişin ardından, ülkemizin ilk otonom projesinde ise Türkiye’nin en saygın eğitim ve bilim kurumlarından biri olan İTÜ ile iş birliğine gidiyoruz. Bu kapsamda Otonom Atak Electric’i 2021-2022 eğitim öğretim dönemine yetişecek şekilde üretmeyi ve İTÜ’ye teslim etmeyi hedefliyoruz. Otonom Atak Electric’in İTÜ’nün Ar-Ge faaliyetleri kapsamında değerlendirilecek olması hem bizler hem ülkemiz için gurur verici.”
İTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Koyuncu ise projenin detaylarına değinerek, “Günümüzde dijitalleşmenin en önemli ayaklarından biri de, gün geçtikçe önemi artan ve birçok endüstriyle entegre uygulama alanı bulan yapay zekâ teknolojisidir. Bunu, şimdi otonom araç uygulamalarında yoğun bir biçimde kullanmak ve insan hatasından kaynaklanan sorunları en aza indirgemek mümkün hale geliyor. İTÜ olarak, halihazırda bu teknolojiye

Karsan Otonom Atak Elektrik
dair çeşitli çalışmalarımız bulunuyordu. Ancak şimdi, araç üreticisi Karsan ve otonom araç teknolojisi iş ortağı ADASTEC ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge projesi sayesinde, hem tümüyle yerli ve milli bir teknolojiyi gerçekleştirecek, hem de buradan edindiğimiz yeni deneyimlerle daha başka sektörlere bilgi ve deneyim sağlama şansını elde edebileceğiz. Umuyorum ki üzerinde çalıştığımız proje, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin öncü mühendislik bakış açısıyla gelişecek ve bir başarı hikâyesine dönüşecektir” ifadelerini kullandı.
ADASTEC CEO’su Dr. Ali Ufuk Peker ise, açıklamasında çalışmanın katma değerine vurgu yaparak şunları söyledi: “Otomotiv sektörü, üretiminden satışına, finansal hizmetlerinden hizmet ve iş modellerine kadar, dünya üzerindeki her ülkenin en büyük sanayi ve hizmet sektörlerinden biridir. Ar-Ge çalışmalarından alınan verilerin paylaşımı ile akademik yayınlar, otonom araçlar ile ilgili sanayiden ve teknoloji firmalarından gelecek ürün ve iş gücü talepleri daha donanımlı ve katma değerli bilgiler olarak kullanılabilecek. İTÜ öncülüğünde böyle bir projeye imza atmaktan büyük gurur ve memnuniyet duyuyoruz.”
Otonom Atak Electric, özellikleriyle çağın ötesinde!
Sürücüye ihtiyaç duymadan çevresini algılayabilen Otonom Atak Electric’te aracın farklı yerlerinde konumlanan çok sayıda LiDAR sensör bulunuyor. Bununla birlikte, ön kısımda bulunan gelişmiş radar teknolojisi, RGB kameralarla yüksek çözünürlükte görüntü işleme, termal kameralar sayesinde ekstra çevre güvenliği gibi birçok yenilikçi teknoloji de Otonom Atak Electric’in özellikleri arasında yer alıyor. Tüm bu teknolojileri Seviye 4 Otonom olarak sunabilen Otonom Atak Electric, planlanmış bir rota üzerinde sürücüsüz olarak hareket edebiliyor. Gece veya gündüz, her türlü hava koşulunda 50 km/s hıza otonom sürüşte çıkabilen araç, bir otobüs sürücüsünün yaptığı; rota üzerindeki duraklara yanaşma, inme-binme süreçlerini yönetme, kavşak ve geçitlerle trafik ışıklarındaki sevk ve idareyi sağlama benzeri tüm işlemleri sürücüsüz olarak gerçekleştiriyor.
Blog
ercedes-Benz Türk, PEP Uzun Dönem Staj Programı Başvuruları Başladı!

Mercedes-Benz Türk, ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasının gençlerin yaratıcı enerjisine bağlı olduğundan yola çıkarak gençleri birçok alanda desteklemeye ve onları geleceğe hazırlamaya devam ediyor. Mercedes-Benz Türk’ün, üniversitelerde okuyan gençlerin profesyonel hayata hazırlanmasını sağlamak amacıyla 2002 yılından bu yana kesintisiz olarak devam ettirdiği, üniversite öğrencilerinin, yeni mezunların, genç profesyonellerin ve profesyonellerin verdiği oylarla “En Beğenilen Yetenek Programları” arasında seçilen “PEP” uzun dönem staj programına başvurular, 15 Ocak’tan itibaren başladı.
Mercedes-Benz Türk, 2002 yılından bu yana aralıksız olarak üniversite son sınıf öğrencilerine ve yüksek lisans öğrenimi gören öğrencilere yönelik PEP (Professional Experience Program) adını verdiği uzun dönem staj programını başarıyla sürdürüyor. PEP programı kapsamında üniversite öğrencileri, çevrimiçi başvuru, yabancı dil testi, genel yetenek testi, insan kaynakları mülakatı ve değerlendirme merkezi uygulamalarını tamamlayarak ilgi duydukları ve başarılı olabilecekleri alanlarda yarı zamanlı çalışma imkânı kazanıyor. PEP takımında yer alan stajyerler, 11 ay süren stajları boyunca kendilerine verilen projeler ile yeteneklerini ortaya koyma fırsatı buluyorlar. Üniversitelerde okuyan gençlerin profesyonel hayata hazırlanmasını sağlamak amacıyla başlatılan, ‘PEP’ uzun dönem staj programı için başvurular, 15 Ocak 2025-15 Mart 2025 tarihleri arasında PEP (Professional Experience Program) – Uzun Dönem Staj Programı | Mercedes-Benz Türk linkinden yapılabilecek.
PEP programına katılan öğrenciler, yaz aylarında ve ara tatillerde tam zamanlı, öğrenim gördükleri sömestr zamanlarında ise 3 gün devam koşulu ile üretim, satış-pazarlama, Ar-Ge, satış sonrası hizmetler, bilgi teknolojileri (IT) ve diğer departmanlarda (Finans, Muhasebe, Controlling, İnsan Kaynakları, Satın Alma, Kurumsal İletişim) görev alıyor.
4 yıllık üniversitelerin son sınıflarında öğrenim gören, İngilizce veya Almanca olmak üzere en az bir yabancı dile hâkim, Mercedes-Benz Türk’ün uyguladığı seçim süreçlerinde başarılı olan adaylardan oluşan PEP takımı, uzun vadede şirkette oluşacak yeni mezun istihdamı için uygun pozisyonlarda değerlendirilmek üzere öncelikli aday havuzunu da oluşturuyor. Mercedes-Benz Türk’ün 23 yıldır devam eden staj programına katılacak stajyerler, yöneticilerinin rehberliğinde gerçekleştirecekleri projelerle teorik eğitimlerini pratik olarak uygulama fırsatı buluyor. Program kapsamında vaka çalışmaları, eğitimler, mentorluk oturumları, yetenek kampı, kariyer sohbetleri, fabrika turları ve proje sunumları gibi birçok faaliyete katılıyorlar.
Blog
Mercedes-Benz Türk’ün, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uzun Dönem Stajı İçin Başvurular Başladı!

İstanbul Hoşdere Fabrikası’nda şehirlerarası ve şehir içi otobüsler, Aksaray Fabrikası’nda ise kamyon ve çekiciler üreterek faaliyetlerini sürdüren Mercedes-Benz Türk, Türkiye ekonomisi ve kalkınmasına sağladığı katkının yanı sıra eğitim, spor, kültür-sanat ve çevre odaklı birçok kurumsal sosyal fayda programını bir arada yürütüyor. Mercedes-Benz Türk, Hoşdere ve Aksaray’daki Teknik Eğitim Merkezleri’ndeki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) öğrencilerine yönelik staj programıyla Türkiye’deki teknik yetkinliklerin sürdürülebilir gelişimine ve otomotiv endüstrisine donanımlı çalışanlar yetiştirilmesine katkıda bulunuyor. Gençlerin eğitimi ve gelişimine büyük önem veren Mercedes-Benz Türk, bu doğrultuda MTAL öğrencilerine yönelik staj imkânı da sunuyor. MTAL öğrencilerinin 12. sınıfta yapmaları zorunlu olan uzun dönem stajı için ilk başvuru süreci yeni yılla birlikte başladı.
Türkiye’de 58 yıldır ağır ticari araç sanayisinin öncüsü olan Mercedes-Benz Türk, İstanbul Hoşdere Fabrikası’nda şehirlerarası ve şehir içi otobüsler, Aksaray Fabrikası’nda ise kamyon ve çekiciler üreterek faaliyetlerini sürdürüyor. Mercedes-Benz Türk, Türkiye ekonomisi ve kalkınmasına sağladığı katkının yanı sıra eğitim, spor, kültür-sanat ve çevre odaklı birçok kurumsal sosyal fayda programını bir arada yürütüyor. Gençlerin eğitimi ve gelişimine büyük önem veren Mercedes-Benz Türk, bu doğrultuda Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) öğrencilerine yönelik staj imkânı da sunuyor. MTAL öğrencilerinin 2025-2026 eğitim öğretim dönemi için her yıl eylül-haziran ayları arasında katılabilecekleri, 12. sınıfta yapmaları zorunlu olan uzun dönem stajı için ilk başvuru dönemi yeni yılla birlikte başladı.
İstanbul için başvurular, 28 Şubat 2025 tarihine kadar sürecek
İstanbul Otobüs Fabrikası’nda gerçekleşecek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi uzun dönem stajı için başvurular 2 Ocak 2025-28 Şubat 2025 tarihleri arasında web sitesi üzerinden yapılabiliyor. Başvurusu kabul edilen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri her yıl eylül-haziran ayları arasında, hafta içi pazartesi-salı-çarşamba veya çarşamba-perşembe-cuma olmak üzere üç gün ve 07.30-17.15 saatleri arasında tam zamanlı olarak Mercedes-Benz Türk’te staj yapabiliyorlar. Bu sayede öğrenciler, okulda aldıkları teorik eğitimi uygulama şansı yakalayabiliyor. MTAL öğrencileri, Aksaray Kamyon Fabrikası’nda staj yapmak için ise mayıs ayından itibaren başvuru yapabilecekler.
Başvuru linki: https://live.peoplise.com/mercedesbenz/Application/Landing/d078e731-5eeb-4095-9791-f7193c3dd09e
Blog
Mercedes-Benz Türk’ün Yeni Mobil Uygulaması ‘Daima İleri’ Satış Sonrası Hizmetleri Bir Üst Seviyeye Taşıyor

Mercedes-Benz Türk, Satış Sonrası Hizmetlerin uçtan uca dijital dönüşümü çalışmaları kapsamında ‘Daima İleri’ mobil uygulamasını hayata geçirdi. Türkiye kamyon ve otobüs endüstrisinde şasi bazlı veri sunan uygulama, firma sahipleri ve sürücüler için operasyonel süreçleri kolaylaştırarak hizmet kalitesini artırıyor. Ücretsiz ve tüm işletim sistemleri ile uyumlu olan ‘Daima İleri’, kamyon ve otobüs müşterilerine kapsamlı bir dijital deneyim sunuyor.
Her alanda üstün performans ve kaliteyi garanti eden ürünleri ve servis hizmetleriyle, müşteri memnuniyetini en üst seviyede tutan Mercedes-Benz Türk, hayata geçirdiği yeniliklerle Satış Sonrası Hizmetlerde de fark yaratmaya devam ediyor. Kamyon ve otobüs endüstrisindeki öncülüğünü teknoloji alanına da yansıtmayı hedefleyen Mercedes-Benz Türk; müşterilerinin araçlarının yetkili servislerdeki son durumu hakkında anlık bilgi sahibi olmasına imkân tanıyor. Mercedes-Benz Türk’ün geliştirdiği yeni ‘Daima İleri’ mobil uygulaması, kamyon ve otobüs firması sahiplerinin, satış sonrası hizmetlerden sorumlu olan yöneticilerin ve şoförlerin satış sonrası hizmet deneyimlerini bir üst seviyeye taşıyor.
“Daima İleri” Mobil Uygulaması ile Türkiye’nin Şasi Bazlı Servis Takibi Artık Elinizde
Türkiye kamyon ve otobüs sektöründe müşterinin servis tarihçesini sunan uygulamalar arasında öne çıkan ‘Daima İleri’, kullanıcıların araç filolarını ve servis geçmişlerini görmelerine, güncel kampanyalar hakkında bilgi sahibi olmalarına, servis sözleşmeleri ve uzatılmış garanti paketleri gibi avantajlardan faydalanmalarına olanak tanıyor. 100 binden fazla kişiye ulaşma potansiyeline sahip mobil uygulama hizmet kalitesini artıran diğer özellikleriyle de kullanıcılara operasyonel süreçlerde takip kolaylığı ve verimlilik sağlıyor. Ücretsiz olarak hem kamyon hem de otobüs müşterileri tarafından kullanılabilecek ve tüm işletim sistemleri ile uyumlu şekilde tasarlanan uygulama, Mercedes-Benz Türk’ün çatı şirketi Daimler Truck bünyesinde hem firma sahiplerine hem de sürücülere aynı çatı altından veri sunan ilk mobil uygulama olma özelliğini taşıyor. ‘Daima İleri’ mobil uygulaması şasi bazlı veri göstererek, müşterilerin araçlarının yetkili servislerdeki son durumuna ilişkin anlık bilgi sahibi olmasına imkân tanıyacak.
-
Blog4 hafta önce
4×4 Gücüyle JAECOO 7, Mart Ayı Boyunca 1.995.000 TL’lik Avantajlı Fiyatla Sunuluyor!
-
Blog3 hafta önce
Chery’den Avantajlı Mart Ayı Kredi Kampanyasını Kaçırmayın!
-
Blog4 hafta önce
FIAT’tan, Avantajlı Satış Kampanyası
-
Araba Bakımı3 hafta önce
Chery Türkiye, 2025 Satış Sonrası Teknik Uzmanlık Yetenek Yarışması’nı Başarıyla Tamamlandı!
-
Elektrikli Araçlar4 hafta önce
İkinci el otomobil düşünenlere 48 ay kredi müjdesi, hem de faizsiz
-
Blog3 hafta önce
İlk arabasını alacak ailelere Togg desteği geliyor
-
Araba Bakımı2 hafta önce
Euromaster 2025’te Müşteri Memnuniyetinde Lider Servis Ağı Olmayı Hedefliyor!
-
Blog2 hafta önce
İşte güncellenmiş liste: 2025’in en ucuz sıfır otomobilleri