Connect with us

Deniz Yolu

Kanarya Adaları’nın kruvaziyer turizmi Global’e emanet ediliyor

Global Yatırım Holding bağlı kuruluşu ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding’in yüzde 80 ortağı olduğu Global Ports Canary Islands’ın (GPCI), Kanarya Adaları’nda yer alan Las Palmas kruvaziyer limanlarını işletme imtiyazı ihalesi için vermiş olduğu teklif, Las Palmas Liman Başkanlığı tarafından en iyi teklif seçildi.

 

Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi olarak bu alanda daha da büyüme stratejimize sadık kalarak, bu alandaki adımlarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Geçtiğimiz haftalarda açıkladığımız Danimarka’daki Kalundburg Kruvaziyer Limanı’nın işletmesini devralmamızın ardından Kanarya Adaları’nın kruvaziyer limanları için en iyi teklifi verdiğimizin de açıklanması bizleri son derece mutlu etti” dedi. 

 

Global Ports Holding CEO’su Emre Sayın ise imtiyaz sözleşmesinin imzalanıp, işletmenin başlamasının ardından kruvaziyer liman işletmeciliği konusundaki uluslararası deneyim ve işletme modellerini Kanarya Adaları’na taşıyacaklarını vurguladı.

 

Global Yatırım Holding’in iştiraki ve dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi Global Ports Holding’in (GPH) yüzde 80 hissedarı olduğu Global Ports Canary Islands’ın (GPCI), Kanarya Adaları’nda yer alan Las Palmas kruvaziyer limanlarını işletme imtiyazı ihalesi için vermiş olduğu teklif, Las Palmas Liman Başkanlığı tarafından en iyi teklif seçildi. GPCI’nın yüzde 20 oranındaki diğer hissedarı ise Kanarya Adaları’nda 1936’dan bu yana Las Palmas limanına hizmet sağlayan, 1998’den beri palamar, bagaj, yolcu hizmetleri gibi alanlara yoğunlaşan ve deniz çevreciliği konularında da faaliyet gösteren bir aile şirketi olan Sepcan S.L. (“Sepcan”).

Global Yatırım Holding’in KAP’a yaptığı açıklamada ihaleye konu olan imtiyazların “Las Palmas de Gran Canaria”, “Arrecife (Lanzarote)” ve “Puerto del Rosario (Fuerteventura)” kruvaziyer limanlarını kapsadığına dikkat çekildi. Bu limanlara ilişkin imtiyaz süreleri ise sırasıyla 40 yıl, 20 yıl ve 20 yıl olacak.

Barselona ve Balear Adaları’ndan sonra İspanya’nın en yoğun 3’üncü limanı olan Las Palmas Kruvaziyer Limanları, Avrupa’da da ilk 20 liman arasında yer alıyor. Las Palmas Limanları, hava taşımacılığı bağlantısı ile Güney Atlantik güzergahları için önemli bir konumda bulunurken, 2020’de pandemi döneminde kruvaziyer trafiğine kapatılan diğer Avrupa limanlarından farklı olarak adaların etrafında “bubble cruises” ile 500 binden fazla yolcuyu ağırladı.

GPH’nin liman sayısı 22’ye yükselecek

GPH, imtiyaz hakkını elde etmesi halinde kendi global deneyimi ve işletme modelini Gran Canaria, Lanzarote ve Fuerteventura kruvaziyer liman operasyonlarını yönetmek için kullanacak. Ayrıca, olası imtiyaz hakkı ile GPH’in işlettiği ve yönettiği kruvaziyer liman sayısı 22’ye yükselirken, kruvaziyer yolcu kapasitesinin ise portföyde azınlık oranında yer alan limanlar da dahil olmak üzere yılda 15 milyon yolcuyu aşması bekleniyor.

Bundan sonraki süreçte GPH, GPCI ve Liman Başkanlığı İmtiyaz Sözleşmeleri üzerinde görüşmelerde bulunacak ve çalışmalar yapacak. Sözleşmelerin imzalanması ise tarafların sözleşme hükümleri üzerinde mutabık kalmasına bağlı. Zamanlamaya ve nihai koşulların sağlanacağına yönelik kesin bir hüküm bulunmamakla birlikte, imtiyaz haklarının kullanılmaya başlanmasının önümüzdeki yılın ilk çeyreği bitmeden gerçekleşmesi bekleniyor.

 

‘Büyüme stratejimize sadık kalıyoruz’

Global Yatırım Holding ve Global Ports Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, “Dünyanın en büyük kruvaziyer liman işletmecisi olarak bu alanda daha da büyüme stratejimize sadık kalarak, bu alandaki adımlarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Geçtiğimiz haftalarda açıkladığımız Danimarka’daki Kalundburg Kruvaziyer Limanı’nın işletmesini devralmamızın ardından Kanarya Adaları’nın kruvaziyer limanları için en iyi teklifi verdiğimizin de açıklanması bizleri son derece mutlu etti. Turizmin en gözde segmenti olan kruvaziyer turizmine uzun vadeli pozitif bakışımızı devam ediyor. Portföyümüzü genişletmek üzere akılcı fırsatları değerlendirmeye ve görüşmelere devam ediyoruz” dedi.

 

‘Çalışmayı dört gözle bekliyoruz’

Global Ports Holding CEO’su Emre Sayın, imtiyaz sözleşmesinin imzalanıp, işletmenin başlamasının ardından kruvaziyer liman işletmeciliği konusundaki uluslararası deneyim ve işletme modellerini Kanarya Adaları’na taşıyacaklarını vurguladı. Kanarya Adaları’nın kruvaziyer limanlarının portföye katılması halinde 15 milyon yolcu kapasitesini aşacaklarını anlatan Sayın, “Global Ports Kanarya Adaları’nın Las Palmas Kruvaziyer Limanları için en iyi teklifi vermiş olmaktan memnunuz. İmtiyaz anlaşmasının başarılı bir şekilde sonuçlandırılması için Las Palmas Liman Otoritesi ile yakın bir şekilde çalışıyoruz. Covid-19 pandemisinde yaşadığımız zorluklara rağmen, kruvaziyer liman ağımızı büyütme konusundaki stratejik hedeflerimizi gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Deniz Yolu

“Sigortası olmayan deniz aracı sefere çıkamayacak”

Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker, 12 ve üzeri yolcu taşıyan, deniz turizminde kullanılan gezi teknelerinin zorunlu sigorta kapsamına alındığını belirtti. Sigortası olmayan deniz araçları sefere çıkamayacak diye ekledi.

Yolcu taşıyan tüm deniz araçlarının olası kazalarda yolcuların ve mürettebatın uğrayacakları bedeni zararlara, üçüncü şahıslara verilebilecek zararlara ve teknelerin çevreye verecekleri zararlara karşı sorumluluk sigortası ile zorunlu sigortalanmaları gerektiğini ifade eden Teker, “Geçen yıl yapılan düzenlemeyle gezi teknelerine sigorta zorunluluğu getirildi. Sigortası olmayan tekneler sefere çıkamayacak.

Artık bütün deniz araçları sigortasını yaptırmak zorunda. Sezonun başındayız. Gezi tekneleri liman başkanlarından denize elverişlilik belgesini almak zorunda. Bu belgeler arasında sorumluluk sigortası da bulunuyor. Liman başkanları sıkı takibini yapıyor. Liman başkanları gerekli teminata sahip olmayan deniz araçlarının seferlerine müsaade etmiyor” dedi.

Continue Reading

Deniz Yolu

Türk denizciliği Geleceğin Gemi İnsanlarını Bekliyor

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencileri ve ailelerini tercih heyecanı sardı. Tercih sürecinin en çok merak edilen ve gözde yükseköğretim kurumlarından olan Denizcilik Fakülteleri ve Denizcilik Meslek Yüksek Okulları da mezunlarına sunduğu ulusal ve uluslararası iş imkânlarıyla ön plana çıkıyor.

Uzun ve zorlu bir sınav sürecini geride bırakan adayların kariyer planlamalarında ve üniversite tercih süreçlerinde mezuniyet sonrası istihdam olanakları ve elde edecekleri ekonomik kazanımlar önemli bir yer tutuyor.

2022 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ortalama kazancın en yüksek olduğu ilk 10 lisans alanı arasında yer alan gemi insanı yetiştiren denizcilik bölümleri ve meslek liseleri, gelecekleri için önemli bir dönemeçte bulunan adaylara istihdam ve ekonomik kazanç açısında büyük fırsatlar sunuyor.

Gemi insanı açığı üst seviyelere ulaşmış durumda

Denizciliğin istihdam ve mali kazanç açısından sunduğu bu avantajlara karşın gemilerde görev yapacak olan zabitan sayısındaki talebin, arzı geride bıraktığı görülüyor. Denizcilik sektörünün en üst çatı kuruluşu olan, dünya denizciliğinin de en büyük ve en etkili şirketlerinin üçte ikisini temsil eden Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO) ve Uluslararası Denizcilik Örgütü (ICS)’nün hazırladığı rapora göre; denizcilik sektöründe gemi insanı açığının yüksek olduğu ve 2026 yılına kadar da bu orandın ciddi seviyelere ulaşacağı vurgusu yapılıyor. Ayrıca raporda önümüzdeki üç yıl içerisinde tahmini olarak 89 bin 510 gemi insanına ihtiyaç duyulacağı ifade ediliyor.

Denizciler 20’yi aşkın iş kolunda istihdam ediliyorlar

Denizciler,  üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde olduğu gibi dünya genelinde de denizciliğin ana ve alt sektörlerinde 20’yi aşkın alanda iş imkânı bulabiliyorlar. Gemi insanları gemilerde olduğu gibi karada da; limanlar, tersaneler, gemi işletme ve armatörlük firmaları, brokerlik, deniz sigortaları, sörvey firmaları, yatçılık, balıkçılık, yolcu taşımacılığı, Ro-Ro taşımacılığı vb. alanlarla birlikte denizciliğin ilgili idari kuruluşlarında çalışma olanaklarına sahip olabiliyorlar.

KOSDER, üniversite adaylarını denizcilik hakkında bilgilendiriyor

Ulusal ve uluslararası sularda yakın deniz taşımacılığı yapan, koster olarak tabir edilen Türk sahipli gemilerin armatörleri ve işletmecileri arasında dayanışma platformu oluşturmak amacıyla kurulan Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER), sosyal medya hesaplarından yaptığı canlı yayınlar ve yayınladığı kısa videolarla, tercih aşamasında bulunan öğrencileri denizcilik mesleği, denizcilik eğitim kurumları ve denizciliğin sunduğu avantajlar hakkında bilgilendiriyor.

Denizcilik sektörüne hem karada hem de denizde hizmet etmiş alanında uzman konukların katıldığı canlı yayınlarda ve denizcilik lansman videolarında adaylara; denizcilik eğitim kurumlarını tercih etmeleri durumunda elde edecekleri kazanımlar hakkında önemli bilgiler aktarılıyor.

Continue Reading

Deniz Yolu

Deniz takside ‘paylaşımlı yolculuk’ dönemi

Yolculuk ücretleri, paylaşımlı yolculuk sayesinde yolcular arasında bölünecek. Kullanıcı, online rezervasyonda ‘tekli’ ve ‘paylaşımlı’ seçeneklerinden birini seçebilecek. Paylaşımlı seçenek, her yolcunun toplam fiyatın 1/10’unu ödemesi anlamına geliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden Şehir Hatları tarafından 2021 yılında hizmete konulan Deniz Taksilerde, İBB Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) aldığı kararla ‘paylaşımlı yolculuk’ seçeneği hizmete sunuldu.

Tekli ve paylaşımlı yolculuk seçeneği

Kullanıcılar artık uygulama üzerinden güzergah, tarih ve saat seçimi yaptıktan sonra ‘tekli’ ve ‘paylaşımlı’ seçeneklerinden birini tercih edecek. Kullanıcılar, ‘paylaşımlı’’ yolculuk seçeneğinde, daha önce paylaşıma açılan yolculukları görüntüleyebiliyor, yolculuğa dahil olabiliyor veya kendi yolculuğunu başkalarının paylaşımına açabiliyor.

Toplam ücretin 10’da 1’i kesilecek

Kullanıcı, yolculuğu başkalarının paylaşımına açmayı tercih ettiği takdirde yolculuğun ‘garantörü’ oluyor ve ödemenin tamamını gerçekleştiriyor. Yolculuk başlayana kadar ‘katılımcı’ olarak eklenen her bir yolcudan toplam ücretin onda biri kesilerek yolculuğun sonunda, garantöre iade ediliyor.

Deniz Taksilerdeki halihazırda 1 mil dahil açılış ücreti 210 TL, 1-4 mil arası mil başına 155 TL, 4-8 mil arası mil başına 125 TL ve 8 mil sonrasında mil başı 100 TL olan yolculuk ücretleri, paylaşımlı yolculuk sayesinde yolcular arasında bölünüyor.

Continue Reading

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.