Kamyon-Çekici
Mercedes-Benz Türk, Yeni AROCS Çift Çeker Çekicileri İle Proje Taşımacılığının Standardını Yükseltiyor

Mercedes-Benz Türk, proje taşımacılığı sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda özel olarak tasarladığı Arocs 3353S ve Arocs 3358S 6×4 çekici modellerini pazara sunuyor.Standart donanımlarında sunduğu güçlü motor, güçlü yürür aksam ve konforlu kabini ile Arocs 3353S ve Arocs 3358S çift çeker çekiciler, ağır nakliye sektörünün ihtiyaçlarını karşılıyor.
Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt; “Proje taşımacılığı sektörü için geliştirilen Arocs 3353S ve Arocs 3358S 6×4 çekici modellerimiz zorlu şartların üstesinden gelecek şekilde tasarlandı” dedi.
Mercedes-Benz Türk, proje taşımacılığı sektörünün ihtiyaçları doğrultusunda tasarladığı Arocs 3353S ve Arocs 3358S 6×4 çekici modellerini müşterileri ile buluşturuyor. Söz konusu araçlar, sahip oldukları teknik özellikler ve 155 tona kadar teknik katar ağırlığına imkan sunmaları sayesinde proje taşımacılığı sektörünün ihtiyaçlarını karşılıyor.
Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Direktörü Alper Kurt; “Proje taşımacılığı sektörü için geliştirilen Arocs 3353S ve Arocs 3358S çift çeker çekici modellerimiz; güçlü motoru ve yüksek standarttaki donanım seviyesi ile zorlu şartların üstesinden gelebilecek bir altyapıyla tasarlandı. Ürünlerimizi geliştirirken pazarın ihtiyaçlarını ve müşterilerimizin taleplerini dinliyoruz. Bu doğrultuda satışa sunduğumuz tüm ürünlerimizle müşterilerimizin beklenti ve taleplerine yanıt veriyoruz. Yeni araçlarımız ile proje taşımacılığı sektöründe hizmet veren müşterilerimizin yine ilk tercihi olmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Yüksek motor ve frenleme gücüyle beklentileri karşılıyor
Arocs 3353S ve Arocs 3358S 6×4 çekici modelleri, proje taşımacılığı sektörünün beklentileri doğrultusunda yüksek motor gücü sunuyor. Arocs 3353S modelinde sunulan 12,8 litre motor hacmine sahip OM 471 kodlu motor 530 PS güç ve 2600 Nm tork üretirken, Arocs 3358S modelinde yer alan 15,6 litre hacmindeki OM 473 kodlu motor 578 PS güç ve 2800 Nm tork sunuyor.
Söz konusu araçlar rekabetçi frenleme gücüyle de öne çıkıyor. Arocs 3353S, standart donanımda sunulan Retarder ve PowerBrake yardımcı fren sistemleri sayesinde 860 kW’a kadar (Maks. Retarder 450kW + Maks. Powerbrake 410kW) maksimum frenleme gücü sunarken, Arocs 3358S, 930 kW’a kadar (Maks. Retarder 450kW + Maks. Powerbrake 480kW) maksimum frenleme gücü sunuyor.
Sürücülere yüksek konfor sunuyor
Arocs 3353S ve Arocs 3358S çift çeker çekiciler, standart donanımında sunduğu özellikleri sayesinde sürücülerin konforunu da düşünüyor. StreamSpace seçeneği sayesinde son derece ferah bir iç mekana sahip olan modellerin sürücü kabini 2,5 metre genişliğinde. Motor tüneli olmaması sayesinde düz bir zemine sahip olan araçlar, çift yatak kabin içerisinde konforlu bir ortam sunuyor. Daha fazla konfor için standart olarak araçlarda; buzdolabı (yatak altı & çekmeceli), Multimedya Touch radyo, çift yönlü hoparlör sistemi, sürücü tarafı yan güneşlik, özel kabin ses ve ısı yalıtımı, yatak altı sürücü & muavin eşya saklama ünitesi de sunuluyor.
Araçlar; standart donanımda sunulan metalik boya, kabin renginde boyalı tampon, yan ayna, ön panjur ve yan rüzgarlıklar ile sis farları, tavan üstü havalı korna, sis farlarına entegre LED gündüz sürüş farı ve ön farları koruyan ızgarası sayesinde şık bir görünüme sahip. Ayrıca farklı koşullar için araçlarda telsiz & döner tepe lambası ön hazırlığı da bulunuyor.
Zorlu şartların üstesinden geliyor
Arocs 3353S ve Arocs 3358S çift çeker çekicilerde, güçlü motorun performansını en iyi şekilde iletmek için uzun ömürlü çift disk kavramaya sahip, yüksek tork kapasitesi ile zorlu şartlara karşı dirençli Mercedes-Benz G280 şanzıman kullanılıyor. Modeller, 16 ileri 4 geri vitese sahip şanzımanın yanı sıra ağır nakliyeye uygun güçlü ve esnek yürür aksama sahip. Bu sayede 155 tona kadar teknik katar kapasitesi sunuluyor. Ayrıca, proje taşımacılığında operasyon sürekliliğinin sağlanması için termal stabilite sağlayan sıcak bölgelere uygun soğutma kapasitesi donanımı araçta standart olarak sunuluyor.
155 tona kadar yüksek teknik katar kapasitesi, yol ve yük şartlarına göre esneklik gösteren 5. teker (4 yöne haraketli Kardanik Pleyt / Sağa sola yatar Pleyt) ile en güvenli şekilde sağlanıyor. 3600 mm aks mesafesine sahip araçlarda 720 litre yakıt tankı (360Lt sol & 360Lt sağ) kapasitesi sunuluyor.
Yol sınıfında konumlanan araçların standart donanımında ESP, ABA5 ve Yorgunluk Algılama & Şerit Takip sistemi sunuluyor. Araçlarına treyler bağlantısı yapmak isteyen kullanıcılar için “Treyler bağlantısı için arka enine taşıyıcı, ESP Tandem Operasyon (Treyler bağlantısı için)” ön hazırlıkları standart olarak yer alıyor. Aracın standart donanımında ağır nakliyeye uygun 385/65 R 22,5 ebadında geniş tabanlı ön lastik ve yine ağır nakliyede kullanılan çeker akslar için uygun profile sahip 315/80 R22,5 ebadında lastikler kullanılırken, asfalt olmayan yollarda kullanımlarda toz kalkmasının önüne geçilmesi için egzoz çıkışı yatay sağ ve dışarıya olacak şekilde tasarlandı.
Blog
ANADOLU ISUZU’DAN YÜK HAFİFLETEN KAMPANYA

Anadolu Isuzu, müşterilerinin işine güç katacak, güvenilir ve ekonomik çözümler sunmaya devam ediyor. 31 Mayıs’a kadar devam edecek “Yükünüzü Hafifleten Kampanya” ile tüm kamyon modelleri 1.200.000 TL’ye kadar, 24 ay vadeli ve %1,99 faiz oranlı kredi ile sunuluyor.
Türkiye’nin ticari araç markası Anadolu Isuzu, yaz mevsimine avantajlarla dolu bir kampanya ile “Merhaba” diyor. Tüm kamyon modellerini kapsayan özel kampanya ile müşterilere 1.200.000 TL’ye kadar, 24 ay vadeli ve %1,99 faiz oranlı kredi fırsatı sunuluyor. Bu fırsatın yanısıra isteyen müşterilere üç ay ödemesiz kampanya fırsatları da sunuluyor. Anadolu Isuzu, 31 Mayıs 2025 tarihine kadar geçerli olacak kampanya ile işini büyütmek veya filosunu yenilemek isteyen tüm ticari araç sahiplerine kolaylık sağlamayı hedefliyor. Anadolu Isuzu’nun ticari araç modelleri, yüksek performans, ticari kullanımda kritik öneme sahip olan dayanıklılık, güç ve yüksek manevra kabiliyetleriyle öne çıkıyor.
Kamyon alımlarında avantajlı koşullardan yararlanarak, Anadolu Isuzu kalitesini deneyimlemek isteyenler, kampanya hakkında daha fazla bilgi almak ve fırsatlardan yararlanmak için Anadolu Isuzu bayileri ile iletişime geçebilir.
Kamyon-Çekici
Türkiye’de Akaryakıt Sektörüne Yeni Düzenleme: Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Başlıyor

Türkiye’deki akaryakıt istasyonlarında yapılan yakıt alım işlemleri, yeni bir düzenleme ile daha güvenli ve şeffaf hale geliyor. 1 Şubat 2025’ten itibaren yürürlüğe girecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), taşıt plakalarının otomatik olarak kaydedilmesini sağlayacak ve böylece vergi kaçakçılığıyla etkin bir mücadele sunacak. Bu sistemin, hem akaryakıt sektöründe hem de genel ekonomide büyük bir değişim yaratması bekleniyor.
UTTS, akaryakıt istasyonlarında, yakıt alımı sırasında taşıt plakasının sisteme kaydedilmesiyle vergi güvenliğini artırmayı amaçlıyor. Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geliştirilen bu sistem, akaryakıt satışlarını şeffaflaştırırken, kayıt dışı ekonomiyi önlemeyi hedefliyor. Uygulama, tüm akaryakıt istasyonları için zorunlu olacak ve 31 Ocak 2025’e kadar istasyonlar, gerekli donanımları kurarak sisteme kaydolmak zorunda. Bu tarihten sonra yapılan işlemlerin, UTT sistemi üzerinden kaydedilmesi gerekecek.
Türkiye’de akaryakıt sektöründe büyük bir dönüşüm başlıyor. 2025 yılının başı itibarıyla yürürlüğe girecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt alımlarında taşıt plakasının otomatik olarak kaydedilmesini sağlayacak. Bu sistem, özellikle vergi güvenliği ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele açısından kritik bir öneme sahip. Yeni düzenleme, Türkiye’deki akaryakıt istasyonları için büyük bir değişim sürecinin başlangıcını işaret ediyor. UTTS nedir? sorusunun cevabı, akaryakıt alımlarını daha şeffaf hale getirerek sektördeki vergi kaçakçılığını önlemeye odaklanmaktadır.
Akaryakıt İstasyonları İçin UTTS Zorunluluğu: 31 Ocak 2025’e Kadar Başvuru Yapılmalı
1 Şubat 2025’ten itibaren, Türkiye’deki tüm akaryakıt istasyonları, UTT sistemi üzerinden işlem yapmaya başlayacak. Bu tarihten önce, istasyonların UTTS başvurusunu tamamlayarak gerekli donanımları kurmaları zorunlu olacak. Başvuru ve kurulum süreci, akaryakıt istasyonlarının dijital dönüşümünü hızlandırarak, sektördeki şeffaflık ve güvenliği artıracak. Ayrıca, taşıt sahipleri için daha güvenli ve takip edilebilir bir sistem sunulacak. UTTS’yi nasıl kullanırım? sorusunun cevabı ise oldukça basit: İstasyonlar, her yakıt alımında taşıt plaka bilgisini otomatik olarak kaydederek vergi denetimlerini kolaylaştıracak.
Vergi Kaçakçılığının Önlenmesi ve Rekabetin Eşitlenmesi
Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, vergi denetimlerini kolaylaştırarak Türkiye’deki akaryakıt sektöründe kayıt dışı ekonomiyi engellemeyi hedefliyor. Bakanlık yetkililerine göre, bu sistem sadece vergi güvenliğini sağlamanın yanı sıra sektördeki haksız rekabeti ortadan kaldıracak. UTTS nasıl çalışır? sorusunun yanıtı, taşıt plakası bilgilerini doğrulayan sistemin, her akaryakıt alımını gerçek zamanlı olarak kaydetmesinde yatıyor. Bu sayede, akaryakıt istasyonları daha şeffaf bir şekilde işlem yaparken, sektör de dijital dönüşüm sürecine katkı sağlıyor.
Blog
TürkTraktör’ün Yapay Zeka Asistanı TrakBot 7/24 Çiftçilerin Hizmetinde

TürkTraktör, çiftçilerin hayatını kolaylaştırmak amacıyla devreye aldığı mobil uygulaması Tarlam Cepte’yi geliştirmeye devam ediyor. Tarlam Cepte’nin sektördeki ilk yapay zeka destekli yeni sohbet robotu TrakBot, çiftçilerin her an yanında olan dijital bir asistan gibi çalışıyor. Çiftçilerin karar alma süreçlerine hız kazandıran TrakBot, kullanıcıların sorularına anında yanıt vererek tarımsal verimliliği artırmayı hedefliyor.
TürkTraktör Şirket Lideri Matthieu Séjourné, tarımı geleceğe hazırlama amacıyla dijitalleşme yolunda önemli adımlar atmaya devam ettiklerini belirtti. Tarlam Cepte’nin yeni sohbet robotu ‘TrakBot’un bunun son örneklerinden biri olduğunu ifade eden Séjourné, “TürkTraktör olarak tarımda en yeni teknolojileri ilk kez devreye almaya büyük önem veriyoruz. En çevreci traktör ve ekipmanlarımızın yanı sıra tarımın dijitalleşmesi için de durmaksızın çalışıyoruz. Çiftçilerimizin her türlü ihtiyacında yanında olabilmek ve dijital karar desteği sunabilmek için 2019’da hayata geçirdiğimiz Tarlam Cepte uygulamamızı her geçen gün yeni özelliklerle donatıyoruz” dedi.
Kullanıcı sayısı 170 bini geçen Tarlam Cepte’nin sektörde bir ilk olan sohbet robotu ‘TrakBot’un tarımda dijital dönüşümü hızlandıracağına inandığını vurgulayan Séjourné, “Tarım endüstrisi için özel olarak tasarlanan TrakBot, çiftçilerimizin her an yanlarında taşıyabilecekleri dijital bir asistan olarak çalışıyor. 7/24 iletişim kurarak, hava durumu raporlarından kampanyalara, gübreleme tavsiyelerinden sulama önerilerine kadar pek çok konuda sorulara anında yanıt veriyor. Güncel verilerle desteklenen doğru ve hızlı cevaplarla çiftçilerimiz en sık karşılaştığı sorunların üstesinden gelebiliyor. Bu yeni teknolojinin verimli ve sürdürülebilir tarım tekniklerini de yaygınlaştıracağına inanıyoruz” dedi.
Tarlam Cepte Tarımın Geleceğini Bugünden İnşa Ediyor
TürkTraktör, tarım sektörüne yenilikçi çözümler sunan Tarlam Cepte ile dijitalleşmeyi kullanarak sektördeki tüm paydaşları daha sürdürülebilir ve verimli bir geleceğe taşımayı hedefliyor. Tarlam Cepte’nin sunduğu dijital çözümler, tarım sektöründeki geleneksel iş yapış biçimlerini dönüştürerek daha akıllı, hızlı ve verimli bir tarım pratiği inşa etmeyi amaçlıyor.
Chatbot teknolojisiyle geliştirilen TrakBot, tarımda dijitalleşmenin çiftçilerin yanı sıra büyük tarım işletmeleri için de büyük faydalar sağlayacağı bir dönüm noktasını işaret ediyor. TrakBot, büyük veri analitiği ve tarım sektörüne yönelik bilgisi sayesinde verileri hızla işleyip hızlı ve kişiselleştirilmiş yanıtlar sunuyor.
Samimi, profesyonel ve tarafsız bir dil kullanan TrakBot, gereksiz detaylardan kaçınarak çiftçilerin sorularına net ve doğru çözümler öneriyor. Yapay zeka tabanlı yapısı sayesinde cevapların doğru ve kapsamlı olması için çaba gösteren TrakBot, sorular eksik bilgi içermesi durumunda doğru ve tatmin edici cevabı verebilmek için gerekli soruları yöneltmeye devam ediyor.
-
Blog4 hafta önce
Yeni Opel Frontera Türkiye’de
-
Blog4 hafta önce
Markalar, faizsiz kredide 1,5 milyon liraya kadar çıktı
-
Otomotiv Sektörü4 hafta önce
“Minik Dev” Hyundai İnster’in Fiyatı Belli Oldu!
-
Blog4 hafta önce
Škoda’nın Elektrikli Modelleri Türkiye Yollarına Çıkıyor
-
Blog4 hafta önce
Audi’nin Yeni Elektrikli Vizyonu: A6 e-tron Satışa Sunuldu.
-
Blog3 hafta önce
Mazda, yakıt cimrisi modelini piyasaya sürdü
-
Blog3 hafta önce
Türkiye’den Dünyaya Açılan Karavan Markası: Hotomobil
-
Blog3 hafta önce
BYD’nin yeni otomobili Dolphin “en ucuz elektrikli” olmaya aday