Connect with us

Blog

Opel 50 yıldır Güven Tazeliyor!

Otomotiv sektörünün sevilen markalarından Opel, cesur ve yalın tasarımlarının yanında üst düzey güvenlik konusundaki kararlılığı ile de biliniyor. Opel, OSV 40 Güvenlik Aracı ile de bu geleneğini ortaya koyuyor. İsmini 40 millik çarpışma testlerinden alan ve Kadett C modelini temel alarak tasarlanan bir güvenlik aracı olan OSV 40, saatte 65 kilometre sürate (40 mil/saat) kadar çarpışma testlerinde üstün performans göstermişti. Teste tabi tutulan araçların ağırlığının 1.000 kilogramın altında kalması koşulundan yola çıkan Opel mühendisleri, ek güvenlik ekipmanlarına rağmen OSV 40’ı 960 kilogram gibi düşük bir ağırlıkta tutmayı başarmışlardı. Böylece Opel, o yıllarda bile kompakt araçlarda da yüksek güvenliğin mümkün olduğunu göstermişti.

 

Opel’in Corsa ve Astra’dan yeni Grandland’e kadar uzanan geniş yelpazedeki modelleri, elektrikli versiyonlara ve günlük kullanım için gelişmiş özelliklere sahip. Opel’in hem binek hem de hafif ticari araçları son teknolojiyle donatılmış çok sayıda aktif ve pasif güvenlik sistemiyle her koşulda konforlu bir yolculuk sunacak şekilde tasarlanıyor. Opel’de güvenlik, her araç sınıfında bir gelenek olmayı sürdürüyor. Alman marka, Avrupa’daki en son düzenlemelerin yanı sıra 50 yıl öncesinde de olduğu gibi, her daim zamanın ve yasal gerekliliklerin önünde olmaya  devam ediyor. Opel, emniyet kemerlerinin zorunlu hale gelmesinden üç yıl önce, yani 1973’ten bu yana tüm modellerini standart olarak emniyet kemerleriyle donatmayı sürdürüyor. Opel, 1974 yılında Kadett C modelinden yola çıkarak geliştirdiği OSV 40 ile güvenlikte vizyoner bir yaklaşım sergilemişti. Araç, 65 km/s hızla yapılan önden çarpışma testlerinde başarılı olmuş ve gelecekteki güvenlik teknolojileri için önemli bir yol haritası belirlemişti. Bu deneysel araç, o yıllarda bile kompakt sınıfta optimum güvenliğin sağlanabileceğini kanıtlamasıyla öne çıkmıştı.

 

Sadece 960 kilogram ağırlığında

 

Rüsselsheim merkezli Opel, günümüzden 50 yıl önce İngiltere’nin Londra şehrinde düzenlenen Uluslararası Gelişmiş Araç Güvenliği Teknik Konferansı’nda güvenli bir kompakt otomobil fikrini ortaya attı. Mühendisler ise bir yıl önce tanıtılan Kadett C modelini temel alarak güvenlik konusundaki vizyonlarını daha da geliştirdiler. Böylece Opel Güvenlik Aracı anlamına gelen OSV (Opel Safety Vehicle) ve saatte 40 mil (yaklaşık 65 km/saat) önden çarpma hızını temsil eden OSV 40 ortaya çıktı. Belirlenen hız koşullarında ek güvenlik ekipmanlarına rağmen teste tabi tutulan aracın ağırlığının 1.000 kilogramın altında kalması gerekiyordu. Opel mühendisleri, nihai ağırlığı 960 kilogram olan deneysel araçla, o zaman bile optimum pasif güvenliğin yalnızca büyük ve ağır araçlarda değil, aynı zamanda kompakt araçlarda da ulaşılabilir olduğunu gösterdi.

 

OSV 40, sonraki çarpışma testleri sırasında tüm hedeflere ulaştı: Dört kapının tamamı, saatte 65 km hızla sert bir engele önden çarpmasına rağmen herhangi bir alet yardımı olmaksızın açılabildi. Otomobilin ön kısmı çarpma enerjisini o kadar başarılı bir şekilde sönümledi ki 50 cm kadar sıkıştı. OSV 40, 50 km/s hızla bir sütunla önden çarpışma, arkadan çarpma, bir direkle yandan çarpışma ve 48 km/s hızla devrilme testi sırasında da aynı derecede etkileyici oldu.

 

Poliüretan köpüklü tamponlarla darbelere karşı tam koruma

 

Mühendisler, bu örnek teşkil eden sonuçlara ulaşmak adına çeşitli fikirler geliştirdiler. Kadett C, şok emici güvenlik direksiyonu, ön ve arkadaki çökme bölgeleri ve yolcu bölmesindeki güvenlik hücresi gibi özelliklerle bunun için ideal bir temel oluşturdu.

 

Modern sac metal tamponlarla karşılaştırıldığında, OSV 40’ın hacimli tamponları özellikle dikkat çekiciydi. OSV 40 tamponları, güvenliği artırmak için emici özellik sağlayan poliüretan köpükle dolduruldu. Aracın ön tarafında, saatte 8 km’nin üzerindeki çarpma hızlarında kontrollü bir şekilde kırılan, köpük dolgulu ek unsurlar kullanıldı. Köpük yapı, bu hızın altındaki önden darbelerin yalnızca küçük bir deformasyonla sonuçlanmasını sağlayacak seviyede enerjiyi sönümledi; böylece “kendi kendini onaran” tamponun öncüsü tasarlanmış oldu. Mühendisler ayrıca, yandan darbelere karşı daha fazla güvenlik alanları oluşturmak adına eşik ve kapı boşluklarını poliüretan köpükle doldurdu. Diğer taraftan güçlendirilmiş tavan kirişleri ve tavana monte edilmiş ön koltuk sırtlıkları yolcu bölümünün dengesini artırdı (koltuklar hala ayarlanabilir durumdaydı). Ayrıca, gövde sertliğini artırma hedefi de göz önünde bulundurularak lamine camdan yapılmış ön cam, doğrudan gövdeye yapıştırıldı.

 

Güvenlikte yeni bir vizyonu temsil ediyor

 

Opel’in mühendislerinin geliştirdiği OSV 40 Güvenlik Aracı’nın içinde, bir kaza durumunda yolcuların temas edebileceği tüm yüzeyler iki santimetrelik bir poliüretan köpük tabakasıyla yastık oluşturacak şeklinde desteklendi. Direksiyon ise alt direksiyon kolonunda konumlandırılan ek bir katlanabilir unsurla donatıldı.

 

OSV 40’ın kokpitinde de güvenlik ilk sırada yer aldı. Hella tarafından üretilen merkezi uyarı sistemi 11 fonksiyonu kontrol ediyor ve lambalarının yanmasıyla ilgili uyarla olası hataları gösteriyordu. Bununla birlikte arka camın arkasındaki dört ek ışık, acil frenleme sinyali veriyor ve aynı zamanda dörtlü flaşör olarak işlev görüyordu. Bu ışıklar, aracın arkasında seyreden, yoldaki diğer sürücüler tarafından kolayca görülebiliyordu. Ayrıca karşıdan gelen araçlardaki sürücülerin göz kamaşmasını önlemek adına geliştirilen far uzaklığı ayarlı yenilikçi farlar, bu modelde kullanıldı. Bu sistem, Opel’in günümüzdeki uyarlanabilir Intelli-Lux LED® aydınlatma teknolojisinin öncüsü oldu. Diğer taraftan, ikiye bölünmüş dikiz aynası, kör noktayı en aza indiren alt kısmı sayesinde mükemmel bir görüş sağladı.

 

Arka bölmeye kesintisiz bir bölüm oluşturmak için ön koltuklar genişletildi. Özellikle omuz bölgesindeki yan destekler, yandan çarpma durumunda sürücü ve yolcunun birbirleriyle çarpışmasını önledi. Ön koltukların minimalist başlıkları ise sürücünün arka görüşünü sağlamasına iyi bir şekilde yardımcı oldu. Buna ek olarak arkadaki yolcular için panjur tipi koltuk başlığı sistemi geliştirildi. Böylece sürücünün arka görüş mesafesi engellenmemiş oldu. Opel’in Güvenlik Aracı olan OSV 40’ın dört koltuğunun tamamında üç noktalı emniyet kemeri bulunuyordu. Hatta ön koltuklarda otomatik emniyet kemeri gerdirme sistemi dahi mevcuttu.

 

Modern araç güvenliğinin öncüsü

OSV 40’ın etkisi son derece büyüktü; aracın geliştirilmesinden ve test edilmesinden elde edilen bulgular kısa sürede doğrudan yeni modellerin üretimine dahil edildi. Aynı zamanda, deneysel araç insanların yavaşça değişen bilincine katkıda bulundu. O zamana kadar, araç güvenliği ve kaza önleme gibi konular insanların aklına pek gelmiyordu ancak bugün otomobil kullanıcıları, satın alacakları modeli seçerken pasif ve aktif güvenlik sistemlerini giderek daha fazla dikkate alıyor. OSV 40, 1970’lerin ortalarından itibaren, özellikle kompakt sınıfta, modern araç güvenliğinin öncüsü haline geldi.

 

Opel, yeni nesil Astra modeli ile ileri teknoloji ürünü olan yardımcı sistemlere verdiği önemin de altını çiziyor. Kompakt sınıfın en çok satan modellerinin kapsamlı standart donanımları ise günümüzde şunları içeriyor:

 

  • Kamera Bazlı Aktif Acil Frenleme Sistemi
  • Şerit Koruma Özellikli Aktif Şerit Takip Sistemi
  • Trafik İşareti Tespit Sistemi
  • Sürücü Yorgunluk Tespit Sistemi
  • Hız Adaptasyon Sistemi ve Hız Sabitleyici
  • Ön ve Arka Park Sensörleri
  • Donanım seviyesine bağlı olarak Gelişmiş Trafik İşareti Tespit Sistemi, dur-kalk fonksiyonlu Adaptif Hız Sabitleyici, Radar Bazlı Gelişmiş Aktif Acil Frenleme Sistemive IntelliVision 360o Çevre Görüş Kamerası.

 

Buna ek olarak, Intelli-Drive sürüş destek sistemleri başlığı altında, yukarıda bahsedilen birçok yardımcının yanı sıra Arka Çapraz Trafik Uyarısı, Gelişmiş Kör Nokta Uyarı Sistemi ve Şerit Ortalama Özellikli Aktif Şerit Takip Sistemilerini de içeriyor. Karakteristik Opel Vizör marka yüzü, toplam 168 bağımsız LED hücreye ve 10 farklı aydınlatma moduna sahip adaptif Intelli-Lux LED® Pixel farları da içeriyor. Sürücünün gözlerini ve dikkatini yolda tutması için birçok bilgi, Intelli-HUD Sanal Gösterge Paneli ile rahatlıkla görüntülenebiliyor.

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blog

Jeep®’ten Nisan Fırsatları

Jeep®, Avenger, Renegade ve Compass modellerinde geçerli kampanya kapsamında yüzde 1,99 faizli kredi olanaklarının yanı sıra nakit alımlara özel model bazlı 150 Bin TL’ye varan indirimler sunuluyor

Macera, özgürlük ve tutkunun global sembolü Jeep®, nisan ayı boyunca geçerli olacak satış kampanyası dahilinde, Avenger Electric ve Avenger e-Hybrid için 200 bin TL’ye 12 ay yüzde 1,99 faizli kredi olanağı sağlıyor.

Kampanya kapsamında Jeep Renegade’de ay sonuna kadar nakit alımda 150 bin TL’lik avantaj bulunurken; Jeep Compass 500 bin TL kredi, 12 ay taksit yüzde 1,99 faiz oranı ile tercih edilebiliyor.

jeep-avenger.jpg

OTOPODYUM

Continue Reading

Blog

Elektrikli araç şikayetleri yüzde 117 arttı

Çözüm platformu Şikayetvar, elektrikli araçları ve şarj istasyonlarını mercek altına aldı. Verilere göre elektrikli araç şikayetleri son bir yılda yüzde 117 artarken şarj istasyonu şikayetlerinde bu artış yüzde 55 olarak kaydedildi. Vadedilen menzilin tutmaması, şarj istasyonlarının azlığı, servis randevularında uzun bekleme süreleri, şarj istasyonlarıyla aracın uyumsuzluğu ve bağlantı kesintileri en çok şikayet edilen konular arasında yer aldı.

Elektrikli araçlar, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de hızla yaygınlaşıyor. TÜİK verilerine göre, elektrikli otomobillerin kayıtlara girdiği ilk yıl olan 2011’de 24 elektrikli aracın kaydı bulunurken bu sayı 2018’de 952’ye ulaştı. Bu sayı 2021’de 6 bin 267’ye, 2022’de 14 bin 552’ye ve 2023’te 80 bin 43’e yükseldi. Geçen yıl sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı elektrikli otomobillerin sayısı 2023’e göre, yüzde 129,6 artarak 183 bin 776 oldu. Satışların bu ölçekte artması, şikayetleri de beraberinde getirdi. Şikayetvar verilerine göre, elektrikli araçlara yönelik şikayetler 2025’in Nisan ayı ile bir önceki yılın aynı dönemiyle kıyaslandığında yüzde 117 artış gösterdi. Bu artış yalnızca yıllık değil; son bir ayda yüzde 46, son bir haftada ise yüzde 69 seviyelerinde kaydedildi.

Şarj istasyonları şikayetleri yüzde 55’e yükseldi

Veriler incelendiğinde sorunun sadece elektrikli araçlarla sınırlı olmadığı gözlemleniyor.  Şarj istasyonlarıyla ilgili şikayetleri de aynı paralellikte yükseliyor. Şikayetvar verilerine göre, şarj istasyonlarına dair şikayetler de son bir yılda yüzde 55, son bir haftada yüzde 50 oranında arttı.

 

Elektrikli araç kullanıcılarının en sık karşılaştığı sorunlar:

  • Gerçek kullanımda beklenen menzilin tutmaması
  • Şarj istasyonlarıyla uyumsuzluk ve bağlantı kesintileri
  • Yazılım güncellemeleri sonrası artan teknik problemler
  • Yetkili servis sayısının azlığı
  • Servis randevularında uzun bekleme süreleri ve dönüş eksikliği
  • Satış sonrası müşteri hizmetleri yetersizliği
  • Kampanyalı satışlarda fiyat değişikliği ve şeffaflık sorunu

 

Şarj istasyonlarıyla ilgili en çok şikayet edilen konular:

  • Şarj istasyonlarının azlığı
  • Bozuk ya da çalışmayan istasyonlar
  • Şarjın ortasında sistemin durması veya bağlantının kopması
  • Yoğunluk ve randevu almada yaşanan sorunlar
  • KWh başına ücretin beklenmedik şekilde artması
  • Mobil uygulama ve ödeme problemleri
  • Uygunsuz lokasyonlar ve eksik bilgilendirme

 

Elektrikli araçlarla ilgili platforma ulaşan bazı şikayetler şöyle sıralandı:

Aracım sol şeritte ansızın durdu: Artık güvenmiyorum

1 yılı aşkın süredir kullanıyorum, aracım 22 bin km oldu. Aldığımız ilk günden bugüne çeşitli sorunlar yaşadım. ‘Yeni araç illa ki olur’ dedik. Teknisyenlere birlikte aracı öğrenerek bir şekilde bugünlere geldik. Ama şu anda aracın verdiği hata çok ciddi ve hayati bir hata! Enerji sistem arızası. Yani araç 80 -100 km hız ile giderken yolda ansızın hız, enerji kesmesi ve otoban da sol şeritte frenleyerek kalması. Artık hiç güvenim kalmadı çünkü insan hayatı bu kadar ucuz olmamalı. Hazır olamayan gerekli testlerden geçmiş olsa bile ciddi yazılımsal sorunları olan bir aracı artık korkarak kullanmaktan çok çekiniyorum. Aracım şu anda serviste çözüm bekliyor bu sorunu çözmezler ise bu aracı artık kullanmak istemiyorum.

Kağıt üstünde 465 km, ekranda 370 km

Aracı aldığımda km menzili 465 olarak belirtilmiş, fakat aracı yüzde 100 şarj ettiğimde menzil 370-380 km arasında gösteriyor. Şu an yazdığım, giden km değil, gösterilen menzil. Servise ulaşmaya çalışıyorum. Kalibrasyon yapmam gerektiğini, şarj etmemi ve sorunun geçeceğini söylüyorlar. Araçla 4 bin km üzerinde gittim ama yine aynı menzili gösteriyor. Konu ile ilgili acil destek ve problemin çözülmesini istiyorum.

Araç hiçbir istasyonda şarj olmuyor

Kampanyaya güvenip şehir dışına çıktım ve sonuç hüsran. Araç hiçbir istasyondan hiçbir saatte şarj olmuyor. Her anlamda tam bir pişmanlık. Ne aracın arızası bitiyor ne de farklı bir sorunla karşılaşınca muhatap bulunuyor. Madem başaramayacaksınız neden kampanya yapıyorsunuz?

Ön sipariş verdim, fiyat durmadan artıyor

08.04.2025 tarihinde uzun menzil model cam tavan ekstra paketiyle ön sipariş oluşturduk. Paketi oluşturduktan sonra geri ödememiz gereken tutarda 30 bin TL bir artış olmuş. Tekrar baktığımızda paketlerde bir artış olduğunu fark ettik. Ancak biz paketleri kampanyalı olarak almıştık zaten. Anahtar teslim fiyatında bir değişiklik olsa anlarım fakat, kampanyalı satılan paketlerin fiyatları değişince neden bizim geri ödeme ücretimiz arttı, anlamış değilim. Daha ne kadar ödeyeceğimiz belli değil. Acil dönüş bekliyorum.

Full paket aracımın birçok özelliğini kullanamıyorum

2024 model elektrikli bir aracım var ve ‘Güncelleme başarısız’ hatası veriyor. Defalarca yazdım, sürekli aynı işlemleri tekrar ediyoruz. DTC sıfırlama, yeniden başlatma işlemleri yapılıyor. Servis randevusu için aradım, fakat dönen yok. Sorunu çözmesi gereken başkasıymış gibi davranıyorlar. Full paket aracımın birçok özelliğini kullanamıyorum. Bu gibi durumlar, marka değerine zarar veriyor. Mağduriyetimin giderilmesini bekliyorum.

Satış var, destek yok

5 ay önce aldığım araçta sürekli enerji sistemi arızası yaşıyorum. Servis, yazılım güncellemesiyle sorunların çözüleceğini söylüyor ama her güncellemeden sonra daha fazla sorun çıkıyor. Araç, yüzde 50’de şarjı kesiyor, sürüşe izin vermiyor, ekranlar aniden kapanıyor. Uzaktan erişim hiç çalışmadı. Servis randevusu için 1 ay bekliyoruz. Konfor beklerken paramızla rezil olduk. Hazır olmayan aracı satıyorsanız, en azından satış sonrası desteğiniz düzgün olsun.

Arabayı sattıktan sonra muhatap bulunmuyor

Müşteri hizmetlerine ulaşmak en az 1 saat sürüyor. Aradığınızda tam 40 kişi bekleme sırasındasınız ve ancak 1 saat bekledikten sonra temsilciye ulaşabiliyorsunuz. Bu kadar müşterisine saygısız bir marka görmedim. Arabayı sattıktan sonra muhatap bulunmuyor.

Seyir halinde cam tavan delindi ve facianın eşiğinden döndük

Elektrikli aracımla seyahat halindeyken, yoldan gelen bir taş parçası cam tavanı delip seyir halindeyken arabanın içine girdi. Arkada oğlum uyuyordu ve arabayı ben kullanıyordum. Şans eseri yan koltukta kimse yoktu ama o taş bana veya oğluma gelse nasıl bir sonuç olacaktı, tahmin edebiliyor musunuz? Elimde görüntüler ve polis tutanağı mevcut. Bu güvenlik açığından dolayı markayı mahkemeye vermeye hazırlanıyorum.

Continue Reading

Blog

Kia EV3; 157 liraya şarj oluyor, 583 km yol yapıyor

Kia’nın elektrikli otomobili EV3, Türkiye pazarında kısa sürede büyük bir ilgi gördü. Kasım ayında satışa sunulan ve hızlı bir şekilde pazar payı kazanan EV3, 157 TL’ye şarj oluyor ve bu bataryayla 583 kilometre yol alıyor

Kia’nın elektrikli araç serisinde amiral gemisi olmaya aday olan yeni EV3, sunduğu menzil ile Türkiye pazarına hızlı bir giriş yaptı. Yüzde 10’luk ÖTV diliminde yer alan EV3, yıllık vergisi yaklaşık 10 bin TL civarında olan ekonomik bir seçenek sunuyor. 157 TL’ye şarj olan Kia EV3 bu bataryayla 583 kilometre yol alıyor.

Standart ve Uzun Menzil seçenekleriyle tercih edilebilen yeni Kia EV3 fiyatı 1.490.500 TL’den başlıyor. Kia EV3, en dolu paketiyle 1.920.500 TL’ye kadar yükseliyor. Kia EV3’ün tüm versiyonlarında 150 kW (204 PS) maksimum güç ve 283 Nm maksimum tork üreten bir elektrik motoru bulunuyor. Bu motor, otomobilin 0-100 km/s hızlanma süresini versiyona göre 7,5 ile 7,9 saniye arasında tamamlamasını sağlıyor. Otomobilin azami hızı ise versiyona bakılmaksızın 170 km/s ile sınırlandırıldı.

kia-ev3-kokpit.jpg

OTOPODYUM

 

Continue Reading

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.