Connect with us

Blog

Otoda Tedarikçinin Sipariş Defterine ‘Resesyon’ Revizesi

İhracatta en önemli pazar olan Avrupa’da beklenen resesyon, Türk otomotiv tedarikçisinin sipariş defterine yansımaya başladı. Avrupalı markalar, 2023 ve 2024’te daha önce beyan ettiklerinden daha az araç üretecekleri konusunda Türk tedarikçileri bilgilendirerek, planlamaların buna göre yapılması uyarısında bulundu.Resesyonun ayak seslerinin giderek daha fazla yükseldiği Avrupa’da, artan enerji maliyetleri ve enfl asyonist baskı nedeniyle tüketicilerin otomobil talebi yavaşladı. Türkiye otomotiv sanayisinin en önemli ihracat pazarında yaşanan bu gelişmenin ilk faturası tedarikçiye kesildi. TAYSAD Başkanı Albert Saydam, “Hemen hemen tüm Avrupalı otomotiv üreticileri, 2023 ve 2024’te devreye girecek yeni araçlarda daha önce beyan ettikleri üretim adetlerini düşüreceklerini belirterek, planlamamızı ona göre yapmamız konusunda bize bildiri gönderdi” dedi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği’nin (OİB) dün açıkladığı verilere göre; otomotiv endüstrisinin ekim ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 artışla 2,65 milyar dolar oldu. 16 yıllık liderliğin ardından son aylarda üst üste ihracat birinciliğini kimya sektörüne kaptıran otomotivciler, böylece ekimde aylar sonra yeniden liderlik koltuğuna oturdu. Otomotiv ihracatında en büyük payı ise tedarikçiler aldı. Ancak ne ana sanayiciler ne de tedarikçiler ekim ayında ihracatta yaşanan bu artışın keyfini süremiyor. Çünkü, ihracatın yüzde 60’tan fazlasının yapıldığı Avrupa’da, resesyon beklentisi giderek güçlenirken, pandemide biriken talep nedeniyle halen kısmen güçlü olan otomobil satışlarında, gelecek aylar için yavaşlama sinyalleri gelmeye başladı.

DÜNYA’ya konuşan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Baran Çelik, çip krizi nedeniyle siparişlerin geriden teslim edildiğini, bu nedenle resesyonun etkilerini henüz tam hissetmediklerini belirtirken, gelecek içinse endişeli olduklarını dile getirdi. Her ne kadar ekim ayı ihracatında lider tedarikçiler olsa da resesyonu somut olarak ilk hissedenler onlar oldu. Ekim ayı otomotiv ihracat rakamlarını DÜNYA’ya değerlendiren Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Albert Saydam, geçen ay otomotivcilerin yeniden ihracatta lider sektör olmasını ve tedarikçilerin de ürün grubu bazında ilk sırada yer almasının memnuniyet verici olduğunu belirtirken, sektörün önündeki risklere de dikkat çekti. Albert Saydam, “Dünyada yüzde 5, Avrupa’da ise yüzde 7 üretim artışı bekleniyordu. Ancak dünyada yüzde 2’lik bir büyüme var. Avrupa’da ise kan kaybı başladı. Bu da ilerisi için bize endişe veriyor. Pandemide, ‘Türk tedarikçilerin 2023-2024’te devreye girecek yeni platformlarda payı artıyor’ vurgusu yapıyorduk. Ancak bu yeni araçların planlarında arka arkaya negatif yönde revizyonlar gelmeye başladı. Mesela 100 bin araç için teklif alınmışken, tarih yaklaştıkça ‘Biz bu platformdan 80 bin adet satabileceğiz. Ona göre planınızı yapın’ türünde Avrupa’daki ana sanayilerden bildiriler gelmeye başladı. Bu iyiye işaret değil. Ekonomideki daralma sinyalleri paralelinde son haftalarda neredeyse Avrupa’daki tüm otomotivciler, lansmanı yapılacak yeni araçların üretim sayılarını azaltıyorlar” açıklamasını yaptı.

 

Otomobil ihracatı ekimde %20 daraldı

OİB verilerine göre, ekim ayında otomotiv ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 artışla 2,65 milyar dolar olurken, tedarik endüstrisi bu dönemde yüzde 13 artışla 1 milyar 69 milyon dolar ihracata imza attı. Böylece tedarikçiler ihracatında en büyük ürün grubunu oluşturmaya devam etti. Geçen ay binek otomobil ihracatı yıllık bazda yüzde 20 azalarak 748 milyon dolar oldu. Ekim ayında otomobil ihracatında yüzde 20 oranında sert düşüş olmasında Toyota’nın Sakarya’daki fabrikasında üretime planlı bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle üç hafta ara vermesi etkili oldu. Öte yandan, ekim ayında eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4 azalarak 449 milyon dolar, çekici ihracatı da yüzde 95 artarak 214 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk 10 ayında ise otomotiv endüstrisi ihracatı 2021’in aynı dönemine göre yüzde 5 artarak 25 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Rusya’ya ihracat hızlandı

Ukrayna’daki savaş nedeniyle Avrupa ve ABD’nin yaptırım uyguladığı Rusya’nın Türkiye’den yaptığı otomotiv ithalatı hızlandı. Ekim ayında Türkiye’den Rusya’ya yapılan otomotiv ihracatı yüzde 23 artarak 80 milyon doları aştı. Tedarik endüstrisi özelinde ise Rusya’ya ihracat artışı ekimde yüzde 29 oldu. TAYSAD Başkanı Albert Saydam, Rusya’ya ihracat artışı nedeniyle Türk firmalara yaptırım gelmesinden endişe duyduklarını söyledi. Saydam, “Tüm ihracatçılar ileride olabilecek yaptırımlar konusunda dikkatli olmasında fayda var” dedi.

BMW ve Stellantis’ten ‘yavaşlama’ uyarısı

Avrupalı otomotiv üreticileri, artan enerji maliyetleri ve enfl asyonist baskı paralelinde Euro Bölgesi’nde beklenen resesyon yaklaştıkça maliyetlerin arattığına işaret ederek, bu durumun otomobil satışlarını yavaşlattığı uyarısında bulundu. Bu konuda ilk uyarıyı BMW yaptı. BMW yetkilileri, yüksek enfl asyon ve faiz artışlarının tüketiciyi endişelendirdiğini ve bunun da önümüzdeki aylarda satın alma davranışlarını etkileyeceğini dile getirdi. Ardından Stellantis’ten de benzer bir açıklama geldi. 14 dev markayı bünyesinde barındıran Stellantis’in global temsilcileri, Avrupa’nın artan enerji maliyetleri ile mücadele etmek zorunda olduğunu, bunun sonucu olarak Avrupa’daki tüketicilerin araç alımlarını yavaşlatmaya başladığına dikkat çekti. Özellikle Avrupa’nın en büyük ekonomisi olan Almanya’da fabrika siparişlerinde eylül ayı itibarıyla düşüşlerin başlaması, uzmanlar tarafından AB’de resesyon olasılığının kesinleştiğinin bir sinyali olarak yorumlandı.

Aysel YÜCEL-Dünya

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blog

BYD’nin Sportif SUV’u SEALION 7 Güvenlikte Zirvede

Yenilikçi teknolojileri, ileri düzey güvenlik donanımları ve sportif görünüşüyle Türkiye’deki kullanıcılarla yılın üçüncü çeyreğinde buluşacak olan BYD SEALION 7’nin yüksek güvenlik standartları, EuroNCAP tarafından 5 yıldızla tescil edildi.

 

Özellikle çocuk yolcu koruması alanında SEALION 7, yüzde 93’lük puanla tam elektrikli SUV kategorisinde son dokuz yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Testlerde kullanılan 10 yaş ve 6 yaşındaki çocukları temsil eden maketlerin tüm kritik vücut bölgeleri için maksimum koruma sağlandığı kaydedildi.

 

Dünyanın lider elektrikli araç üreticisi BYD’nin sportif SUV modeli SEALION 7, Avrupa’nın en saygın bağımsız güvenlik değerlendirme programı EuroNCAP güvenlik testlerinden en yüksek puan olan 5 yıldızla ödüllendirildi.

 

Yılın üçüncü çeyreğinde Türkiye’de satışa sunulması planlanan tamamen elektrikli D segment SUV modeli SEALION 7, yüksek güvenlik performansıyla da segmentindeki iddiasını ortaya koyuyor. BYD’nin yeni nesil elektrikli araç mimarisi olan e-Platform 3.0 üzerine geliştirilen SEALION 7, EuroNCAP mühendisleri tarafından kapsamlı güvenlik testlerine tabi tutuldu. Yetişkin yolcu koruması, çocuk yolcu koruması, güvenlik asistanları ve yayalar gibi dört ana kategoride değerlendirilen model, tüm başlıklarda yüksek puanlar alarak üst düzey bir güvenlik performansı sergiledi.

 

EuroNCAP’in test sonuçlarına göre BYD SEALION 7, yetişkin yolcu korumasında yüzde 87, çocuk yolcu korumasında yüzde 93, güvenlik asistanlarında yüzde 79 ve diğer yol kullanıcılarına karşı da yüzde 76’lık oranla dikkat çekici sonuçlara ulaştı. Özellikle çocuk yolcu koruması alanında SEALION 7, yüzde 93’lük puanla tam elektrikli SUV kategorisinde son dokuz yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Testlerde kullanılan 10 yaş ve 6 yaşındaki çocukları temsil eden maketlerin tüm kritik vücut bölgeleri için maksimum koruma sağlandığı kaydedildi. Bunun yanı sıra, araçta yer alan Çocuk Varlık Tespiti Sistemi (CDP), araçta çocuk ya da bebek unutulması durumunda uyarı vererek güvenlik standartlarını daha da ileri taşıyor. Elde edilen bu üstün sonuçlar, BYD’nin sürücü ve yolcu güvenliğine verdiği önemi bir kez daha gözler önüne seriyor.

 

BYD SEALION 7’nin yüksek güvenlik performansının temelinde markanın öncü teknolojileri bulunuyor. Dünya çapında bir ilk olan seri üretim 8’i 1 arada entegre elektrik güç ünitesi, BYD’nin kendi geliştirdiği yüksek güvenlikli “Blade Batarya” teknolojisi ve batarya ile gövde bütünlüğü sağlayan CTB (Cell-to-Body) mimarisi, olası kaza senaryolarında maksimum koruma sunuyor. CTB teknolojisi sayesinde, süper spor otomobiller seviyesinde yüksek gövde dayanıklılığına ulaşan BYD SEALION 7, yalnızca güvenli değil, aynı zamanda üstün bir sürüş deneyimi de vadediyor.

 

Continue Reading

Blog

JAECOO Efsanesi Yeni Hikâyelerle Yazılıyor!

Çinli sofistike off-road SUV markası JAECOO, doğduğu şehir Şangay’da yepyeni bir organizasyona imzasını attı. Bu yılki Şangay Otomobil Fuarı’nın açılışından önce dünya çapında kültürlerarası bir kutlama gerçekleştiren JAECOO’nun Avrupa’daki showroomlardan Güneydoğu Asya metropollerine, Kuzey Amerika sokaklarından Ortadoğu çöllerine kadar JAECOO kullanıcıları, yetkili satıcı ortakları, çalışanları ve basın mensupları, canlı videolarla markayla ilgili benzersiz hikayelerini paylaştı.

Premium off-road SUV markası JAECOO, Çin’in Şangay kentinde dünya tanıtımını yaptığı günden bu yana kendine özgü, kişilikli DNA’sıyla otomotiv dünyasını adeta büyüledi. Kısa sürede dünyanın en hızlı büyüyen otomobil markası haline gelen JAECOO, Şangay’a gururlu bir şekilde dönüyor ve marka evriminin yeni bir bölümünü başlatmaya hazırlanıyor. Bunu sıradan bir anıdan ziyade sıra dışı bir yolculuğun hatırası olarak gören marka, Şangay’daki kuruluşundan küresel bilinirliğe ulaşana kadar önemli bir dönüşüm geçirdi ve sektörün dikkatini çekti.

JAECOO efsanesini yeni hikâyelerle yazıyor!

Bu yılki Şangay Otomobil Fuarı’nın açılışından önce dünya çapında kültürlerarası bir kutlama gerçekleştiren JAECOO’nun Avrupa’daki showroomlardan Güneydoğu Asya metropollerine, Kuzey Amerika sokaklarından Ortadoğu çöllerine kadar JAECOO kullanıcıları, yetkili satıcı ortakları, çalışanları ve basın mensupları, canlı videolarla markayla ilgili benzersiz hikayelerini paylaştı.

Sosyal medyada binden fazla paylaşım bir araya gelerek muhteşem bir dijital kutlama oluşturuyor. Bu benzersiz küresel hareket, sadece markanın uluslararası çekiciliğini ortaya koymakla kalmıyor, aynı zamanda JAECOO’nun kazandığı güveni de yansıtıyor. Markanın gelişim süreci, 7 milyonun üzerinde tutkulu takipçi ve yenilikçi bir yaklaşımla yazılan tam anlamıyla bir büyüme hikâyesi.

Küresel Şarj Edilebilir Hibrit Araç (PHEV) standardını yeniden tanımlıyor!

Yollara çıkmaya başladığı ilk günden bu yana sektörde yeni olan bir markadan en hızlı büyüyen otomobil markasına dönüşen JAECOO’nun bu etkileyici performansının arkasında süper hibrit teknolojisindeki çığır açan yenilik yer alıyor. Devrim niteliğindeki Süper Hibrit Sistem (SHS) ile donatılan şarj edilebilir hibrit JAECOO 7 PHEV, dünya genelinde ilgi görmeye devam ediyor. Tanıtıldığı ay İspanya’da ilk üç şarj edilebilir hibrit model arasında yer aldı ve İngiltere ile İsrail’de segment lideri konumunda. Sınıfının en iyi performansı, uzun menzili ve dolu şarj yakıt verimliliği ile SHS teknolojisi, küresel hibrit pazarının standartlarını yeniden tanımlıyor.

JAECOO’nun hikâyesi bir sonraki heyecan verici bölümüne daha yeni başlıyor. Tamamen elektirikli JAECOO 5 BEV’in küresel lansmanından J-LAND Eko-Sergisi’nin sürükleyici deneyimine çok sayıda heyecan verici etkileşimli deneyim ve harika etkinlikler olacak. Her etkinlik markanın sınırsız potansiyelini sergileyecek. Yeni nesil şehirli seçkinlere hitap eden JAECOO, çığır açan hibrit yenilikleri ve trend tasarımlarıyla küresel pazarları fethetmeye hazır.

Continue Reading

Blog

İkinci El Otomobil Almanın Tam Zamanı!

Otomotiv sektörünün en büyük veri ve ikinci el fiyatlandırma şirketi Cardata’nın İş Geliştirme Direktörü Süleyman Yayla, ikinci el otomobil pazarında fiyatların son 6 aydır yatay seyrettiğini söyledi. “İkinci elde balon söndü, fiyatlar normale döndü” diyen Süleyman Yayla, “Reel olarak ciddi bir değer kaybı yaşandı. 2024 yılında yüzde 14’lük ikinci el fiyat artışına karşın enflasyon yüzde 45 olarak gerçekleşti. Bu da nominal artışlara rağmen reelde fiyatlarda gerileme yaşandığı anlamına geliyor” dedi. İkinci elde fiyatların geldiği dip seviyeye geldiğini vurgulayan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın ise, “Bunun arkasında yüksek faiz – düşük kredi erişimi, sıfır araç kampanyaları, yüksek mevduat faizi ve tabi ki psikolojik bekleyiş gibi önemli sebepler var. Alıcılar pazarlık odaklı, satıcılar ise daha esnek fiyatlama yapıyor. Cardata olarak biz 2025’te 8-9 milyon ikinci el satışı bekliyoruz. Tabii kur ve enflasyon baskısı nedeniyle fiyatlar yeniden yükselebilir. Şu anda ikinci el için tam bir fırsat dönemi yaşanıyor diyebiliriz” diye konuştu.

 

Güncel veriler ışığında pazarı değerlendiren, otomotiv sektörünün en büyük veri ve ikinci el fiyatlandırma şirketi Cardata, nisan ayı itibariyle 2025 yılı değerlendirmesi ve yıl sonu beklentilerini paylaştı. İkinci elde fiyatların son 6 aydır yatay seyrettiğini söyleyen Cardata İş Geliştirme Direktörü Süleyman Yayla, “Mart-Nisan 2025 arası otomobil ve SUV’larda yüzde 4, hafif ticari araçlarda ise yüzde 3 düşüş gözlemlendi. Aynı dönemde ikinci el araç fiyatları ise genel ortalamada yüzde 1,5 gerilemiş durumda. İkinci elde fiyatlar için tam anlamıyla balon söndü, fiyatlar normale döndü diyebiliriz. Reel olarak ciddi bir değer kaybı yaşandı. 2024 yılında yüzde 14’lük ikinci el fiyat artışına karşın enflasyon yüzde 45 olarak gerçekleşti. Bu da nominal artışlara rağmen reelde fiyatlarda gerileme yaşandığı anlamına geliyor” dedi.

 

Sıfır araç kampanyaları etkili oldu!

 

Nisan verilerinin ikinci el otomobil piyasasındaki durağanlığı gözler önüne serdiğini ifade eden Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın ise, ikinci el araç fiyatlarının dip seviyede olduğunu, piyasada ise bekleme psikolojisinin hâkim olduğunu kaydetti. Yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 1,5 milyon ikinci el otomobilin satıldığını ifade eden Hüsamettin Yalçın, “İkinci elde fiyatların geldiği dip seviye dikkat çekici. Fiyatlardaki bu durağanlığın birkaç nedeni var. Temel nedenler arasında yüksek faiz-düşük kredi erişimi ilk sıralarda yer alıyor. Taşıt kredisi maliyeti arttı ve tüketiciler krediye ulaşmakta zorlandı. Ayrıca sıfır araç kampanyaları da bir diğer önemli etken. Markalar, bu dönemde yaptığı agresif kampanyalarla alıcıyı sıfır araçlara yöneltti. Yüksek mevduat faizi sebebiyle parası olan tüketici aracı değil, bankayı tercih etti ve bu da bir diğer etken olarak sayılabilir. Ve tabi ki psikolojik bekleyiş fiyatlarda önemli bir etki gücüne sahip. Fiyatlar daha da düşer algısı, özellikle ikinci elde alımları erteledi” diye konuştu

 

İkinci elde fırsat dönemi yaşanıyor!

 

İkinci el otomobil pazarında ortalama ilan süresinin 40 güne kadar uzadığını vurgulayan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, şöyle devam etti: “Alıcılar pazarlık odaklı, satıcılar ise daha esnek fiyatlama yapıyor. 1-3 yaş arası ekonomik, düşük hacimli araçlara ilgi devam ediyor. Yatırım amaçlı alımlar ise durma noktasında, sadece gerçek ihtiyaç sahipleri kaldı. Yılın geri kalan döneminde ikinci el otomobil satışlarının artabileceğini öngörüyoruz. Cardata olarak biz 2025’te 8-9 milyon ikinci el satışı bekliyoruz. Kredi koşulları iyileşmesi durumunda bekleyen talep devreye girecektir. Tabii kur ve enflasyon baskısı nedeniyle fiyatlar yeniden yükselebilir. Şu anda ikinci el için tam bir fırsat dönemi yaşanıyor diyebiliriz.”

 

 

 

Continue Reading

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.