Connect with us

Gümrük

Dikkat!:Antrepo İşleticilerinin Teminat Kullanma Kurallarında Değişikliğe Gidildi

Yeni yılda yürürlüğe girecek olan yeni teminat sistemiyle antrepo işleticilerince verilecek götürü teminat ve yaygın götürü teminata ilişkin usul ve esaslar yeniden belirlenecek.Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş imzasıyla bağlantı idarelere, toplu teminatların götürü/yaygın götürü teminat olarak kullanılması konusunda bir genelge gönderildi.

31/12/2020 tarihinde yürürlüğe girecek olan yeni teminat sistemi ile alakalı olarak, Antrepo işleticilerince verilecek götürü teminat ve yaygın götürü teminata ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde yapılacak işlemler şöyle sıralanıyor;

Gümrük Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri hatırlatılarak, antrepo işleticilerince Gümrük Yönetmeliği’nin 493’üncü maddesine istinaden gümrük müdürlüklerine daha önce verilmiş olan toplu teminatların, götürü/yaygın götürü teminat olarak kullanılmasının talep edilmesi halinde;

Antrepo işleticilerince, bölge müdürlüğünüze mevcut toplu teminat mektuplarının götürü/yaygın götürü teminat uygulaması kapsamında değerlendirilmesi için ayrıca başvuruda bulunulması, söz konusu başvuruda, hangi toplu teminat mektubu/mektuplarının götürü teminat uygulaması kapsamında kullanılacağının belirtilmesi, hesaplanmış götürü/yaygın götürü teminat tutarının yer alması isteniyor.

Başvuru üzerine bölge müdürlüğünce yapılacak işlemler ve başvurusu kabul edilen ve zeyilnameye konu olacak toplu teminat mektuplarına ilişkin olarak BİLGE Sistemi Gümrük Referans Verileri-Global Teminat Ekranında ilgili Gümrük Müdürlüklerince yapılacak işlemler de detaylı olarak belirtilmiş bulunuyor.

Başvurusu kabul edilen ve bir örneği ekli zeyilnameye konu olacak toplu teminat mektuplarıyla ilgili olarak; aşağıda belirtildiği şekilde, her bir toplu teminat mektubuna karşılık zeyilname düzenlenerek zeyilname sürecinin tamamlanması isteniyor.

Şöyle ki; Götürü/yaygın götürü teminat olarak kullanımı uygun bulunan toplu teminat mektupları için mevcut toplu teminatların götürü teminat olarak kullandırılacağına ve ilgili bankalar için söz konusu mektupların bundan böyle Gümrük Yönetmeliği’nin 527/3 maddesi uyarınca bölge müdürlüklerine ibraz edilmesi gereken götürü teminat mektubu niteliğine haiz mektuplar olarak kabul edileceğine ilişkin ilgili Bankalardan alınacak zeyilnamenin, bankayı temsile yetkili kişiler (en az iki yetkili kişi) tarafından imzalanması ve paraf/imzacıların temsil yetkisini gösterir imza sirkülerleri/vekaletname örnekleri ile birlikte ilgili Bölge Müdürlüğüne sunulması gerekiyor.

Söz konusu zeyilnamelerin ve ekinde yer alan teminat mektup/mektupları bilgilerinin Bölge Müdürlüğünüzce kontrolü sonrasında zeyilnamenin kabul edilerek BİLGE Sisteminde götürü teminat sisteminden yararlanılması için idarenin;

Toplu teminatların hesaplanan götürü/yaygın götürü teminat tutarını karşılaması şartıyla, bir antrepo için götürü teminat (GTRANT-1) ya da birden fazla antrepo için yaygın götürü teminat (GTRANT-2) olarak BİLGE Sistemi’ne tanımlanması ve hesaplanan götürü/yaygın götürü teminat tutarı, toplu teminatları aşan tutarda ise eksik kalan tutarı karşılayacak tutarda Gümrük Yönetmeliği’nin 527/3 hükmü çerçevesinde Gümrük Yönetmeliği’ne Ek 77/A’ya uygun götürü teminat mektubunun ayrıca Bölge Müdürlüğünüze sunulmasını müteakip 5/(a) maddesinde belirtildiği şekilde BİLGE Sistemi’ne tanımlama yapılması isteniyor.

Zeyilnamenin alınamaması ya da Bölge Müdürlüğünüzce zeyilnamenin uygun bulunmaması halinde 3 üncü maddede belirtilen BİLGE Sistemi Gümrük Referans Verileri-Global Teminat Ekranında yapılan sistemsel değişikliklerin eski haline dönüştürülmesi ve gerekli meşruhatın sisteme kaydedilmesi; bu kapsamda işlem yapılabilmesini teminen başvuru yapılan bölge müdürlüğü tarafından ilgili gümrük müdürlüklerine bildirimde bulunulması gerekiyor.

Toplu teminatların götürü/yaygın götürü teminat olarak kullanılması taleplerinin 31/12/2020 tarihine kadar karşılanması icap ediyor.

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gümrük

Orta Koridor’da imzalar bugün atılıyor

Orta Koridor için düğmeye basılıyor. Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan arasında demir ve kara yolu bağlantılarının kurulmasını öngören Orta Koridor için beş yıllık yol haritası bugün imza altına alınacak.

Tarihi İpek Yolu’nu yeniden hayata geçirecek olan Orta Koridor projesi için önemli bir eşik daha aşılıyor.

Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan Dışişleri ve Ulaştırma Bakanları, Kazakistan’ın Aktau şehrinde toplanıyor.

Aktau toplantısında, “Orta Koridor” güzergahının geliştirilmesi ve faaliyete geçebilmesi için “2022-2027 yol haritası”nın imzalanması öngörülüyor.

Karşılıklı çıkarlar doğrultusunda bölgesel lojistik ve nakliyat hatlarının güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Lojiport

Continue Reading

Deniz Yolu

Gemiadamları PCR ve Karantina’dan Muaf Tutulacak

Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, twitter hesabından yaptığı açıklamada Türkiye’ye denizyolu ile giriş yapan ve geçtiğimiz günlerde kilit personel olarak ilan edilen gemiadamlarının PCR testi uygulamasından muaf olduğu açıkladı.

Denizcilik Genel Müdürlüğü resmi twitter hesabından paylaşılan açıklamada Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan’ın şu ifadelerine yer verildi;

“Kilit Personel” olarak ilan ettiğimiz gemiadamlarımız, vaka sayılarının kontrolünü sağlamak amacıyla Türkiye’ye denizyolu ile giriş yapacak kişilere uygulanacak PCR testi veya karantina uygulamasından muaftır.”

Continue Reading

Gümrük

Haydar Yenigün: “Türkiye ve Birleşik Krallık Arasındaki Ticaret Anlaşmasının İmzalanmasını Memnuniyetle Karşılıyoruz”

Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün “Türkiye ve Birleşik Krallık arasındaki ticari ilişkilerin kesintisiz yürümesine yönelik bu son derece önemli adımın atılmasını büyük memnuniyetle karşılıyoruz. Süreçteki gayret ve takipleri için başta Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakan Yardımcılarımız Gonca Yılmaz Batur ve Rıza Tuna Turagay, Genel Müdürümüz Hüsnü Dilemre, Genel Müdür Yardımcımız Atilla Bastırmacı ve Daire Başkanımız Elif Yücel Gürsoy’un yanı sıra Birleşik Krallık (BK) Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, BK Ticaret Komiseri Judith Slater ve BK Büyükelçiliği Brexit Görev Gücü olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.

Anlaşmanın imzalanma hızının iki ülke arasındaki kuvvetli ekonomik bağın bir göstergesi olduğuna inanıyoruz. Ford ve Ford Otosan olarak halihazırda yüzde 10’dan daha fazlasını üstlendiğimiz bu ticaret hacminin sürdürülebilirliğinin garanti altına alınması ile önümüzdeki dönemde ülkelerimizin refahına katkıda bulunmaya devam edeceğiz” dedi.

Birleşik Krallık ve Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) imzalanmasından büyük mutluluk duyduklarını belirten Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, Birleşik Krallığın Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından ticari ilişkilerin kesintisiz devam etmesinin Türk otomotiv endüstrisi için olduğu gibi Ford Otosan için de kritik önem taşıdığını vurguladı.

Yenigün, “Brexit süreciyle belirsizliğin hakim olduğu ticari ilişkilerin, hem Birleşik Krallık hem Türkiye ekonomisi için olumlu yönde bir anlaşma ile sonuçlanmasını ve ticari ilişkilerin kesintisiz yürümesine yönelik bu son derece önemli adımın atılmasını büyük memnuniyetle karşılıyoruz. Süreçteki takipleri ve gayretleri için başta Ticaret Bakanımız Ruhsar Pekcan, Ticaret Bakan Yardımcılarımız Gonca Yılmaz Batur ve Rıza Tuna Turagay, Genel Müdürümüz Hüsnü Dilemre, Genel Müdür Yardımcımız Atilla Bastırmacı ve Daire Başkanımız Elif Yücel Gürsoy’un yanı sıra Birleşik Krallık (BK) Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, BK Ticaret Komiseri Judith Slater ve BK Büyükelçiliği Brexit Görev Gücü olmak üzere iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın hayata geçirilmesinde emeği geçen, katkıda bulunan herkese teşekkür ediyoruz. Anlaşmanın imzalanma hızının iki ülke arasındaki kuvvetli ekonomik bağın bir göstergesi olduğuna inanıyoruz. Ford ve Ford Otosan olarak halihazırda yüzde 10’dan daha fazlasını üstlendiğimiz bu ticaret hacminin sürdürülebilirliğinin garanti altına alınması ile önümüzdeki dönemde ülkelerimizin refahına katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Otomotiv sanayimizin global arenadaki itibarının ve rekabet avantajının korunması için büyük öneme sahip bu anlaşmayla, Birleşik Krallık ile olan ticaret hacminin önümüzdeki dönemde daha da güçlenerek büyüyeceğine inanıyoruz” dedi.

“Birleşik Krallık ile otomotivdeki ticaret hacmi göz ardı edilemez bir düzeyde”

 

Yenigün ayrıca, “Bugün Brexit kapsamında Avrupa Birliği’nden ayrılma sürecinde olan Birleşik Krallık, 2019 yılında 11.2 milyar dolar ile Almanya’nın ardından ülkemizin en çok ihracat yaptığı 2. pazar. İhracatın lokomotifi Türk otomotiv sanayi için, bu ihracattan %10 pay alan Birleşik Krallık  kritik öneme sahip. 2019 yılı verilerine göre, ana sanayi olarak Birleşik Krallığa yapılan ihracat adet bazında 122.560, değer bazında ise 1,8 milyar USD olarak gerçekleşti. Diğer ülkeler üzerinden yapılan ihracat da dikkate alındığında Türkiye’de Birleşik Krallık pazarı için yapılan üretimin ihracat değeri 3 milyar USD seviyelerine yaklaştı. Birleşik Krallık ticari araç pazarına baktığımızda ise yılda yaklaşık 388 bin adet yeni araç satışı gerçekleşirken, bu satışların yaklaşık 1/3’ü Türkiye’den ihraç edilen araçlardan oluşuyor ve en çok satılan ilk 10 ticari araç içinde 1. ve 3. sırada da yine Türkiye’de üretilen Ford Transit model araçlar yer alıyor. Birleşik Krallık’ın ihracatını incelediğimizde ise, Türkiye, motor ihraç ettiği ülke sıralamasında 2. sırada, otomotiv ihracatında ise 5.sırada yer alıyor. Yıllardır süren ekonomik ve stratejik iş birliği sayesinde özellikle otomotivde karşılıklı ticaret hacmi göz ardı edilemez bir düzeye ulaştı. Birleşik Krallığın Avrupa Birliği’nden ayrılmasının ardından ticari ilişkilerin kesintisiz devamı bu nedenle son derece önemli” değerlendirmesinde bulundu.

Continue Reading
Reklam
Reklam
Reklam

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.