1994 yılında Ünimar markasıyla başladığı ticari hayatına, 2011 yılında Singapurlu lojistik devi CWT Globelink PTE Ltd. ile yaptığı ortaklık sonucu Globelink Ünimar olarak devam eden lojistik devi, uluslararası denizyolu, havayolu ve karayolu ana hizmetlerinin yanı sıra entegre lojistik hizmetlerini de kapsayan tedarik zinciri fonksiyonlarının tamamında hizmet sunuyor.
Türkiye’de 10 ofisi ve 250’den fazla çalışanıyla, 30 ülkede 110’dan fazla Globelink ofisiyle faaliyet gösteren Globelink Ünimar’ın İcra Kurulu Komite Üyesi Ayfer Saltan Oladi ile şirketin depolarındaki bilişim altyapısını, dijital dönüşüm sürecini ve gelecek hedeflerini konuştuk.
Globelink Ünimar’ın Türkiye’de kaç ayrı lokasyonda deposu bulunuyor?
Globelink Ünimar olarak otuz yıla yaklaşan tecrübemizle paydaşlarımıza uçtan uca entegre lojistik çözümleri sunmaya devam ediyoruz. Bu kapsamda depolama tesislerimiz ve transfer merkezlerimizle hizmetlerimizi de çeşitlendiriyoruz.
Globelink Ünimar olarak İstanbul’un Avrupa ve Anadolu yakaları ile Bursa’da depolarımız ve transfer merkezlerimiz bulunuyor. Bu noktalarda konumlanan tesislerimizi operasyonel süreçlerimizde sıklıkla kullanıyoruz.
Depo yazılımı ve uygulamamızla uçtan uca hizmet verebilir duruma geldik…
Büyükçekmece’de açılan yeni deponuzda hangi teknolojiler kullanılıyor?
Yeni depomuzun altyapı kurulumunu oldukça hızlı şekilde tamamlandık. Bulunduğumuz bölgede fiber kablo altyapısı olmamasına rağmen, çözüm ortaklarımızla üzerinde çalıştığımız alternatif yöntemler sayesinde tüm çalışanlarımızın hem hızlı internete hem de uygulamalarımıza erişim imkânlarını sağladık. Ayrıca, her geçen gün daha da geliştirdiğimiz depo yazılımı ve uygulamamızla uçtan uca hizmet verebilir duruma geldik.
Çözüm sunduğumuz paydaşlarımız herhangi bir sipariş oluşturduğunda, bu talepler sistemlerimize anında otomatik olarak kaydediliyor. Bu sayede kargo takibine yönelik olarak nihai müşteriye kadar bilgi akışı sağlanıyor. Öte yandan, depo yöneticimiz mobil uygulamamız sayesinde depo ile ilgili stok takipleri veya iş emri kontrolü gibi işlemleri kolaylıkla yapabiliyor. Yakın bir gelecekte, depo müşterilerimiz kendi ürünlerine ait rapor ve detaylara mobil uygulamamız üzerinden erişebilecekler.
Şirketinizin dünya genelindeki depolarında otomasyona ve bilişime dair hangi teknolojiler kullanılmakta?
Dünya geneline bakıldığında, depoların yönetiminde otomasyona ve bilişime dair çok çeşitli teknolojiler kullanıyor. Bu noktada öne çıkan trendler arasında; makine öğrenimi, derin öğrenme, nesnelerin interneti, sürücüsüz araçlar, insansız depolar, blockchain teknolojileri, RFID teknolojileri ve giyilebilir teknoloji ürünlerini söyleyebiliriz.
Sektörde faaliyet yürüten tüm şirketler bu noktada kendilerine ve paydaşlarına en uygun teknolojileri tercih edebiliyor. Globelink Ünimar olarak, halihazırda kendi çözümlerimizi ve teknolojilerimizi kullanıyoruz. Ancak yeni açılacak depolarımızda farklı teknolojiler de kullanmayı hedefliyoruz.
Raporlarımız standart ve kişiye bağımlı olarak düzenlenmiyor…
ERP sisteminin operasyonel faydaları neler? ERP sistemi kurulumu öncesi verileriniz ile şu anki iş veriminizi kıyas yapabilir misiniz?
Depo uygulamamız ERP içerisinde bir modül olarak yer alıyor. Bu sayede de tüm ilgili ve ilişkili olduğu modüllerde eş zamanlı kayıtlar yaratılıyor ve operasyonel olarak takip sağlanıyor. İş süreçlerimizin ilk gününden itibaren uçtan uca entegrasyon çalışmaları ile tasarladığımız yapı; mutabakat sorunu olmayan, anlık takip yapılabilen ve müşteri taleplerine hızlı servis olanağı sunan bir iş süreci yürütmemizi sağlıyor. Özellikle bu üç konu verimliliği artırırken, iş süreçlerine de hız kazandırıyor. Aksi halde, sistemlerin kontrolü ve eşitliği konusunda kaynak ve zaman harcamak, bir iş emrinin takibi için sistemler arasında bilgileri toplayıp manuel ortamlarda bilgileri hazırlamak, manuel biçimde depo müşteri raporları hazırlamak gibi durumlarla karşı karşıya kalacaktık. Bu hususlar verimliliğin boyutu hakkında önemli bilgiler veriyor.
BI teknolojisinin depo operasyonlarına faydası neler? Kullanımı nasıl? Teknik özelliklerinden bahsedebilir misiniz?
Geçen yıl başladığımız ve bu yıl uygulamaya geçirdiğimiz BI uygulamamız UNIBOX sayesinde artık şirket bünyemizde manuel rapor hazırlanmıyor. Raporlarımız standart ve kişiye bağımlı olarak düzenlenmiyor. Yönetsel kararlar için dashboard’larımız bulunuyor. Zaman ve mekândan bağımsız olarak mobil platform üzerinden de takip edebiliyoruz. Projemizi yüzde 100 yerli bir firma olan E-KALİTE’nin TURBOARD çözümü ile hayata geçirdik. Dünya standartlarındaki birçok uygulama ile aynı yetkinliklerde olduğunu ve kolay kullanım özelliğiyle bize hız kazandırdığını söyleyebilirim. Müşteri, satış ve finans raporlarını da BI üzerinden hazırlıyoruz.
Dijital dönüşüm kapsamında hayata geçirmeyi planladığınız başka projeleriniz var mı?
Globelink Ünimar olarak, 2022 yılını geliştirdiğimiz önemli projelerle iyi bir noktada tamamlıyoruz. 2023 yılında da müşteri ve verimlilik merkezli çalışmalar odağımızda olacak. Önümüzdeki süreç içerisinde lojistik ve tedarik zinciri sektörüne yenilikler kazandıracak ve yeni değerler yaratacak çalışmalar yapmayı hedefliyoruz.
KAYNAK: ST Depolama Çözümleri Dergisi