Connect with us

Blog

Elektrikli Araç Yangınlarında Yapılması Gerekenler!

Toksit gazın solunması veya ten ile teması öldürücü olabilir.

Elektrikli araç yangınlarında ne yapmalı?

Elektrikli araç ekosistemi hızla gelişirken, bu araçlara ilişkin riskler de artıyor. Son dönemlerde sık sık görmeye başladığımız ve zor söndürülen elektrikli araç yangınları kullanıcıları ve itfaiye ekipleri için büyük tehlike içeriyor. Endüstriyel yangın ve itfaiye hizmetleri veren Falckon Genel Müdürü Anıl Yamaner ‘’ Her 100 bin elektrikli araçtan 25’i yangın riski ile karşı karşıya. Her geçen gün elektrikli araç sayısı artıyor. Yollarda daha çok bu yangınlardan göreceğiz. Ancak, geleneksel araç yangınlarından farklı olarak, bu tür vakalarda risk daha yüksek, lityum pillerinin söndürülmesi çok daha zor. Bu tür yangınlara müdahale ederken güvenli yöntemler kullanılmalı’’ dedi.

14 Temmuz 2024, İstanbul

2030 yılına gelindiğinde dünyada satılan araçların yüzde 60’ından fazlasının elektrikli olması beklenirken, Türkiye’nin 2035’te elektrikli araç sayısının 4 milyon 214 bin 273’e, ulaşacağı öngörülüyor. Ayrıca şu an itibariyle Türkiye’de 100 binin üzerine elektrikli araç yollarda.

Elektrikli otomobiller giderek daha da popüler hale gelirken son dönemlerde sıkça görülmeye başlanan ve zor söndürülen elektrikli araç yangınları ise insanları bu otomobiller konusunda endişelendiriyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın hesaplamalarına göre her 100 bin araçtan hibritlerde 3474, benzin ve motorinle çalışanlarda 1529, elektriklilerde ise 25’inde yangın çıkıyor. Bununla birlikte yıl 5 bine yakın elektrikli aracın alev aldığı tahmin ediliyor.

Elektrikli araçların çevre ve insan sağlığı açısından olumlu etkileri bulunmasına rağmen, yangın ve yüksek voltaj tehlikeleri gibi potansiyel riskleri de buluyor. Bununla birlikte bu araçlarda kullanılan batarya sistemleri, lityum bazlı piller riskleri daha da artıyor. Endüstriyel yangın ve itfaiye hizmetleri veren Falckon Genel Müdürü Anıl Yamaner ‘’ Benzinle- motorinle çalışan araçların aksine, elektrikli arabalar yanıcı elektrolitler içeren yüksek voltajlı lityum iyon piller kullanır. Bu, elektrikli araba yangınlarının söndürülmesini zorlaştırır. Bir elektrikli araç alev aldığında, pilin yüksek voltajı termal kaçak yaratabilir; bu durumda pil takımı aşırı ısınır ve diğer hücreleri tutuşturarak yoğun ve uzun süreli bir yangına yol açar. Bu termal kaçak, itfaiyeciler için ciddi bir risk oluşturan büyük miktarda ısı, zehirli gaz ve kimyasal toksit açığa çıkarabilir. Toksik gaz denildiğinde en çok korktuğumuz madde hidrojen florürdür (HF). Solunması ve hatta ten ile teması öldürücü olabilen bu gaz su ile buluştuğunda (havadaki ya da tendeki nem, ıslak zeminler, itfaiye suyu, vb.) hidroflorik asite dönüşür. Doğaya asla karışmaması gerekir. Bu yüzden sokaktaki elektrikli araçlara müdahale çok kafa karıştırıcıdır. Bu nedenle itfaiyeciler elektrikli araç yangınlarını güvenli bir şekilde ele almak için belirli yangın söndürme tekniklerini ve ekipmanlarını kullanmak üzere eğitilmelidir. Ayrıca elektrikli arabaların karmaşık elektrik sistemleri ve su kaynaklarına yakınlıkları elektrik çarpması tehlikesi oluşturabilir ve yangın söndürme sürecini daha da karmaşık hale getirebilir. Bu tür yangınları suyla söndürmek, normal içten yanmalı motorlu arabalardan alışık olduğumuz sonuçları vermez. Konteynere daldırma şu an en iyi çözüm gibi görünüyor ’’ dedi

Ne yapılmalı?

Yangın veya kaza durumda elektrik kaçaklarının oluşması nedeniyle müdahalede bulunan ekiplerin, elektriğe kapılması sonucunda yaralanma veya ölümlerin meydana geldiğini ifade eden Yamaner, olay yerine intikal eden itfaiye ekiplerinin öncelikle aracın elektrikli mi yoksa geleneksel araç mı olduğunu tespit etmeleri gerektiğini söyledi. Yamaner ‘’Benzinli veya dizel bir araba itfaiyeciler tarafından yaklaşık 20 dakikada çok hızlı şekilde söndürülebiliyor. Çünkü yanan şey plastikler, yanıcı maddeler ve bazen de yakıt. İtfaiyeciler 100 yıldır bunu yapıyor, ne yapacağını biliyor. Ancak elektrikli araçlar yeni ve piller çok uzun süre yanabilir. Bu hiç de kolay değil ve uzmanlaşmış bir yaklaşım gerekiyor’’ dedi.

Anıl Yamaner, elektrikli araç yangınlarında nasıl müdahale edilmesi gerektiğini şöyle açıkladı;

1İtfaiyeyi arayın: Aracınızda tutuştuğunu görürseniz, yapılacak en iyi şey itfaiyeyi aramaktır. Lityum yangınını söndürmek ilk etapta zor olmakla kalmaz, aynı zamanda ilk yangından günler sonra bile aniden yeniden alevlenmeye son derece yatkındır. Yangından çıkan dumanın özellikle zehirli olduğunu da hesaba katarsanız, güvenli bir mesafeye gidip profesyonellerin ilgilenmesine izin vermek daha iyi olur.

2-Soğutma: İtfaiyeciler genel sıcaklığı düşürmek için yanan araca su püskürtür. Kesinlikle köpük uygulaması yapılmamalı. Bu tür yangınlarda ortalama 11-30 ton su kullanılması ve suyun direk batarya sistemine işlenmesi gerekir. Bu yaklaşımın dezavantajı, çok miktarda su kullanılması ve potansiyel toksik akıntının oluşmasıdır.

3- Yangının kendi kendine sönmesine izin vermek: Bu yöntem hızlı ve makul derecede etkilidir ancak araba yanarken havaya çok fazla zehirli duman salar. Ayrıca, alevler söndüğünde arabadan geriye pek bir şey kalmaz.

4- Yanan aracı suya daldırmak: Bu yaklaşımla, itfaiyeciler yanan aracı suyla dolu büyük bir metal konteynere koyabilirler. Bu yöntem toksik akış sorununu da ortadan kaldırır ve genellikle sadece su püskürtmekten daha etkilidir. Konteynere daldırma şu an en iyi çözüm.

5- Yangın battaniyeleri: Yangın battaniyeleri de elektrikli araç yangınlarında faydalı olacaktır

6-Tecrit mesafesi: Kazaya uğramış veya yanmış araç, güvenli ortama taşındıktan sonra 300 metre tecrit mesafesi sağlanır. Araç yakınında en az 15 metre alanda yanıcı maddeler bulunmaması gerekir.

7- Termal Kamera kullanımı: Söndürme işlemi bittikten sonra tekrar alev alma ihtimaline karşı 24 saat boyunca termal kamera ile sıcaklık seviyeleri gözlemlenir.

8- Yüksek voltaj levhası: Elektrikli araç yangınlarına müdahale sırasında aracın üstüne ve en az 10 metre uzaklığa yüksek voltaj levhası konulur.

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blog

Chery’nin Haziran fırsatları ayrıcalıklarla sürüyor

Chery, TIGGO8 PRO MAX, TIGGO7 PRO MAX ve OMODA 5 PRO modellerinde avantajlı indirim ve finansman olanaklarını haziran ayı sonuna kadar sürdürüyor.

Çinli otomotiv devi Chery, haziran ayı boyunca geçerli olan nakit alım indirimleri ve kredi imkanları ile yeni bir SUV sahibi olmak isteyen kullanıcılara benzersiz olanaklar sunmaya devam ediyor.

TIGGO7 PRO MAX’de 250.000 TL Nakit İndirim ve 300.000 TL Kredi Fırsatı!

Şık tasarımla birlikte konfor ve güvenlik arayan ailelerin tercihi TIGGO7 PRO MAX‘in 2025 model yılı Intelligent versiyonunda bireysel müşterilere özel, 230.000 TL nakit indirimi ve 300.000 TL 11 ay kredi olanağı, Exceptional versiyonunda ise 250.000 TL nakit indirimi ve 300.000 TL 11 ay kredi avantajı sağlanıyor. Chery, TIGGO7 PRO MAX, SUV segmentinde şık görünüm, güvenlik ve sürüş konforuna odaklanan müşterileri hedefliyor. TIGGO7 PRO MAX, görünüm olarak TIGGO ailesinin tasarım dilini benimsiyor. TIGGO7 PRO MAX, gelişmiş ADAS sistemleri, 24.6” bilgi-eğlence sistemi, sanal gösterge paneli, 540° görüş sistemi, SONY ses sistemi, akıllı sesli komut sistemi, kablosuz CarPlay ve AndroidAuto, açılabilir panaromik cam tavan, ısıtmalı ve soğutmalı ön koltuklar, anahtarsız giriş & çalıştırma, 19” alüminyum alaşımlı jantlar gibi üst seviye donanımları ile dikkat çekiyor

TIGGO8 PRO MAX’de 250.000 TL Nakit İndirimi ve 600.000TL %0 Faizli Kredi Fırsatı!

Chery’nin gelişmiş sürüş teknolojileri ve yüksek kaliteye odaklanan 7 kişilik geniş hacimli SUV modeli olan TIGGO8 PRO MAX’in 2025 model yılı Exceptional versiyonunda ticari müşterilere özel 250.000 TL nakit indirimi ve 600.000 TL 6 ay %0 faizli kredi avantajı yer alıyor. Bununla birlikte bireysel müşterilere özel, TIGGO8 Pro Max’in Intelligent versiyonunda geçerli 200.000 TL nakit indirimi ve Exceptional versiyonunda geçerli 250.000 TL nakit indirimi sunuluyor. Chery TIGGO8 PRO MAX, akıllı sürüş destek sistemleri ve teknolojik sürüş deneyimine odaklanan 7 kişilik geniş hacimli bir SUV modeli olarak öne çıkıyor. Markanın Türkiye’deki “Amiral Gemisi” pozisyonunda konumlandırdığı Chery TIGGO8 PRO MAX, gelişmiş ADAS sistemleri, 24.6” bilgi-eğlence sistemi, sanal gösterge paneli, 540° Görüş Sistemi, SONY ses sistemi, kablosuz CarPlay ve Android Auto bağlantısı, açılabilir panoramik cam tavanı, ısıtmalı ve soğutmalı ön koltukları ile premium konfor duygusunu yaşatıyor. TIGGO8 PRO MAX, Intelligent ve Exceptional olmak üzere iki farklı donanım seviyesi ile sunuluyor.

OMODA 5 PRO’da 225.000 TL Nakit İndirim ve 200.000 TL Kredi Fırsatı!

İddialı, genç ve dinamik tasarımıyla öne çıkan OMODA 5 PRO’nun 2025 model yılı Intelligent versiyonunda bireysel müşterilere özel 200.000 TL nakit indirimi ve 200.000 TL 11 ay bireysel kredi avantajı bulunuyor. OMODA 5 PRO’nun Exceptional versiyonunda ise 225.000 TL nakit indirimi ve 200.000 TL 11 ay bireysel kredi avantajı sunuluyor. Müşterilerinin beklentilerine uygun olarak tasarlanan ve geliştirilen OMODA 5 PRO; kısa zamanda Türkiye’nin en çok tercih edilen SUV modelleri arasında yerini aldı. Model, fütüristik tasarımı, gelişmiş ADAS Sistemleri, 24.6” bilgi-eğlence sistemi, 540° Görüş Sistemi, SONY ses sistemi, kablosuz CarPlay ve Android Auto bağlantısı, ısıtmalı ve soğutmalı ön koltukları, direksiyon ısıtması ve açılabilir cam tavan gibi üst seviye donanımları ile öne çıkıyor.

OTOPODYUM

Continue Reading

Blog

Geniş ve aile dostu elektrikli Opel modelleri

Opel’in “Şimşek Logosu” taşıyan bu yenilikçi araçları, birinci sınıf SUV Grandland Elektrik’ten, ulaşılabilir fiyatlı yeni Frontera Elektrik’e ve Zafira Elektrik’ten Combo Elektrik’e kadar farklı ihtiyaçlara uygun modeller içeriyor.

Opel’in üstün yönlere sahip ürün gamı, yüksek verimliliği ve geniş iç hacmi ile öne çıkıyor. Özellikle geniş iç mekân sunan elektrikli araçları tercih eden tüketiciler, Opel’in elektrikli model yelpazesinde tüm beklentilerini karşılayabiliyor. Opel’in “Şimşek Logosu”nu taşıyan aile dostu ürün gamı, premium SUV Grandland Elektrik’ten, ulaşılabilir fiyatlı yeni Frontera Elektrik’e ve Zafira Elektrik’ten Combo Elektrik’e kadar farklı ihtiyaçlara yönelik birçok seçeneği bir araya getiriyor. Opel’in bu modellerinin ortak özelliği, çok sayıda pratik çözüm ve akıllı teknoloji sunmaları. Ayrıca rekabetçi menzil ve hızlı şarj süreleri ile günlük elektrikli mobiliteyi daha kolay hale getiriyorlar. Üstelik Opel, “Her Şey Dahil Elektrikli Araç” yaklaşımı ile elektrikli mobiliteye geçiş sürecini daha cazip ve zahmetsiz hale getiriyor.

Alman mühendisliği ve teknolojisi ile Opel Grandland Elektrik

Opel Grandland Elektrik, heyecan verici bir ‘Alman’ SUV’u olarak öne çıkıyor. Opel’in Rüsselsheim’daki merkezinde tasarlanıp geliştirilen ve Eisenach’ta üretilen bu model, parlamayı önleyen 50.000’den fazla bileşene sahip ödüllü Intelli-Lux HD aydınlatma sisteminden iç mekandaki pratik Pixel Box’a kadar yenilikçi teknolojilerle donatıldı. Ayrıca ergonomik özelliğe sahip Intelli-Seat ile de üstün konfor sunuyor.

1.645 litreye kadar bagaj kapasitesi sunan Grandland Elektrik, Alman üreticinin elektrikli araçlar için optimize edilmiş son teknoloji STLA Medium platformunu temel alan ilk modeli olma özelliğini taşıyor. Yeni mimarisi 73 kWs batarya kapasitesine sahip Grandland Elektrik, WLTP’ye göre 504 kilometre bileşik menzil ve 623 km şehir içi menzil sunan versiyonuyla sipariş edilebiliyor. Diğer tüm elektrikli Opel modelleri gibi Grandland Elektrik de hızlıca şarj edilebiliyor: 160 kW’a kadar hızlı şarj gücüyle sadece kısa bir mola vermek yeterli oluyor. Dahası, 157 kW (210 HP) güç sunan elektrik motoru ve 345 Nm doğrudan tork özelliği sayesinde, performanstan taviz vermiyor.

opel-frontera-elektrik.jpg

Yeni Opel Frontera Elektrik: Esnek ve erişilebilir

Yeni Opel Frontera Elektrik, hem tasarımı ve hem de cazip fiyat-performans oranıyla şimdiden büyük ilgi görüyor. Opel’in tasarım felsefesine kattığı güçlü yorum, modelin kalabalıktan sıyrılmasını ve günlük maceralara hazır hale gelmesini sağlıyor. 4,38 metre uzunluğundaki elektrikli araç, beş kişilik geniş bir yolcu kapasitesi sunuyor. Ön tarafta seyahat eden sürücü ve yolcu, kuyruk sokumuna binen baskıyı azaltan ve patentli Intelli-Seat özelliğinin keyfini çıkarabiliyor. Modelin arkasında ise 460 litrelik bagaj hacmi bulunuyor. Koltuklar yatırıldığında ise bu hacim 1.600 litreye kadar çıkıyor. Yeni Frontera Elektrik, 44 kWs’lı batarya kapasitesi sayesinde şarj istasyonları arasında 301 kilometreye kadar (WLTP) bileşik menzil ve 430 kilometreye kadar şehir içi menzil ortaya koyabiliyor.

opel-combo-elektrik.jpg

Geniş aileler için çok yönlü modeller: Opel Combo Elektrik ve Opel Zafira Elektrik

Opel’in geniş aileler ve küçük ölçekli işletmeler için sunduğu Combo Elektrik ve Zafira Elektrik modelleri etkileyici yönlere sahip. Bagaj tabanından bagaj perdesine kadar 597 lt hacme sahip Combo Elektrik, arka koltuklar dik olduğu zaman 1.414 litreye, koltuklar katlı olduğunda ise 2.216 lt bagaj hacmine sahip oluyor. Bu geniş iş ve aile aracı, 346 kilometreye (WLTP) kadar yol kat edebiliyor.

opel-zafira-elektrik.jpg

Opel’in ürün gamındaki en büyük minibüsü olan Zafira Elektrik, 75 kWs batarya ile sunuluyor ve 348 kilometreye (WLTP) kadar bileşik menzil sunarken şehir içinde ulaştığı menzil 439 kilometreye kadar mümkün oluyor. Zafira Elektrik, 6 kişiye kadar yolcu kapasitesine sahip. Arkada ise birbirinden bağımsız, karşılıklı dört koltuk bulunuyor ve Zafira Elektrik’i özellikle uzun tatil yolculuklarında oldukça konforlu hale getiriyor. İkinci ve üçüncü sıra koltuklara giriş ve çıkış, aracın her iki tarafında bulunan sensör kontrollü elektrikli sürgülü kapılar sayesinde kolaylaştırılıyor. Üstelik 4.981mm uzunluğa sahip olan Zafira Elektrik’in yüksekliği yalnızca 1,90 metre olduğundan kapalı otoparklar için de uygunluk sağlıyor.

OTOPODYUM

Continue Reading

Blog

Togg’un yeni sedan modeli yola çıkmaya hazırlanıyor

Yerli otomobil markası Togg’un yeni sedan modeli test sürüşlerine devam ediyor. T10F yaz aylarında satışa çıkacak.

Türkiye’nin ilk yerli otomobil markası Togg, ikinci modeli T10F ile yola devam ediyor.

SUV segmentindeki başarısının ardından sedan segmentine adım atan Togg’un yeni modeli T10F, yaz aylarında satışa çıkacak.

SON MODEL TEKNOLOJİ

WLTP standartlarına göre 600 kilometreye kadar menzil sunan T10F, yalnızca 28 dakikada yüzde 20’den yüzde 80’e şarj olabiliyor. 0’dan 100 km/s hıza 7.2 saniyede ulaşan model, 218 beygir gücüne sahip elektrikli motoruyla performans konusunda da iddialı.
T10F’in iç tasarımı da teknolojiyle şekillendirildi. Araçta 12,3 inçlik gösterge ekranı, 29 inç bilgi-eğlence ekranı ve 8 inç dokunmatik kontrol ekranı ile birlikte toplamda 41,3 inçlik bir dijital ekran alanı bulunuyor.
Dijital kokpit, hızlı mobil internet ve Wi-Fi erişim noktası gibi teknolojilerle donatılan araç, sürüş deneyimini bir üst seviyeye taşıyor.

t10f-togg.jpg

T10F kullanıcıları Trumore uygulaması üzerinden ya da anahtar kartlarıyla araçlarına giriş yaparak çalıştırma imkânına sahip olacak.
Ayrıca V2L (Vehicle-to-Load) özelliği sayesinde araç, harici cihazlara enerji aktarımı sağlayarak bir güç kaynağına dönüşebiliyor.
Aracın yazılım ve menzil performansı gerçek yol koşullarında test edilirken, satış süreci için de hazırlıklar tamamlanmak üzere.
T10F ile birlikte sadece Türkiye’de değil, Avrupa pazarında da varlığını güçlendirmeyi hedefliyor.
Togg’un ilk modeli T10X, C-SUV segmentinde 2025’in ilk beş ayında 14 binin üzerinde satış adedine ulaştı ve sınıfında liderliğe yerleşti.

GÜNCEL FİYAT LİSTESİ

TOGG T10X modeli satın almak isteyenler için üç farklı opsiyon sunuyor.

T10X V1 RWD Standart Menzil 1.440.000 ₺
V1 RWD Uzun Menzil 1.680.000 ₺
V2 RWD Uzun Menzil 1.830.000 ₺

OTOPODYUM

Continue Reading

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.