Connect with us

Otobüs

“Otobüste Avrupa’nın ilk 5’i Arasında Yer Almayı Hedefliyoruz”

 Türkiye otobüs pazarının lideri Otokar, Sakarya fabrikasında düzenlediği basın toplantısıyla alternatif yakıtlı otobüs ailesinin yeni araçlarını ve otonom otobüsünü tanıttı. Otobüs ihracatında 60 ülkeye ulaşan, Fransa, Romanya ve İtalya’da iştirak şirketleri bulunan Otokar toplantıda Avrupa’daki büyüme hedeflerini paylaştı. 10 binlerce otobüsü dünyanın dört bir yanında milyonlarca yolcu taşıyan şirket önümüzdeki süreçte istikrarlı büyümesini İskandinav ülkeleri, Almanya ve Letonya pazarında devam ettirmeyi hedefliyor.

Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, otobüs sektöründeki iddiasını yeni araçlarla arttırıyor. 6 metreden 21 metreye kadar farklı uzunluktaki otobüsleri ile Türkiye’nin en geniş ürün gamına sahip olan Otokar, Sakarya’daki fabrikasında düzenlenen basın toplantısında Avrupa’daki büyüme hedeflerini paylaşarak, alternatif yakıtlı otobüs ailesinin yeni araçlarını ve otonom otobüsünü tanıttı.

İLK 9 AYDA İHRACATINI GEÇEN YILA KIYASLA %84 ARTTIRDI

Türkiye’de yapılmayanı yapma hedefiyle yola çıkan ve Türkiye’nin ilk şehirlerarası otobüsünü üreten Otokar’ın ülkemizin sanayileşme devriminde önemli bir rol aldığını belirten Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç; “Cumhuriyetimizin 100. yılında, şirketimizin 60. yılını kutluyoruz. 1963’ten günümüze Türkiye’nin öncü otomotiv şirketi olmayı başardık, büyümemizi sürdürdük. İstanbul Sanayi Odası’nın Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşunu açıkladığı İSO 500 listesinde 55 yıldır düzenli olarak yer alan 19 şirketten biri olduk. Ülkemizdeki başarılarımızı dünyanın dört bir yanına yaymak, Türkiye’ye katma değerimizi artırmak için yüzümüzü ihracata döndük, farklı pazarlara açıldık. Ne mutlu ki 60 yılda birçok başarıya imza attık. Bugün, otobüs segmentinde 60 ülkeye ihracat yapan, global bir marka olduk” dedi.

Otokar’ın ilk 9 ay sonuçlarını değerlendiren Görgüç şunları söyledi: “Küresel pazarlarda elde ettiğimiz başarılar ve tüm paydaşlarımızın kıymetli katkılarıyla 2022 yılında ciromuzun yüzde 73’ünü ihracattan elde ettik. 2023’ün ilk 9 ayında da ihracattaki başarımızı yeniledik. Yılın ilk 9 ayında önceki yıla kıyasla ihracatımızı ABD Doları bazında yüzde 84 arttırarak 368 milyon USD ihracat rakamına ulaştık. Ciromuzu ise TL bazında 1,5 katına çıkarırken, ABD Doları bazında yüzde 75’lik artış elde ettik. Ticari araç alanında çok başarılı bir performans sergiliyoruz, Avrupa başta olmak üzere araç satışlarından elde ettiğimiz ciromuzun yüzde 71’i ticari araçlardan kaynaklandı.”

KÜRESEL PAZARLARDA BÜYÜME

Otokar’ın otobüs alanında hedeflerine 2 temel başlıkta ilerlediğini kaydeden Ticari Araçlar Genel Müdür Yardımcısı Kerem Erman, bu alanları küresel pazarlarda büyüme ve alternatif yakıtlı ürün gamını geliştirme olarak sıraladı. Erman, şirketin Türkiye’nin önde gelen otobüs markası olarak 14 yıldır lider konumunu sürdürdüğünü vurgulayarak, “Bu, bizim için büyük bir gurur kaynağı. Ülkemizin en çok tercih edilen araçlarını üretiyoruz. İlk 9 ayda da başarılı bir performans sergiledik ve otobüs satış adetlerimiz şimdiden 2022 yılı toplamını aştı. Pazardaki liderliğimizi sürdürmekte kararlıyız” dedi.

Otokar otobüslerinin 60 ülkede hizmette olduğunu vurgulayan Erman, Avrupa’daki büyüme hedeflerinden şöyle bahsetti: “Hedef pazarımız olan Avrupa’daki başarımızı güçlendirmek için stratejik adımlar atmaya devam ettik. Otobüs alanında Avrupa’daki büyüme hedefimiz doğrultusunda müşterilerimize daha yakın olmak için Fransa, Romanya’daki iştirak şirketlerimizin ardından, 101 yıllık tarihiyle İtalya’nın en köklü şirketlerinden biri olan Mauri Bus System’i satın aldık ve “Otokar Italia” şirketimizi kurduk. Avrupa’da emin adımlarla ilerlemeye ve büyümeye devam ediyoruz. Kıta genelindeki başarılı büyümemizi şimdi de İskandinav ülkeleri, Almanya ve Letonya’ya taşımayı hedefliyoruz. Orta vadede amacımız, otobüs alanında Avrupa’nın ilk 5 oyuncusu arasında yer almak.”

Otokar’ın yerli sermayeli otobüs markaları arasında en büyük ihracatçı marka olduğunu vurgulayan Erman, Sakarya Arifiye’deki üretim alanlarında yaptıkları yatırımlarla yakın zamanda Avrupa’nın tek çatı altında üretim yapan en büyük fabrikası olacaklarını söyledi.

“ALTERNATİF YAKITLI OTOBÜSLERE TALEP ARTACAK”

Türkiye’nin ilk hibrit, ilk elektrikli, ilk akıllı otobüsünü üreten Otokar’ın toplu ulaşım trendlerini ve kullanıcı ihtiyaçlarını önceden tespit edip, buna uygun çözümler geliştirdiklerini belirten Kerem Erman şöyle konuştu: “Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında operatörlerin ihtiyaçlarını uygun maliyetli, çevre dostu ve sürdürülebilir ulaşım çözümleri ile karşılıyoruz. Ciromuzun yüzde 7’sini araştırma geliştirme faaliyetlerine ayırıyoruz. Son 10 yıllık Ar-Ge harcamamız 2,1 milyar TL’ye ulaştı. Küresel iklim değişikliği ve karbon ayak izini azaltma hedefiyle 2012’de ilk elektrikli otobüsümüzü tanıttık. Bugün itibarıyla 6 metreden 19 metreye kadar geniş bir şehir içi elektrikli otobüs ailesine sahibiz. Bugünün satış trendleri, alternatif yakıtlı otobüslere olan talebin arttığını gösteriyor.”

Son 4 yılda Avrupa’da dizel otobüs satışları azalırken, alternatif yakıtlı otobüslere yönelik talep arttı. CNG otobüs satışları yüzde 49 artarken elektrikli otobüs satışları bu artışın 3 katı oranında büyüdü. Pazarın dinamiklerini önceden öngörerek Otokar’ın 2010’lu yıllardan bu yana yenilikçi teknolojileri uyguladığını vurgulayan Erman, bu yöndeki hedeflerine ilişkin; “Hedefimiz alternatifli yakıtlı otobüs ailemizi genişleterek tüm ürün gamımızı düşük ve sıfır emisyonlu hale getirmek. Doğuştan sıfır emisyonlu otobüslerimiz, küresel iklim değişikliğinin negatifetkilerini en aza indirmek üzere dönüşüm içerisinde olan Avrupa pazarının ihtiyaçlarını şimdiden karşılamaya hazır. Bu değişim, bizi Avrupa’nın ilk 5’i arasında yer alma hedefimize taşımada kritik olacak. Bugün tanıttığımız elektrikli araç ailemizin yeni üyeleri ile pazardaki iddiamızı arttırıyoruz. Avrupa dışı pazarlarda ise hem dizel hem de alternatif yakıtlı araç satışlarımız devam edecek”, dedi.

YENİ KENT AİLESİ

Otokar, toplantıda yeni KENT otobüs ailesini tanıttı. KENT otobüslerinin halihazırda 10 metreden 21 metreye kadar farklı uzunluklarıyla CNG, elektrikli ve dizel versiyonlarıyla Avrupa başta olmak üzere pek çok büyükşehirde kullanıldığını belirten Otokar Ticari Araçlar Mühendislik Grup Direktörü Erdal Usta yeni KENT ile ilgili şunları söyledi: “Farklı coğrafya ve iklim şartlarında hizmet veren KENT otobüslerimizden elde ettiğimiz deneyimi ve bilgi birikimini, kullanıcı beklenti ve ihtiyaçlarını yeni KENT’e yansıttık. Yeni KENT ailesini daha ilk aşamadan alternatif yakıt teknolojilerine uygun olarak tasarladık. Yeni Kent’te konfor ön planda tutuluyor. Yeni şoför kabini, sürücü kumandaları ile sürüş keyfini arttırırken yeni hava kanalları ve yeni iç tasarımla yolcuların seyahat deneyimini farklılaştırıyor.

KENT ailesinin elektrikli üyesi yeni e-KENT’te ise iç mekandaki ferahlık göze çarpıyor. NMC ve LFP teknolojilerine sahip, 450 kWh ve üzeri kapasitesi arttırılmış bataryalar ile çalışan araçta, kaldırılan motor odası sayesinde arka yolcu bölmesinde modüler ve ferah bir iç mekan sunuluyor.

 OTOKAR KENT HİDROJEN: ÇIKTISI SADECE SU BUHARI

Sürdürülebilir bir geleceğe katkı sağlamak amacıyla yeşil ulaşım çalışmalarını hızlandıran Otokar, hidrojen yakıt hücresi teknolojisine sahip ilk otobüsü olan KENT Hidrojen’i tanıttı. Toplantıda araçlar hakkında bilgi veren Erdal Usta şunları söyledi:KENT Hidrojen’i Otokar’ın ürün tasarımı ve teknolojisinde geldiği noktayı göstermesi açısından çok önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz. KENT Hidrojen, karbon emisyonlarının azaltılması, temiz enerji dönüşümü ve sürdürülebilir ulaşım politikalarına büyük bir destek sunacak.”

KENT Hidrojen’de, yenilenebilir enerjiden ve sudan elde edilebilen bir gaz olan hidrojen, araç tepesinde bulunan yakıt hücresinde oksijen ile birleşerek elektrik üretiyor. Üretilen elektrikle çalışan KENT Hidrojen, sadece su buharı üreterek zararlı emisyonları büyük ölçüde azaltırken, kentlerde hava kalitesini iyileştirmeye önemli bir katkı sağlıyor. Araç aynı zamanda plug-in hibrit teknolojisine de sahip olarak tasarlandı, sürüş esnasında yakıt hücresi kendini şarj edebiliyor; bu da aracın menzilini arttırıyor. 12 metrelik alçak tabanlı araç, yüksek yolcu kapasitesi ve geniş iç hacmiyle ferah bir yolculuk vadediyor. 10 dakikadan kısa sürede dolum yapılabilen KENT Hidrojen, 600 km üzerinde menzil sunuyor.

OTOKAR’IN YENİ ELEKTRİKLİSİ: e-TERRITO

Otokar’ın Avrupa pazarı için geliştirdiği ve Sınıf 1 bir araç olan TERRITO, Avrupa’da kısa mesafe şehirler arası, servis ve okul servisi alanları için tasarlandı. German Design Award 2023 ödülüne sahip olan TERRITO şimdi artık elektrikli. 13 metre uzunluğundaki e-TERRITO, optimum menzili, yüksek performansı, sıfır emisyonu, çok yönlülüğü ve bağımsız ön süspansiyonları ile öne çıkıyor. Erdal Usta, aracın Avrupa pazarındaki ihtiyaçlar için ideal bir çözüm olduğunu vurgulayarak “Araç tabanına yerleşmiş bataryaları ile üstün yol tutuşu sağlayan e-TERRITO, Avrupa’nın sıfır emisyonlu bölgelerine girebilecek ender servis araçlarından biri olacak” dedi.

OTONOM e-CENTRO 7 GÜN 24 SAAT HİZMET VERECEK

Otokar, tanıtıldığı günden itibaren dikkatleri üzerinde toplayan ikonik mikrobüsü elektrikli e-CENTRO’ya yeni yetenekler kazandırmaya devam ediyor. Seviye 4 otonom sürüş teknolojisine sahip e-CENTRO sürücüye ihtiyaç duymadan seyahat edebiliyor. Trafik kurallarına uyacak şekilde geliştirilen araç, konumunu hassas bir şekilde algılıyor. Hava koşullarından bağımsız, gece ve gündüz günün her saatinde kesintisiz hizmet verebilen araç, belirlenen güzergahta duraklara yanaşarak yolcuların sorunsuz bir şekilde inip binmesini sağlıyor. Belediyeler ve operatörlerin beklentileri doğrultusunda geliştirilen araç, farklı iklim ve hava koşullarında hizmet verebiliyor. 7 gün 24 saat kesintisiz taşımacılık hizmeti sunabilen e-CENTRO, geleceğin otonom araçları için ideal bir platform sunuyor.

 

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blog

Avrupa’da Tünelden Geçebilen İlk Sürücüsüz Araç Karsan Otonom e-ATAK’a Stevie Ödülü!

‘Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde’ olma vizyonu ile dünyada toplu ulaşımın  dönüşümünde öncü rol oynayan Karsan, iş dünyasının önde gelen ödül programlarından Stevie Awards’ta üç ayrı ödüle birden layık görüldü. Bu yıl 22’ncisi düzenlenen Stevie Awards organizasyonunda Karsan, “Teknolojik Yenilik” ve “Uluslararası Genişleme” kategorilerinde 2 ayrı Gümüş Stevie Ödülü’nün sahibi oldu. Karsan, maliyet düşürme alanında şirket içi fonksiyonlarında geliştirdiği projesi ile de “Organizasyonel İyileştirme” kategorisinde Bronz Stevie ile ödüllendirildi. Ürettikleri yüksek teknolojili ve çevre dostu araçlarla dünya çapında ödüller kazanmaya devam ettiklerini söyleyen Karsan CEO’su Okan Baş, “Stevie’den 3 ödül birden kazanmak tüm çalışma arkadaşlarımla birlikte bizler için çok büyük bir gurur kaynağı. Araçlarımız kadar ‘Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde‘ olma vizyonumuz çerçevesinde geliştirdiğimiz uygulama ve hizmetlerle de ödüle layık görülmek yaptığımız çalışmalarda doğru yolda ilerlediğimizin en önemli kanıtı niteliğinde” dedi.

 

Başta Avrupa olmak üzere dünyada toplu ulaşımın elektrikli ve otonom dönüşümünde öncü rol oynayan Karsan, yenilikçi ürün ve hizmet anlayışıyla küresel boyutta ödüllendirilmeye devam ediyor. Toplu ulaşıma son teknolojiyi entegre ederek ürettiği modelleriyle 23 ülkede 1100 adedin üzerinde elektrikli aracıyla hizmet veren Karsan, dünyanın ilk Seviye 4 sürücüsüz toplu ulaşım aracı olan Otonom e-ATAK ve kısa sürede başarıyla genişlettiği uluslararası pazarları ile ile Stevie Awards’a damgasını vurdu.

 

Dünyada 1100’den fazla elektrikli Karsan yolcu taşıyor!

Bu yıl 22’ncisi düzenlenen Stevie Awards’ta Karsan, “Teknolojik Yenilik” kategorisinde Gümüş Stevie ödülünü, Otonom e-ATAK’ın Norveç Stavanger’de gerçekleştirdiği 800 metrelik tünel geçişini içeren ‘Yeni Meydan Okuma’ projesiyle kazandı. Ayrıca Karsan, 23 ülkede 1100’den fazla elektrikli aracıyla Avrupa’nın ardından Kuzey Amerika ve Japonya pazarlarına da giriş yaparak, ‘Karsan Dünya Çapında’ projesiyle ‘Uluslararası Genişleme’ kategorisinde bir başka Gümüş Stevie ödülüne layık görüldü.

 

Dünyada toplu ulaşımı dönüştürmeye devam edeceğiz!

Ürettikleri yüksek teknolojili ve çevre dostu araçlarla dünya çapında ödüller kazanmaya devam ettiklerini söyleyen Karsan CEO’su Okan Baş, “Stevie’den 3 ödül birden kazanmak tüm çalışma arkadaşlarımla birlikte bizler için çok büyük bir gurur kaynağı. Araçlarımızın yanı sıra ‘Mobilitenin geleceğinde bir adım önde olma’ vizyonumuz çerçevesinde geliştirdiğimiz uygulama ve hizmetlerle de ödüle layık görülmek yaptığımız çalışmalarda doğru yolda ilerlediğimizin en önemli kanıtı niteliğinde.” dedi. Okan Baş, Karsan olarak geleceğin teknolojilerini rakiplerinden önce sunma hedefiyle çalıştıklarını belirterek, ‘İlk Gümüş Stevie ödülümüzü, Norveç Stavanger’de Otonom e-ATAK’ın tünelden geçebilen ilk otonom araç olmasıyla kazandık. İkinci Gümüş Stevie ödülünü ise Karsan’ın beş buçuk yıl gibi kısa bir sürede Avrupa’dan Kuzey Amerika ve Japonya’ya kadar genişleyerek, 23 ülkede 1100’den fazla elektrikli araç parkına ulaşma başarısıyla elde ettik. Bronz Stevie’yi ise şirket içinde gerçekleştirdiğimiz maliyet iyileştirme süreçleri ve organizasyonel yapıyı güçlendirme çalışmalarıyla kazandık. İddialı modellerimiz e-JEST ve e-ATAK, Avrupa’da son dört yılın aralıksız olarak segment liderleri oldu. Avrupa’da altıncı sırada yer alırken, aynı zamanda Japonya ve Amerika’da da büyümeye devam ediyoruz. Bu uluslararası büyüme hızımız, Karsan’a Gümüş Stevie ödülünü kazandırdı. Ayrıca, Otonom e-ATAK da üretildiği günden bugüne birçok ilki gerçekleştirerek Stevie’de öne çıkmayı başardı. Karsan olarak, her geçen gün daha da ileri taşıdığımız ürün ve hizmetlerimizle, dünyanın toplu ulaşım altyapısını elektrikli, otonom ve hidrojen yakıtlı araçlarımızla dönüştürmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

 

 

Continue Reading

Blog

Karsan, Değer VKŞ ile Birlikte Otomotiv Sektörünün İlk Kira Sertifikası İhracına İmzasını Attı!

Başta Avrupa olmak üzere dünyada toplu ulaşımın elektrikli ve otonom dönüşümünde öncü rol oynayan Karsan, sektörde ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyor. Alternatif finansman kanallarına erişim çalışmalarını da hız kesmeden sürdüren Karsan, bu kapsamda otomotiv sektörünün ilk sukuk ihracına imzasını attı. Talep toplama süreci 14-15 Ağustos 2024’te gerçekleştirilen, 355 gün vadeli 200 milyon TL tutarındaki ihraç, Albaraka Türk Katılım Bankası’nın yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Değer Varlık Kiralama A.Ş. aracılığıyla başarılı bir şekilde gerçekleştirildi.

 

Dünyada, toplu ulaşımın elektrikli ve otonom dönüşümünde öncü rol oynayan Karsan, yenilikçi modelleri ve üstün hizmet anlayışıyla dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. 23 ülkede 1100’den fazla elektrikli aracıyla dünya halklarına konforlu ve çevreci toplu ulaşım hizmeti sunan Karsan, alternatif finansman kanallarına ulaşım çalışmalarını da hız kesmeden sürdürüyor. Bu kapsamda şirket, otomotiv sektörünün ilk kira sertifikası ihracına imzasını attı.

 

Karsan Otomotiv’den yönetim sözleşmesine dayalı ilk kira sertifikası işlemi!

Talep toplama süreci 14-15 Ağustos 2024’te gerçekleştirilen, 355 gün vadeli 200 milyon TL tutarındaki ihraç, Albaraka Türk Katılım Bankası’nın yüzde 100 bağlı ortaklığı olan Değer Varlık Kiralama AŞ (Değer VKŞ) aracılığıyla başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Böylece Karsan Otomotiv, alternatif finansman kanallarına erişim stratejisi kapsamında 16 Ağustos 2024 Cuma günü otomotiv sektöründeki ilk kira sertifikası ihracını başarıyla gerçekleştirmiş oldu. Bu işlem, Karsan Otomotiv’in Değer VKŞ aracılığıyla Sermaye Piyasası Kurulu’ndan 7 Mart 2024’te almış olduğu 700 milyon TL tutarındaki ihraç tavanı kapsamında gerçekleştirdiği yönetim sözleşmesine dayalı ilk kira sertifikası işlemi olma özelliğiyle da ayrıca bir önem arzediyor.

Türk otomotiv sanayisinin tek bağımsız çok markalı araç üreticisi!

Türk otomotiv sanayinde 58 yılı geride bırakan Karsan, faaliyet gösterdiği ticari araç segmentinde son teknolojiye sahip tesislerinde kendi markası da dâhil, dünyanın önde gelen otomotiv şirketleri için üretim yapıyor. Son 4 yılda elektrikli minibüs ve otobüs satış adetleri Türkiye’nin e-otobüs ihracatının yüzde 90’ını oluşturan Karsan, Avrupa’da toplu taşımada 6 metreden 18 metreye kadar tam elektrikli ürün gamı sunan ilk ve tek marka olarak dikkat çekiyor. 2023 yılı sonunda ise sağdan direksiyonlu 6 metrelik e-JEST ile Japonya pazarına giren ilk Avrupalı üretici unvanını kazanan şirket, Amerika’dan Japonya’ya 3 kıtada 23 ülkede elektrikli araçlarıyla hizmet veriyor. Öte yandan 2022 itibarıyla Renault markası için Megane Sedan otomobillerinin de üretimini gerçekleştiren Karsan, Türk otomotiv sanayisindeki tek bağımsız çok markalı araç üreticisi konumunda yer alıyor.

Continue Reading

Blog

Karsan, Otonom e-ATAK ile 8 Ülkede Sürücüsüz Ulaşıma Öncülük Ediyor!

Başta Avrupa olmak üzere dünyada toplu ulaşımın elektrikli ve otonom dönüşümünde öncü rol oynayan Karsan, sektörde ilkleri gerçekleştirmeye devam ediyor. ADASTEC iş birliği ile geliştirilen, dünyanın ilk, planlanmış bir rota üzerinde Seviye-4 sürücüsüz aracı olan Karsan Otonom e-ATAK; ABD, Norveç, Romanya, Hollanda, Türkiye, Fransa ve Finlandiya’nın ardından şimdi de İsviçre’de konforlu ve çevreci ulaşım dönemini başlatıyor. İsviçre’nin Arbon tarihi şehir merkezi ile yeni yerleşim alanı Saurer Werk 2 bölgesi arasında 2,2 kilometrelik güzergâhta 8 duraklı bir rotada saatte 30 kilometre hızla hizmet verecek olan Otonom e-ATAK, ülkenin ilk otonom otobüsü olacak. Avrupa’da ilk kez şehir içinde otonom şekilde toplu taşıma hizmeti veren  Otonom e-ATAK’ın aynı zamanda tünelden geçen ilk sürücüsüz araç olarak önemli bir başarıya imza attığını vurgulayan Karsan CEO’su Okan Baş, “Aracımız, İsviçre’nin Arbon şehrinin dar sokaklarına uygun kompakt yapısıyla, tarihi  dokuyu bozmadan, yolcularına konforlu ve çevreci bir otonom yolculuk deneyimi vadediyor. 2.2 kilometrelik bir toplu taşıma güzergahında, otonom sürüş modunda yolcu taşıma hizmeti sunacak olan Otonom e-ATAK ile İsviçre’nin de sürücüsüz toplu taşımaya geçişinde öncü rol üstlenmekten gurur duyuyoruz. Daha önce Jest aracımızla adım attığımız İsviçre pazarında, ağustos ve eylül aylarında ülkenin en büyük operatörlerinden birine teslim edeceğimiz 23 adet elektrikli aracımızla bu pazardaki varlığımızı daha da sağlamlaştırmayı hedefliyoruz” dedi. ADASTEC CEO’su Dr. Ali Peker ise bu başarının Karsan ile paylaştıkları ortak vizyonun sonucu olduğunu söyleyerek “Stavanger’de gerçekleştirdiğimiz operasyon ile Avrupa’da bir ilki gerçekleştirdik, ABD’de ise Michigan State Üniversitesi’nde Amerika’nın ilk otonom otobüsünü devreye aldık. Bu projeler, sadece toplu taşıma sistemlerini otomatikleştirmekle kalmadı; aynı zamanda daha akıllı, daha bağlantılı ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru önemli adımlar attık. Bu güçlü iş birliği ile toplu taşımada inovasyonun öncüsü olmaya devam ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

 

Dünyada, toplu ulaşımın elektrikli ve otonom dönüşümünde öncü rol oynayan Karsan, yenilikçi modelleri ve üstün hizmet anlayışıyla dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Dünya genelindeki varlığını her geçen gün daha da artıran Karsan, Avrupa başta olmak üzere birçok ülkenin ilk tercihi olarak öne çıkıyor. Bu kapsamda dünyanın ilk,

planlanmış bir rota üzerinde sürücüsüz olarak hareket edebilen Seviye-4 toplu ulaşım aracı Otonom e-ATAK, özellikle tarihi dokusunu korumayı başaran eski yerleşim yerlerinin ilk tercihi olmayı sürdürüyor.

 

Karsan 8 ülkede toplu taşımayı otonoma dönüştürüyor!

Karsan Otonom e-ATAK ABD’de Michigan State University kampüsünde 1.5 yıl boyunca 5 kilometrelik bir rotada yolcu taşıyarak dünyada bir ilki gerçekleştirmişti. Norveç’in Stavanger şehrinde ise 2022’den bu yana açık trafikte biletli yolcu yaşıyan Otonom e-ATAK, var olan güzergahını bu sene başında tünel içeren bir rota ile genişleterek, tünelden geçen ilk otonom araç olarak zorlu bir sınavı daha başarı ile vermişti. ABD, Norveç, Fransa, Romanya, Türkiye’den sonra son olarak Finlandiya’da çalışmaya başlayan Otonom e-ATAK ile 7 farklı noktada otonom projelerini devreye alan Karsan, 80 bin kilometre otonom sürüş deneyimi elde ederken, 30 binin üzerinde yolcu taşıdı. Bunlara ek olarak, Hollanda’nın Rotterdam şehrinde havalimanı otonom projesine de imza atan Karsan, 2024 yılı sonunda teslim edeceği 2 adet Otonom e-ATAK’la, dünyada ilk kez havalimanı transferini otonom bir araçla gerçekleştiren marka olacak.

 

Bu başarılı projelere bir yenisini daha ekleyen Karsan, Otonom e-ATAK’ı şimdi de İsviçre’de yollara çıkarmaya hazırlanıyor. İsviçre’nin tarihi şehirlerinden Arbon’da hizmet verecek olan ve ülkenin ilk sürücüsüz otobüsü olacak Otonom e-ATAK, TGA’nın SCCL (Self Controlled City Liner) projesi kapsamında satın alındı ve aralık ayında Karsan tarafından şehre teslim edilecek. Ocak 2025 itibarıyla da Arbon’un toplu ulaşım operatörü Eurobus Ostschweiz AG bünyesinde yolcu taşımaya başlayacak.

 

Karsan’ın “Mobilitenin Geleceğinde Bir Adım Önde” vizyonuyla yenilikçi  adımlar atmayı sürdürdüğünü söyleyen Karsan CEO’su Okan Baş, “Avrupa başta olmak üzere dünyanın ulaşım altyapısını elektrikli ve otonom araçlarımızla dönüştürmeye devam ediyoruz. Ana hedef pazarlarımızın dışında yaptığımız çalışmalarla Japonya’dan ABD’ye kadar çok geniş bir coğrafyada tasarımından üretimine, satış pazarlamasından satış sonrasına kadar kendi markamızla hizmet veriyoruz” dedi. Avrupa’da şehir içinde, açık trafikte otonom şekilde toplu taşıma hizmeti veren araç olan Otonom e-ATAK’ın aynı zamanda Avrupa’da tünelden geçen ilk sürücüsüz araç olarak önemli bir başarıya imza attığını vurgulayan Okan Baş, “Aracımız, İsviçre’nin Arbon şehrinin dar sokaklarına uygun kompakt yapısıyla, tarihi dokuyu bozmadan, yolcularına konforlu ve çevreci bir otonom yolculuk deneyimi vadediyor. 2.2 kilometrelik bir toplu taşıma güzergahında, otonom sürüş modunda yolcu taşıma hizmeti sunacak olan Otonom e-ATAK ile İsviçre’nin de sürücüsüz toplu taşımaya geçişinde öncü rol üstlenmekten gurur duyuyoruz. Daha önce Jest aracımızla adım attığımız İsviçre pazarında, ağustos ve eylül aylarında ülkenin en büyük operatörlerinden birine teslim edeceğimiz 23 adet elektrikli e-ATAK aracımızla bu pazardaki varlığımızı daha da sağlamlaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan ADASTEC CEO’su Dr. Ali Peker ise “ADASTEC olarak, Karsan ile gerçekleştirdiğimiz iş birliğiyle global çapta büyümeye devam ediyoruz. Stavanger’de gerçekleştirdiğimiz operasyon ile Avrupa’da bir ilki gerçekleştirdik, ABD’de ise Michigan State Üniversitesi’nde Amerika’nın ilk otonom otobüsünü devreye aldık. Bu projeler, sadece toplu taşıma sistemlerini otomatikleştirmekle kalmadı; aynı zamanda daha akıllı, daha bağlantılı ve sürdürülebilir bir geleceğe doğru önemli adımlar attık. Birçok Avrupa şehrinde hizmet vermeye devam ediyoruz, şimdi de Arbon’da toplu taşımayı daha erişilebilir ve verimli hale getiriyoruz. Bu başarılar, Karsan ile paylaştığımız ortak vizyonun bir sonucu. Projeye katkılarından dolayı proje sahibi TGA’ya ve operatör olan Eurobus’a da teşekkür ediyorum. Bu güçlü iş birliği ile toplu taşımada inovasyonun öncüsü olmaya devam ediyoruz ve her geçen gün daha fazla topluluğa global çözümler sunarak yerel faydalar sağlamayı hedefliyoruz” dedi.

 

Yüksek Teknoloji İle Sürücüsüz Ulaşımın Geleceği!

Karsan Otonom e-ATAK’ta aracın farklı yerlerinde konumlanan çok sayıda LiDAR sensör bulunuyor. Bununla birlikte, ön kısımda bulunan gelişmiş radar teknolojisi, RGB kameralarla yüksek çözünürlükte görüntü işleme kapasitesi sayesinde ekstra çevre güvenliği gibi birçok yenilikçi teknoloji de Otonom e-ATAK’ın özellikleri arasında yer alıyor. Tüm bu teknolojileri Seviye-4 Otonom olarak sunabilen Otonom e-Atak, planlanmış bir rota üzerinde sürücüsüz olarak hareket edebiliyor. Gece veya gündüz, her türlü hava koşulunda 40 km/s hıza otonom sürüşte çıkabilen araç, bir otobüs sürücüsünün yaptığı; rota üzerindeki duraklara yanaşma, inme-binme süreçlerini yönetme, kavşak ve geçitlerle trafik ışıklarındaki sevk ve idareyi sağlama benzeri tüm işlemleri sürücüsüz olarak gerçekleştiriyor.

 

 

Continue Reading

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.