Connect with us

Blog

Operasyonel Araç Kiralama Sektörü 2024’te 95.8 Milyar TL’lik Yatırımla 69 Bin 700 Adet Aracı Filosuna Kattı!

Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği (TOKKDER), 2024 yılına ilişkin sektör verilerini açıkladı. Bu kapsamda; operasyonel araç kiralama sektörü 2024’te 95,8 milyar TL’lik yeni araç yatırımı yaparak 69 bin 700 aracı filosuna kattı. Operasyonel araç kiralama sektöründe sedan gövde tipi yüzde 46,6 ile hala tercihlerde ilk sıradaki yerini korurken SUV karoser tipi yüzde 19,9 ile üçüncü sırada yer aldı.  Rapora göre, sektörün araç parkının yüzde 31,8’lik bölümünü dizel yakıtlı araçlar oluştururken, benzinli araçların payı yüzde 58,5’e, hibrit ve elektrikli araçların payı ise yüzde 9,6’ya yükseldi. Operasyonel araç kiralamanın sadece bir araç edinme yöntemi değil aksine A’dan Z’ye tam bir hizmet paketi olduğunu söyleyen TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yaşa, “Günümüzde kaynaklar, mevcut koşullar nedeniyle, sınırlı hale geldi. Bu sebeple, kaynakları mümkün olduğunca verimli kullanmak sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıyor. Kaynaklarını verimli kullanmak isteyen şirketler, ticari faaliyetlerinde ihtiyaç duydukları araçları temin etmek için satın alma alternatifi yerine artan oranda operasyonel kiralamayı tercih ediyor. Bu sayede öz kaynaklarını ve kredi limitlerini ana faaliyet alanlarında değerlendirme imkânı bulurken araç sahipliğinden kaynaklanan birçok maliyet kalemini ve riski de bertaraf etme imkânı elde etmiş oluyorlar.  Şirketlerin araç parkı dikkate alındığında, kiralamanın büyümesi konusunda yüksek potansiyeli görebiliyoruz” dedi.

 

Araç kiralama sektörünün çatı kuruluşu Tüm Oto Kiralama ve Mobilite Kuruluşları Derneği (TOKKDER), bağımsız araştırma şirketi NielsenIQ iş birliği ile hazırladığı, 2024 yılı sonuçlarını içeren “TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu”nu açıkladı. Rapora göre, operasyonel araç kiralama sektörü 2024 yılında 95 milyar 800 milyon TL’lik yatırımla 69 bin 700 adet yeni aracı filosuna kattı. 2024 yılı sonu itibarıyla sektörün aktif büyüklüğü 280,2 milyar TL olarak gerçekleşti. Sektörün toplam araç sayısı 2023 yılı sonuna göre yüzde 0,9 azalarak 251 bin 800 adede geriledi. Operasyonel kiralama sektörü 2024 yılında da ekonomiye önemli oranda vergi girdisi sağlamaya devam etti. Sektörün 2024’te ödediği vergi tutarı toplamda 50 milyar TL’yi buldu.

 

Kiralanan araçların yüzde 9,6’sı hibrit ya da elektrikli!

Rapora göre, Renault yüzde 18,2 pay ile Türkiye operasyonel araç kiralama sektörünün en çok tercih edilen markası olmayı sürdürdü. Renault’yu yüzde 16,7’le Fiat, yüzde 9,7 ile Toyota, yüzde 9,2 ile Volkswagen ve yüzde 8,9’la Ford takip etti. Sektörün araç parkının yüzde 47,2’si kompakt sınıf araçlardan oluşurken, küçük sınıf araçlar yüzde 30,6 ve üst-orta sınıf araçlar yüzde 10,1 pay aldı. 2018 yılı sonunda operasyonel araç kiralama sektörünün filosundaki hafif ticari araçların yüzde 2,9 olan payı ise 2024 yılı sonunda yüzde 7,4’e yükseldi. Diğer yandan, sektörün araç parkında yer alan hibrit ve elektrikli araçların payının artmaya devam etmesi de dikkat çekti. Buna göre, sektörün araç parkının yüzde 31,8’lik bölümünü dizel yakıtlı araçlar oluştururken, benzinli araçların payı yüzde 58,5’e, hibrit ve elektrikli araçların payı ise yüzde 9,6’ya yükseldi.

 

Kiralamada da ilk tercih hala sedan!

TOKKDER raporunda yer alan dikkat çekici verilerden bir diğeri ise, operasyonel araç kiralama sektöründeki gövde tipine göre araç tercih sıralamasında sedan birinciliğinin devam etmesi oldu. Bu kapsamda, sedan gövde tipine sahip araçlar yüzde 46,6 ile birinci sırada, hatchback gövde tipine sahip araçlar ise yüzde 24,3 ile ikinci sırada yer aldı. SUV araçlar ise yüzde 19,9 ile üçüncü sırada yer aldı. SUV gövde tipindeki araçlarda 2023 yılı sonuna göre yüzde 23’lük bir artış dikkat çekti. Bu araçları yüzde 0,9 ile station wagon gövde tipine sahip araçlar takip etti. Sektörün toplam araç parkının yüzde 81,7’sini otomatik vitese sahip araçlar oluştururken, manuel vitesli araçların payı ise yüzde 18,3 olarak gerçekleşti.

 

Operasyonel araç kiralama, işletmelere birçok faydayı bir arada sunuyor

2024 yılı sonuçlarını değerlendiren TOKKDER Yönetim Kurulu Başkanı Kağan Yaşa, “Operasyonel araç kiralamaya talep olmasına rağmen, enflasyondaki artışla beraber kira fiyatlarının artması ve finansman kaynaklarına erişimdeki engeller sebebiyle büyüme beklentinin altında kaldı. Etkileri sürmekte olan ülke ekonomimizdeki bozulma, ticari hayatı maalesef olumsuz yönde etkiledi. Elbette operasyonel kiralama sektörü de tüm sektörlerde olduğu üzere bu olumsuzluktan nasibini aldı. Özellikle, artan kredi faizleri, düşen büyüme hızı ancak buna rağmen yükselen enflasyon, şirketleri zorunlu olarak tasarruf etmeye yönlendirdi. Bu gelişmeler karşısında operasyonel kiralama sektörü bir miktar küçüldü. 2018 yılı sonunda 328 bin adetlik filo büyüklüğüne sahip olan sektörümüz, 2024 yılı sonunda 252 bine düştü. Sektörümüz ne kadar az operasyonel riske maruz kalırsa büyümesi de o kadar sürdürülebilir olacaktır. 30 Kasım 2024 tarihli ve 32738 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanan “Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile, araç kiralama işletmelerine, kiralanan araçlarda GPS cihazı (küresel uydu navigasyon sistemi) bulundurarak, araçlara ait konum bilgisine ilişkin kayıtları üç yıl saklama zorunluluğu getirilmiştir. Kanunda ayrıca “genel kolluk kuvvetleri tarafından tutulan verilerden şahısların devam eden aktif araç kiralamasının olup olmadığı bilgisi araç kiralama faaliyeti yürüten gerçek ve tüzel kişilere ait işletmelerle paylaşılır.” hükmü de yer almaktadır. Kanundaki “Kiralanan araçlarda GPS cihazı (küresel uydu navigasyon sistemi) bulundurma zorunluluğu” hükmünün, kanun Resmi Gazete’de yayınlanmadan önce, kanundan çıkarılması konusunda TOKKDER olarak girişimde bulunmuştuk. Ancak bu talebimizin karşılık bulmadığı görülmektedir. Diğer taraftan aralık ayında kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtlar için Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi Uygulama Genel Tebliği kapsamında 31 Ocak 2025 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (“TTB”) başvurularının yapılması, 30 Nisan 2025 tarihine kadar ise montaj işlemlerinin tamamlanması zorunluluğu getirilmiştir. Sektörümüzü etkileyen dinamikler için uzun vadeli planlamaya ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Ani ve sık yapılan bu tür değişiklikler, filosunda yüksek sayıda aracı olan şirketlerin ve araç kiralama firmalarının mali yapılarını ve işleyişlerini olumsuz etkileyebiliyor. TOKKDER görüş ve önerileri çerçevesinde yapılacak düzenlemelerin sektörümüzün hizmet standartlarını yukarı çekerek müşteri memnuniyetini daha da artıracağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.

 

Operasyonel araç kiralamanın sadece bir araç edinme yöntemi değil aksine A’dan Z’ye tam bir hizmet paketi olduğunun altını çizen Kağan Yaşa, şöyle devam etti: “İhtiyaç duyduğu aracı satın almak yerine kiralama yöntemiyle edinmeyi tercih eden işletmeler, bu paketin sunduğu tüm avantajlardan faydalanmanın yanı sıra öz mal bir araç sahibi olmanın risklerinden tamamen korunaklı hale geliyor. Araç satın almak, şirketler için yüksek yatırımı ve araç yönetiminde verimsizlik potansiyelini de beraberinde getiriyor. Günümüzde kaynaklar, mevcut koşullar nedeniyle, sınırlı hale geldi. Bu sebeple, kaynakları mümkün olduğunca verimli kullanmak sürdürülebilirlik açısından büyük önem taşıyor. Kaynaklarını verimli kullanmak isteyen şirketler, ticari faaliyetlerinde ihtiyaç duydukları araçları temin etmek için satın alma alternatifi yerine artan oranda operasyonel kiralamayı tercih ediyor. Bu sayede öz kaynaklarını ve kredi limitlerini ana faaliyet alanlarında değerlendirme imkânı bulurken araç sahipliğinden kaynaklanan birçok maliyet kalemini ve riski de bertaraf etme imkânı elde etmiş oluyorlar.  Sağlıklı analiz yapan her şirketin kiralamayı tercih etmesi lazım. Kiralama dünyada da büyüyor, bizde de büyümeye devam edecektir. Şirketlerin araç parkı dikkate alındığında, kiralamanın büyümesi konusunda yüksek potansiyeli görebiliyoruz.”

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blog

BYD’nin Sportif SUV’u SEALION 7 Güvenlikte Zirvede

Yenilikçi teknolojileri, ileri düzey güvenlik donanımları ve sportif görünüşüyle Türkiye’deki kullanıcılarla yılın üçüncü çeyreğinde buluşacak olan BYD SEALION 7’nin yüksek güvenlik standartları, EuroNCAP tarafından 5 yıldızla tescil edildi.

 

Özellikle çocuk yolcu koruması alanında SEALION 7, yüzde 93’lük puanla tam elektrikli SUV kategorisinde son dokuz yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Testlerde kullanılan 10 yaş ve 6 yaşındaki çocukları temsil eden maketlerin tüm kritik vücut bölgeleri için maksimum koruma sağlandığı kaydedildi.

 

Dünyanın lider elektrikli araç üreticisi BYD’nin sportif SUV modeli SEALION 7, Avrupa’nın en saygın bağımsız güvenlik değerlendirme programı EuroNCAP güvenlik testlerinden en yüksek puan olan 5 yıldızla ödüllendirildi.

 

Yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye’de satışa sunulması planlanan tamamen elektrikli D segment SUV modeli SEALION 7, yüksek güvenlik performansıyla da segmentindeki iddiasını ortaya koyuyor. BYD’nin yeni nesil elektrikli araç mimarisi olan e-Platform 3.0 üzerine geliştirilen SEALION 7, EuroNCAP mühendisleri tarafından kapsamlı güvenlik testlerine tabi tutuldu. Yetişkin yolcu koruması, çocuk yolcu koruması, güvenlik asistanları ve yayalar gibi dört ana kategoride değerlendirilen model, tüm başlıklarda yüksek puanlar alarak üst düzey bir güvenlik performansı sergiledi.

 

EuroNCAP’in test sonuçlarına göre BYD SEALION 7, yetişkin yolcu korumasında yüzde 87, çocuk yolcu korumasında yüzde 93, güvenlik asistanlarında yüzde 79 ve diğer yol kullanıcılarına karşı da yüzde 76’lık oranla dikkat çekici sonuçlara ulaştı. Özellikle çocuk yolcu koruması alanında SEALION 7, yüzde 93’lük puanla tam elektrikli SUV kategorisinde son dokuz yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Testlerde kullanılan 10 yaş ve 6 yaşındaki çocukları temsil eden maketlerin tüm kritik vücut bölgeleri için maksimum koruma sağlandığı kaydedildi. Bunun yanı sıra, araçta yer alan Çocuk Varlık Tespiti Sistemi (CDP), araçta çocuk ya da bebek unutulması durumunda uyarı vererek güvenlik standartlarını daha da ileri taşıyor. Elde edilen bu üstün sonuçlar, BYD’nin sürücü ve yolcu güvenliğine verdiği önemi bir kez daha gözler önüne seriyor.

 

BYD SEALION 7’nin yüksek güvenlik performansının temelinde markanın öncü teknolojileri bulunuyor. Dünya çapında bir ilk olan seri üretim 8’i 1 arada entegre elektrik güç ünitesi, BYD’nin kendi geliştirdiği yüksek güvenlikli “Blade Batarya” teknolojisi ve batarya ile gövde bütünlüğü sağlayan CTB (Cell-to-Body) mimarisi, olası kaza senaryolarında maksimum koruma sunuyor. CTB teknolojisi sayesinde, süper spor otomobiller seviyesinde yüksek gövde dayanıklılığına ulaşan BYD SEALION 7, yalnızca güvenli değil, aynı zamanda üstün bir sürüş deneyimi de vadediyor.

 

Continue Reading

Blog

JAECOO Efsanesi Yeni Hikâyelerle Yazılıyor!

Çinli sofistike off-road SUV markası JAECOO, doğduğu şehir Şangay’da yepyeni bir organizasyona imzasını attı. Bu yılki Şangay Otomobil Fuarı’nın açılışından önce dünya çapında kültürlerarası bir kutlama gerçekleştiren JAECOO’nun Avrupa’daki showroomlardan Güneydoğu Asya metropollerine, Kuzey Amerika sokaklarından Ortadoğu çöllerine kadar JAECOO kullanıcıları, yetkili satıcı ortakları, çalışanları ve basın mensupları, canlı videolarla markayla ilgili benzersiz hikayelerini paylaştı.

Premium off-road SUV markası JAECOO, Çin’in Şangay kentinde dünya tanıtımını yaptığı günden bu yana kendine özgü, kişilikli DNA’sıyla otomotiv dünyasını adeta büyüledi. Kısa sürede dünyanın en hızlı büyüyen otomobil markası haline gelen JAECOO, Şangay’a gururlu bir şekilde dönüyor ve marka evriminin yeni bir bölümünü başlatmaya hazırlanıyor. Bunu sıradan bir anıdan ziyade sıra dışı bir yolculuğun hatırası olarak gören marka, Şangay’daki kuruluşundan küresel bilinirliğe ulaşana kadar önemli bir dönüşüm geçirdi ve sektörün dikkatini çekti.

JAECOO efsanesini yeni hikâyelerle yazıyor!

Bu yılki Şangay Otomobil Fuarı’nın açılışından önce dünya çapında kültürlerarası bir kutlama gerçekleştiren JAECOO’nun Avrupa’daki showroomlardan Güneydoğu Asya metropollerine, Kuzey Amerika sokaklarından Ortadoğu çöllerine kadar JAECOO kullanıcıları, yetkili satıcı ortakları, çalışanları ve basın mensupları, canlı videolarla markayla ilgili benzersiz hikayelerini paylaştı.

Sosyal medyada binden fazla paylaşım bir araya gelerek muhteşem bir dijital kutlama oluşturuyor. Bu benzersiz küresel hareket, sadece markanın uluslararası çekiciliğini ortaya koymakla kalmıyor, aynı zamanda JAECOO’nun kazandığı güveni de yansıtıyor. Markanın gelişim süreci, 7 milyonun üzerinde tutkulu takipçi ve yenilikçi bir yaklaşımla yazılan tam anlamıyla bir büyüme hikâyesi.

Küresel Şarj Edilebilir Hibrit Araç (PHEV) standardını yeniden tanımlıyor!

Yollara çıkmaya başladığı ilk günden bu yana sektörde yeni olan bir markadan en hızlı büyüyen otomobil markasına dönüşen JAECOO’nun bu etkileyici performansının arkasında süper hibrit teknolojisindeki çığır açan yenilik yer alıyor. Devrim niteliğindeki Süper Hibrit Sistem (SHS) ile donatılan şarj edilebilir hibrit JAECOO 7 PHEV, dünya genelinde ilgi görmeye devam ediyor. Tanıtıldığı ay İspanya’da ilk üç şarj edilebilir hibrit model arasında yer aldı ve İngiltere ile İsrail’de segment lideri konumunda. Sınıfının en iyi performansı, uzun menzili ve dolu şarj yakıt verimliliği ile SHS teknolojisi, küresel hibrit pazarının standartlarını yeniden tanımlıyor.

JAECOO’nun hikâyesi bir sonraki heyecan verici bölümüne daha yeni başlıyor. Tamamen elektirikli JAECOO 5 BEV’in küresel lansmanından J-LAND Eko-Sergisi’nin sürükleyici deneyimine çok sayıda heyecan verici etkileşimli deneyim ve harika etkinlikler olacak. Her etkinlik markanın sınırsız potansiyelini sergileyecek. Yeni nesil şehirli seçkinlere hitap eden JAECOO, çığır açan hibrit yenilikleri ve trend tasarımlarıyla küresel pazarları fethetmeye hazır.

Continue Reading

Blog

İkinci El Otomobil Almanın Tam Zamanı!

Otomotiv sektörünün en büyük veri ve ikinci el fiyatlandırma şirketi Cardata’nın İş Geliştirme Direktörü Süleyman Yayla, ikinci el otomobil pazarında fiyatların son 6 aydır yatay seyrettiğini söyledi. “İkinci elde balon söndü, fiyatlar normale döndü” diyen Süleyman Yayla, “Reel olarak ciddi bir değer kaybı yaşandı. 2024 yılında yüzde 14’lük ikinci el fiyat artışına karşın enflasyon yüzde 45 olarak gerçekleşti. Bu da nominal artışlara rağmen reelde fiyatlarda gerileme yaşandığı anlamına geliyor” dedi. İkinci elde fiyatların geldiği dip seviyeye geldiğini vurgulayan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın ise, “Bunun arkasında yüksek faiz – düşük kredi erişimi, sıfır araç kampanyaları, yüksek mevduat faizi ve tabi ki psikolojik bekleyiş gibi önemli sebepler var. Alıcılar pazarlık odaklı, satıcılar ise daha esnek fiyatlama yapıyor. Cardata olarak biz 2025’te 8-9 milyon ikinci el satışı bekliyoruz. Tabii kur ve enflasyon baskısı nedeniyle fiyatlar yeniden yükselebilir. Şu anda ikinci el için tam bir fırsat dönemi yaşanıyor diyebiliriz” diye konuştu.

 

Güncel veriler ışığında pazarı değerlendiren, otomotiv sektörünün en büyük veri ve ikinci el fiyatlandırma şirketi Cardata, nisan ayı itibariyle 2025 yılı değerlendirmesi ve yıl sonu beklentilerini paylaştı. İkinci elde fiyatların son 6 aydır yatay seyrettiğini söyleyen Cardata İş Geliştirme Direktörü Süleyman Yayla, “Mart-Nisan 2025 arası otomobil ve SUV’larda yüzde 4, hafif ticari araçlarda ise yüzde 3 düşüş gözlemlendi. Aynı dönemde ikinci el araç fiyatları ise genel ortalamada yüzde 1,5 gerilemiş durumda. İkinci elde fiyatlar için tam anlamıyla balon söndü, fiyatlar normale döndü diyebiliriz. Reel olarak ciddi bir değer kaybı yaşandı. 2024 yılında yüzde 14’lük ikinci el fiyat artışına karşın enflasyon yüzde 45 olarak gerçekleşti. Bu da nominal artışlara rağmen reelde fiyatlarda gerileme yaşandığı anlamına geliyor” dedi.

 

Sıfır araç kampanyaları etkili oldu!

 

Nisan verilerinin ikinci el otomobil piyasasındaki durağanlığı gözler önüne serdiğini ifade eden Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın ise, ikinci el araç fiyatlarının dip seviyede olduğunu, piyasada ise bekleme psikolojisinin hâkim olduğunu kaydetti. Yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 1,5 milyon ikinci el otomobilin satıldığını ifade eden Hüsamettin Yalçın, “İkinci elde fiyatların geldiği dip seviye dikkat çekici. Fiyatlardaki bu durağanlığın birkaç nedeni var. Temel nedenler arasında yüksek faiz-düşük kredi erişimi ilk sıralarda yer alıyor. Taşıt kredisi maliyeti arttı ve tüketiciler krediye ulaşmakta zorlandı. Ayrıca sıfır araç kampanyaları da bir diğer önemli etken. Markalar, bu dönemde yaptığı agresif kampanyalarla alıcıyı sıfır araçlara yöneltti. Yüksek mevduat faizi sebebiyle parası olan tüketici aracı değil, bankayı tercih etti ve bu da bir diğer etken olarak sayılabilir. Ve tabi ki psikolojik bekleyiş fiyatlarda önemli bir etki gücüne sahip. Fiyatlar daha da düşer algısı, özellikle ikinci elde alımları erteledi” diye konuştu

 

İkinci elde fırsat dönemi yaşanıyor!

 

İkinci el otomobil pazarında ortalama ilan süresinin 40 güne kadar uzadığını vurgulayan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, şöyle devam etti: “Alıcılar pazarlık odaklı, satıcılar ise daha esnek fiyatlama yapıyor. 1-3 yaş arası ekonomik, düşük hacimli araçlara ilgi devam ediyor. Yatırım amaçlı alımlar ise durma noktasında, sadece gerçek ihtiyaç sahipleri kaldı. Yılın geri kalan döneminde ikinci el otomobil satışlarının artabileceğini öngörüyoruz. Cardata olarak biz 2025’te 8-9 milyon ikinci el satışı bekliyoruz. Kredi koşulları iyileşmesi durumunda bekleyen talep devreye girecektir. Tabii kur ve enflasyon baskısı nedeniyle fiyatlar yeniden yükselebilir. Şu anda ikinci el için tam bir fırsat dönemi yaşanıyor diyebiliriz.”

 

 

 

Continue Reading

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.