Connect with us

Deniz Yolu

THY ve Air Serbia Ortak Uçuş İş Birliğini Genişletiyor

Türk Hava Yolları ve Air Serbia mevcut kod paylaşımı (codeshare) anlaşmalarını uçuş ağlarındaki ilâve destinasyonlarla genişleterek, ticari iş birliklerini artırıyorlar.Genişletilmiş kod paylaşımı anlaşması, Türk Hava Yolları’nın İstanbul’daki Genel Yönetim Merkezi’nde her iki havayolu şirketinin CEO’ları Bilal Ekşi ve Jiri Marek tarafından imzalandı.

Hâlihazırda Belgrad-İstanbul rotalarında ortak uçuş yapan taşıyıcılardan Air Serbia’nın, AnadoluJet’in iki ülke başkenti Ankara ve Belgrad arasındaki uçuşlarına JU pazarlama kodunu eklemesi ve yine Türk Hava Yolları’nın da Air Serbia’nın Niş-İstanbul ve Kraljevo-İstanbul seferlerine TK pazarlama kodunu eklemesi sonucunda ortak uçuşlar genişletilerek, bu hatlardaki yolcuların Türk Hava Yolları’nın kapsamlı uçuş ağına erişimleri sağlandı.

thy-air-serbia.jpgHer iki havayolunun kod paylaşımı yaptığı uçuşlar;

  • Belgrad’dan: Banja Luka, Tivat, Ankara,
  • İstanbul’dan da: Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Dalaman, Gaziantep, Kayseri, Konya, Trabzon, Gazipaşa, Bodrum, Odessa, Kiev, Amman, Kahire, Tel Aviv, Niş, Kraljevo.

Tarafların tarifelerinin birbirini tamamlayıcı yapısı ve karşılıklı işleyen anlaşma ile her iki şirket yolcularının sorunsuz bağlantı olanaklarından yararlanmaları sağlanıyor.

Ortak uçuşlar, Türkiye’nin en büyük şehri ve bölgenin önemli bir uçuş merkezi olan İstanbul’dan Belgrad ve ötesine giden yolcuların yanı sıra, Sırbistan başkenti Belgrad’dan İstanbul ve ötesine seyahat eden yolcular için hızlı ve uygun bağlantılar sunuyor.

Genişletilmiş iş birliği ile ilgili görüş bildiren Türk Hava Yolları CEO’su Bilal Ekşi; “Türk Hava Yolları olarak, kapsamı genişleyen kod paylaşımı anlaşması sayesinde Air Serbia ile olan mevcut iş birliğimizi geliştirmekten mutluluk duyuyoruz. Sırbistan, Türkiye ve Balkanlar’daki birçok destinasyonda yeni ortak uçuşların devreye girmesiyle birlikte yolcularımız daha alternatifli bir ulaşım imkanından yararlanmaya başladılar. Önümüzdeki dönemde karşılıklı hakların artırılması suretiyle yolcularımıza daha fazla uçuş alternatifi sunmayı umuyoruz. Anlaşmanın genişlemesine sağladıkları katkıdan ötürü Sayın Marek ve ekibine de bu vesileyle teşekkür etmek isterim. Bu gelişme hiç şüphesiz, ülkelerimizin ikili ilişkilerinde de önemli bir katma değer olacaktır.” dedi.

Air Serbia CEO’su Jiri Marek ise yaptığı değerlendirmede;Türk Hava Yolları ile ticari iş birliğimizin gelişimi, 2020 yılı ortalarında, hava trafiğini tamamen değiştiren Koronavirüs pandemisinden sadece birkaç ay sonra başladı. Süreci uzaktan koordine etmek zorunda kalmamıza rağmen, uçuş noktalarımız arasında son derece başarılı bir iş birliğine, devamında yeni noktaları da ilâve ederek imza atmayı başardık. İki havayolu arasındaki kod paylaşımı iş birliğinin gelişmesine bugün burada bizzat imza atıyor olmaktan onur duyuyorum. İki CEO olarak bir arada oluşumuz, gelecek aylar ve yıllar için, umuyorum ki pandeminin zayıflaması ve hava trafiğinin küresel olarak toparlanması ile daha da muntazam bir iş birliğinin şekillenmesini sağlayacaktır.” dedi.

Dünyanın en fazla ülke ve uluslararası noktasına uçan havayolu şirketi Türk Hava Yolları, 128 ülkede 300’den fazla yolcu ve kargo destinasyonuna sefer düzenlemektedir. 1927 yılındaki kuruluşundan bu yana Güneydoğu Avrupa bölgesinin hava ulaşımında lider konumda olan Air Serbia, 2022 itibariyle Avrupa ve Ortadoğu’da 12 yeni noktada sefer icra edecektir.

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blog

Büyük İstanbul Tüneli İki Kıtayı Demir Ağlarla Birbirine Bağlayacak

İki kıtayı metro hattı ile birbirine bağlayacak olan proje, İstanbul Boğazı’nı geçecek şekilde planlandı, Söğütlüçeşme (Kadıköy) – İncirli (Bakırköy) arasında ulaşımı sağlayacak.

Proje Marmaray ve Avrasya’dan sonra Boğaz’ın altından geçecek üçüncü tünel olacak. Bu projeyle günde 6,5 milyon yolcunun kullanacağı 11 farklı raylı sistem hattını birbirine bağlayarak şehrin ulaşımını sağlayacak. Projenin 2025’te yüzde 25’inin ve 2028’de de tamamının bitirilmesi planlanıyor.

İki kıtayı metro hattı ile birbirine bağlayacak olan proje, İstanbul Boğazı’nı geçecek şekilde planlanmış olup, Söğütlüçeşme (Kadıköy) – İncirli (Bakırköy) arasında ulaşımı sağlayacak.

Büyük İstanbul Tüneli Projesi 4,3 km’lik bölümü boğaz geçişi olmak üzere toplamda 30,2 km uzunlukta ve 15 istasyondan oluşacak. Anadolu ve Avrupa yakasında toplamda 11 raylı sistem ile entegre olarak planlanan hattın, Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul’un ulaşım sorununa önemli çözüm katkısı sağlayacak metro hattı olarak planlandı. Proje 2028 de faaliyete geçecek.

Kaynak: LOJİPORT

Continue Reading

Deniz Yolu

“Ulaşan ve Erişen Türkiye 2053” Gençler, 1 milyon 625 bin liralık ulaştırma projeleri için yarışacak

Bakan Uraloğlu, “Yarışma karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık ve uzay, haberleşme gibi stratejik alanlarda gençlerimizin vizyoner fikirlerini hayata geçirmeleri için fırsat sunuyor. Kazananlara toplam 1 milyon 625 bin lira ödül vereceğiz” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Araştırmaları Merkezi (UDHAM) tarafından düzenlenen ikincisi düzenlenecek olan “Ulaşan ve Erişen Türkiye 2053” Üniversiteler Arası Ar-Ge Projeleri Fikir Yarışması’nın başvuru sürecinin 31 Ocak 2025 tarihine kadar süreceğini açıkladı. Bakan Uraloğlu, “Yarışma, üniversite öğrencilerinin Türkiye’nin ulaşım ve altyapı alanlarında yenilikçi fikirler geliştirmelerini teşvik etmeyi amaçlıyor.” ifadelerini kullandı.

Kategorilerde Büyük Ödüller

Bakan Uraloğlu, yarışmanın karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık ve uzay, haberleşme olmak üzere 5 ayrı kategoride düzenleneceğini ve her kategoride birinciye 150 bin lira, ikinciye 100 bin lira üçüncüye 75 bin lira ödül verileceğini belirtti. Uraloğlu, “Yarışma neticesinde kazananlara toplam 1 milyon 625 bin lira ödül vereceğiz. Değerlendirme kurulunun belirlediği alanlarda ayrıca mansiyon ödülü de verilecek.” dedi.

Başvurular Çevrimiçi Alınıyor

Bakan Uraloğlu, yarışmaya katılmak isteyen öğrencilerin başvurularını fikiryarismasi.uab.gov.tr adresi üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirebileceklerini kaydederek “1 Kasım 2024’te başlayan başvuru süreci 31 Ocak 2025’te sona erecek.” bilgisini paylaştı.

Türkiye’nin 2053 Hedeflerinde Önemli Bir Adım

Bakan Uraloğlu, bu tür yarışmaların gençlerin bilimsel ve teknik projelerde daha aktif rol almalarını sağlayacağını belirterek, “Türkiye’nin 2053 hedeflerine ulaşmasında gençlerimizin katkısı büyük olacak, onların yenilikçi fikirlerine alan açıyoruz. Yarışma, karayolu, demiryolu, denizcilik, havacılık ve uzay, haberleşme gibi stratejik alanlarda gençlerimizin vizyoner fikirlerini hayata geçirmeleri için büyük bir fırsat sunuyor.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: LOJİPORT

Continue Reading

Deniz Yolu

Turizmde Sürdürülebilirlik İçin Türk Bayraklı Gemilere İhtiyacımız Var!

2024 yılının son çeyreği, Türkiye’nin kruvaziyer turizminde önemli büyüme kaydettiği bir yıl oldu. Yıl boyunca artan kruvaziyer gemi seferleri, Türkiye’nin kıyılarını yerli ve yabancı turistler için cazip bir destinasyon haline getirdi. Ancak, yüksek enflasyon oranları ve artan maliyetleri belirten Camelot Maritime Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Yılmaz Çavuşoğlu, ‘‘Ülkemizde yabancı bayraklı bir yolcu gemisini işleten ilk firmayız. Artık daha çok Türk bayraklı kruvaziyer gemileri görmek istiyoruz. Fakat mevcut yüksek enflasyon oranları, bu hedeflere ulaşmamızı zorlaştırıyor.” şeklinde ifade etti.

Kruvaziyer turizmi, Türkiye ekonomisi için giderek daha fazla önem kazanıyor. Coğrafi konumu sayesinde kruvaziyer turizminde stratejik bir merkez olan Türkiye, limanlarındaki gelişmiş altyapı ve teknik imkanlarla birlikte, sahip olduğu özellikleriyle de dünya kruvaziyer turizminde öne çıkma yolunda hızla ilerliyor. Türkiye’nin kültürel ve doğal zenginliklerini tanıtma ve yerel ekonomiyi canlandırma fırsatını beraberinde getirdiğini belirten Camelot Maritime Yönetim Kurulu Başkanı Emrah Yılmaz Çavuşoğlu, “Türkiye, eşsiz güzellikteki kıyıları ve tarihi zenginlikleri ile kruvaziyer turizmi için ideal bir destinasyon. Kıyılarımız, her yıl artan seferlerle birlikte daha fazla turist çekiyor. Bu hem yerel esnafımız hem de ülkemiz için büyük bir fırsat. Ancak artan enflasyon seyahat maliyetlerini artırarak, turistlerin harcama alışkanlıklarını olumsuz yönde etkilemeye başladı.’’ dedi.

Yüksek Enflasyon Turizm Potansiyelini Tehdit Ediyor

Kruvaziyer turizmi, yerel esnafa ve bölge ekonomisine sağladığı katkılarla dikkat çekiyor. Yolcular, her durakta yerel ürünleri deneyimleyerek, kültürleri yakından tanıma fırsatı buluyor. Türkiye’nin karşılaştığı yüksek enflasyon, bu potansiyeli tehdit ediyor. Son dönemlerde, rezervasyonların altı ay önceden planlandığını ve bu süreçte %30’luk bir azalma yaşandığını gözlemlediğini belirten Emrah Yılmaz Çavuşoğlu, ‘‘Gemimizde bulunan şikayet kutularına yapılan geri dönüşler, ‘Ülkeniz çok pahalı’ şeklinde bir sonuç ortaya koydu. Bu durum, turizm sektöründeki endişeleri artırıyor ve turistlerin seyahat etme isteğini olumsuz yönde etkiliyor. Ülkemizin enflasyon oranında en iyisini olmasını istiyoruz. Armatörlere, daha fazla devlet bazında ve kredisel bazda destek sağlanmalı. Türk bayraklı kruvaziyer gemilerinin sayısının artması, sektördeki sürdürülebilirliği sağlayacaktır.” açıklamasını yaptı.

Enflasyonun Düşmesi ve Devlet Desteği Şart

Türkiye’de yabancı bayraklı gemi işleten tek firma olarak, Türk bayraklı kruvaziyer gemilerinin sayısını artırmak için devlet desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade eden Çavuşoğlu, “Ülkemizdeki enflasyon oranının düşmesini ve armatörlerin devlet destekleri ile teşvik edilmesini istiyoruz. Bu destekler, Türk bayraklı kruvaziyer gemileri için büyük bir adım olacaktır.” dedi.

Ayrıca, kruvaziyer turizminin yerel ekonomiye sağladığı katkıyı da önemseyen Çavuşoğlu, “Kruvaziyer yolcuları, her gün yeni bir şehirde, farklı kültürlerde ve lezzetlerde deneyim yaşama fırsatına sahip. Bu da yerel esnaf için önemli bir gelir kaynağı oluşturuyor. Bir otele gelen turist, alışveriş ve gezme imkânı sınırlıyken, kruvaziyer turizmiyle birlikte bu sınırlar ortadan kalkıyor. Her gün yeni bir güzelliği keşfetmeyi, farklı sahilleri görmeyi ve yerel ürünleri deneyimlemeyi mümkün kılıyor.” ifadelerini kullandı.

‘‘2025 Hedefimiz Daha Fazla Türk Bayraklı Gemi’’

Coğrafik açıdan ülke olarak özel bir konumda bulunduğumuzu söyleyen Çavuşoğlu, 2025 yılına yönelik hedeflerini açıkladı. Çavuşoğlu, önümüzdeki yıllarda Türk bayraklı kruvaziyer gemilerinin sayısını artırmayı planladığını belirterek, ‘‘2025 yılına kadar Türkiye’de daha fazla Türk bayraklı gemi görmek istiyoruz. Bu hedef hem yerel ekonomi hem de turizm sektörü için kritik bir öneme sahip. Önümüzdeki dönemde 1 veya 2 yeni yolcu gemisi almayı düşünüyoruz. Belki de daha küçük olan gemimizi Türkiye içinde çalıştıracağız. Şu anki gemimizi ise Avrupa kıyısında çalıştırmayı planlıyoruz. Tabi şartlar değişirse ve imkanlar iyileşirse biz de esnek bir durum alabiliriz. Bu, piyasanın taleplerine göre şekillenecektir.’’ dedi.

Continue Reading
Reklam
Reklam
Reklam

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.