Connect with us

Lojistik

Ayfer Saltan Oladi: “Lojistiğe yenilik kazandırmayı hedefliyoruz”

Globelink Ünimar’ın İcra Kurulu Komite Üyesi Ayfer Saltan Oladi, şirketin depolarındaki bilişim altyapısını, dijital dönüşüm sürecini ve gelecek hedeflerini anlattı.

1994 yılında Ünimar markasıyla başladığı ticari hayatına, 2011 yılında Singapurlu lojistik devi CWT Globelink PTE Ltd. ile yaptığı ortaklık sonucu Globelink Ünimar olarak devam eden lojistik devi, uluslararası denizyolu, havayolu ve karayolu ana hizmetlerinin yanı sıra entegre lojistik hizmetlerini de kapsayan tedarik zinciri fonksiyonlarının tamamında hizmet sunuyor.

Türkiye’de 10 ofisi ve 250’den fazla çalışanıyla, 30 ülkede 110’dan fazla Globelink ofisiyle faaliyet gösteren Globelink Ünimar’ın İcra Kurulu Komite Üyesi Ayfer Saltan Oladi ile şirketin depolarındaki bilişim altyapısını, dijital dönüşüm sürecini ve gelecek hedeflerini konuştuk.

Globelink Ünimar’ın Türkiye’de kaç ayrı lokasyonda deposu bulunuyor?

ayfer-saltan-oladi2.jpgGlobelink Ünimar olarak otuz yıla yaklaşan tecrübemizle paydaşlarımıza uçtan uca entegre lojistik çözümleri sunmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda depolama tesislerimiz ve transfer merkezlerimizle hizmetlerimizi de çeşitlendiriyoruz.

Globelink Ünimar olarak İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakaları ile Bursa’da depolarımız ve transfer merkezlerimiz bulunuyor. Bu noktalarda konumlanan tesislerimizi operasyonel süreçlerimizde sıklıkla kullanıyoruz.

Depo yazılımı ve uygulamamızla uçtan uca hizmet verebilir duruma geldik…

Büyükçekmece’de açılan yeni deponuzda hangi teknolojiler kullanılıyor?

Yeni depomuzun altyapı kurulumunu oldukça hızlı şekilde tamamlandık. Bulunduğumuz bölgede fiber kablo altyapısı olmamasına rağmen, çözüm ortaklarımızla üzerinde çalıştığımız alternatif yöntemler sayesinde tüm çalışanlarımızın hem hızlı internete hem de uygulamalarımıza erişim imkânlarını sağladık. Ayrıca, her geçen gün daha da geliştirdiğimiz depo yazılımı ve uygulamamızla uçtan uca hizmet verebilir duruma geldik.

Çözüm sunduğumuz paydaşlarımız herhangi bir sipariş oluşturduğunda, bu talepler sistemlerimize anında otomatik olarak kaydediliyor. Bu sayede kargo takibine yönelik olarak nihai müşteriye kadar bilgi akışı sağlanıyor. Öte yandan, depo yöneticimiz mobil uygulamamız sayesinde depo ile ilgili stok takipleri veya iş emri kontrolü gibi işlemleri kolaylıkla yapabiliyor. Yakın bir gelecekte, depo müşterilerimiz kendi ürünlerine ait rapor ve detaylara mobil uygulamamız üzerinden erişebilecekler.

Şirketinizin dünya genelindeki depolarında otomasyona ve bilişime dair hangi teknolojiler kullanılmakta?

Dünya geneline bakıldığında, depoların yönetiminde otomasyona ve bilişime dair çok çeşitli teknolojiler kullanıyor. Bu noktada öne çıkan trendler arasında; makine öğrenimi, derin öğrenme, nesnelerin interneti, sürücüsüz araçlar, insansız depolar, blockchain teknolojileri, RFID teknolojileri ve giyilebilir teknoloji ürünlerini söyleyebiliriz.

Sektörde faaliyet yürüten tüm şirketler bu noktada kendilerine ve paydaşlarına en uygun teknolojileri tercih edebiliyor. Globelink Ünimar olarak, halihazırda kendi çözümlerimizi ve teknolojilerimizi kullanıyoruz. Ancak yeni açılacak depolarımızda farklı teknolojiler de kullanmayı hedefliyoruz.

Raporlarımız standart ve kişiye bağımlı olarak düzenlenmiyor…

ERP sisteminin operasyonel faydaları neler? ERP sistemi kurulumu öncesi verileriniz ile şu anki iş veriminizi kıyas yapabilir misiniz?

Depo uygulamamız ERP içerisinde bir modül olarak yer alıyor. Bu sayede de tüm ilgili ve ilişkili olduğu modüllerde eş zamanlı kayıtlar yaratılıyor ve operasyonel olarak takip sağlanıyor. İş süreçlerimizin ilk gününden itibaren uçtan uca entegrasyon çalışmaları ile tasarladığımız yapı; mutabakat sorunu olmayan, anlık takip yapılabilen ve müşteri taleplerine hızlı servis olanağı sunan bir iş süreci yürütmemizi sağlıyor. Özellikle bu üç konu verimliliği artırırken, iş süreçlerine de hız kazandırıyor. Aksi halde, sistemlerin kontrolü ve eşitliği konusunda kaynak ve zaman harcamak, bir iş emrinin takibi için sistemler arasında bilgileri toplayıp manuel ortamlarda bilgileri hazırlamak, manuel biçimde depo müşteri raporları hazırlamak gibi durumlarla karşı karşıya kalacaktık. Bu hususlar verimliliğin boyutu hakkında önemli bilgiler veriyor.

BI teknolojisinin depo operasyonlarına faydası neler? Kullanımı nasıl? Teknik özelliklerinden bahsedebilir misiniz?

Geçen yıl başladığımız ve bu yıl uygulamaya geçirdiğimiz BI uygulamamız UNIBOX sayesinde artık şirket bünyemizde manuel rapor hazırlanmıyor. Raporlarımız standart ve kişiye bağımlı olarak düzenlenmiyor. Yönetsel kararlar için dashboard’larımız bulunuyor. Zaman ve mekândan bağımsız olarak mobil platform üzerinden de takip edebiliyoruz. Projemizi yüzde 100 yerli bir firma olan E-KALİTE’nin TURBOARD çözümü ile hayata geçirdik. Dünya standartlarındaki birçok uygulama ile aynı yetkinliklerde olduğunu ve kolay kullanım özelliğiyle bize hız kazandırdığını söyleyebilirim. Müşteri, satış ve finans raporlarını da BI üzerinden hazırlıyoruz.

Dijital dönüşüm kapsamında hayata geçirmeyi planladığınız başka projeleriniz var mı?

Globelink Ünimar olarak, 2022 yılını geliştirdiğimiz önemli projelerle iyi bir noktada tamamlıyoruz. 2023 yılında da müşteri ve verimlilik merkezli çalışmalar odağımızda olacak. Önümüzdeki süreç içerisinde lojistik ve tedarik zinciri sektörüne yenilikler kazandıracak ve yeni değerler yaratacak çalışmalar yapmayı hedefliyoruz.

KAYNAK: ST Depolama Çözümleri Dergisi

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Araba Bakımı

GOODYEAR’DAN KIŞ SEZONUNA ÖZEL LASTİK KAMPANYASI

Goodyear, Kış Servis Kampanyası’yla araç sahiplerine cazip fırsatlar sunuyor. Bu fırsat, 31 Aralık 2024 tarihine kadar Goodyear bayilerinde ve satış noktalarında geçerli olacak.

 

Goodyear, tüketicilere satın alırken kazandıran kampanyalar sunmaya devam ediyor. Kış aylarına hazırlık yapan sürücüler için özel bir kampanya başlatan Goodyear, 16 Eylül – 31 Aralık tarihleri arasında geçerli olan kampanyasıyla, katılımcı bayilerden tek seferde 4 adet kış lastiği satın alan müşterilere servis hizmetlerinde kullanabilecekleri cazip indirim fırsatları sunuyor.

 

Goodyear’ın kışa özel lastik kampanyasında, lastik ebatlarına göre farklı indirim fırsatları sunuluyor. Kampanya kapsamında 19″ – 22″ arası lastikler için 1200 TL, 18″ lastikler için 1000 TL, 17″ lastikler için 800 TL ve hafif ticari lastikler için 800 TL (KDV hariç) indirim sağlanıyor. Bu sayede sürücüler, kış koşullarına uygun güvenli lastiklere sahip olurken, aynı zamanda Goodyear bayilerinde geçerli servis çeklerinden faydalanarak avantajlı bir kış sezonu geçiriyor.

 

Kampanyaya katılmak için, müşterilerin “GOODYEAR KAMPANYA” yazıp 4642‘ye SMS göndermeleri yeterli. Goodyear, bu kampanya ile kış sürüş güvenliği ve müşteri memnuniyetine verdiği önemi bir kez daha vurguluyor.

 

Kış aylarında yaz lastikleri yerine kış lastikleri kullanın

Goodyear, kış aylarında sıcaklıklar düştüğünde sürücülerin araçları için kış lastiklerine geçmelerini öneriyor. Kış lastikleri, soğuk havalarda esnekliklerini kaybetmeyerek yol tutuş ve araç hakimiyetini en üst seviyeye çıkarırken yine de sürücülerin yolculuk sırasında hız sınırlarına uymaları, takip mesafelerini korumaları yüksek önem taşıyor. Bunun yanında kış lastiklerinin maksimum hız ve yük seviyelerinin aşılmaması gerekirken, lastiklerin aşınma durumu ve diş derinliğinin de düzenli olarak kontrol edilmesi gerekiyor.

 

Lastik Bakımıyla Güvenli Sürüş ve Uzun Vadeli Tasarruf

Sadece doğru bakımla sürücüler birinci sınıf lastiklerinden en iyi şekilde yararlanabilir ve hatta uzun vadede tasarruf edebilir. Araç kullanıcılarının lastikleri düzenli olarak hasar açısından incelemesi ve gerekli minimum yasal diş derinliğini karşıladıklarından emin olması gerekiyor. Dişlerin kaybolması, lastiklerin yolla olan temasını azaltarak kayma ve kontrol kaybı olasılığını artırır. Bu durum, sürüş güvenliğini tehlikeye atar ve kaza riskini önemli ölçüde yükseltiyor. Lastik basınç kontrolleri ayda bir kez lastik soğukken yapılmalıdır, düşük ya da yüksek basınca sahip lastikler düzensiz aşınarak lastik ömrünü kısaltırken aynı zamanda sürüş sırasında bazı güvenlik zaafiyetleri ortaya çıkabiliyor. Lastik basıncı konusunda araç üreticisinin talimatlarına uyulması gerekiyor.

 

Continue Reading

Blog

Lojistik sektörünü geleceğe taşıyor

Karayolunda kamyonların yüksüz geri dönüş yolculuklarını azaltarak şirketlerin lojistik süreçlerini verimli hale getiren dijital lojistik platfomu Kamion, sürdürülebilir yeşil lojistik yaklaşımıyla sektörü geleceğe taşıyor. 40 milyar dolarlık karayolu taşımacılığı pazarında her 100 araçtan 35’inin boş yolculuk yaptığını belirten Kamion Kurucusu Berkay Adlım “Bu boş taşımaları %1 azaltmak bile ülkemize yılda 400 milyon dolar katkı sağlar” dedi.

Kamyonların uzun yolda boş seyahatlerini önlemek amacıyla, yükveren şirketlerle kamyonları dijital platformda buluşturan Kamion, karayolu taşımacılığında daha verimli ve sürdürülebilir bir yapı sunuyor. Kamion Kurucusu Berkay Adlım, lojistik sektörünün bugünkü durumu hakkında bilgi vererek sürdürülebilir yeşil lojistik yaklaşımı, uygulama ile sağladıkları faydalar ve bu sene hayata geçirdikleri uluslararası taşımacılık faaliyetleri hakkında son gelişmeleri paylaştı.

 “Taşımaların %90’ı karayoluyla gerçekleşiyor”

Türkiye’de lojistik sektörünün 100 milyar dolar üzerinde bir büyüklünün olduğunu belirten Berkay Adlım, “Türkiye’deki taşımaların %90’ı karayoluyla gerçekleşiyor. Bu oran, Avrupa’daki en yüksek oranlardan biri. Kara taşımacılığı 40 milyar dolar gibi bir hacim kaplıyor. Türkiye’de SRC belgesine sahip 1.2 milyon kamyoncu, yollarda 960 bin civarında kamyon bulunuyor. Günde ortalama 480 bin adet tam kapasite taşıma gerçekleşiyor. Bu rakamlar ve ülkemizin coğrafi konumu dikkate alındığında lojistik sektörü oldukça olumlu bir tablo sergiliyor. Türkiye güçlü altyapısı ve yatırımcılardan aldığı destekle, bu sektörde gelişmeye açık bir perspektif sunuyor” dedi

“Boş kamyonetlerin çevreye verdiği zararı engellemek için her yıl 215 milyon ağaç dikmek gerekiyor” 

Sürdürülebilir yeşil lojistik konusunun önemine vurgu yapan Adlım, sözlerine şöyle devam etti. : “Yollarda seyreden her 100 kamyondan 35’inin boş olduğunu görüyoruz. Bu da Türkiye ekonomisine yılda 14 milyar USD’ye mal oluyor. Bu boş taşımaları %1 azaltmak bile ülkemize yılda 400 milyon USD’lik bir katkı sağlar ki, Kamion olarak buraya hizmet etmeyi önemsiyoruz.  Ayrıca bu boş kamyonların karbon salınımını dengelemek için her yıl 215 milyon ağaç dikmek gerekiyor. Tüm bunları göz önüne alırsak, sunduğumuz verimlilik çözümleri çevresel etkiler açısından büyük önem taşıyor. Ürettiğimiz teknolojiler sayesinde boş yolculukların önüne geçerek hem ticari yük taşımacılığı yapan tedarikçilere hem yükveren şirketlere hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz.”

“9 ayda 16 ülkeye ulaştık”

Sene başı itibarıyla uluslararası taşımacılığa başladıklarını ve bugün 16 ülkeye karayolu taşımacılık hizmeti verdiklerini belirten Berkay Adlım bu konuda hızlı bir büyüme kaydettiklerinin altını çizdi. Mevcut müşterilerinin %20’sinin uluslararası yüklerini taşıdıklarını, uluslararası taşımacılıkla beraber toplam müşteri sayılarının %28 arttığını söyleyen Adlım; Irak, Almanya, İsviçre, Çekya, Fransa, İngiltere, Kosova, Romanya, İtalya, Polonya, İskoçya, Kıbrıs, Arabistan, Hollanda, Norveç, Estonya’ya taşımacılık hizmeti verdiklerini, bu ülkelerdeki varlıklarını büyütmenin 2025 yılında öncelikli planlarında yer aldığını söyledi.

Platforma kayıtlı 20 binin üzerinde kamyon bulunduğunu ve bu rakamın bir önceki yıla göre %70 artış gösterdiğini belirten Adlım; platformda 200’den fazla yükveren firma bulunduğunu ve bu iş birliklerini arttırarak yeşil lojistiği desteklemeğe devam edeceklerini sözlerine ekledi.

“Hedefimiz globalde ilk 5 nakliye platformundan biri olmak”

Gelecek dönem hedeflerini de paylaşan Adlım sözlerine şöyle devam etti;Orta vadede Türkiye’nin en güçlü lojistik platformlarından biri olmayı, uzun vadede ise globalde ciro bazında ilk 5 nakliye platformundan biri olmayı hedefliyoruz. Bu büyük hedefe ulaşmak için, aldığımız yatırımları büyük bir disiplin ve stratejik yaklaşımla şirketimizin büyümesine kanalize etmeye devam ediyoruz. 2025 itibarıyla uluslararası pazarda büyümemizi daha da hızlandıracak, lojistiği besleyecek dikey alanlarda yapabileceklerimize odaklanacağız. Yalnızca Türkiye’de değil, dünya genelinde taşımacılık sektörünü dönüştürme hedefiyle teknolojimizi ve hizmetlerimizi küresel pazarlara taşımak, verimliliği en üst düzeye çıkaran çözümler sunmak ve sektörün dijital dönüşümüne katkıda bulunmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Yük taşıyan kamyonlarla yük veren şirketleri bir platformda buluşturan uygulama; doğru zamanda doğru kamyonu doğru yükle bir araya getirerek taşımacılık sürecini maksimum verimlilikle gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Yazılım tabanlı çözümler ve operasyonel gücüyle tüm süreçleri hızlandırıyor, maliyetleri optimize ediyor ve özellikle yükverenlere sürdürülebilir bir çalışma modeli ve rekabet avantajı katıyor.

Continue Reading

Araba Bakımı

81 İlde Montaj Hizmeti İle Lastik Değişim Günleri Başladı

Türkiye’nin dijital lastikçisi Lastikcim.com ile telefon, bilgisayar ya da tabletten dakikalar içinde aracınıza en uygun kış lastiğini seçin ve montaj noktanızı belirleyin. Lastikcim.com’un geliştirdiği özel yazılımı sayesinde, aracınıza en uygun lastiği geniş ürün yelpazesi ve zahmetsiz alışveriş deneyimi ile seçebilir, kış koşullarına güvenle hazırlanabilirsiniz.

 

Güvenli sürüş ve konforlu yolculuk için mevsimine uygun lastik kullanımı büyük önem taşıyor. Lastiklerinizin ömrünü uzatan ve uzun vadede maliyet tasarrufu sağlayan doğru lastik kullanımı, aracınızdan maksimum oranda konfor ve performans sağlamanıza yardımcı oluyor. 1 Nisan 2025’e kadar devam edecek zorunlu kış lastiği uygulaması için sürücüler, hazırlıklarına başladı.

 

Okullar açıldı, yağışlar başladı. Kış lastikleriniz hazır mı?

Yaz tatilinin sona ermesi, okulların açılması derken sonbaharın esintili ve yağışlı günleri tüm Türkiye’de etkisini göstermeye başladı.  Sıcak havalarda yola daha iyi tutunarak aracın manevra kabiliyetini artıran, ıslak ve kuru zeminlerde daha kısa fren mesafeleri sunan sert kauçuk yaz lastiklerine veda eden sürücüler uzun sürecek kış ayları için özel olarak üretilen kış lastiklerine geçiş yapmaya başladı.

Daha sağlam yol tutuşu için kış lastiğine geçişi ertelemeyin

Yaz ve kış lastikleri arasındaki en temel fark kullanım koşullarından kaynaklanıyor. Uluslararası standartlara göre hava sıcaklığının 7 dereceden daha düşük olduğu zamanlarda özellikle kış lastiklerinin kullanılması öneriliyor. Otomobilin yerle temasını sağlayan tek donanım olduğu için hayati bir öneme sahip olan lastikler, iyi bir yol tutuşu, kazaları önleme ve verimli performans alabilme açısından son derece önem taşıyor.

Yaz lastiklerinden daha farklı hamur yapısına sahip olarak üretilen kış lastikleri, üretim malzemelerinin haricinde kılcal sırt deseni ve kılcal kanal yapısı gibi özellikleri ile farklılık göstermektedir. Kış lastiklerinin sırtındaki kılcal kanallar, karlı zeminlerde güçlü bir yol tutuşu sağlarken, yağmurlu havalarda ise su tahliyesine yardımcı olur. Diş derinliği, daha iyi fren performansı ve sürüş deneyimini etkiler ve kış lastiklerinde bu derinlik yasal sınır olan 1.6 mm’ye indiğinde lastiklerin değiştirilmesi gerekir.

Ahmet Erkan: Doğru lastik seçimi konusunda rehberlik sunuyoruz

Kış lastiklerinin güvenli sürüşteki kritik rolünün her geçen gün daha da önemli hale geldiğini vurgulayan Lastikcim.com Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Ahmet Erkan, “Değişen iklim koşulları ve araç segmentleri, kış lastiklerine olan ihtiyacı her zamankinden daha fazla artırıyor. İdeal yol tutuşunun ve performansın sağlanabilmesi için hava koşullarını dikkate alarak mevsiminde en uygun lastiği seçmek son derece önemli. Lastikcim.com olarak, müşterilerimize en kapsamlı ürün seçeneklerini sunarken, onların güvenliğini en üst düzeyde tutmayı hedefliyoruz. Uçtan uca dijitalleşen, eşsiz ve hızlı müşteri memnuniyeti hizmetlerine öncelik vererek, doğru lastik seçimi konusunda rehberlik sunuyor ve kapsamlı hizmetlerimizle sektördeki liderliğimizi sürdürmeyi amaçlıyoruz. Amacımız, her sürücünün zorlu kış koşullarında güvenle yola çıkmasını sağlamak ve aracına en uygun lastikle yakıt tasarrufu sağlayarak hem ekonomiye hem de sürdürülebilirliğe katkıda bulunmaktır. Hem kendi güvenliğiniz hem de aracınızın emniyeti için kış lastiğine geçişi ertelemeyin, asla ihmal etmeyin” diye konuştu.

81 ilde montaj hizmeti ile lastik değişim günleri başladı

Lastikcim.com, mevsim geçişlerinde lastik değişimi ve bakımına dikkat çektiği bu dönemde, Türkiye genelinde 81 ilde 500’ü aşkın servis noktasıyla montaj hizmeti sunuyor. Kullanıcılar, Lastikcim.com’da seçtikleri lastikleri Türkiye’nin 81 ilinde yer alan montaj hizmetiyle birlikte sepetlerine ekleyebiliyor ve bir sonraki aşamada il-ilçe bilgilerini seçerek adrese en yakın montaj noktalarını görüntüleyebiliyor. Bu yaygın servis ağı sayesinde, müşteriler lastik değişimlerini kolayca halledip, güvenle yola devam edebiliyor.

Lastikcim.com, tüketicilerine peşin fiyatına 6 taksit, 36 aya varan finansman imkânı ve birçok kampanya avantajı sunuyor. Ayrıca, Lastik Sigortası hediyesi, Oto Bakım ve temizlik ürünlerinde %20’ye varan indirim ve maxi puan kazanma fırsatları ile en iyi müşteri deneyimini yaşatıyor. Michelin, Goodyear, Pirelli, Hankook, Continental, Lassa, Bridgestone, Petlas başta olmak üzere 50’nin üzerinde markanın ürünleri, uçtan uca teknolojik altyapı ile tüketicilerle buluşuyor.

Kış lastiğine geçmeyen ticari araçlara trafik cezası ve ceza puanı uygulaması devam edecek 

Uzmanlar, trafik kazalarındaki araç kusurlarının yarısından fazlası lastiklerden kaynaklandığı için mevsimine göre lastik kullanımı konusunda uyarılarda bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, kış lastiği takmayanlara 2 bin 568 lira idari para cezası ve sürücülere 10 ceza puanı uygulamıştı. Bu yıl, cezaların daha yüksek para miktarlarıyla devam etmesi bekleniyor.

1 Aralık – 1 Nisan döneminde ticari araçlar için kış lastiği kullanımı zorunlu iken, il sınırları içerisinde kış lastiği uygulaması yapılıp yapılmayacağı ilgili valilikler üzerinden yürütülecek. Türkiye genelinde geçtiğimiz yıl 1 Aralık’ta başlayan ticari araçlardaki zorunlu kış lastiği uygulaması, İstanbul’da valiliğinin aldığı kararla geçtiğimiz yıl 25 Kasım tarihine çekilmişti.

25 milyar dolarlık kış lastiği pazarı otomotiv endüstrisinin vazgeçilmezi

Yılda yaklaşık 20 milyon lastiğin satıldığı Türkiye pazarında, 2024 yılı sonuna kadar yüzde 5 oranında bir büyüme bekleniyor. Dünya verileri ise 2023 yılında 23.47 milyar dolar olan kış lastiği pazar büyüklüğünün, 2024 yılında %5.9 bileşik yıllık büyüme oranıyla 24.84 milyar dolara çıkacağını söylüyor. 2030 yılında ise pazar büyüklüğünün dünyada 32,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Otomotiv endüstrisinin büyümesi, iklim değişikliği etkisi ile küresel kış koşullarının genişlemesi, tüketicilerin farkındalıklarının artması ve birçok ülkede yaptırım, kural ve regülasyonların daha sıkı uygulanması nedeniyle pazar hızla büyümeye devam ediyor.

 

Continue Reading
Reklam
Reklam
Reklam

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.