Connect with us

Sektörel

TEMSA, satışlarını yüzde 73 artırdı

Güçlü büyümesini 2023 yılında da devam ettiren TEMSA, ilk 5 ayda Türkiye’de yüzde 73’lük artışla toplam 952 adetlik araç kaydı gerçekleştirdi. Böylece söz konusu dönemde, her dört saatte bir yeni araç satışı yapan TEMSA, otobüs segmentinde yüzde 73, midibüste yüzde 86, hafif kamyonda ise yüzde 65’lik büyümeye imza attı.

Sabancı Holding ve PPF Group (Skoda Transportation) ortaklığında faaliyetlerini sürdüren TEMSA, Türkiye’deki araç parkını genişletmeyi sürdürüyor. 2021 ve 2022 yılında önemli büyüme adımları atan TEMSA, 2023 yılına da hızlı başladı. TÜİK tarafından yayınlanan araç kaydı verilerine göre, yılın ilk 5 ayında adetsel bazda otobüs satışlarını yüzde 73, midibüs satışlarını da yüzde 86 artıran TEMSA, hafif kamyon segmentinde de 30 yıldan uzun süredir Türkiye’de üretimini yaptığı Fuso Canter ile yüzde 17’nin üzerinde pazar payına erişti. Otobüs, midibüs ve hafif kamyon olmak üzere, tüm iş kollarında aynı dönemde 952 adetlik satışa imza atan TEMSA, yine adetsel bazda yüzde 73’lik bir büyümeye imza attı.

“OTOBÜS VE MİDİBÜS DENDİĞİNDE, AKILLARA İLK GELEN MARKA TEMSA”

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan TEMSA Satış Genel Müdür Yardımcısı Hakan Koralp, dünyada ve Türkiye’de yaşanan gelişmelerin ışığında, 2023’ün sektör için zorlu bir yıl olduğunu ifade ederken, “Böylesine zorlu bir dönemde, Türk ticari araç sektörü gerek gerçekleştirdiği üretim gerekse Türkiye’nin teknoloji seferberliğine yaptığı katkıyla, güçlü konumunu sürekli olarak geliştiriyor. Biz de TEMSA olarak sektöre öncülük etmekten büyük gurur duyuyoruz. Türkiye’de otobüs ve midibüs dendiğinde, akla gelen ilk firma olmaktan çok mutluyuz. Bunun bize yüklediği ilave sorumluluğun da farkındayız. 55 yıldır Türkiye ve Türk sanayisiyle özdeşleşen bir marka olarak tüm faaliyetlerimizi bu sorumluluk çerçevesinde şekillendiriyoruz. Sürekli kendimizi, teknolojimizi geliştiriyoruz; TEMSA’nın gelecekte çok daha güçlü bir Türk markası olması için çalışıyoruz. Bu kapsamda da büyümeye, tüm paydaşlarımıza değer yaratmaya devam ediyoruz” dedi.

“ÖNCÜ VE ÖRNEK DURUŞUMUZLA, TÜM EKOSİSTEMİ DÖNÜŞTÜRÜYORUZ”

TEMSA’nın Türk ticari araç pazarının amiral gemilerinden olduğunun altını çizen Hakan Koralp, “Dolayısıyla TEMSA’nın sektördeki rolü sadece satış verileriyle sınırlı değil. Biz sektörümüzde öncü ve örnek olarak, aslında tüm ekosistemin dönüşümüne ışık tutuyoruz. Müşterilerimizin, bayilerimizin, tedarikçilerimizin, araçlarımızı kullanan halkımızın hayatında kalıcı bir değer yaratıyoruz. Bir yandan onların güvenliğine katkıda bulunurken bir yandan da teknolojinin gücünü onların hayatlarına yansıtıyor; onlara çok daha konforlu, çok daha sürdürülebilir bir yaşam sağlıyoruz. Bu yolda da kararlılıkla devam edeceğiz” diye konuştu.

“2023’ÜN İLK 5 AYINDA TOPLAM 952 ARAÇ SATIŞI GERÇEKLEŞTİRDİK”

Konuşmasında TEMSA’nın 2023 satış verilerini de paylaşan Hakan Koralp, “2023 yılının ilk 5 ayında, Türkiye’deki kaydını gerçekleştirdiğimiz araç sayısı 952’yi buldu. Bu da geçtiğimiz yıla göre yüzde 73’lük bir adetsel büyümeye işaret ediyor. Diğer bir ifadeyle, 2023 yılında her dört saatte bir yeni araç satışı gerçekleştirdik. Otobüs segmentimizde 8 farklı aracımızın satışını gerçekleştiriyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçlarına yönelik en yenilikçi çözümleri geliştirirken bir yandan da çevreye duyarlı, sürüş ve yolcu güvenliği en üst düzeyde, yüksek konforlu araçları piyasaya sunuyoruz. 2022’nin ilk 5 ayında otobüs pazarında 70 adet araç satarken, bu yılın aynı döneminde bu sayıyı yüzde 73’lük artışla 121’e çıkardık” dedi.

“HAFİF KAMYONDA PAZAR PAYIMIZI 3 YILDA YÜZDE 79 ARTIRDIK”

Midibüs segmentinde de güçlü büyümelerini devam ettirdiklerini vurgulayan Hakan Koralp şöyle devam etti: “Bu segmentteki aracımız Prestij ile 338 adetlik bir satış rakamına eriştik. Pazarın toplam büyüklüğünün 1.112 adet olduğunu düşündüğümüzde bizim buradaki pazar payımız da yüzde 30’un üzerinde gerçekleşti. Diğer bir ifadeyle, Türkiye’de ilk 5 ayda satılan her 10 midibüsten 3’ü TEMSA markalı oldu. Yine geçtiğimiz yılla karşılaştırdığımız midibüs segmentinde de adetsel olarak yüzde 86’lik bir büyümemiz söz konusu.”

Üretim tarafında odaklandıkları üçüncü iş kolunun da hafif kamyon segmenti olduğunu hatırlatan Hakan Koralp, “Bundan yaklaşık 1 yıl önce lansmanını yaptığımız yeni Fuso Canter’in de bu dönemde elde ettiği başarı bizler için son derece sevindirici. 2020 yılında, bizim bu segmentte pazar payımız yüzde 9,6 civarındayken, 2023’ün ilk 5 ayı itibarıyla, 493 adetlik satışımızla bunu yüzde 17,2 seviyesine yükseltmeyi başardık. Yani 3 yılda pazar payımızı yüzde %79 oranında artırdık. Tabii bununla da yetinmiyoruz. Önümüzdeki dönemde, Fuso Canter tarafında çok yeni başarı hikayeleri yazacağız” şeklinde konuştu.

Tüm bunların yanında, TEMSA için en öncelikli konulardan birinin de sürdürülebilirlik olduğunun altını çizen Hakan Koralp sözlerini şöyle tamamladı: “Burada CEO’muz Tolga Bey liderliğinde önemli bir adım attık ve Türkiye’de elektrikli araç seferberliğini başlattık. Her yerde, her fırsatta bu seferberliğin Türkiye ekonomisi ve Türkiye’nin toplumsal kalkınması için ne kadar önemli olduğunun altını çiziyoruz. Bunun da yavaş yavaş meyvelerini topluyoruz. Geçtiğimiz yıl içerisinde, ASELSAN ile birlikte geliştirdiğimiz Türkiye’nin ilk yerli elektrikli otobüsünü Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne teslim etmiştik. Yıl geneline bakarsak da, 2022 yılında toplam 28 elektrikli aracın kaydını yaptık. En yakın rakibimizden de bu alanda 9 kat fazla araç satışı gerçekleştirdik. Önümüzdeki dönemde de, ‘Türkiye’yi dönüştüren marka’ olarak elektrikli otobüs satışlarımıza devam edeceğiz. Diğer yandan, biz sürdürülebilirliği sadece çevresel unsurlarıyla ele almıyoruz. Sürdürülebilirlikle ilgili hedef ve taahhütlere sadece ve sadece; çevresel, sosyal ve yönetişimsel (ÇSY) kriterler bir arada gözetildiğinde ulaşılabileceğinin farkındayız. Bu kapsamda, sanat, spor, edebiyat gibi alanlarda hayata geçirdiğimiz sürdürülebilirlik odaklı çalışmalarımızla da, ülkemizin toplumsal kalkınmasına da öncülük ediyor; etki gücümüzü tüm ekosisteme yaymaya gayret ediyoruz.”

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blog

Üreticiler Yılın Üçüncü Çeyreğinde Sektörün Gidişatında Değişiklik Beklemiyor!

Otomotiv satış sonrası pazarı, temkinli başladığı 2024 yılında, durgun seyrini ikinci çeyrekte de sürdürdü. 2024 yılının ikinci çeyreğinde satış ve ihracatı düşen sektör, istihdamını korudu. Sektör yılın üçüncü çeyreğinde yurt içi satışlarda dolar bazında yüzde 2,5 artış bekliyor. Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği’nin (OSS) 2024 Yılı 2. Çeyrek Sektörel Değerlendirme Anketi’ne göre; yılın ikinci çeyreğinde, 2023’ün aynı dönemine göre yurt içi satışlarda dolar bazında ortalama yüzde 2,67’lik gerileme yaşandı. Üretici üyelerin yüzde 13’ü önümüzdeki üç ayda yatırım planlarken, 2024’ün ikinci çeyreğinde de gözlemlenen problemlerin başında “maliyetlerdeki aşırı artış” yer aldı. Ankete göre, “nakit akışında yaşanan problemler” öncelikli sorunlar arasında öne çıktı. OSS Derneği Başkanı Ali Özçete, “Derneğimiz bünyesinde düzenli olarak her çeyrek dönemde gerçekleştirdiğimiz anket sonuçlarına göre tüketici taleplerinde daralmanın beklentinin de üstünde çıkmış olduğunu görüyoruz. Her ne kadar geçen yılın aynı çeyreğine  göre bu durum bekleniyor olsa da, beklentinin de üzerinde çıkması sektör paydaşlarını tedirgin etmiştir. Özellikle nakit akışında yaşanan daralmanın tahsilat problemlerine yansıdığını ikinci çeyrek anket sonuçlarında daha net bir şekilde görmekteyiz. Kapasite kullanım oranlarındaki düşüş beklentinin üzerinde olup geleceğe yönelik  kaygıları artırmaktadır. Bununla birlikte maliyet artışları ve nakit akışı sorunlarına rağmen, istihdamımızı koruyarak önemli bir başarıya imza attığımızı söyleyebiliriz” açıklamasında bulundu.

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS), otomotiv satış sonrası pazarı özelinde 2024 yılının ikinci çeyreğini, üyelerinin katılımıyla düzenlediği bir anket çalışmasıyla değerlendirdi. OSS Derneğinin 2024 Yılı İkinci Çeyrek Sektörel Değerlendirme Anketi’ne göre; otomotiv satış sonrası pazarı 2024’ün ikinci çeyreğinde durgun bir seyir izledi. Ankete göre; 2024’ün ikinci çeyreğinde, 2023 yılının ikinci çeyreğine göre yurt içi satışlar dolar bazında ortalama yüzde 2,67 geriledi. Bu dönemde dağıtıcı üyelerin satışlarında dolar bazında yüzde 3,11 artış görülürken, üretici üyelerde dolar bazında yüzde 11,96 seviyesinde düşüş yaşandı.

Üçüncü çeyrekte satışlarda dolar bazında yüzde 2,5 artış bekleniyor!

Ankette, 2024 yılının üçüncü çeyreğiyle ilgili beklentilere de yer verildi. Buna göre sektörde 2024 yılının üçüncü çeyreğinde yurt içi satışlarda dolar bazında ortalama yüzde 2,5 oranında artış beklendiği gözlemlendi. 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 47,7 olan tahsilat süreçlerinin 2024’ün ikinci çeyreğinde yüzde 40,9 seviyesinde gerçekleştiğini ifade eden OSS Derneği üyelerinden yüzde 8,3’ü tahsilat sürecinin daha iyi hale geldiğini, yüzde 45’i ise daha kötüye gittiğini belirtti.

Üretici istihdam gücünü korudu!

Ankete katılan üyelerin yüzde 31,7’si 2024 yılının ilk çeyreğine göre istihdamını artırdı. Üyelerin yüzde 48,3’ü söz konusu dönemde istihdamını korudu. 2024’ün ilk çeyreğine kıyasla istihdamının azaldığını belirten üye oranı ise yüzde 20 seviyesinde kaldı. Üretici ve dağıtıcı üyelerin istihdamları birbirine yakın seyretti.

Maliyetlerdeki artış açık ara en büyük problem!

Anketin en dikkat çekici bölümlerinden birini de sektördeki problemler oluşturdu. Üyelerin, 2024’ün ikinci çeyreğinde gözlemlediği problemlerin başında yüzde 78,3 ile “Maliyetlerdeki aşırı artış” gelirken, “Nakit akışında yaşanan problemler” yüzde 61,7 ile ikinci sırada yer aldı. Üyelerin yüzde 48,3’ü “İş ve ciro kaybı”, yüzde 40’ı ise “kargo maliyeti ile teslimat problemleri” ve “istihdamda yaşanan problemler”i sektör için en büyük dördüncü sıkıntı olarak nitelendirdi. Ankete katılanların yüzde 23,3’ü mevzuat değişikliklerine, yüzde 21,7’si de gümrüklerde yaşanan problemlere işaret etti. Ayrıca katılımcıların yüzde 20’si tedarik problemlerini önemli sorunlar arasında sıraladı.

Gelecek 3 ayda yatırım planlayanlar yüzde 20’de kaldı!

Anket ile birlikte sektörün yatırım planları da mercek altına alındı. Ankete göre önümüzdeki üç ayda yeni yatırım yapmayı düşünen üyelerin oranı yüzde 20 ile son dönemin en düşük seviyesinde kaldı. Bir önceki ankette üretici üyelerin yüzde 26,7’si yatırım planlarken, yeni ankette bu oran yüzde 13’e düştü. Dağıtıcı üyelerde ise bu oran yüzde 36,7’den yüzde 24,3’e geriledi. Ankete katılan üyelerin yüzde 43,3’ü önümüzdeki üç ayda sektörün aynı kalacağını, yüzde 25’i daha iyiye gideceğini, yüzde 31,7’si ise daha kötüye gideceği yönünde görüş bildirdi.

Üretimde kapasite kullanım oranı yüzde 75,22!

Üreticilerin 2024 yılının ikinci çeyreğinde kapasite kullanım oranı ortalaması yüzde 75,22 olarak gerçekleşti. Bu oran 2024’ün ilk çeyreğinde yüzde 77,33 idi. 2024’ün ikinci çeyreğinde üyelerin üretimi 2023’ün aynı çeyreğine göre yüzde 2,17 oranında azaldı. 2024 yılının ikinci çeyreğinde üyelerin ihracatı, 2023 yılının ikinci çeyreğine göre dolar bazında yüzde 1,3 geriledi.

OSS Derneği Başkanı Ali Özçete konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, “Derneğimiz bünyesinde düzenli olarak her çeyrek dönemde gerçekleştirdiğimiz anket sonuçlarına göre tüketici taleplerinde daralmanın beklentinin de üstünde çıkmış olduğunu görüyoruz. Her ne kadar geçen yılın aynı çeyreğine  göre bu durum bekleniyor olsa da, beklentinin de üzerinde çıkması sektör paydaşlarını tedirgin etmiştir. Özellikle nakit akışında yaşanan daralmanın tahsilat problemlerine yansıdığını ikinci çeyrek anket sonuçlarında daha net bir şekilde görmekteyiz. Kapasite kullanım oranlarındaki düşüş beklentinin üzerinde olup geleceğe yönelik  kaygıları artırmaktadır. Bununla birlikte maliyet artışları ve nakit akışı sorunlarına rağmen, istihdamımızı koruyarak önemli bir başarıya imza attığımızı söyleyebiliriz. Her ne kadar kısa ve orta vadede tablolar kötümser olsa da sıfır araç satışlarında gerçekleşen pozitif oran uzun vade beklentilerini güçlü tutmaktadır. Ayrıca enflasyonla mücadele kapsamında yürütülen politikalar çerçevesinde döviz kurlarında yaşanan stabilizasyon ile birlikte yedek parça fiyatlarında gözlemlenen dengelenme ile enflasyonla mücadelenin  karşılık bulmaya başladığını görmekteyiz” dedi.

 

 

Continue Reading

Sektörel

Crowdstrike, Petrol Ofisi Grubu’nun PoFintech Kuruşulunun Başarısını Ön Plana Çıkardı

Petrol Ofisi Grubu, finansal teknoloji alanındaki iştiraki PoFintech’in sanal pos altyapısı sayesinde dün dünya çapında yaşanan Windows krizinden etkilenmeden hizmet vermeyi sürdürdü. Tüm kredi kartları için kullanılabilir olan PoFintech sanal pos ile bayilerinin işlemlerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebildi.

PoFintech, Petrol Ofisi Grubu’nun B2B ve B2C müşterileri için uçtan uca ödeme sistemleri sunan finansal teknoloji iştirakidir.

Continue Reading

Sektörel

PoFintech’in Crowdstrike Sorunundan Etkilenmemesi Konuşuluyor

Petrol Ofisi Grubu, finansal teknoloji alanındaki iştiraki PoFintech’in sanal pos altyapısı sayesinde dün dünya çapında yaşanan Windows krizinden etkilenmeden hizmet vermeyi sürdürdü.

 

Tüm kredi kartları için kullanılabilir olan PoFintech sanal pos ile bayilerinin işlemlerini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebildi.

PoFintech, Petrol Ofisi Grubu’nun B2B ve B2C müşterileri için uçtan uca ödeme sistemleri sunan finansal teknoloji iştirakidir.

Continue Reading
Reklam
Reklam
Reklam

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.