Connect with us

Deniz Yolu

İlk 8 Ayda İş Hacmini Yüzde 30 Artıran Asyaport’a Büyük Yatırımı

Türkiye’nin ilk transit konteyner limanı Asyaport, yılın ilk 8 ayında konteyner elleçleme hacmini %30’un üzerinde artırdı.

2021’i 1 milyon 800 bin TEU işlem hacmiyle tamamlamayı hedefleyen şirket, 400 kişilik ek istihdam yaratacak genişleme projesine de ekim ayında başlıyor.

Asyaport, 2021’in ilk sekiz ayında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 31 artış sağlayarak, 1 milyon 150 bin TEU konteyner elleçlemesi yaptı. Asyaport Planlama Müdürü Kaptan Gökmen Azaklı, transit konteyner elleçlemesindeki artış oranının ise bu dönemde yüzde 34’ü bulduğuna dikkat çekerek, “Bu rakamların ışığında Türkiye genelinde transit konteyner işlemlerinin yüzde 40’a yakını Asyaport limanında gerçekleştiriliyor” dedi.

2021 yılında ihracat konteyner adetlerinde yüzde 38, ithalatta ise yüzde 8 artış söz konusu oldu. Gökmen Azaklı, 2021’i 1 milyon 800 bin TEU işlem hacmiyle tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

HEDEF; 4 MİLYON TEU KAPASİTE

Asyaport’un uzun zamandan beri hazırlıklarını sürdürdüğü liman genişleme inşaatı da fiilen ekim ayında başlayacak. Yaklaşık 150 Milyon ABD doları harcanarak tamamlanacak bu yatırımla ilave 400 kişilik bir istihdam yaratılmış olacak. Gökmen Azaklı, “Başladığımız yatırımı kısa sürede tamamlayarak ülkemizin hizmet ihracatı döviz kazancına daha büyük katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Liman genişleme projemizi yan unsurlarıyla tamamladığımızda Asyaport’un 4 milyon TEU/ yıl kapasiteye ulaşması hedefleniyor” diye konuştu.

HİZMET ÇEŞİTLİLİĞİNİ ARTIRACAK

Asyaport’un işlem hacminin yüzde 99’u konteyner, yüzde 1’i dökme yüklerden oluşuyor. Dökme yükler de genelde hububat ağırlıklı. Şirketin, genel kargo ve proje yükleri üzerinde çalışmaları da sürüyor. Gökmen Azaklı, “Grupşirketlerimiz Medlog ve MSC’nin sağladığı sinerjiyle Türkiye’deki bütün ithalatçılar – ihracatçılar portföyümüzde yer alıyor. Bulgaristan, Sırbistan ile Macaristan’daki ithalatçılar ve ihracatçılar hedef pazarımız” diye konuştu.

BiN 200 KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR

Asyaport, Mediterranean Shipping Company (MSC) grubunun liman yatırımları şirketi Global Terminal Limited (GTL) ile Soyuer ailesinin konteyner limanı işletmesi amacıyla kurmuş olduğu Asyaport Liman A.Ş. tarafından Tekirdağ’da 2015 tarihinde hizmete girmişti. Türkiye’nin ilk transit konteyner limanı (Hubport) olan Asyaport, 18 metre derinliğe kadar toplam 2010 metre rıhtımı ve yıllık 2,5 milyonTEU’ya varacak kapasitesi ile dünya ölçeğinde bir liman konumunda. Asyaport, denizyolu, karayolu ve demiryolu bağlantıları ile bölgesinde bir lojistik merkez olarak gelişen Tekirdağ’ın iş ve çalışma yaşamına bin 200 kişilik istihdam kapasitesi ile katkı sağlıyor.

“YEŞiL DEĞiL, ‘YEMYEŞiL’ LİMAN OLARAK AB STANDARTLARININ ÜSTÜNDEYİZ”

Gökmen Azaklı, Asyaport’un AB standartlarının da üzerinde çevreci bir liman olduğunu vurgulayarak, “Asyaport’u fiziken görenler gezenler bilir ki limanımız ‘Yeşil Liman’ standartlarının ötesinde “yemyeşil” bir limandır. Bu kavramı AB Yeşil Mutabakat ölçülerinin de üstünde sürdürmek için 2021 yılı içinde duyurmayı planladığımız yeni projemiz ile ilgili hazırlıklarımız tamamlanmak üzeredir. Bizi çok heyecanlandıran bu çevreci projemizin Türkiye’de ve Avrupa’da ilk ve tek olduğunu biliyoruz. Dünyada örneği var mı araştırıyoruz. Hükümetimizin çıkardığı var olan mevzuat çerçevesinde beklentimiz bürokratik işlemlerin hızlı sonuçlandırılmasından başka bir şey değil” açıklamasını yaptı.

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Deniz Yolu

“Sigortası olmayan deniz aracı sefere çıkamayacak”

Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker, 12 ve üzeri yolcu taşıyan, deniz turizminde kullanılan gezi teknelerinin zorunlu sigorta kapsamına alındığını belirtti. Sigortası olmayan deniz araçları sefere çıkamayacak diye ekledi.

Yolcu taşıyan tüm deniz araçlarının olası kazalarda yolcuların ve mürettebatın uğrayacakları bedeni zararlara, üçüncü şahıslara verilebilecek zararlara ve teknelerin çevreye verecekleri zararlara karşı sorumluluk sigortası ile zorunlu sigortalanmaları gerektiğini ifade eden Teker, “Geçen yıl yapılan düzenlemeyle gezi teknelerine sigorta zorunluluğu getirildi. Sigortası olmayan tekneler sefere çıkamayacak.

Artık bütün deniz araçları sigortasını yaptırmak zorunda. Sezonun başındayız. Gezi tekneleri liman başkanlarından denize elverişlilik belgesini almak zorunda. Bu belgeler arasında sorumluluk sigortası da bulunuyor. Liman başkanları sıkı takibini yapıyor. Liman başkanları gerekli teminata sahip olmayan deniz araçlarının seferlerine müsaade etmiyor” dedi.

Continue Reading

Deniz Yolu

Türk denizciliği Geleceğin Gemi İnsanlarını Bekliyor

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencileri ve ailelerini tercih heyecanı sardı. Tercih sürecinin en çok merak edilen ve gözde yükseköğretim kurumlarından olan Denizcilik Fakülteleri ve Denizcilik Meslek Yüksek Okulları da mezunlarına sunduğu ulusal ve uluslararası iş imkânlarıyla ön plana çıkıyor.

Uzun ve zorlu bir sınav sürecini geride bırakan adayların kariyer planlamalarında ve üniversite tercih süreçlerinde mezuniyet sonrası istihdam olanakları ve elde edecekleri ekonomik kazanımlar önemli bir yer tutuyor.

2022 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ortalama kazancın en yüksek olduğu ilk 10 lisans alanı arasında yer alan gemi insanı yetiştiren denizcilik bölümleri ve meslek liseleri, gelecekleri için önemli bir dönemeçte bulunan adaylara istihdam ve ekonomik kazanç açısında büyük fırsatlar sunuyor.

Gemi insanı açığı üst seviyelere ulaşmış durumda

Denizciliğin istihdam ve mali kazanç açısından sunduğu bu avantajlara karşın gemilerde görev yapacak olan zabitan sayısındaki talebin, arzı geride bıraktığı görülüyor. Denizcilik sektörünün en üst çatı kuruluşu olan, dünya denizciliğinin de en büyük ve en etkili şirketlerinin üçte ikisini temsil eden Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO) ve Uluslararası Denizcilik Örgütü (ICS)’nün hazırladığı rapora göre; denizcilik sektöründe gemi insanı açığının yüksek olduğu ve 2026 yılına kadar da bu orandın ciddi seviyelere ulaşacağı vurgusu yapılıyor. Ayrıca raporda önümüzdeki üç yıl içerisinde tahmini olarak 89 bin 510 gemi insanına ihtiyaç duyulacağı ifade ediliyor.

Denizciler 20’yi aşkın iş kolunda istihdam ediliyorlar

Denizciler,  üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde olduğu gibi dünya genelinde de denizciliğin ana ve alt sektörlerinde 20’yi aşkın alanda iş imkânı bulabiliyorlar. Gemi insanları gemilerde olduğu gibi karada da; limanlar, tersaneler, gemi işletme ve armatörlük firmaları, brokerlik, deniz sigortaları, sörvey firmaları, yatçılık, balıkçılık, yolcu taşımacılığı, Ro-Ro taşımacılığı vb. alanlarla birlikte denizciliğin ilgili idari kuruluşlarında çalışma olanaklarına sahip olabiliyorlar.

KOSDER, üniversite adaylarını denizcilik hakkında bilgilendiriyor

Ulusal ve uluslararası sularda yakın deniz taşımacılığı yapan, koster olarak tabir edilen Türk sahipli gemilerin armatörleri ve işletmecileri arasında dayanışma platformu oluşturmak amacıyla kurulan Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER), sosyal medya hesaplarından yaptığı canlı yayınlar ve yayınladığı kısa videolarla, tercih aşamasında bulunan öğrencileri denizcilik mesleği, denizcilik eğitim kurumları ve denizciliğin sunduğu avantajlar hakkında bilgilendiriyor.

Denizcilik sektörüne hem karada hem de denizde hizmet etmiş alanında uzman konukların katıldığı canlı yayınlarda ve denizcilik lansman videolarında adaylara; denizcilik eğitim kurumlarını tercih etmeleri durumunda elde edecekleri kazanımlar hakkında önemli bilgiler aktarılıyor.

Continue Reading

Deniz Yolu

Deniz takside ‘paylaşımlı yolculuk’ dönemi

Yolculuk ücretleri, paylaşımlı yolculuk sayesinde yolcular arasında bölünecek. Kullanıcı, online rezervasyonda ‘tekli’ ve ‘paylaşımlı’ seçeneklerinden birini seçebilecek. Paylaşımlı seçenek, her yolcunun toplam fiyatın 1/10’unu ödemesi anlamına geliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden Şehir Hatları tarafından 2021 yılında hizmete konulan Deniz Taksilerde, İBB Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) aldığı kararla ‘paylaşımlı yolculuk’ seçeneği hizmete sunuldu.

Tekli ve paylaşımlı yolculuk seçeneği

Kullanıcılar artık uygulama üzerinden güzergah, tarih ve saat seçimi yaptıktan sonra ‘tekli’ ve ‘paylaşımlı’ seçeneklerinden birini tercih edecek. Kullanıcılar, ‘paylaşımlı’’ yolculuk seçeneğinde, daha önce paylaşıma açılan yolculukları görüntüleyebiliyor, yolculuğa dahil olabiliyor veya kendi yolculuğunu başkalarının paylaşımına açabiliyor.

Toplam ücretin 10’da 1’i kesilecek

Kullanıcı, yolculuğu başkalarının paylaşımına açmayı tercih ettiği takdirde yolculuğun ‘garantörü’ oluyor ve ödemenin tamamını gerçekleştiriyor. Yolculuk başlayana kadar ‘katılımcı’ olarak eklenen her bir yolcudan toplam ücretin onda biri kesilerek yolculuğun sonunda, garantöre iade ediliyor.

Deniz Taksilerdeki halihazırda 1 mil dahil açılış ücreti 210 TL, 1-4 mil arası mil başına 155 TL, 4-8 mil arası mil başına 125 TL ve 8 mil sonrasında mil başı 100 TL olan yolculuk ücretleri, paylaşımlı yolculuk sayesinde yolcular arasında bölünüyor.

Continue Reading

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.