Connect with us

Mevzuat

65 Yaş Üstü Ticari Araç Kullanma Cezası

65 yaş üstü ticari araç kullanması ve şoförlük yapmasına dair kanunlar oldukça katıdır. Sürücülük yapmak isteyen kişilerin resmi olarak 65 yaşından küçük olması gerekmektedir. Trafik kanununa göre ehliyetler, süresi doldukça yenilenmek zorundadır.

Bunun yanında ticari araç kullanabilmek için yaş ve sağlık koşullarını sağladığınızı düzenli doktor kontrolleriyle ispat etmeniz istenmektedir. Doktor tarafından “araç kullanabilir” raporu alabilen herkes yaş sınır olmaksızın araç kullanma iznine sahiptir. Bunun yanında, her türlü ticari araç yaş sınırı kanunla belirlenmiş olup, kesin olarak 65 yaş üzeri kişilerin, hiçbir şekilde ticari araç kullanmasına izin verilmemektedir. 2019 yılı eylül ayında yürürlüğe giren kanun, taksi, otobüs, tır gibi araç tipi fark etmeksizin ticari araç kullanımına yaş sınırı getirmiştir.

Doktor tarafından “araç kullanabilir” raporu alabilen herkes yaş sınır olmaksızın araç kullanma iznine sahiptir.

65 Yaş Üstü Ehliyet Alabilir mi?

Özel araç kullanımı konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Her ne kadar 65 yaş üstü ticari araç kullanma cezası kanunlarla belirlenen ücretlerle kesiliyor olsa da özel araç kullanımı için şoför olabilir raporu alan herkes trafikte araç kullanabilmektedir. Özel araç kullanımı için alınan sağlık raporları geçerli olmaktadır. 65 yaş üzeri kişiler ehliyetlerini yenilerken sağlık kontrollerinden geçirilerek, şoför olur raporu aldıklarında hiçbir sorun yaşamadan araçlarını kullanabilmektedir. Kazanç elde etmek üzere araç kullanan kişiler ise yaş sınırlamasına takılmakta, belli bir yaşın üzerindeki kişiler ticari araçlarda şoförlük yapamamaktadır.

Kazanç elde etmek üzere araç kullanan kişiler ise yaş sınırlamasına takılmakta, belli bir yaşın üzerindeki kişiler ticari araçlarda şoförlük yapamamaktadır.

65 Yaş Üstü Şoförlük Yapabilir mi?

Yurtdışında birçok ülkede araç kullanımı, yaş sınırlamasıyla kısıtlanmış durumdadır. Bu sebeple alınacak olan ticari araç kullanma belgelerinin süre sınırı da 65 yaşına kadar olacaktır. Daha sonraki yaşlar için ticari araç kullanımı özel durumlar dahilinde ulaştırma bakanlığı özel izni ile “ticari araç kullanmasına bir engel yoktur” ibareli sağlık raporlarıyla ticari araç kullanma yaşı sınırı konusunda esnemeler yapılabilmektedir. 65 yaş üzeri kişiler, yapılan yeni düzenlemeyle sigortalı olarak çalıştığı sürece SRC, psikoteknik ve ticari araç kullanma kartlarının geçerlilik süresi boyunca ticari araç kullanabilirler. Ulaştırma bakanlığının sağladığı bu kolaylıktan yararlanmak için, ticari araç sürücüsü olarak sigortalı çalışma zorunluluğu bulunmaktadır.

 

Lojistikgundem.com Özel Haber

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mevzuat

Trafik cezaları da siliniyor

Borç yapılandırma yasasıyla birlikte trafik cezalarına da yapılandırma geliyor. Borçlarını yapılandıran yurttaşlar. peşin ödemelerle yüzde 25 indirim hakkı elde edecek. Enflasyon farkının da yüzde 90’ı silinecek.

Vergi ve prim borçları ile trafik cezalarının yapılandırılmasına ilişkin ayrıntılar belli oldu. Yapılandırılan trafik cezalarında peşin ödeme gerçekleştiren kişiye hem ana parada hem de enflasyon farkında indirim yapılacak. 4 bin 538 liralık borç bin 871 liraya kadar inecek.

Trafik cezası borcu bulunan vatandaşlara, borçlarını peşin ödenmeleri şartıyla anaparada yüzde 25 indirim yapılacak. Enflasyon farkının ise yüzde 90’ı silinmiş olacak.

SON GÜN 31 MAYIS

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre; vergi ve prim borçları ile trafik cezalarının yapılandırılması ile ilgili olarak gerçekleştirilirken başvurular 31 Mayıs tarihine kadar yapılabilecek.

Yapılandırmaya başvuranların borçlarındaki gecikme faizi silinerek bunun yerine Yİ-ÜFE hesaplanacak.

48 aya varan taksit imkanından yararlanılması halinde ana para ve Yİ-ÜFE’den oluşan borca belirlenen katsayı eklenecek. Peşin ödemeyi seçenler ise Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90’ını ödemeyecek.

PEŞiN ÖDEYENE YÜZDE 25 İNDİRİM

Yasa, trafik cezaları da dahil idari para cezalarında peşin ödemelerde bir imkan daha sunuyor. Eğer borç 30 Haziran’a kadar peşin ödenirse, para cezasının aslından da yüzde 25 indirim yapılacak.

Yeni yapılandırma düzenlemesinde öncekilerden farklı olarak küçük borçların silinmesi olanağı da getirildi.

Continue Reading

Mevzuat

Ticari Araç Muayene Ücretlerine İndirim Talebi

TESK, yılbaşından itibaren araç muayene ücretlerinde yüzde 122,93 olarak belirlenen yeniden değerleme oranında artış yapılacağını anımsatarak, ticari araç muayene ücretine indirim talebinde bulundu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yılbaşından itibaren araç muayene ücretlerinde yüzde 122,93 olarak belirlenen yeniden değerleme oranında artış yapılacağını anımsatarak, ticari araç muayene ücretine indirim talebinde bulundu.

Bu artıştan ulaşım sektöründe faaliyet gösteren esnafın etkileneceğine işaret eden Palandöken, ticari araçlar için her yıl zorunlu olan fenni muayene ücretlerine indirim yapılması gerektiğini savundu.

Eylül sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 26 milyon araçtan 10 milyonunun ticari araç olduğunu kaydeden Palandöken, “Ulaşım sektöründe faaliyet gösteren taksi, kamyon, otobüs gibi ticari araçlar ilk bir yıldan sonra her yıl araçlarını muayene ettirmekle yükümlü. Ancak pandemiden yeni çıkan esnafımız geçmişteki zararını karşılayamadı ve işleri henüz rayına oturmadı. Son bir yılda mazota gelen zamlarla birlikte belini doğrultamayan şoför esnafımız araç muayene ücretlerini, araç sigortasını, vergisini, Bağ-Kur ve SSK primlerini ödemekte güçlük çekiyor. Esnafımızın mağduriyetinin önlenmesi için her yıl zorunluluğu olan ticari araç muayenelerine özel bir indirim sağlanmalı.” diye konuştu.

Continue Reading

Mevzuat

Hafif Ticariye Kantar Şartı Bir Geldi, Bir Gitti

Plan program yapılmadan atılan ve sonra “pardon” denilen adımlara bir yenisi eklendi. Karayolları Genel Müdürlüğü, dün aldığı bir kararla 3.500 kg ve altındaki kamyonet cinsi araçlara da kantar şartı getirmişti. Sonra ne mi oldu?

Karayolları Genel Müdürlüğü, dün aldığı bir kararla 3.500 kg ve altındaki kamyonet cinsi araçların da (Doblo-Fiorino-Courier, Caddy vb ) kantara girmesini mecbur kılan bir karar aldı. Yani her hafif ticari araç şehir merkezi girişlerinde tartılacak. Girmezse 1800 TL ceza ödeyecekti.

Tıpkı vicdanı yaralayan hakim kararlarında olduğu gibi sosyal medyada inanılmaz hızlı bir şekilde tepki gösterildi. Bir anda kararı protesto eden hastag’ler top trend oldu veeee enikonu düşünmeden alınan bir karar daha doğmadan ölmüş oldu.

Continue Reading

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.