Connect with us

Blog

Opel 50 yıldır Güven Tazeliyor!

Otomotiv sektörünün sevilen markalarından Opel, cesur ve yalın tasarımlarının yanında üst düzey güvenlik konusundaki kararlılığı ile de biliniyor. Opel, OSV 40 Güvenlik Aracı ile de bu geleneğini ortaya koyuyor. İsmini 40 millik çarpışma testlerinden alan ve Kadett C modelini temel alarak tasarlanan bir güvenlik aracı olan OSV 40, saatte 65 kilometre sürate (40 mil/saat) kadar çarpışma testlerinde üstün performans göstermişti. Teste tabi tutulan araçların ağırlığının 1.000 kilogramın altında kalması koşulundan yola çıkan Opel mühendisleri, ek güvenlik ekipmanlarına rağmen OSV 40’ı 960 kilogram gibi düşük bir ağırlıkta tutmayı başarmışlardı. Böylece Opel, o yıllarda bile kompakt araçlarda da yüksek güvenliğin mümkün olduğunu göstermişti.

 

Opel’in Corsa ve Astra’dan yeni Grandland’e kadar uzanan geniş yelpazedeki modelleri, elektrikli versiyonlara ve günlük kullanım için gelişmiş özelliklere sahip. Opel’in hem binek hem de hafif ticari araçları son teknolojiyle donatılmış çok sayıda aktif ve pasif güvenlik sistemiyle her koşulda konforlu bir yolculuk sunacak şekilde tasarlanıyor. Opel’de güvenlik, her araç sınıfında bir gelenek olmayı sürdürüyor. Alman marka, Avrupa’daki en son düzenlemelerin yanı sıra 50 yıl öncesinde de olduğu gibi, her daim zamanın ve yasal gerekliliklerin önünde olmaya  devam ediyor. Opel, emniyet kemerlerinin zorunlu hale gelmesinden üç yıl önce, yani 1973’ten bu yana tüm modellerini standart olarak emniyet kemerleriyle donatmayı sürdürüyor. Opel, 1974 yılında Kadett C modelinden yola çıkarak geliştirdiği OSV 40 ile güvenlikte vizyoner bir yaklaşım sergilemişti. Araç, 65 km/s hızla yapılan önden çarpışma testlerinde başarılı olmuş ve gelecekteki güvenlik teknolojileri için önemli bir yol haritası belirlemişti. Bu deneysel araç, o yıllarda bile kompakt sınıfta optimum güvenliğin sağlanabileceğini kanıtlamasıyla öne çıkmıştı.

 

Sadece 960 kilogram ağırlığında

 

Rüsselsheim merkezli Opel, günümüzden 50 yıl önce İngiltere’nin Londra şehrinde düzenlenen Uluslararası Gelişmiş Araç Güvenliği Teknik Konferansı’nda güvenli bir kompakt otomobil fikrini ortaya attı. Mühendisler ise bir yıl önce tanıtılan Kadett C modelini temel alarak güvenlik konusundaki vizyonlarını daha da geliştirdiler. Böylece Opel Güvenlik Aracı anlamına gelen OSV (Opel Safety Vehicle) ve saatte 40 mil (yaklaşık 65 km/saat) önden çarpma hızını temsil eden OSV 40 ortaya çıktı. Belirlenen hız koşullarında ek güvenlik ekipmanlarına rağmen teste tabi tutulan aracın ağırlığının 1.000 kilogramın altında kalması gerekiyordu. Opel mühendisleri, nihai ağırlığı 960 kilogram olan deneysel araçla, o zaman bile optimum pasif güvenliğin yalnızca büyük ve ağır araçlarda değil, aynı zamanda kompakt araçlarda da ulaşılabilir olduğunu gösterdi.

 

OSV 40, sonraki çarpışma testleri sırasında tüm hedeflere ulaştı: Dört kapının tamamı, saatte 65 km hızla sert bir engele önden çarpmasına rağmen herhangi bir alet yardımı olmaksızın açılabildi. Otomobilin ön kısmı çarpma enerjisini o kadar başarılı bir şekilde sönümledi ki 50 cm kadar sıkıştı. OSV 40, 50 km/s hızla bir sütunla önden çarpışma, arkadan çarpma, bir direkle yandan çarpışma ve 48 km/s hızla devrilme testi sırasında da aynı derecede etkileyici oldu.

 

Poliüretan köpüklü tamponlarla darbelere karşı tam koruma

 

Mühendisler, bu örnek teşkil eden sonuçlara ulaşmak adına çeşitli fikirler geliştirdiler. Kadett C, şok emici güvenlik direksiyonu, ön ve arkadaki çökme bölgeleri ve yolcu bölmesindeki güvenlik hücresi gibi özelliklerle bunun için ideal bir temel oluşturdu.

 

Modern sac metal tamponlarla karşılaştırıldığında, OSV 40’ın hacimli tamponları özellikle dikkat çekiciydi. OSV 40 tamponları, güvenliği artırmak için emici özellik sağlayan poliüretan köpükle dolduruldu. Aracın ön tarafında, saatte 8 km’nin üzerindeki çarpma hızlarında kontrollü bir şekilde kırılan, köpük dolgulu ek unsurlar kullanıldı. Köpük yapı, bu hızın altındaki önden darbelerin yalnızca küçük bir deformasyonla sonuçlanmasını sağlayacak seviyede enerjiyi sönümledi; böylece “kendi kendini onaran” tamponun öncüsü tasarlanmış oldu. Mühendisler ayrıca, yandan darbelere karşı daha fazla güvenlik alanları oluşturmak adına eşik ve kapı boşluklarını poliüretan köpükle doldurdu. Diğer taraftan güçlendirilmiş tavan kirişleri ve tavana monte edilmiş ön koltuk sırtlıkları yolcu bölümünün dengesini artırdı (koltuklar hala ayarlanabilir durumdaydı). Ayrıca, gövde sertliğini artırma hedefi de göz önünde bulundurularak lamine camdan yapılmış ön cam, doğrudan gövdeye yapıştırıldı.

 

Güvenlikte yeni bir vizyonu temsil ediyor

 

Opel’in mühendislerinin geliştirdiği OSV 40 Güvenlik Aracı’nın içinde, bir kaza durumunda yolcuların temas edebileceği tüm yüzeyler iki santimetrelik bir poliüretan köpük tabakasıyla yastık oluşturacak şeklinde desteklendi. Direksiyon ise alt direksiyon kolonunda konumlandırılan ek bir katlanabilir unsurla donatıldı.

 

OSV 40’ın kokpitinde de güvenlik ilk sırada yer aldı. Hella tarafından üretilen merkezi uyarı sistemi 11 fonksiyonu kontrol ediyor ve lambalarının yanmasıyla ilgili uyarla olası hataları gösteriyordu. Bununla birlikte arka camın arkasındaki dört ek ışık, acil frenleme sinyali veriyor ve aynı zamanda dörtlü flaşör olarak işlev görüyordu. Bu ışıklar, aracın arkasında seyreden, yoldaki diğer sürücüler tarafından kolayca görülebiliyordu. Ayrıca karşıdan gelen araçlardaki sürücülerin göz kamaşmasını önlemek adına geliştirilen far uzaklığı ayarlı yenilikçi farlar, bu modelde kullanıldı. Bu sistem, Opel’in günümüzdeki uyarlanabilir Intelli-Lux LED® aydınlatma teknolojisinin öncüsü oldu. Diğer taraftan, ikiye bölünmüş dikiz aynası, kör noktayı en aza indiren alt kısmı sayesinde mükemmel bir görüş sağladı.

 

Arka bölmeye kesintisiz bir bölüm oluşturmak için ön koltuklar genişletildi. Özellikle omuz bölgesindeki yan destekler, yandan çarpma durumunda sürücü ve yolcunun birbirleriyle çarpışmasını önledi. Ön koltukların minimalist başlıkları ise sürücünün arka görüşünü sağlamasına iyi bir şekilde yardımcı oldu. Buna ek olarak arkadaki yolcular için panjur tipi koltuk başlığı sistemi geliştirildi. Böylece sürücünün arka görüş mesafesi engellenmemiş oldu. Opel’in Güvenlik Aracı olan OSV 40’ın dört koltuğunun tamamında üç noktalı emniyet kemeri bulunuyordu. Hatta ön koltuklarda otomatik emniyet kemeri gerdirme sistemi dahi mevcuttu.

 

Modern araç güvenliğinin öncüsü

OSV 40’ın etkisi son derece büyüktü; aracın geliştirilmesinden ve test edilmesinden elde edilen bulgular kısa sürede doğrudan yeni modellerin üretimine dahil edildi. Aynı zamanda, deneysel araç insanların yavaşça değişen bilincine katkıda bulundu. O zamana kadar, araç güvenliği ve kaza önleme gibi konular insanların aklına pek gelmiyordu ancak bugün otomobil kullanıcıları, satın alacakları modeli seçerken pasif ve aktif güvenlik sistemlerini giderek daha fazla dikkate alıyor. OSV 40, 1970’lerin ortalarından itibaren, özellikle kompakt sınıfta, modern araç güvenliğinin öncüsü haline geldi.

 

Opel, yeni nesil Astra modeli ile ileri teknoloji ürünü olan yardımcı sistemlere verdiği önemin de altını çiziyor. Kompakt sınıfın en çok satan modellerinin kapsamlı standart donanımları ise günümüzde şunları içeriyor:

 

  • Kamera Bazlı Aktif Acil Frenleme Sistemi
  • Şerit Koruma Özellikli Aktif Şerit Takip Sistemi
  • Trafik İşareti Tespit Sistemi
  • Sürücü Yorgunluk Tespit Sistemi
  • Hız Adaptasyon Sistemi ve Hız Sabitleyici
  • Ön ve Arka Park Sensörleri
  • Donanım seviyesine bağlı olarak Gelişmiş Trafik İşareti Tespit Sistemi, dur-kalk fonksiyonlu Adaptif Hız Sabitleyici, Radar Bazlı Gelişmiş Aktif Acil Frenleme Sistemive IntelliVision 360o Çevre Görüş Kamerası.

 

Buna ek olarak, Intelli-Drive sürüş destek sistemleri başlığı altında, yukarıda bahsedilen birçok yardımcının yanı sıra Arka Çapraz Trafik Uyarısı, Gelişmiş Kör Nokta Uyarı Sistemi ve Şerit Ortalama Özellikli Aktif Şerit Takip Sistemilerini de içeriyor. Karakteristik Opel Vizör marka yüzü, toplam 168 bağımsız LED hücreye ve 10 farklı aydınlatma moduna sahip adaptif Intelli-Lux LED® Pixel farları da içeriyor. Sürücünün gözlerini ve dikkatini yolda tutması için birçok bilgi, Intelli-HUD Sanal Gösterge Paneli ile rahatlıkla görüntülenebiliyor.

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blog

Elektrikli ve Hibrit Araçlarda En Yeni Model ve Teknolojiler 14-15 Eylül’de İstanbul Autodrom’da!

Türkiye’de ilk kez 2019 yılında düzenlenen Elektrikli ve Hibrit Sürüş Haftası’nın beşincisi, 14-15 Eylül 2024 tarihlerinde İstanbul Autodrom yarış pistinde gerçekleştirilecek. Finans sponsorluğunu Akbank, catering sponsorluğunu Turkuaz Catering ve coffee-break sponsporluğunu ise Voltify’ın üstlendiği etkinlik, Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) desteğiyle mobilite tutkunlarını ağırlayacak. Etkinlik kapsamında otomobil, motosiklet ve teknoloji meraklıları hafta sonu boyunca, elektrikli araçları pist üzerinde deneyimleme şansı bulabilecek. Etkinlik kapsamında Beefull, BMW, BMW Motorrad, E-Garaj, Honda, KIA, KYMCO, Lixhium, Maxus, MINI, MG, Opel, Piaggio, Renault, Silence, Suzuki ve Vespa gibi markalarının en yeni modelleri test edilebilecek, ürün ve hizmetleri incelenebilecek. Türkiye’nin ilk ve tek tüketici deneyim odaklı elektrikli sürüş etkinliği, halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Katılım için kayıtlar, etkinlik günü alandaki kayıt masalarından veya elektriklisurushaftasi.com web sitesi üzerinden yapılabilecek.

Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) ve Electric Hybrid Cars Dergisi tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen Elektrikli ve Hibrit Sürüş Haftası, 14-15 Eylül 2024 tarihleri arasında İstanbul Autodrom’da gerçekleştirilecek. Türkiye’de ilk kez 2019 yılında düzenlenen etkinliğin, bu yıl finans sponsorluğunu Akbank, catering sponsorluğunu Turkuaz Catering ve coffee-break sponsorluğunu ise Voltify gerçekleştirecek. “Elektrikli ve Hibrit Sürüş Haftası”nda, aralarında Beefull, BMW, BMW Motorrad, E-Garaj, Honda, KIA, KYMCO, Lixhium, Maxus, MINI, MG, Opel, Piaggio, Renault, Silence, Suzuki ve Vespa gibi sektörün baş aktörlerinin yer aldığı markaların, çevreci, sessiz ve teknoloji odaklı en yeni elektrikli ve hibrit modelleri de test edilebilecek.

Etkinlikteki tüm aktiviteler ücretsiz!

Geçtiğimiz senelerde olduğu gibi 2024 yılında da otomotiv, teknoloji, finans, mobilite markalarının desteklediği etkinlikte, Türkiye’de pazara sunulan modellerden henüz yollara çıkmamış modellere kadar, birbirinden özel elektrikli ve hibrit araçlar boy gösteriyor. Etkinlik kapsamında, otomobil ve teknoloji meraklıları bir hafta sonu boyunca elektrikli araçları pist üzerinde deneyimleme şansı buluyor. Elektrikli ve Hibrit Sürüş Haftası kapsamındaki tüm aktiviteler halka açık ve ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Ziyaretçiler kayıtlarını etkinlik alanında veya elektriklisurushaftasi.com web sitesi üzerinden yapabile

Continue Reading

Blog

Araba ilanlarında en çok görülen marka ve modeller!

Türkiye’nin otomobil dikeyindeki ilk online ilan platformu arabam.com, ağustos ayının ikinci el ilan verilerine dayanarak hazırladığı analizi paylaştı. İlan fiyatları baz alınarak oluşturulan arabam.com aylık fiyat endeksine göre, cari fiyatlar yataya yakın çok hafif artış gösterirken enflasyondan arındırılmış reel fiyatlarda ağustos ayında temmuz ayına kıyasla %2,1 oranında bir azalma gözlemlendi. Bu durum, ağustos ayını reel fiyatlar açısından yılın en düşük dönemi olarak konumlandırıyor.

arabam.com’daki ilan verilerine bakıldığında ortalama ilan fiyatları ağustos ayında 680.584 TL olarak belirlendi. Ayrıca, ağustos ayında 5 yaşa kadar olan araçların ilan sayısında %2,4’lük bir artış yaşanırken otomatik vitesli araçların ilan oranı da %6 artış gösterdi.

arabam.com Trink sat! ve arabam.com Oto Ekspertiz Genel Müdür Yardımcısı Halil Ali Şenay, “Sıfır araçlar için uygulanan kampanya ve indirimler tüketicilerin ilgisini çekmeye devam etti. Tatil döneminde olmamıza rağmen ekonomik gelişmelere bağlı olarak eylül ayında sıfır araçlardaki fiyat artışı beklentisi de pazardaki hareketliliği destekledi. Ağustos ayında, temmuzdaki reel fiyat düşüş trendi devam etti. Enflasyondan arındırılmış reel fiyatlarda ağustos ayında temmuza kıyasla %2,1 oranında bir azalma gözlemlendi, bu da ağustos ayını reel fiyatlar açısından yılın en düşük dönemi olarak konumlandırdı.

  1. el otomobil piyasasının nabzını tutan arabam.com’un ağustos ayı ilanlarında gözlemlenen diğer trendler şöyle gerçekleşti:

İlanlarda en çok görülen marka ve modeller
Ağustos ayında arabam.com ilanlarında en çok görülen markalar sırasıyla Fiat, Renault, Volkswagen, Ford, Opel, Hyundai, Peugeot, Toyota, Citroen ve Honda oldu. Model bazında bakıldığında ise ağustos ayında ilanlarda en çok bulunan otomobil modelleri sırasıyla Clio, Astra, Megane, Focus, Corolla, Egea, Civic, Polo, Passat ve Corsa oldu.

İlanlarda gözlemlenen fiyat aralıkları
Ağustos ayında 500.000 TL’ye kadar olan araçların ilan oranı temmuz ayına göre %2,8 düşüş gösterdi. Buna karşılık, 1.000.000 TL ve üzeri araçların ilan oranı temmuz ayına kıyasla %3,2 artış gösterdi. Bu değişiklikler, piyasa trendlerindeki fiyat değişimlerinin etkilerini ortaya koymaktadır.

5 yaşa kadar olan araçların ilan sayısı arttı

Ağustos ayında 5 yaşa kadar olan araçların ilan sayılarında %6 oranında bir artış yaşandı. 10 yaşın altındaki araç ilanları ise oranları az olsa da düşü yönlü seyretti.

Otomatik vitesli araçların ilan oranındaki artışı

Ağustos ayında otomatik vitesli araç ilanlarında artış gözlemlendi. arabam.com’un verilerine göre, temmuz ayında %20,3 olan otomatik vitesli araçların ilan oranı ağustos ayında %26,5’e yükseldi. Düz vitesli araçların ilan oranı temmuzda %66 iken ağustosta %63’e geriledi, yarı otomatik vitesli araçların ilan oranı ise temmuzda ilanların %13,4’ünü oluştururken ağustos ayında %10,3’e gerilemiştir.

 

Continue Reading

Blog

Yenilenen Volvo XC90 tanıtıldı! İşte fiyat ve özellikleri…

İsveçli otomotiv devi Volvo, popüler modeli XC90‘ın tamamen yenilenen versiyonunu tanıttı. Volvo’nun karakteristik tasarım diliyle harmanlanan yeni XC90, daha keskin hatlara ve modern bir görünüme sahip

Otomobil, Volvo’nun son teknoloji geliştirmelerini bünyesinde barındıracak. Bu geliştirmeler arasında gelişmiş sürücü destek sistemleri, yenilikçi bilgi-eğlence sistemi ve elektrikli veya hibrit motor seçenekleri yer alıyor.

XC90, genel anlamıyla önceki senelerdeki modellerle benzer bir tasarım dilini kullanıyor. Araçta hibrit motor seçeneği sunuluyor.

volvo2-xc90.webp

Otomobil, sadece elektrikli motoruyla 70 km. civarı menzil sunacak. Toplam menzilinin ise 800 km civarında olduğu belirtiliyor. Yeni XC90, radar ve ön kamera kullanarak karşı şeride geçip geçmediğinizi tespit edip çarpışma riskini önlemek için sizi kendi şeridinize döndürebiliyor.

Bununla birlikte, istemeden yoldan çıkmanızı engelleyen otomobil, frenleme ve direksiyonu kullanarak yayalar, bisikletliler veya diğer arabalara çarpmanızın önüne geçiyor. Yeni XC90’da önceden 9 inç olan dokunmatik bilgi eğlence ekranı 11,2 inç olarak güncelledi.

volvo3-xc90.webp

YENİ VOLVO XC90 TÜRKİYE BAŞLANGIÇ FİYATI

Yeni Volvo XC90’ın üretimi 2024’ün sonlarına doğru başlayacak ve yıl bitmeden de ilk siparişleri teslim edilmiş olacak. Mevcut modelin Türkiye’deki başlangıç fiyatı eylül ayı itibarıyla 6 milyon 448 bin 180 TL olarak belirlenmiş olsa da yenilenen neslin ülkemize ne zaman ulaşacağı henüz bilinmiyor.

KAYNAK: sanayigazetesi.com.tr

Continue Reading
Reklam
Reklam
Reklam

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.