Connect with us

Deniz Yolu

İstanbul, cruise turizminin ana limanı oluyor

İstanbul’a 10 ayda gelen kruvaziyer gemi sayısı 165’e, yolcu sayısı ise 225 bin 907’ye ulaştı. 2023’de 200 sefer ve 400 bin yolcu beklenirken hedef, 1,5 milyon yolcuya ulaşmak olarak kondu.

Kruvaziyer turizmi, 2015 yılından itibaren İstanbul’da yaşanan terör olayları ve Salı Pazarı olarak bilinen limanın inşaat süreciyle birlikte kan kaybı yaşamıştı. 5 yılın ardından kruvaziyer limanı Galataport adıyla yeniden hizmet vermeye başlayacağı sırada, 2020’nin başında tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 pandemisiyle planlar bozuldu.

2021 yılına kadar kruvaziyer sektörü adeta durma noktasına geldi. Pandeminin etkisinin azalmasıyla birlikte Galataport’a ilk gemi Ekim 2021’de yanaştı. Bu yılın 10 ayında İstanbul’a gelen gemi sayısı Salı Pazarı limanın kapanmasından önceki yıl olan 2016’ya göre yüzde 205,55 artarak 165’e yükseldi. Yolcu sayısı ise 225 bin 907 kişiye ulaştı. Bu süreçte bazı büyük kruvaziyer şirketleri, İstanbul’u ana liman olarak konumlamaya başlarken, hacmi 35 milyar dolar olan kruvaziyer turizminden her geçen gün daha fazla pay alınmaya başlandı.

1.5 milyon kruvaziyer yolcusu hedefi Galataport İstanbul Liman İşletme Genel Müdür Yardımcısı Figen Ayan, şimdiye kadar yaklaşık 150 gemi ve mürettebat dahil 350 bin yolcuyu ağırladıklarını kaydetti. 2023 yılının rezervasyonlarını çok önceden almaya başladıklarını ifade eden Ayan, “Şu anda önümüzdeki yıl için 194 kruvaziyer gemisi rezervasyonumuz var. Bu rakamı artırmak için çalışıyoruz. Hedefimiz 200 kruvaziyer ve 400 bin yolcu sayısına ulaşmak. 2023’den sonra ise tam kapasite çalışarak, yılda 1.5 milyon kruvaziyer yolcusunu ve mürettebatını ağırlayacağımızı öngörüyoruz” diye konuştu.

Ayan, “Sahamızda yer alan info noktalarına ve call center’ımıza kruvaziyer gemi seyahetlerine dair çok fazla soru geliyor, bu da sektör adına çok güzel bir gelişme” dedi. Galataport İstanbul’un bir ana liman olarak da Akdeniz çanağından Karadeniz’e kadar geniş bir coğrafyada kruvaziyer turizmine büyük bir hareketlilik getirdiğini belirterek, şunları anlattı: “Kruvaziyer turizmi özelinde ana limanların, şehirdeki konaklama, perakende başta olmak üzere birçok alana iş hacmi açısından büyük etkisi var. Gemilerden inen yolcular dönüşlerine kadar olan sürede konaklayacak otellere ihtiyaç duyarlar ve şehirde kaldıkları süre boyunca limanın olduğu semtten başlayarak şehrin tarihi yerlerini keşfe çıkarak, alışveriş yapıp gün boyu yerel ve dünya mutfaklarından lezzetler sunan restoranlarda yemeklerini yer. CLIA’nın 2018 yılı raporuna göre indi-bindi yapan bir yolcu ana liman şehrinde 376 dolar, günübirlik seyahat eden bir yolcu ise 101 dolar harcıyor. Turizm Bakanlığı’nın istatistik verilerine göre ise Türkiye’ye gelen bir turist günde ortalama 62 dolar harcıyor.”

İstediğimiz fiyatlara ulaşamadık

İstanbul turizminin 2022 itibarıyla toparlandığını söyleyen İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Oteller Komitesi Başkanı Aydın Karacabay, cruise turizminin tam olarak devreye girmesiyle fiyatların daha da yükseltilebileceğini belirtti. Karacabay, “Biriken talepler nedeniyle 2022’de doluluk iyiye gitti. Ancak istediğimiz fiyatlara tam ulaşamadık. 2019’u birçok noktada yakalasak da fiyatlarda henüz yakalayamadık. Kişi başı turist harcaması 2019’da 705 dolardı. Şu anda ise 660 dolara geriledi. Çok kötü değil bu toparlanabilir bir durum. Gecelik fiyatlarda otellerde yükseliş oldu ancak toplam harcamalarda düşüş var. İstanbul’a en çok Avrupalı turistler geldi. İlk sıralarda İngilizler ve Almanlar. Sonra ise Ortadoğulu turist geliyor” dedi.

Avrupa’nın en büyük kruvaziyer şirketi olan MSC Cruises’a ait MSC Fantasia gemisi de bu yıl Galataport İstanbul limanına geldi. MSC Cruises Yönetici Direktörü Angelo Capurro, “Türkiye’ye duyduğumuz güven çok yüksek. MSC Cruises olarak gelecek hayalimiz arasında, Galataport İstanbul limanını gemi seyahatlerimizin ana limanı yapmak var. İstanbul’u diğer limanlardan ayıran en önemli özelliklerinden biri şehrin içine yanaşıyor olmanız. Bu sebeple Akdeniz çanağında kruvaziyer şirketlerinin sevdiği limanlardan biri” dedi.

Aynı anda 3 gemi yanaşabiliyor

Galataport İstanbul’un en etkileyici özelliklerinden birini, İstanbul’un yeraltı sarnıçlarından esinlenilerek yapılan, Red Dot tasarım ödüllü dünyanın ilk yeraltı kruvaziyer terminali oluşturuyor. Limana gemi yanaştığında devreye girerek güvenlik (ISPS) alanını ayıran 176 adet hidrolik özel kapak sistemi sayesinde, geçici gümrüklü bir saha yaratılıyor. Kapakların tekil olarak kontrol edilebilmesi, gümrüklü alanın limandaki gemi adedi ve boyutları bazında esnek bir şekilde oluşturulmasını sağlıyor. Galataport İstanbul, 29 bin m2’lik bir alana yayılan terminali ile birlikte aynı anda 3 gemi yanaşabilecek ve günlük 15 bin yolcuyu ağırlayabilecek kapasiteye sahip.

İstanbul, kruvaziyer rotasından çıkarılmıştı

Galataport’un ihalesi 2013 yılında yapıldı. ihaleyi Doğuş Holding 702 milyon dolarlık teklif ile kazandı. Ocak 2014’te Doğuş Grubu ile Bilgili Holding’e bağlı BLG Capital ile ortaklıkla Salıpazarı Liman İşletmeciliği ve Yatırımları kuruldu. Ardından inşaat faaliyetleri ile birlikte kruvaziyer yolcu gemilerinin demirlediği tek nokta olan Salı Pazarı Limanı kruvaziyer gemilerine kapılarını kapadı. Birçok büyük gemi ve kruvaziyer şirketi İstanbul’u rotalarından çıkardı. 2015 yılında uğrayan gemi sayısı 345 iken 2016 yılında 56’ya düştü. 2017 yılında 4 kruvaziyer gemisi ve bin 291 yolcu ağırladı. 2018 ve 2020 yıllarında İstanbul’a hiç gemi gelmedi. Limanın yeniden açılmasıyla birlikte İstanbul yeniden kruvaziyer gemilerinin rotasına girmeye başladı.

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Deniz Yolu

“Sigortası olmayan deniz aracı sefere çıkamayacak”

Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker, 12 ve üzeri yolcu taşıyan, deniz turizminde kullanılan gezi teknelerinin zorunlu sigorta kapsamına alındığını belirtti. Sigortası olmayan deniz araçları sefere çıkamayacak diye ekledi.

Yolcu taşıyan tüm deniz araçlarının olası kazalarda yolcuların ve mürettebatın uğrayacakları bedeni zararlara, üçüncü şahıslara verilebilecek zararlara ve teknelerin çevreye verecekleri zararlara karşı sorumluluk sigortası ile zorunlu sigortalanmaları gerektiğini ifade eden Teker, “Geçen yıl yapılan düzenlemeyle gezi teknelerine sigorta zorunluluğu getirildi. Sigortası olmayan tekneler sefere çıkamayacak.

Artık bütün deniz araçları sigortasını yaptırmak zorunda. Sezonun başındayız. Gezi tekneleri liman başkanlarından denize elverişlilik belgesini almak zorunda. Bu belgeler arasında sorumluluk sigortası da bulunuyor. Liman başkanları sıkı takibini yapıyor. Liman başkanları gerekli teminata sahip olmayan deniz araçlarının seferlerine müsaade etmiyor” dedi.

Continue Reading

Deniz Yolu

Türk denizciliği Geleceğin Gemi İnsanlarını Bekliyor

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından öğrencileri ve ailelerini tercih heyecanı sardı. Tercih sürecinin en çok merak edilen ve gözde yükseköğretim kurumlarından olan Denizcilik Fakülteleri ve Denizcilik Meslek Yüksek Okulları da mezunlarına sunduğu ulusal ve uluslararası iş imkânlarıyla ön plana çıkıyor.

Uzun ve zorlu bir sınav sürecini geride bırakan adayların kariyer planlamalarında ve üniversite tercih süreçlerinde mezuniyet sonrası istihdam olanakları ve elde edecekleri ekonomik kazanımlar önemli bir yer tutuyor.

2022 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ortalama kazancın en yüksek olduğu ilk 10 lisans alanı arasında yer alan gemi insanı yetiştiren denizcilik bölümleri ve meslek liseleri, gelecekleri için önemli bir dönemeçte bulunan adaylara istihdam ve ekonomik kazanç açısında büyük fırsatlar sunuyor.

Gemi insanı açığı üst seviyelere ulaşmış durumda

Denizciliğin istihdam ve mali kazanç açısından sunduğu bu avantajlara karşın gemilerde görev yapacak olan zabitan sayısındaki talebin, arzı geride bıraktığı görülüyor. Denizcilik sektörünün en üst çatı kuruluşu olan, dünya denizciliğinin de en büyük ve en etkili şirketlerinin üçte ikisini temsil eden Baltık ve Uluslararası Denizcilik Konseyi (BIMCO) ve Uluslararası Denizcilik Örgütü (ICS)’nün hazırladığı rapora göre; denizcilik sektöründe gemi insanı açığının yüksek olduğu ve 2026 yılına kadar da bu orandın ciddi seviyelere ulaşacağı vurgusu yapılıyor. Ayrıca raporda önümüzdeki üç yıl içerisinde tahmini olarak 89 bin 510 gemi insanına ihtiyaç duyulacağı ifade ediliyor.

Denizciler 20’yi aşkın iş kolunda istihdam ediliyorlar

Denizciler,  üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde olduğu gibi dünya genelinde de denizciliğin ana ve alt sektörlerinde 20’yi aşkın alanda iş imkânı bulabiliyorlar. Gemi insanları gemilerde olduğu gibi karada da; limanlar, tersaneler, gemi işletme ve armatörlük firmaları, brokerlik, deniz sigortaları, sörvey firmaları, yatçılık, balıkçılık, yolcu taşımacılığı, Ro-Ro taşımacılığı vb. alanlarla birlikte denizciliğin ilgili idari kuruluşlarında çalışma olanaklarına sahip olabiliyorlar.

KOSDER, üniversite adaylarını denizcilik hakkında bilgilendiriyor

Ulusal ve uluslararası sularda yakın deniz taşımacılığı yapan, koster olarak tabir edilen Türk sahipli gemilerin armatörleri ve işletmecileri arasında dayanışma platformu oluşturmak amacıyla kurulan Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği (KOSDER), sosyal medya hesaplarından yaptığı canlı yayınlar ve yayınladığı kısa videolarla, tercih aşamasında bulunan öğrencileri denizcilik mesleği, denizcilik eğitim kurumları ve denizciliğin sunduğu avantajlar hakkında bilgilendiriyor.

Denizcilik sektörüne hem karada hem de denizde hizmet etmiş alanında uzman konukların katıldığı canlı yayınlarda ve denizcilik lansman videolarında adaylara; denizcilik eğitim kurumlarını tercih etmeleri durumunda elde edecekleri kazanımlar hakkında önemli bilgiler aktarılıyor.

Continue Reading

Deniz Yolu

Deniz takside ‘paylaşımlı yolculuk’ dönemi

Yolculuk ücretleri, paylaşımlı yolculuk sayesinde yolcular arasında bölünecek. Kullanıcı, online rezervasyonda ‘tekli’ ve ‘paylaşımlı’ seçeneklerinden birini seçebilecek. Paylaşımlı seçenek, her yolcunun toplam fiyatın 1/10’unu ödemesi anlamına geliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) iştiraklerinden Şehir Hatları tarafından 2021 yılında hizmete konulan Deniz Taksilerde, İBB Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) aldığı kararla ‘paylaşımlı yolculuk’ seçeneği hizmete sunuldu.

Tekli ve paylaşımlı yolculuk seçeneği

Kullanıcılar artık uygulama üzerinden güzergah, tarih ve saat seçimi yaptıktan sonra ‘tekli’ ve ‘paylaşımlı’ seçeneklerinden birini tercih edecek. Kullanıcılar, ‘paylaşımlı’’ yolculuk seçeneğinde, daha önce paylaşıma açılan yolculukları görüntüleyebiliyor, yolculuğa dahil olabiliyor veya kendi yolculuğunu başkalarının paylaşımına açabiliyor.

Toplam ücretin 10’da 1’i kesilecek

Kullanıcı, yolculuğu başkalarının paylaşımına açmayı tercih ettiği takdirde yolculuğun ‘garantörü’ oluyor ve ödemenin tamamını gerçekleştiriyor. Yolculuk başlayana kadar ‘katılımcı’ olarak eklenen her bir yolcudan toplam ücretin onda biri kesilerek yolculuğun sonunda, garantöre iade ediliyor.

Deniz Taksilerdeki halihazırda 1 mil dahil açılış ücreti 210 TL, 1-4 mil arası mil başına 155 TL, 4-8 mil arası mil başına 125 TL ve 8 mil sonrasında mil başı 100 TL olan yolculuk ücretleri, paylaşımlı yolculuk sayesinde yolcular arasında bölünüyor.

Continue Reading

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.