Connect with us

Blog

JAECOO 7 PHEV ile Üstün Performans ile YakıtTasarrufunu Bir Araya Getirdi!

Çinli sofistike off-road SUV markası JAECOO, ilk PHEV modeli olan JAECOO 7 PHEV ile hem Süper HEV hem de EV sürüş avantajlarını yeni ve çok yönlü bir ulaşım seçeneği olarak tüketicilerin hizmetine sunuyor. Sınıfı için öncü olan Super Hybrid System teknolojisiyle donatılan yeni JAECOO 7 PHEV, uzun mesafeli yolculukları seven kullanıcıların seyahatlerinin keyifli geçmesini sağlıyor. JAECOO 7 PHEV, hibrit sisteme özel 1.5 TDGI motoruyla 525 Nm’lik maksimum torku kullanıma sunuyor. Bu aynı zamanda sınıfının en iyi değeri olmasıyla da öne çıkıyor. WLTP normuna göre 90 kilometre tamamen elektrik sürüş menziline ulaşabilen araç, tek bir şarj ile haftalık işe gidip gelme mesafesini karşılayabiliyor. Öte yandan JAECOO 7 PHEV, kullanıcılar şarj için uygun koşullara sahip olmadığında, 1200 kilometrenin üzerinde karma bir menzille benzinli bir araç olarak da kullanılabiliyor.

Üst düzey şehirli off-road SUV markası JAECOO, kısa bir süre önce tanıttığı ilk PHEV (şarj edilebilir hibrit) modeli olan JAECOO 7 PHEV ile dünyada olduğu gibi Türkiye pazarında da tüm dikkatleri üzerine çekti. Süper Hibrit Sistem (SHS) ile öne çıkan yeni araç, mobilite kalitesinin, enerji verimliliğinin ve çevresel sürdürülebilirliğin ön planda olduğu günümüz dünyasında ideal çözümü sunuyor. Çift Süper HEV (hibrit) + EV (elektrikli araç) deneyimiyle kullanıcıların uzun menzilli sürüş ve düşük enerji tüketimi ihtiyaçlarına tam olarak cevap vererek menzil kaygısını ortadan kaldırıyor, verimli, çevre dostu ve huzurlu bir mobilite deneyimi sunuyor.

Süper HEV ile gelişmiş güç, gelişmiş menzil!

JAECOO 7 PHEV, öncü SHS teknolojisiyle donatılıyor. Bu teknoloji, araca hibrit araçlara benzer bir sürüş deneyimi kazandırırken uzun mesafeli yolculukları seven kullanıcıların seyahatlerinin keyifli geçmesini sağlıyor. JAECOO 7 PHEV, hibrit sisteme özel 1.5 TDGI motoruyla 525 Nm’lik maksimum torku kullanıma sunuyor. Bu aynı zamanda sınıfının en iyi değeri olmasıyla da öne çıkıyor. Güç tepkisi son derece hızlı olup motor oldukça yüksek çekiş gücü sunuyor. Yüksek hızlarda bile anlık olarak yüksek çekiş gücü sunabilen motor, her zaman bir adım önde olmayı başarıyor ve olgun sürüş özellikleri sergiliyor. Bu arada, şarj içi uygun bir ortam olmadığında, JAECOO 7 PHEV, 1200 kilometreye kadar (WLTP normuna uygun olarak) karma bir menzille benzinli bir araç olarak da kullanılabiliyor. Böylece uzun mesafe yolculuklarında sık sık şarj etme veya yakıt ikmali yapma zorunluluğu ortadan kalkıyor ve kullanıcılar sorunsuz bir yolculuğun keyfini çıkarabiliyor. Ayrıca, 5’inci nesil hibrite özel 1.5 TDGI motoruyla JAECOO 7 PHEV, (WLTP normuna göre) minimum 5,99 lt/100 km yakıt tüketimi değerine ulaşıyor. Yedi Ülkeyi Kapsayan Ultra Uzun Menzil Maratonu sırasında, bu rakam 3,3 lt/100 km ile en düşük seviyeye ulaştı. Bu, kullanıcıların menzil endişesi olmadan uzun mesafeli yolculukların keyfini çıkarmalarını sağlıyor ve aynı zamanda yakıt maliyeti ile ilgili kaygıları de ortadan kaldırarak seyahat boyunca manzaranın keyfini çıkarmalarını sağlıyor.

Elektrikli araç benzeri akıcı sürüş sunuyor!

JAECOO 7 PHEV, uzun menzilin sağladığı güveni verimli, kullanışlı şehir içi ulaşımla birleştiriyor. Yeni nesil seçkinlerin, bir elektrikli aracın pürüzsüz ve rafine sürüş deneyiminin keyfini sürerken şehir trafiğinde kolaylıkla yol almalarını sağlıyor. Sistemi güç aktarımının sürekliliğini ve akıcılığını sağlayan dört temel teknolojiyi bünyesinde barındıran hibrit odaklı sürekli değişken süper elektrikli hibrit DHT tamamlıyor. Sürüş sırasında, ister ilk hareket anındaki canlı tepki olsun isterse de yavaşlama anındaki yumuşak geçiş olsun, her şey ipeksi ve pürüzsüz gerçekleşiyor. Gücün hassas bir şekilde kontrol edilmesiyle sürüş sarsıntıları ortadan kalkıyor ve böylece kullanıcılar şehir içinde tamamen elektrikli bir araçla benzer bir sürüş deneyimi yaşıyor. Ayrıca hibrit odaklı yüksek performanslı batarya ile JAECOO 7 PHEV, WLTP normuna göre 90 kilometre tamamen elektrik sürüş menziline ulaşabiliyor ve bu da şehir içi ulaşımı daha zahmetsiz hale getiriyor. Tek bir şarj bir haftalık işe gidip gelme mesafesini karşılayabiliyor ve bu da sık şarj etme zahmetini ortadan kaldırabiliyor. Bu sürüş avantajı, kısa bir süre önce gerçekleşen Uzun Menzil Maratonu’nda test edildi ve kendini kanıtladı ve 125,2 kilometre tamamen elektrikli sürüş menziline ulaştı. Menzil kaygısını ortadan kaldırarak kullanıcıların sessiz ve sorunsuz bir şekilde tamamen elektrikli sürüş deneyiminin keyfini çıkarmasını sağlıyor.

Yeni enerji dünyasını hedefleyen JAECOO, JAECOO 7 PHEV ile hem Süper HEV hem de EV sürüş avantajlarını yeni ve çok yönlü bir ulaşım seçeneği olarak tüketicilerin hizmetine sunuyor. Gelecekte de çalışmalarını “Bir yerde, bir yer için” marka konseptine bağlı olarak sürdürecek olan JAECOO, yeni enerji teknolojileri geliştirmeye, kullanıcı sürüş deneyimine odaklanmaya, kaliteli ürünleri ve ileri teknolojileri Türkiye’nin daha fazla bölgesine sunmaya ve daha verimli, rahat ve çevre dostu mobilitenin yeni bir çağına adım atmak üzere kullanıcılarla el ele vermeye devam edecek.

 

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blog

YENİ ÖTV MUAFİYETİ DÜZENLEMESİYLE ÖNE ÇIKAN RENAULT’NUN YERLİ MODELLERİ: CLIO VE MEGANE SEDAN

  • Yeni ÖTV muafiyeti düzenlemesiyle getirilen en önemli şartlardan biri, yüzde 40 yerlilik oranı şartı olarak öne çıkıyor.
  • Renault, Clio ve Megane Sedan modelleriyle yüzde 40 yerlilik oranı şartını sağlayan sınırlı sayıdaki markalar arasında yer alıyor.

 

ÖTV Muafiyetli Modellerde Yeni Düzenleme: Yüzde 40 Yerlilik Oranı Şartı

Yeni yıl öncesi Resmi Gazete’de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile engelli bireylerin Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyetine ilişkin yeni düzenlemeler getirildi. Bu düzenlemeler kapsamında, ÖTV muafiyetinden faydalanılabilecek otomobiller için yüzde 40 yerlilik oranı taşıma şartı getirildi. 2024 yılında 1 milyon 561 bin 255 TL olarak uygulanan ÖTV muafiyetli araç üst limiti ise 1 Ocak 2025 itibarıyla 2 milyon 290 bin 200 TL olarak güncellendi. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, 2024 yılında otomobil satışlarındaki yerli model payı yüzde 29 olarak gerçekleşmişti. İlgili düzenlemeyle yerli üretimin teşvik edilmesi ve yerlilik payının yükseltilmesi amaçlanıyor.

Otomobilin üretiminde kullanılan malzemelerin, parçaların ve iş gücünün yerli kaynaklardan sağlanmasıyla elde edilen yerlilik oranı, yeni düzenlemeyle birlikte özellikle Türkiye’de üretim yapan otomobil markaları açısından avantaj sağlıyor.

Türkiye’de aktif olarak üretim yapan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, yıllık 400 bine yakın üretim kapasitesiyle yerli üretime önemli katkılar sağlıyor. Renault markasının Clio ve Megane Sedan modelleri, yüzde 40 yerlilik oranını yakalayan sınırlı sayıdaki modeller arasında yer alıyor.

Clio ve Megane Sedan, Renault’nun Türkiye binek pazarındaki liderliğini pekiştiren önemli iki modeli arasında bulunuyor. Bu iki model, yıl boyunca gerçekleşen binek model satışlarında liderliği elinde bulunduran ilk üç model arasında konumlanıyor. Yeni çıkan kararla Clio ve Megane Sedan modellerinin, ÖTV muafiyetine yönelik en güçlü tercihler olarak öne çıkması bekleniyor.

 

MAİS Genel Müdürü Dr. Berk Çağdaş, “Clio ve Megane Sedan, ürün gamımızın en çok satan modelleri olarak öne çıkıyor. Türkiye’nin severek kullandığı, binek satışlarının ilk üç sırasında yer alan bu iki modelimizi hâlihazırda caddelerde sıklıkla görüyoruz. Türkiye’de üretilen ve önemli yerlilik oranlarına sahip olan bu modellerimiz, ÖTV muafiyetine ilişkin yeni getirilen düzenlemelerle, engelli vatandaşlarımızın kullanımına sunulmaya devam edecek. Bu modellerimizle hem engelli vatandaşlarımızın ulaşım ihtiyaçlarına destek olmaya hem de yerli üretimin teşvik edilmesine katkıda bulunmaya devam edeceğimiz için mutlu ve gururluyuz” dedi.

 

En Sevilen Binek Model: Renault Clio

2024 yılını 50.891 adet satışla kapatan Renault Clio, Türkiye’de en çok sevilen ve tercih edilen binek modellerin başında geliyor. Renault’nun binek satışlarındaki liderliği sırtlayan Clio modeli, aynı zamanda binek pazarında en çok satılan ikinci model olarak konumlanıyor. B-HB segmentinde bulunan Clio’nun 145 hp hibrit motor seçeneği, 10 inç dijital gösterge ekranı, 9,3 inç multimedya ekranı  ve sınıfında standartları zorlayan 391 litrelik bagaj hacmi, Renault Clio’nun ayırt edici özellikleri olarak öne çıkıyor. Sportif Esprit Alpine versiyonu, Clio’nun maceracı ruhunu ön plana çıkarıyor. Benzin otomatik ve düşük yakıt tüketimine sahip hibrit motor seçenekleri bulunan Renault Clio, tüm versiyonlarıyla yeni ÖTV düzenlemelerine uygun modeller arasında yer alıyor.

 

Ailelerin, İş Sahiplerinin ve Filoların Tercihi: Megane Sedan

Renault’nun Türkiye yollarında en çok görmeye alışık olduğumuz modelleri arasında bulunan Renault Megane Sedan, bu özelliğine yakışacak şekilde Türkiye’nin en çok satan 3. binek modeli olarak konumlanıyor. 2024 yılında 40.077 adet satarak önemli bir satış başarısı elde eden Megane Sedan; dinamik dış tasarımı, geniş iç mekanı, büyük bagaj hacmi ve kolay kullanımıyla Türkiye’deki birçok kesimin tercihi oluyor. Benzinli versiyonu için yüksek motor gücüne ulaşırken dizel otomatik versiyonu için düşük yakıt tüketimi sağlıyor. Renault Megane Sedan da Renault Clio gibi tüm versiyonlarıyla yeni ÖTV düzenlemelerini karşılayan modeller arasında bulunuyor.

Continue Reading

Blog

Mercedes-Benz Türk’ün, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uzun Dönem Stajı İçin Başvurular Başladı!

İstanbul Hoşdere Fabrikası’nda şehirlerarası ve şehir içi otobüsler, Aksaray Fabrikası’nda ise kamyon ve çekiciler üreterek faaliyetlerini sürdüren Mercedes-Benz Türk, Türkiye ekonomisi ve kalkınmasına sağladığı katkının yanı sıra eğitim, spor, kültür-sanat ve çevre odaklı birçok kurumsal sosyal fayda programını bir arada yürütüyor. Mercedes-Benz Türk, Hoşdere ve Aksaray’daki Teknik Eğitim Merkezleri’ndeki Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) öğrencilerine yönelik staj programıyla Türkiye’deki teknik yetkinliklerin sürdürülebilir gelişimine ve otomotiv endüstrisine donanımlı çalışanlar yetiştirilmesine katkıda bulunuyor. Gençlerin eğitimi ve gelişimine büyük önem veren Mercedes-Benz Türk, bu doğrultuda MTAL öğrencilerine yönelik staj imkânı da sunuyor. MTAL öğrencilerinin 12. sınıfta yapmaları zorunlu olan uzun dönem stajı için ilk başvuru süreci yeni yılla birlikte başladı.

Türkiye’de 58 yıldır ağır ticari araç sanayisinin öncüsü olan Mercedes-Benz Türk, İstanbul Hoşdere Fabrikası’nda şehirlerarası ve şehir içi otobüsler, Aksaray Fabrikası’nda ise kamyon ve çekiciler üreterek faaliyetlerini sürdürüyor. Mercedes-Benz Türk, Türkiye ekonomisi ve kalkınmasına sağladığı katkının yanı sıra eğitim, spor, kültür-sanat ve çevre odaklı birçok kurumsal sosyal fayda programını bir arada yürütüyor. Gençlerin eğitimi ve gelişimine büyük önem veren Mercedes-Benz Türk, bu doğrultuda Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi (MTAL) öğrencilerine yönelik staj imkânı da sunuyor. MTAL öğrencilerinin 2025-2026 eğitim öğretim dönemi için her yıl eylül-haziran ayları arasında katılabilecekleri, 12. sınıfta yapmaları zorunlu olan uzun dönem stajı için ilk başvuru dönemi yeni yılla birlikte başladı.

İstanbul için başvurular, 28 Şubat 2025 tarihine kadar sürecek

İstanbul Otobüs Fabrikası’nda gerçekleşecek Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi uzun dönem stajı için başvurular 2 Ocak 2025-28 Şubat 2025 tarihleri arasında web sitesi üzerinden yapılabiliyor. Başvurusu kabul edilen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri her yıl eylül-haziran ayları arasında, hafta içi pazartesi-salı-çarşamba veya çarşamba-perşembe-cuma olmak üzere üç gün ve 07.30-17.15 saatleri arasında tam zamanlı olarak Mercedes-Benz Türk’te staj yapabiliyorlar. Bu sayede öğrenciler, okulda aldıkları teorik eğitimi uygulama şansı yakalayabiliyor. MTAL öğrencileri, Aksaray Kamyon Fabrikası’nda staj yapmak için ise mayıs ayından itibaren başvuru yapabilecekler.

Başvuru linki: https://live.peoplise.com/mercedesbenz/Application/Landing/d078e731-5eeb-4095-9791-f7193c3dd09e

Continue Reading

Blog

TürkTraktör’ün Yapay Zeka Asistanı TrakBot 7/24 Çiftçilerin Hizmetinde

TürkTraktör, çiftçilerin hayatını kolaylaştırmak amacıyla devreye aldığı mobil uygulaması Tarlam Cepte’yi geliştirmeye devam ediyor. Tarlam Cepte’nin sektördeki ilk yapay zeka destekli yeni sohbet robotu TrakBot, çiftçilerin her an yanında olan dijital bir asistan gibi çalışıyor. Çiftçilerin karar alma süreçlerine hız kazandıran TrakBot, kullanıcıların sorularına anında yanıt vererek tarımsal verimliliği artırmayı hedefliyor.

 

TürkTraktör Şirket Lideri Matthieu Séjourné, tarımı geleceğe hazırlama amacıyla dijitalleşme yolunda önemli adımlar atmaya devam ettiklerini belirtti. Tarlam Cepte’nin yeni sohbet robotu ‘TrakBot’un bunun son örneklerinden biri olduğunu ifade eden Séjourné, “TürkTraktör olarak tarımda en yeni teknolojileri ilk kez devreye almaya büyük önem veriyoruz. En çevreci traktör ve ekipmanlarımızın yanı sıra tarımın dijitalleşmesi için de durmaksızın çalışıyoruz. Çiftçilerimizin her türlü ihtiyacında yanında olabilmek ve dijital karar desteği sunabilmek için 2019’da hayata geçirdiğimiz Tarlam Cepte uygulamamızı her geçen gün yeni özelliklerle donatıyoruz” dedi.

 

Kullanıcı sayısı 170 bini geçen Tarlam Cepte’nin sektörde bir ilk olan sohbet robotu ‘TrakBot’un tarımda dijital dönüşümü hızlandıracağına inandığını vurgulayan Séjourné, “Tarım endüstrisi için özel olarak tasarlanan TrakBot, çiftçilerimizin her an yanlarında taşıyabilecekleri dijital bir asistan olarak çalışıyor. 7/24 iletişim kurarak, hava durumu raporlarından kampanyalara, gübreleme tavsiyelerinden sulama önerilerine kadar pek çok konuda sorulara anında yanıt veriyor. Güncel verilerle desteklenen doğru ve hızlı cevaplarla çiftçilerimiz en sık karşılaştığı sorunların üstesinden gelebiliyor. Bu yeni teknolojinin verimli ve sürdürülebilir tarım tekniklerini de yaygınlaştıracağına inanıyoruz” dedi.

 

Tarlam Cepte Tarımın Geleceğini Bugünden İnşa Ediyor

TürkTraktör, tarım sektörüne yenilikçi çözümler sunan Tarlam Cepte ile dijitalleşmeyi kullanarak sektördeki tüm paydaşları daha sürdürülebilir ve verimli bir geleceğe taşımayı hedefliyor. Tarlam Cepte’nin sunduğu dijital çözümler, tarım sektöründeki geleneksel iş yapış biçimlerini dönüştürerek daha akıllı, hızlı ve verimli bir tarım pratiği inşa etmeyi amaçlıyor.

 

Chatbot teknolojisiyle geliştirilen TrakBot, tarımda dijitalleşmenin çiftçilerin yanı sıra büyük tarım işletmeleri için de büyük faydalar sağlayacağı bir dönüm noktasını işaret ediyor. TrakBot, büyük veri analitiği ve tarım sektörüne yönelik bilgisi sayesinde verileri hızla işleyip hızlı ve kişiselleştirilmiş yanıtlar sunuyor.

 

Samimi, profesyonel ve tarafsız bir dil kullanan TrakBot, gereksiz detaylardan kaçınarak çiftçilerin sorularına net ve doğru çözümler öneriyor. Yapay zeka tabanlı yapısı sayesinde cevapların doğru ve kapsamlı olması için çaba gösteren TrakBot, sorular eksik bilgi içermesi durumunda doğru ve tatmin edici cevabı verebilmek için gerekli soruları yöneltmeye devam ediyor.

 

 

 

Continue Reading
Reklam
Reklam
Reklam

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.