Connect with us

Blog

Opel SUV Grandland Türkiye Yollarında

Opel’in SUV’daki Amiral Gemisi yeni Grandland, Türkiye’de satışa sunuldu. Opel Türkiye, global pazardaki her 100 araçtan 4.2’sini satarak dünya sıralamasında 5. sırada yer aldı.

Yenilenen Crossland ile başlayan, geçtiğimiz yıl satışa sunulan Mokka ile devam eden cesur ve yalın tasarım dili, yeni Grandland’de de kendine yer buluyor. Dışta Opel Vizör, içte ise dijital Pure Panel kokpit ile donatılan yeni Grandland, sınıfında standartları belirliyor. Edition, Elegance ve Ultimate olmak üzere üç farklı donanım seçeneği, 130 HP gücündeki 1.2 litrelik turbo benzinli ve 1.5 litrelik dizel motor seçenekleriyle tercih edilebilen yeni Grandland, tüm motor seçeneklerinde AT8 tam otomatik şanzımanı standart olarak sunuyor. Yeni Opel Grandland, 809.900 TL’den başlayan fiyatlarla Opel showroom’larında yeni sahiplerini bekliyor.

“Yenilenen Opel SUV Ailesi, Artık Çok Daha İddialı”

Yeni Grandland’in Türkiye’de satışa sunulmasıyla Opel SUV Ailesi’nin tamamen yenilendiğini ve segmentinde çok daha iddialı hale geldiğini dile getiren Opel Türkiye Genel Müdürü Alpagut Girgin, “Yenilenen Crossland ve Mokka ile SUV segmentinde başlayan yükselişimiz, yeni Grandland’in aileye katılmasıyla devam edecek. Markamızın SUV’daki Amiral Gemisi Grandland, Opel’in güncel tasarım dilini yansıtırken, sunduğu geniş yaşam alanı, güncel teknolojileri ve üstün güvenlik özellikleriyle ailelerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilen bir model. Verimli motor seçenekleri ve Opel’in genlerinden gelen sürüş keyfiyle yeni Grandland, SUV segmentindeki iddiamızı daha da güçlendirecek. 2022 yılının ilk 4 ayında Opel SUV modellerimizle SUV segmentinde %8.3’lük bir pazar payı elde ederek ilk 4 marka arasında yer aldık. B-SUV’da ise %12.2 pazar payı ile 4’üncü olduk. Yeni Grandland ile SUV segmentinde yakalamış olduğumuz pazar payımızı daha da artırmayı hedefliyoruz. Bu yıl üç güçlü modelimizle Opel’i SUV pazarında ilk 5 içinde tutacağımıza inanıyor ve çalışmalarımızı bu hedef doğrultusunda gerçekleştiriyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

alpagut-girgin2.jpgOPEL TÜRKİYE DÜNYA BEŞİNCİSİ

Opel’in ürettiği her 100 araçtan 8.5’inin elektrikli olduğunu ifade eden Girgin, Bu yıl rakamın 15’e çıkacağını ifade etti. Dünya genelinde satılan her 100 Opel’in 4.2’sini Opel Türkiye’nin sattığını vurgulayan Alpagut Girgin, bu rakamla birlikte Opel’in globaldeki sıralamasında dünya 5’inciliğine yerleştiklerini söyledi. Yenilenen Astra’nın da eylül ayında Türkiye’de olacağının müjdesini veren Opel Türkiye Genel Müdürü Girgin, Almanya’da bizzat test ettiği aracın iç ferahlığı, yenilenen kokpit, yol tutuşu ve sessizliğiyle tüm dikkatleri üzerine çekeceğini dile getirdi.

Kendinden Emin Görünüm

Yeni Opel Grandland’in modern tasarımı, cesur ve yalın çizgilerle ilk bakışta kendini gösteriyor. İlk etapta markanın yeni tasarım ögelerinden biri olan ‘Opel Vizör’ ön cephede dikkatleri çekiyor. Grandland ismi ve şimşek logosu ise diğer SUV modellerinde olduğu gibi bagaj kapağının ortasında konumlanıyor. Gövde renginde tamponlar, çamurluklar ve kapı korumaları, genel tasarımı tamamlayıcı özellikler olarak dikkatleri çekiyor. Alp Beyaz, Kuvars Gri, Elmas Siyah, Vertigo Mavi ve Yakut Kırmızı olarak 5 farklı gövde rengi seçeneğine sahip yeni Grandland’de ayrıca, çift renkli tavan seçeneği de sunuluyor.

Verimli 130 HP’lik Benzinli Ve Dizel Motorlar

Yeni Grandland, hem turbo benzinli hem de dizel motor seçenekleriyle tüketicilere farklı alternatifler sunuyor. Yüksek verimliliğiyle sınıfında fark yaratan 1.2 litrelik turbo benzinli motor, ürettiği 130 HP güç ve alt devirlerden itibaren sunduğu 230 Nm tork ile hem performans hem de verimliliğiyle öne çıkıyor. Turbo benzinli ünite Grandland’i, 0’dan 100 km/s hıza 10,3 saniyede çıkartırken; 100 kilometrede ortalama 6,4 – 6,6 lt yakıt tüketip, 144 – 149 g/km CO2 emisyon değerine ulaşıyor (WLTP1).

Dizel tarafında ise verimliliği ve yüksek torkuyla ön plana çıkan 1.5 litrelik motor, tüketicilere sunuluyor. 130 HP güç ve 300 Nm tork değerlerine sahip motor, Grandland’i 0’dan 100 km/s hıza 11,5 saniyede ulaştırırken, 100 kilometrede ortalama 5,1 – 5,2 lt yakıt tüketip, 133 – 138 g/km CO2 emisyon değerine ulaşıyor (WLTP1).

Yeni nesil motorlar, aracın hafif yapısı ile günlük kullanımda akıcı ve rahat bir sürüş sağlıyor. Bu motorlara, uyarlanabilir vites programları ve Quickshift teknolojisine sahip AT8 otomatik şanzıman eşlik ediyor. Sürücü isterse direksiyondaki vites değiştirme kulakçıkları ile manuel olarak da vites değiştirebiliyor.

Opel Türkiye Pazarlama Müdürü Emre Özocak, Opel SUV Yeni Grandland’ın özelliklerini basın mensuplarıyla paylaştı.

Net, Sezgisel Ve Vizyoner: Yeni Opel Pure Panel Kokpit

Yeni Opel Grandland’in kokpiti yenilikçi olmasının yanında, temel ihtiyaçlara da odaklanıyor. İki geniş ekran bir ünitede toplanarak Opel Pure Panel’i oluşturuyor. Tüm donanımlarda standart olan tamamen dijital, sürücü odaklı kokpit sezgisel bir kullanım sunarken, sürücüyü karmaşık bir deneyimden de uzaklaştırmış oluyor. Edition donanımında her iki ekran da 7 inç olarak sunulurken, Elegance ve Ultimate donanımlarında yer alan 12 inçlik sürücü bilgi ekranı, sınıfında referans noktasını oluşturuyor. 10 inçlik merkezi dokunmatik ekran ise sürücüye dönük tasarımıyla sürüşe odaklı, daha güvenli bir yolculuğa olanak sağlıyor.

Yeni model, bilgi-eğlence sistemi ve gelişmiş bağlanabilirlik özellikleriyle de dikkat çekiyor. Yolcular, hem Apple CarPlay hem de Android Auto uyumlu sistem ile mükemmel bağlantı ve eğlencenin keyfini çıkarabiliyor. Kablosuz şarj özelliği, uyumlu akıllı telefonlar için kablo karmaşası olmadan düzenli şarj imkanı sağlıyor.

Hem sürücü bilgi ekranı hem de merkezi renkli dokunmatik ekran, her zamankinden daha fazla kişiselleştirme olanağı sunuyor. Sürücü bilgi ekranında; sürücü yorgunluk uyarısı, yağ sıcaklığı, multimedya bilgisi ve yol bilgisayarı verilerine ek olarak yeni gece görüş sistemi ve navigasyon da görüntülenebiliyor. Böylece sürücü dikkatini yoldan ayırmadan istediği tüm bilgilere güvenle erişebiliyor.

Yeni Grandland’in kabinindeki bir diğer önemli yenilik ise vites seçici olurken, yeni tasarımla artık çok daha ergonomik kullanım ve şık bir görünüm sağlanıyor.

grandland-kokpit.jpgYeni Teknolojiler, Yeni Grandland İle Standart

Yeni Opel Grandland, SUV’un Amiral Gemisi tanımlamasını hak edecek şekilde çok sayıda yeni teknolojiyi kullanıcılarla buluşturuyor. Uyarlanabilir IntelliLux LED® Pixel Farlar, gece görüş sistemi ve yarı otonom sürüş özelliği de yeni Grandland’de ilk kez sunuluyor. Sınıfının referans noktası olan uyarlanabilir IntelliLux LED® Pixel Farlar, far başına 84 adet olmak üzere 168 LED hücre ile ışık huzmesini trafikteki diğer paydaşların gözlerinde parlama yapmadan sürüş koşullarına ve çevreye kusursuz bir şekilde uyarlıyor. Yeni Grandland’de ayrıca giriş seviyesi donanımdan itibaren full LED farlar standart olarak yer alıyor.

Yeni Grandland, özellikle geceleri karanlık kırsal yollarda seyir halindeki tüm kullanıcıların ve diğer canlıların güvenliğini gece görüş sistemi teknolojisi ile sağlıyor. Sistemin kızılötesi kamerası, çevredeki sıcaklık farkına bağlı olarak Grandland’in sürüş yönünde 100 metre ileriye kadar insanları ve hayvanları algılıyor. Gece görüş sistemi, sürücüyü sesli olarak uyarıyor ve yeni Pure Panel’deki dijital sürücü bilgi ekranında konumlarını gösteriyor. Aracın önündeki yaya veya hayvan, çevreden net bir şekilde ayırt edilecek şekilde renkli olarak vurgulanıyor.

Yeni Grandland, sürüş güvenliğini ve sürüş konforunu arttıran yeni nesil sürüş destek sistemiyle donatılıyor. Bu sistemlerin birçoğu yeni Grandland’de standart olarak yer alıyor. Standart olarak sunulan teknolojiler arasında; yaya algılama özellikli aktif acil frenleme sistemi, gelişmiş ön çarpışma ikazı, 360 derece çevre görüş kamerası ve gelişmiş trafik işareti tespit sistemi bulunuyor. Dur-kalk özellikli adaptif hız sabitleme sistemi ve şerit ortalama özellikli aktif şerit takip sistemi ile yarı otonom sürüş fonksiyonu da yeni Grandland’de sürücülere sunuluyor.

Yeni Opel Grandland ayrıca çok sayıda sürüş destek sistemini de kullanıcısına sunuyor. Ön ve arka kamera manevra yapmayı kolaylaştırıyor. Bilgi-eğlence ekranında aracın çevresindeki alan kuş bakışı olarak gösteriliyor. Araç manevra yaparken öne doğru hareket ettiğinde, ön kamera görüntüsü de otomatik olarak etkinleştiriliyor.

AGR Onaylı Ergonomik Koltuklar

Yeni Opel Grandland, sadece destek sistemleriyle değil, ergonomik özellikleriyle de en yüksek standartları karşılıyor. AGR sertifikalı (Alman Sağlıklı Sırtlar Kampanyası) ergonomik aktif sürücü ve ön yolcu koltukları, sürüş konforunu destekliyor. Ödüllü koltuklar Grandland’in sınıfında benzersiz olup, elektrikli eğim ayarından elektro-pnömatik bel desteğine kadar birçok ayar seçeneği sunuyor. Koltuk ısıtma özelliği dışında deri döşeme seçeneği ile birlikte havalandırma işlevi de yer alıyor. Ayrıca isteğe bağlı olarak deri koltuklar da sunuluyor.

Her Grandland versiyonunda standart olarak yer alan çift bölgeli otomatik klima, iç mekan konforuna katkı sağlıyor. AC Max işlevi ile yaz aylarında güneş altında park edilen araçta iç mekan çok sıcaksa, bilgi-eğlence ekranında yer alan klima menüsündeki düğmeye dokunularak maksimum soğutma kapasitesi ayarlanabiliyor. Isıtmalı ön cam da soğuk kış aylarında konforu artıran bir diğer özellik olarak dikkat çekiyor.

Konfor, anahtarsız giriş ve çalıştırma ile arka tamponun altında ayak hareketi yapılarak otomatik açılıp-kapanabilen sensörlü, elektrikli bagaj kapağı ile daha da artıyor.

Ultimate donanımında yer alan özelliklerle birlikte opsiyonel Premium Pack paketinde ise deri koltuk, AGR onaylı 8 yönlü sürücü ile 6 yönlü ön yolcu koltuğu, havalandırmalı ön koltuklar, ısıtmalı arka koltuklar ve gece görüş sistemi sunuluyor.

1 Yakıt tüketimine ve CO2 emisyonuna ilişkin olarak belirtilen değerler, Küresel Uyumlu Binek Araçlar Test Prosedürü (WLTP) ile belirlenmiştir. Hesaplanan bu değerler, sürüş tarzı ve teknik olmayan koşullara (yol, trafik ve çevre faktörleri) bağlı olarak değişebilmektedir.

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blog

İlk 8 Ayda da Türkiye İhracatında Lider Değişmedi!

 Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2024 yılının ilk 8 aylık dönemine ilişkin verileri açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre toplam üretim, yüzde 7 gerileyerek 877 bin 152 adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın ilk 8 aylık dönemine göre yüzde 5 azalan otomobil üretimi ise 571 bin 575 adede ulaştı. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 909 bin 292 adede yükseldi. Ticari araç grubunda, yılın ilk 8 ayında üretim yüzde 11, ağır ticari araç grubunda yüzde 21 ve hafif ticari araç grubunda ise yüzde 10 geriledi. 2023 yılının ilk 8 aylık dönemine göre ticari araç pazarı ve ağır ticari araç pazarı yüzde 9 daralırken hafif ticari araç pazarındaki gerileme yüzde 10 seviyesinde gerçekleşti. Yılın ilk 8 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı ve otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 3 geriledi. Bu dönemde, toplam ihracat 639 bin 721 adet, otomobil ihracatı ise 411 bin 905 adet düzeyinde gerçekleşti. 2024’ün ilk 8 aylık döneminde toplam pazar, geçen yılın aynı dönemine göre paralel olarak gerçekleşti ve 792 bin 256 adetten kapandı. Bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 3’lük artışla 605 bin 639 adede ulaştı.

Türkiye otomotiv sanayisine yön veren 13 üyesiyle sektörün çatı kuruluşu konumunda olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2024 yılının ocak-ağustos dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Buna göre, yılın ilk 8 aylık döneminde toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 azalarak 877 bin 152 adede ulaştı. Otomobil üretimi ise yüzde 7 azalarak 571 bin 575 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 909 bin 292 adedi buldu. Yılın ilk sekiz aylık döneminde ticari araç grubunda üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11, ağır ticari araç grubunda yüzde 21, hafif ticari araç grubunda ise yüzde 10 geriledi. Bu dönemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 68 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 68, kamyon grubunda yüzde 73, otobüs-midibüs grubunda yüzde 52 ve traktörde yüzde 64 seviyesinde gerçekleşti.

İlk 8 ayda ihracat 23,3 milyar doları buldu!

Yılın ilk sekiz aylık döneminde otomotiv ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 3 gerileyerek 639 bin 721 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde otomobil ihracatı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 azalırken, ticari araç ihracatı ise yüzde 1 oranında geriledi. Traktör ihracatı ise 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 22 azalarak 10 bin 250 adet olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, ihracatçı birlikleri kaydından muaf ihracat ile antrepo ve serbest bölgeler farkı hariç toplam otomotiv sanayi ihracatı, 2024’ün ilk sekiz aylık döneminde yüzde 16 ile sektörel ihracat sıralamasında ilk sıradaki yerini korudu. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, ilk 8 aylık dönemde toplam otomotiv ihracatı, 2023 yılının aynı dönemiyle paralel seyretti ve 23,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Euro bazında ise ihracat paralel seyrederek 21,4 milyar euro olarak gerçekleşti. Bu dönemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 2 oranında azalırken tedarik sanayi ihracatı da yüzde 3 arttı.

Toplam pazar 800 bin adede yaklaştı!

2024’ün ilk 8 aylık döneminde toplam pazar, bir önceki yılın aynı dönemine paralel seviyede gerçekleşerek ve 792 bin 256 adet oldu. Bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 3 arttı ve 605 bin 639 adet oldu. Ticari araç pazarına bakıldığında ise yılın ilk 8 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla toplam ticari araç pazarı ve ağır ticari araç pazarı yüzde 9 gerilerken, hafif ticari araç pazarındaki düşüş yüzde 10 olarak kayıtlara geçti. 2024 yılı ocak-ağustos döneminde otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 29, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı ise yüzde 30 olarak gerçekleşti.

 

 

Continue Reading

Blog

sigortaladım.com’dan Aracım Acil Destek Ferdi Kaza Sigortası

Dijital sigorta platformu sigortaladım.com, araç sahiplerinin kaza ve arıza durumlarında yanında olmak amacıyla Zurich Sigorta Aracım Acil Destek Ferdi Kaza Sigortası poliçesi satışına başladı. Sigorta ürünü, kaza sonucu vefat ve sürekli sakatlık gibi durumları güvenceye almanın yanı sıra çekici hizmetleriyle de araç sahiplerine hızlı çözüm sağlıyor.

sigortaladım.com, yeni sigorta ürünü Zurich Sigorta Aracım Acil Destek Ferdi Kaza Sigortası kapsamında kaza sonucu vefat ve sürekli sakatlık durumunda 15.000 TL’ye kadar teminat sağlayan poliçesini satışa sundu. Poliçe ayrıca olay başına 3.000 TL’lik çekici hizmet limitine de sahip. Sigorta, araç sahiplerine yılda 2 kaza ve 1 arıza olmak üzere toplam 3 kez çekici hizmetinden faydalanma imkanı da sunuyor.

Yol yardım ve arıza hizmetleriyle araç sahiplerine tam destek

sigortaladım.com, araç sahiplerinin zor durumda kalmamaları için yine aynı poliçe kapsamında çeşitli hizmetler de sağlıyor. Örneğin araç kazası, yangın veya anahtar kaybı gibi durumlarda sigortaladım.com anlaşmalı çekici hizmetleri aracılığıyla en yakın yetkili servise ulaşım temin ediliyor. Bu hizmet yılda iki kez ve her olay başına 3.000 TL limit ile sunulurken arıza durumlarında, aracın bulunduğu bölgede en yakın yetkili servis çekim tutarı yılda bir kez olmak üzere yine 3.000 TL’ye kadar karşılanıyor. Ticari ve profesyonel amaçla kullanılan, 3.500 kilogramlık araçlar için sunulan Aracım Acil Destek Ferdi Kaza Sigortası, 18-70 yaş arası bireyler için geçerli ve peşin veya 5 taksit imkanı ile satın alınabiliyor.

Sigorta sektöründe tarafsız ve doğru bilginin kaynağı sigortaladım.com Genel Müdür Yardımcısı Orçun Kızıltepe, “sigortaladım.com olarak müşterilerimize yalnızca sigorta satmıyor; onların hayatlarını kolaylaştıracak çözümler sunarak, zor anlarında yanlarında olmayı taahhüt ediyoruz. Sigorta sektörü, teknoloji ve dijitalleşme sayesinde büyük bir dönüşüm yaşıyor. Artık sigortalılar, poliçelerini online platformlar üzerinden kolayca satın alabiliyor, kapsamları karşılaştırılabiliyor ve yenileyebiliyor. Bu noktada biz de, sigortaladım.com olarak müşteri deneyimini iyileştirici, hızlı ve şeffaf çözümlere odaklanıyoruz” dedi.

 

 

Continue Reading

Blog

“Araç Kiralama” Tekrar Mantıklı Hale Geldi

Globalde 100 milyar doları aşan büyüklüğe sahip araç kiralama sektörü, Türkiye’deki gelişim serüveninde yavaş adımlarla ilerliyor. Sıfır kilometre araç satışlarındaki artış performansının gerisinde kalan araç kiralama sektöründe, gelişimi sekteye uğratan en büyük neden ise yüksek finans maliyetleri oluyor. Kurumsal kiralama şirketlerinin yeni araç satın alma kararlarını ertelemeye devam ettiğini ifade eden LenaCars Genel Müdürü Selçuk Nazik, bireysel ve kurumsal kullanıcılar içinse kiralamanın tekrar mantıklı bir seçenek haline geldiğini kaydetti. Araç kiralama sektörünün, motorlu kara taşıtları ÖTV gelirlerinde yüzde 11 pay sahibi olarak 1,5 yılda yaklaşık 50 milyar TL ÖTV+KDV ödediğini ve ülke ekonomisine direkt katkısı olduğunu belirten Nazik, “Ortalama bir C segmenti araç kiraladığınızda, satın almaya göre şu anda yarı yarıya bir finansman avantajı var. Pazar dengelenmeye başladığı için kiralamak akılcı hale dönüştü.” açıklamasını yaptı.

2020’den bu yana ülkemizdeki en popüler konuların başında şüphesiz ki otomobil fiyatları geliyor. Sadece 3 senede otomobil fiyatları ortalama 4 kat artarken, araç kiralama tarafındaki dengeler de dezenflasyon süreciyle değişmeye başladı. Operasyonel filo kiralama sektörünün köklü oyuncularından LenaCars, araç kiralama sektörüne ışık tutacak değerlendirmelerde bulundu. Araç kiralama şirketleri zor günler yaşarken, bireysel araç kullanıcıları ve şirketler içinse satın almak yerine araç kiralamak 4 yılın ardından tekrar mantıklı hale geldi.

1 Milyon TL’ye araç almak yerine kiralayınca ayda 33.600 TL kazanç

Araç kiralamanın karlı ve akılcı hale dönüştüğüne dikkat çeken LenaCars Genel Müdürü Selçuk Nazik “şirketinizde 1 milyon TL bütçeli bir araç ihtiyacı doğdu. 1 Milyon TL’ye denk gelen bir aracın aylık güncel kira rakamı ortalama 30 bin TL’dir. 1 Milyon TL’nin finans getirisi ise aylık 42.000TL. Aracı satın aldığınızda kasko, sigorta, vergiler vb. işletim maliyetleri için de aylık 5.000TL gibi bir rakamı gözden çıkarmanız gerekir. Araç kullanıma bağlı olarak yıllık ortalama yüzde 20 değer kaybı yaşayacaktır. Son yıllarda enflasyon etkisi ile değer kaybı hesapları şaşsa da dezenflasyon sürecine geçtiğimiz için değer kaybı hesapları da dengeye oturmaya başladı. Yani 1 Milyon TL’ye aldığınız araç için yıllık toplam maliyetiniz finans 504.000TL (42.000TL aylık) + işletim 60.000TL (Aylık 5 bin TL) = 564.000TL olacaktır, buna ilk ödediğiniz araç alım bedelini de katarsanız kasanızdan 1.564.000TL çıkmış olacaktır. Ortalama yüzde 20 değer kaybı ile bu aracı ilk yılın sonunda 800 bin TL’ye sattığınızda kasanıza giren tutar 800 bin TL, kasanızdan çıkan ise 1.564.000TL olacaktır. Araç sahipliği dolayısıyla kasanıza giren ve çıkan tutar arasındaki fark yıllık 764 bin TL’yi bulacaktır. Bunu da aya böldüğümüzde aylık 63.600TL’ye denk gelir. Aylık kira rakamı için kasanızdan çıkacak tutar ise 30.000TL olacaktır. Bu durumda 1 Milyon TL bütçe ile araç satın almak yerine operasyonel araç kiralamayı tercih ettiğinizde aylık kazancınız 33.600TL seviyesinde olacaktır. Bu hesaplamaya ayrıca araç kiralama kaynaklı sağlayacağınız vergi avantajı, operasyonel kiralama hizmetinin sağladığı konforlar da eklenecek. Enflasyonist dönemin, araç tedariki sıkıntısı ile birleştiği ve buna bağlı olarak 2.el araçların fiyatının sıfır kilometre araçları geçtiği dönemde araç sahipliği özellikle filo adeti düşük firmalar için avantajlı bir konumdaydı. Ancak geldiğimiz noktada yaptığımız kaba bir hesaptan da göreceğiniz üzere araç kiralamak şu anda çok daha mantıklı bir durumda.” örneğini verdi.

Dezenflasyon baskısı ve yaz sezonu bitimiyle istihdam kayıpları yaşanabilir

Politika faiziyle beraber yüzde 10’dan yüzde 60’lara ulaşan borçlanma maliyetleriyle araç kiralama sektörü, yeni araç alımı yapmak yerine var olan araçların ikinci el olarak satışını tercih ediyor. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,1 gerileme yaşanan araç parkı büyüklüğü, 250 bin adet dolaylarında seyrediyor. Yüksek finansal maliyetler nedeniyle bilanço yapısı gereği özkaynak ihtiyacı olan araç kiralama şirketleri, kiralama sürelerini kısa tutarken araçlarını ikinci el satışında değerlendirme yoluna gidiyor. “2023 yılında araç kiralama sektörü yüzde 3,7 büyürken, Türkiye ekonomisi yüzde 4,5 büyüme gösterdi. Araç kiralama sektörü genel büyümenin gerisinde kaldı.” İfadelerini kullanan LenaCars Genel Müdürü, “Dezenflasyon sürecindeki baskı, piyasaki soğuma, ikinci eldeki durgunluk kiralamada motivasyonu düşürmüş durumda. Yaz sezonunun bitişiyle sektörde istihdam kayıpları yaşanmaya başlayabilir. Yeni araç satın alma iştahı ise halen düşük. İlk çeyrekte 18 bin yeni araç satın alınırken 21 bin adedi ikinci el olarak satıldı.” dedi.

 

Continue Reading

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.