Blog
Lojistik Sektörünün Sınavı Dönüşüm
KPMG Türkiye, pandeminin etkisiyle geçen yıl tarihinin en kötü dönemini yaşayan taşımacılık ve lojistik sektörünü inceledi. Uzun vadedeki güçlü potansiyelini koruyan sektör için kısa vadeli sorunlar aşılamayacak nitelikte değil. Ancak yeni iş modellerine adapte olmak, kalıcı ve sürdürülebilir hizmet kalitesinin artışı için her sektör oyuncusunun önemli yatırım ve dönüşümlere imza atması gerekiyor
KPMG Türkiye’nin hazırladığı Sektörel Bakış serisinin Taşımacılık ve Lojistik raporu yayımlandı. Rapora göre; pandemi etkisi altında geçen 2020 yılında patlak veren konteyner krizi ve Japon ticaret gemisinin 6 gün boyunca Süveyş Kanalı’nı tıkamasıyla büyük kayıp yaşayan sektör, kara bulutları tamamen üzerinden attı. 2021, şirketlerin “sıfır emisyonlu taşımacılık” gibi büyük hedeflere ulaşmak adına sürdürülebilirlik konusunda ciddi adımlar attığı bir yıl olarak tarihe geçecek. Tarihi rekorların kırıldığı e-ticaret hacmi başta olmak üzere artan talep ve beklentiler, sektörün en önemli ödevleri arasında yer alıyor.
Raporu değerlendiren KPMG Türkiye Taşımacılık Sektör Lideri Yavuz Öner, “Kıtalararası üretim modelleri ve ticari ağların etkin bir şekilde işlemesi için altyapının modernizasyonu sektör için hiç olmadığı kadar önem arz ediyor. Sektörün kendini yeni iş modellerine adapte etmesi gereksinimi ise sadece fiziki yatırımlarla atılabilecek bir adım değil. Örneğin limanların kapasiteleri artıyor, yanı sıra eğitimli iş gücü ihtiyacı da aynı oranda yükseliyor. Pandemi sonrası dünyada aracı maliyetleri ile operasyonel hataların asgari seviyeye çekilmesini sağlayacak beşeri ve teknolojik yatırımların hayata geçirilmesi gerekiyor. Ülkelerin, birer lojistik merkezi haline gelebilecek yatırımların yapılmasında hem mevzuat geliştirmeleri hem de mali teşvikler ile merkezi yönetimlerin desteği şart” dedi.
Raporda öne çıkanlar şöyle:
- Pandemi ikliminin geride kalmasının ardından önce yük sonra da yolcu taşımacılığı verileri olumlu gelmeye devam edecek. KPMG Türkiye ile İstanbul Üniversitesi Ulaştırma ve Lojistik Fakültesi’nin birlikte imza attığı Lojistik Güven Endeksi de bu görünümü destekliyor. Ocak-Mart 2021 döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artan endeks, ölçülmeye başladığından bu yana en yüksek artışı gösterdi. Tarihi rekorların kırıldığı e-ticaret hacmi başta olmak üzere artan talep ve beklentiler, sektörün en önemli ödevleri arasında yer alıyor.
- Dünya ticaret hacminde pandemi döneminde başlayan ani daralma yerini çok güçlü bir toparlanmaya bıraktı. Nisan 2021 verilerine göre yıllık hacim artışı ise yüzde 25,3 gibi rekor düzeyde.
- Küresel ticarette en önemli öncü göstergelerinden biri olan Baltık Kuru Yük Endeksi’nde de çok güçlü bir toparlanma izleniyor. Salgın ve hemen öncesi dönemde 500-600 bandında seyreden endeks Haziran 2021 itibarıyla yıllık yüzde 88 artış göstermiş durumda.
- 2021’in ilk çeyreğinde yüzde 5,9 büyüyen sektörde yılın geneline ilişkin beklentiler karışık. Değer kaybeden Türk Lirası sebebiyle özellikle ihracat tarafındaki olumlu beklentiler, görece azalan ithalat hacmi ile dengeleniyor. Turizm sektörüne ilişkin belirsizlikler de yılsonu tahminlerinin ayrışmasına yol açıyor. Küresel ticarette gerilim seviyesinin düşük olması ve civar ülkelerdeki çalkantıların azalması olumlu sayılabilecek unsurlar olarak öne çıkıyor.
- 2016 yılından bu yana ekonomi içindeki payını artıran sektörün 2020 yılını da yüzde 8,5 seviyesinde bir payla tamamlaması bekleniyor.
- Mart 2021 itibarıyla sektörün toplam nakdi kredi borcu 218 milyar TL seviyesinde. Bu hacim bir önceki yılın aynı döneminde 156 milyar TL idi. 12 aylık dönemde kredi borç miktarı yüzde 40,1 oranında artan sektörün toplam kredi pastası içinden aldığı pay ise yüzde 5,7 ile tepe noktasına ulaştı.
- Sektörün, tarihte ilk kez 6 milyar TL sınırını aşan tasfiye olunacak kredi (TOA) hacmi Mart 2021 itibarıyla 6,3 milyar TL. Bu hacmin 5 milyar TL’lik kısmı taşımacılık sektöründen geliyor.
Yabancı yatırımcı ilgisi devam ediyor
- Türkiye taşımacılık sektörü, büyük potansiyeli sayesinde yabancı yatırımcıların ilgisini çekmeye devam ediyor. 2020 yılını 525 milyon dolar yatırımla tamamlayan sektör, Mayıs 2021 itibarıyla toplam 93 milyon dolar yatırım çekti. Sektörün toplam içinden aldığı pay yüzde 5,8 seviyesinde.
- İhracat taşımacılığında denizyolu taşımacılığı yüzde 60’lık payını korurken bu oran karayolu ile birleştiğinde yüzde 90’ı aşıyor. 2020’de artan demiryolu hacmine rağmen demiryolu taşımacılığının toplam ihracattan aldığı pay yüzde 1’in altında… Mayıs 2021 verilerine göre, ithalatın yüzde 88,2’si kara, deniz ve havayolu taşımacılığı ile yapılıyor.
- Mayıs 2021 itibarıyla ihraç edilen malların yüzde 59,4’ü; ithal edilen malların ise yüzde 58,4’lük kısmı denizyolu ile transfer ediliyor. Türk Armatörler Birliği’nin hazırladığı Deniz Taşımacılığı Gözden Geçirme Raporu 2020’de yer alan verilere göre Türkiye deniz ticaret filosu büyüklük açısından dünyada 15’inci sırada. Toplam bin 511 geminin yer aldığı filonun büyümesi ve bu alanda coğrafi avantajların kazanımlara dönüştürülmesi için finansman koşulları başta olmak üzere pek çok alanda atılım yapılması gerekiyor.
- Denizyolu ile yolcu taşımacılığı ise salgın döneminde adeta sıfırlandı. Mart 2020-Mayıs 2021 arasındaki 14 aylık süreçte tek bir kruvaziyer geminin giriş yapmadığı Türkiye’de, Haziran 2021 itibarıyla toplam hacim sadece 4 gemi.
- Karayolu taşımacılığı yurt içi yolcu ve yük transferinin ana unsuru olmayı sürdürüyor. Son yıllardaki büyük otoyol yatırımları yol kalitesini ve toplam kilometre uzunluğunu yukarı taşıyor. 2021 yılı başı itibarıyla 68 bin kilometrenin üzerinde olan karayolu envanterin yüzde 5’i otoyollardan oluşuyor.
- Karayolları yük ve yolcu hacimlerinde de stabil bir artış var. Pandemi koşullarının tamamen geride kalması ve mobilite sınırlarının tamamen kalkması ile bu kanaldaki hacim artışlarının eski trendine girmesi bekleniyor.
- Pandeminin etkisiyle geçen yıl yüzde 39’un üzerinde daralan Türkiye havayolu yük taşımacılığı, bu yıl toparlanıyor. 2021’in ilk 6 ayında taşınan 1,3 milyon tonluk yük, bir önceki yılın aynı döneminin yüzde 21 üzerinde yer alıyor.
- Pandemi öncesi 200 milyonun üzerinde seyreden yolcu taşımacılığı hacmi ise 2020 yılında yüzde 60,8 daraldı ve 81,6 milyona geriledi. Devlet Hava Limanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bu hacim, 2023 sonunda dahi yakalanamayacak durumda.
- 2021 yılının ilk 6 ayında toplam yolcu hacmi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 10,2 artışla 40,2 milyon seviyesine ulaştı. Pandemi önlemlerinin hafiflemesi ve turizm sezonunun etkisiyle birlikte hacimlerin çok daha güçlü bir şekilde toparlanması bekleniyor. Otoritenin, 2021 sonunda beklediği toplam hacim ise 95 milyon seviyesinde.
İstanbul Havalimanı kargo üssü olacak
- 2021’in ilk 5 ayında Türkiye’deki havalimanlarının yük trafiği 1 milyon tonu aştı. Hava kargocular, asıl büyümeyi ise İstanbul Havalimanı’ndaki dev kargo terminalinin devreye girmesi ile sağlayacak.
- Pandemiyle birlikte e-ticaret kanalında da tarihi rekorlar yaşandı. Sektöre yeni girişimciler de hızlı giriş yaptı. e-ticarette küresel hacmin 2021’de yüzde 14 artışla 4,9 trilyon dolara yükseleceği tahmin ediliyor. Sektör uzmanları, Türkiye e-ticaret pazarının bu yıl yüzde 50 büyüme ile 400 milyar TL’ye yaklaşmasını bekleniyor. Hızlı gelişen bu alan Türk yatırımcısının, uluslararası alanlara yönlenmesinin de önünü açtı. Özellikle Avrupa, Ortadoğu ve ABD pazarları lojistik şirketlerinin yatırım alanları oldu.
Blog
2024 hangi markaya iyi, hangi markaya kötü geldi?
2024 yılı, otomotiv sektörü için hem başarılarla hem de hayal kırıklıklarıyla dolu bir yıl oldu. Bazı markalar ve modeller için bu yıl adeta altın çağ olurken, bazıları ise tahminlerin çok altında kalarak beklentileri karşılayamadı. İşte o liste.
Türkiye’de 2024 yılı otomotiv satış verileri açıklandı. Fiat Egea Sedan, uygun fiyat avantajı ve kullanıcı dostu özellikleriyle zirveyi kaptı. Renault Clio ve Megane ise takipte. TOGG 10X yerli üretimle öne çıkıyor! İşte Türkiye’nin en çok tercih edilen otomobil modelleri…
Türkiye otomotiv sektöründe 2024 yılına damga vuran satış verileri açıklandı. Tüketici eğilimlerini ortaya koyan bu veriler, hangi modellerin en çok tercih edildiğini gözler önüne seriyor. Fiat Egea Sedan, 2024 yılında zirvenin sahibi oldu!
2024 Yılında Türkiye otomotiv sektörü yükselişte
Türkiye’de otomotiv sektörü 2024 yılında büyük bir atılım gerçekleştirdi. Ocak-Ekim dönemini kapsayan verilere göre, toplamda 750 bin adet otomobil satışı gerçekleştirildi. Bu istatistikler, tüketicilerin hangi modelleri tercih ettiğini net bir şekilde gösteriyor.
Zirvenin sahibi
Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) tarafından açıklanan verilere göre, Fiat Egea Sedan 46 bin 11 adetlik satış rakamıyla yılın en çok tercih edilen otomobili oldu. Kullanıcı dostu tasarımı, düşük yakıt tüketimi ve uygun fiyat avantajı, bu başarıyı getiren temel faktörler arasında yer alıyor.
Renault modelleri ilk üçte yer aldı
Listenin ikinci sırasında, 38 bin 410 adetlik satış rakamıyla Renault Clio bulunuyor. Şehir içi kullanıma uygun yapısı ve teknolojik donanımlarıyla Clio, bu yıl da popülerliğini korudu. Üçüncü sırada ise 32 bin 324 adetle Renault Megane yer alıyor. Megane, geniş iç hacmi ve konforlu sürüş deneyimiyle dikkat çekiyor.
Yerli üretim TOGG 10X ile yeni bir soluk
2024 yılının dikkat çeken bir diğer modeli ise yerli üretim TOGG 10X oldu. 20 binin üzerinde satış rakamına ulaşan TOGG, özellikle çevreci özellikleri ve modern tasarımıyla kullanıcıların beğenisini topladı. Yerli üretimin güçlenmesi, TOGG’un ilerleyen dönemlerde daha büyük bir başarı yakalamasına olanak tanıyor.
EBS Analiz Otomotiv Yönetim Danışmanlığı tarafından yayımlanan rapor da, 2024 yılında otomotiv sektöründe en çok kaybeden araç modellerini açıkladı.
İşte EBS Danışmanlığın yayımladığı rapora göre 2024 yılında en az satılan otomobilleri:
SATIŞI DÜŞEN MARKALAR
- SERES
2024: 1
2023: 289
DEĞİŞİM: – Yüzde 99,65
- SKYWELL
2024: 324
2023: 2.041
DEĞİŞİM: – Yüzde 84,13
- MITSUBISHI
2024: 56
2023: 203
DEĞİŞİM: – Yüzde 72,41
- SUBARU
2024: 273
2023: 803
DEĞİŞİM: – Yüzde 66
- ALFA ROMEO
2024: 760
2023: 1.918
DEĞİŞİM: – Yüzde 60,38
- MASERATI
2024: 219
2023: 480
DEĞİŞİM: – Yüzde 54,38
- DS
2024: 1.508
2023: 3.173
DEĞİŞİM: – Yüzde 52,47
- ASTON MARTIN
2024: 10
2023: 20
DEĞİŞİM: – Yüzde 50
- JAGUAR
2024: 49
2023: 94
DEĞİŞİM: – Yüzde 47
- LEAPMOTOR
2024: 185
2023: 310
DEĞİŞİM: – Yüzde 40
Kaynak: OTOPODYUM
Blog
YENİLENEN RENAULT TRUCKS T-C-K-D SERİSİ LOGİTRANS FUARI’NDA GÖZ DOLDURDU
Koçaslanlar Otomotiv, Logitrans Fuarı’nda Renault Trucks’ın yenilenen TCKD ürün gamını sektörle buluşturdu.
Koçaslanlar Otomotiv, Logitrans Fuarı’nda sektörün nabzını tutmaya devam ediyor. Bu yıl fuarda, yenilenen Renault Trucks T-C-K-D ürün gamını ziyaretçilerle buluşturuyor. Yenilenen modeller, taşımacılık sektöründe fark yaratacak özellikleriyle büyük bir ilgi görüyor.
Koçaslanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Koçaslan, fuara dair şu değerlendirmelerde bulundu: “Logitrans Fuarı, lojistik ve taşımacılık sektörünün en önemli buluşma noktalarından biri. Koçaslanlar Otomotiv olarak, Renault Trucks ile çeyrek asrı aşkın süredir devam eden iş birliğimizi burada sergilemekten büyük gurur duyuyoruz. Araç sergileyen tek firma olmamız, sektöre oan desteğimizi ve öncü duruşumuzu bir kez daha ortaya koyuyor. Yenilikçi ürünlerimiz ve çözümlerimizle lojistik profesyonellerine değer katmaya devam edeceğiz.”
Renault Trucks’ın üstün teknolojisini temsil eden T-C-K-D serisi, bir önceki nesline göre %3’e kadar yakıt tasarrufu sağlıyor. Turbo Compound teknolojisi ve aerodinamik tasarımı sayesinde hem çevre dostu hem de ekonomik bir seçenek olarak öne çıkıyor. Yenilenen T-C-K-D modelleri GSR güvenlik paketi ile sürüş güvenliği ve kontrolünü yeni bir seviyeye taşıyor. Koçaslanlar bünyesindeki yaygın servis ağı ve kişiye özel bakım paketleri ile müşterilere avantajlı fırsatlar sunuluyor.
Renault Trucks’ın ileri teknolojilerini ve yenilikçi çözümlerini keşfetmek isteyenler, T-C-K-D serisi araçları 22 Kasım’a kadar Logitrans Fuarı’nda yakından inceleme fırsatı bulacak.
Renault Trucks
Fransız kamyon üreticisi Renault Trucks, 1894 yılından bu yana taşımacılık profesyonellerine geniş bir yelpazede nakliye çözümleri sunmaktadır. Elektrikli kargo bisikletlerinden hafif ticari araçlara ve ağır hizmet çekicilerine kadar uzanan ürün gamıyla sektörün lider oyuncularından biri olan Renault Trucks, enerji geçişine kendini adamış bir marka olarak dikkat çekmektedir.
Renault Trucks, döngüsel ekonomi yaklaşımıyla geliştirdiği, çalışma ömürleri uzatılmış ve yakıt tasarruflu araçlarının yanı sıra eksiksiz bir %100 elektrikli kamyon yelpazesi sunarak sürdürülebilir taşımacılığa öncülük etmektedir.
Renault Trucks, dünyanın önde gelen kamyon, otobüs, iş makineleri, deniz ve endüstri motorları üreticilerinden biri olan Volvo Group’un bir üyesidir. Volvo Group, aynı zamanda toplam finansman ve hizmet çözümleri sunarak müşterilerine kapsamlı destek sağlamaktadır.
Araba Bakımı
“Elektrikli Araç Kullanıcıları İçin Şarj İstasyonundan Öte Yeni Nesil Yaşam Alanları”
Ülkemizin en büyük elektrikli araç şarj istasyonu operatörleri Sharz.net ve Ovolt, geçtiğimiz günlerde EVCharge Show’da Türkiye’de bir ilki tüketicilerle buluşturdu. Elektrikli araç sahiplerinin ihtiyaçları göz önünde bulundurularak tasarlanan ve Türkiye’de bir ilk niteliğinde olan “kiosk” modeli şarj istasyonları, mevsim şartlarından ve yağışlı havalardan korunan kapalı yapısı, oturma alanları, çay, kahve gibi sıcak içecek ve atıştırmalık otomatlarıyla konforu artırıyor. Ovolt & Sharz.net şirketlerinin Genel Müdürü Hakan Koca, “Yeni yatırımlarla birlikte Türkiye’deki e-mobilite ekosistemine yeni bir soluk getirerek standartları yükseltiyoruz. Artık sadece tek başına bir şarj istasyonu değil, aynı zamanda elektrikli araç sahiplerinin ihtiyaç duyduğu güvenli, kolay kullanımlı, yüksek konforlu ve kaliteli yaşam alanlarını hayata geçiriyoruz.” açıklamasını yaptı.
Konforlu istasyonlar elektrikli araç satışlarını da destekleyecek
EVCharge Show’da elektrikli araç sahipleri ve sektör temsilcileri tarafından büyük bir ilgiyle karşılanan “kiosk” konsepti, Ovolt ve Sharz.net birlikteliğinin e-mobilitede açtığı yeni sayfayı temsil ediyor. Elektrikli araçların şarj olma süreleri her geçen yıl kısalsa da şarj esnasında geçen ortalama 30 dakikayı daha keyifli ve rahat hale getiren Ovolt & Sharz.net, Türkiye çapında Ovolt olarak Opet istasyonlarında ve kilit lokasyonlarda yeni nesil şarj istasyonlarını yaygınlaştıracak. Elektrikli araç satışlarını destekleyecek yenilikçi çözümleri kademeli olarak hayata geçireceklerini aktaran Ovolt & Sharz.net şirketleri Genel Müdürü Hakan Koca, “AVM, restoran, araç bayileri, otel, hastane gibi alanlarda birçok şarj istasyonu bulunsa da günün her saatinde bu noktalara erişmek kolay olmayabiliyor. Şarj esnasında sürücülerin kendilerini daha rahat ve konforlu hissedeceği, daha kaliteli vakit geçireceği yaşam alanları ortaya çıkarıyoruz. Gelecekte e-mobilite kültürünü destekleyen çok farklı konseptlerde ortak yaşam alanlarını ülkemize kazandıracağız.” dedi.
2030 yılına kadar 1,5 milyon elektrikli araca 150 binden fazla soket ihtiyacı doğacak
Tüm endüstrinin kilitlendiği 2030 yılında Türkiye araç parkında ortalama 1,5 milyon elektrikli araç olacağını ifade eden Koca, lokasyon ve soket ihtiyacının da artacağına dikkat çekti. Koca, “Ülkemizde şu an 24.500 adet soket bulunuyor. Araç başına düşen soket 6,31 ve biz lokasyon sayısı kadar verimli yaygınlığı da önemsiyoruz. Elektrikli araç sahiplerinin en büyük sorunlarından birisi de onlarca uygulama kullanmak ve her uygulama için kart tanımlama zorunda kalmaları. Bunu konfordan uzak ve sürdürülebilir bulmadığımız için kurduğumuz Sharz Club adlı oluşumla 21 farklı platform ve 1857 adet soketi tek çatı altında topladık. Tek bir uygulama veya ödeme alt yapısı ile bu lokasyonlara kullanıcılar erişebiliyor. Tek bir uygulama kullanmanın avantajlarını, müşteri deneyimi tarafında giderek geliştireceğiz.” ifadelerini kullandı.
-
Blog4 hafta önce
Chery, Yeşil Yaşam Etkinliği’nde 8. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon’u Ağırladı!
-
Elektrikli Araçlar4 hafta önce
Eşarj’dan 29 Ekim’e özel yüzde 29 indirim!
-
Otobüs4 hafta önce
Mercedes-Benz eCitaro G, “2024 Yılı Elektrikli Otobüs Şampiyonu” Oldu!
-
Blog4 hafta önce
Gençler İçin Tasarlanan Yeni JAECOO 5 Seyahatte Yeni Bir Çağ Başlatıyor!
-
Blog4 hafta önce
Scania’dan, Sürdürülebilir Üretimde Yenilikçi Adım!
-
Blog3 hafta önce
“Kadın Ustalar Yetişiyor”
-
Araba Bakımı4 hafta önce
GOODYEAR’DAN KIŞ SEZONUNA ÖZEL LASTİK KAMPANYASI
-
Blog4 hafta önce
OGTY’de büyük ödül nar kabuğundan araç içine biyo malzeme üreten Pomeco’nun!