Connect with us

Blog

Otokar, 13’üncü Defa Otobüs Pazarının Lideri Oldu

Otobüs sektöründe 2021 yılında da tercih değişmedi. Koç Topluğu şirketlerinden Otokar, bir kez daha kent içi toplu taşıma, personel ve turizm taşımacılığının gözde markası oldu. Koronavirüs pandemisinin getirdiği zorluklara rağmen Otokar, liderliğini korudu, 2021’i 13’üncü kez pazar lideri olarak tamamladı.

Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül; “Ticari araçlarda başarılı ve verimli bir yılı geride bıraktık. Faaliyet gösterdiğimiz otobüs segmentlerin toplamında 13’üncü kez lider olduk; 2021’in en çok tercih edilen otobüs markası olduk. Tüm otobüs pazarında satılan her 2 araçtan yaklaşık biri Otokar oldu. Şehir içi toplu taşımada Ankara, İzmir, İstanbul’un başta olmak üzere büyük şehirlerin toplu ulaşımda tercihi Otokar oldu. Turizm ve servis taşımacılığı alanında 2021’de yollara çıkan her 2 küçük otobüsten 1’i Otokar Sultan oldu. Elektrikli otobüsümüz Kent Electra karış karış Avrupa’yı dolaşıp test edildi. Atlas kamyonlarımız filoların öncelikli tercihlerinden olurken pazarın üzerinde bir büyüme gerçekleştirdik.  2022’de de Türkiye otobüs pazarında liderliğimizi korumayı ve Avrupa başta olmak üzere ihracatımızı arttırmayı hedefliyoruz. 2022, Otokar’ın yenilik yılı olacak” dedi. 

Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül

Türkiye’nin öncü otomotiv sanayi şirketi Otokar, otobüs sektöründeki liderliğini yeniledi. 7 metreden 21 metreye kadar farklı uzunluktaki otobüsleri ile Türkiye’nin en geniş ürün gamına sahip olan Otokar, 2021 yılını İç Pazar Satış ve Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı H. Basri Akgül ve Otokar yöneticilerinin katılımıyla düzenlenen çevrimiçi toplantıda paylaştı. 59 yıllık sektör tecrübesi ile ürettiği araçların yanı sıra Ar-Ge, dijital dönüşüm, alternatif yakıtlı araçlar ve sürdürülebilirlik çalışmalarıyla sektörde birçok ilke imza atan Otokar; 13’üncü kez Türkiye’nin en çok tercih edilen otobüs markası oldu.

Otokar Electra

“GELECEĞİMİZE YATIRIM YAPMAYA DEVAM ETTİK”

Etkisi devam eden Covid-19 sürecine rağmen; Otokar’ın kullanıcı beklentileri doğrultusunda tasarladığı ve ürettiği araçlarla, kesintisiz devam eden satış ve satış sonrası hizmetleriyle faaliyet gösterdiği segmentlerin toplamında 13’üncü kez Türkiye’nin en çok tercih edilen otobüs markası olduklarını belirten Genel Müdür Yardımcısı H. Basri Akgül, “Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında büyük beğeni toplayan ürün gamımızı gelecek ihtiyaçlarını karşılamak üzere geliştirmeye devam ettik, öncü olduğumuz alanlara yenilerini ekledik. Pandemi koşullarına rağmen hem iç hem de dış pazarda araçlarımızı tanıtmaya, yetkinliklerimizi paylaşmaya, müşterilerimizin yanında yer almaya devam ettik” dedi.

ÜST ÜSTE 13 YILDIR PAZAR LİDERİ

Geçen yıl Türkiye otobüs pazarının adetsel bazda yüzde 8’e yakın büyüdüğünü belirten Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, “2021 yılında şehirler arası otobüs pazarındaki daralmaya rağmen Türkiye’deki toplam otobüs satışları yüzde 8 oranında artış gösterdi. Geniş ürün gamımız, satış sonrası hizmetlerimiz, araçlarımızın yüksek ikinci el değeri ve markamıza duyulan güven ile bir kez daha sektörün ilk tercihi olduk. Faaliyet gösterdiğimiz segmentlerin toplamında pazar payımızı 2020’ye kıyasla dört puan artırdık. Türkiye’de satılan yaklaşık her iki otobüsten biri Otokar markalı oldu. Tüm mesai arkadaşlarımıza, iş ortaklarımıza, Otokar’ı tercih eden ve 13’üncü kez lider olmamızı sağlayan müşterilerimize teşekkür ederiz” dedi.

TURİZM VE SERVİS TAŞIMACILIĞINDA HER 2 ARAÇTAN 1’İ OTOKAR OLDU 

Haziran ayında başlayan normalleşme süreciyle birlikte turizm ve servis taşımacılığı segmentinde satışların önemli ölçüde arttığını, Otokar küçük ve orta boy otobüslerin pazarda ön plana çıktığını belirten Akgül, “Geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 5 büyüyen küçük ve orta boy otobüs pazarında ilk tercih yine Otokar oldu. 700’e yakın otobüs satışı gerçekleştirdiğimiz bu segmentte satılan her iki araçtan yaklaşık 1’i Otokar markasını taşıdı. Sultan Comfort ve Sultan Mega pazarın en çok tercih edilen araçları oldu” açıklamasını yaptı.

TOPLU ULAŞIMDA 3 BÜYÜKŞEHİRİN TERCİHİ OTOKAR OLDU

Toplantıda pandemiyle birlikte toplu ulaşım tercihlerinde önemli bir dönüşüm yaşandığını belirten Basri Akgül şöyle konuştu: “Pandemi nedeniyle toplu taşıma araçlarında kapasitelerinin artırılması ihtiyacı doğdu. Belediyeler gerek pandemi ihtiyaçlarını karşılamak gerekse filolarını yenilemek amacıyla geçen yıl önemli alımlar yaptı. Pazar geçen yıla kıyasla yüzde 75’e yakın büyüdü. Türkiye’nin dört bir yanında ve dünyanın en büyük metropollerinde hizmet veren araçlarımızdan edindiğimiz tecrübeler ışığında ürettiğimiz araçlarımız en çok tercih edilenler listesinde yer aldı. 2021’de satılan her 2 belediye otobüsünden 1’i Otokar KENT oldu. Pazardaki payını en çok artıran firma Otokar oldu. İstanbul, Ankara ve İzmir’de kazandığımız ihalelerle Türkiye’nin en büyük üç şehrinin otobüs tedarikçisi olduk. Önceki yıl aldığımız İzmir ESHOT siparişlerinin tamamını 2021 yılı içinde teslim ettik. Ankara Büyükşehir Belediyesi EGO’nun otobüs teslimatlarını 2021 yılı bitmeden gerçekleştirdik. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki İETT ile 100 adetlik metrobüs ihalesinin kazanan ismi olduk. İstanbul için özel olarak tasarladığımız metrobüs teslimatlarımızı bu yıl içinde partiler halinde gerçekleştireceğiz.”

“ATLAS, TİCARETİN YÜKÜNÜ HAFİFLETMEYE DEVAM EDİYOR”

Farklı iş kollarındaki işletmelerin iş yükünü hafifleten 8,5 tonluk Otokar Atlas’ın önceki yıl yenilenen tasarımı ve özelliklerinin pazarın beğenisini kazandığını belirten Akgül; “Faaliyet gösterdiğimiz 8,5 tonluk kamyon pazarı 2020’ye oranla yüzde 50’ye yakın büyüdü. Taşımacılık pazarındaki talep artışında Atlas kamyonumuz yüksek torku, güçlü motoru, üstün özellikleriyle ön plana çıktı. Bu alanda da pazarın üzerinde bir büyüme gerçekleştirdik. Atlas’ın satışları 2020’ye kıyasla yüzde 64 arttı, filoların öncelikli tercihlerinden olduk” dedi.

“GLOBALLEŞME ATILIMIMIZ SÜRÜYOR”

Ülkemizde ve 50’yi aşkın ülkede her gün milyonlarca yolcuya konforlu ve güvenli toplu ulaşım imkanı sunan Otokar’ın, 2021 yılında da Türkiye otomotiv ihracatına önemli katkı sağladığını belirten Akgül, “İtalya’dan Almanya’ya, İspanya’dan Fransa’ya hedef pazarımız olan Avrupa’da büyümemizi sürdürdük. Türkiye’de tasarlanan ve üretilen otobüslerimizin dünyanın dört bir yanında, metropollerde kullanılmasından büyük gurur duyuyoruz. Slovakya’nın Bratislava şehrinden aldığımız 40 adetlik siparişin teslimatlarına başladık. Avrupa’nın yanı sıra Ortadoğu’dan aldığımız yüksek adetli siparişlerin teslimatlarını bu yıl tamamlayacağız. Alternatifli yakıtlı araçlar ve elektrikli otobüsler konusunda küresel rekabette önemli bir oyuncu olan şirketimiz, Ukrayna’nın yanı sıra Romanya ve Azerbaycan’dan  yüksek adetlerde doğalgazlı KENT CNG siparişi aldı. Araçların teslimatlarını yıl içinde tamamlayacağız. Hatırlayacağınız üzere geçen yıl IVECO ile önemli bir anlaşmaya imza atmıştık. IVECO BUS otobüslerinin Türkiye’de üretilmesine yönelik anlaşma kapsamında da çalışmalarımıza geçen yıl başladık” dedi.

Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül; Türkiye’nin ilk elektrikli otobüs üreticisi Otokar’ın yeni nesil elektrikli otobüsü KENT Electra’yı Türkiye’de ve Avrupa genelinde tanıttıklarını, aracın gittiği tüm ülkelerde büyük beğeni kazandığını paylaşarak şunları ekledi: “Koronavirüs pandemisi sonrasında Avrupa’nın ilk yüz yüze düzenlenen otomobil Fuarı IAA Mobility 2021’de elektrikli KENT otobüsümüz 2 binin üzerinde ziyaretçiyi taşıdı. Yer aldığı organizasyonlarda dinamik, zarif, modern tasarımıyla dikkat çeken KENT Electra, düşük işletme giderleriyle dikkatleri üzerinde topluyor. 300 kilometre üzerinde menzil sunabilen aracımız, Almanya’nın yanı sıra Fransa, İtalya, İspanya, Romanya ve Benelüks ülkelerinde büyük beğeni topladı.”

Otokar Electra

Otokar Electra

SEKTÖRDE İLKLERİN ÖNCÜSÜ KONUMUNDA

Sakarya Arifiye’deki 552 bin metrekare alana yayılı fabrikasında 500’ü aşkın Ar-Ge mühendisi ile faaliyetlerini sürdüren Otokar’ın 10 yıl içinde gerçekleştirdiği Ar-Ge harcamasının 1,3 milyar TL’ye ulaştığını aktaran Akgül; “Türkiye’de alternatif yakıtlı araçlar, akıllı otobüsler, elektrikli otobüsün ardından sürücüsüz otobüs projesinde de ilklerin öncüsü olan Otokar, Okan Üniversitesi iş birliği ile yürüttüğü otonom otobüsü projesinde çalışmalarına devam etti. Öte yandan Ar-Ge ve tasarım alanındaki başarımız bir kez daha taçlandı. Şehirler arası, servis ve okul taşımacılığı gibi geniş bir kullanım alanı sunmak üzere Avrupa pazarına özel olarak tasarladığımız ve büyük beğeni toplayan otobüsümüz Territo U, BIG SEE Awards 2021 ve European Product Design Award ödüllerine layık görüldü” dedi.

OTOKAR SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GELECEK İÇİN ÇALIŞIYOR

Otokar çevre, sosyal ve yönetişim konularında yaptığı çalışmalarla 6 yıldır Borsa İstanbul’un Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alan 61 şirketten biri. İklim değişikliği ve emisyonların yönetimi konularında Koç Holding’in 2050 Karbon Nötr Programı’ı doğrultusunda Otokar, alternatif yakıtlar, enerji verimliliği ve yeşil satın alma gibi çalışmalar yürütüyor. Otokar ayrıca, Koç Holding’in imzacısı olduğu Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ve UN Women Kadının Güçlenmesi Prensiplerini benimsiyor.

2022 OTOKAR’IN YENİLİK YILI OLACAK

Globalleşme atılımının devam edeceği 2022 yılı hakkındaki hedefleriyle ilgili açıklamalarda bulunan Basri Akgül şöyle konuştu; “Bu yıl iç pazarda sahip olduğumuz liderliğimizi korumayı hedefliyoruz,  öncü olduğumuz alanlara yenilerini eklemek için yatırıma devam edip, var gücümüzle çalışacağız. Avrupa’da regülasyonlar nedeniyle alternatif yakıtlı çevreci araçlara, elektrikli otobüslere geçiş hızlanıyor. Otokar için büyük fırsat olduğunu düşünüyoruz. Avrupa başta olmak üzere hedef pazarlarımızdaki ihracatımızı artırmak için tanıtım faaliyetlerimize devam edeceğiz. Son iki yıldır kamyon pazarındaki başarılı yükselişimizi bu yıl da sürdürmeyi hedefliyoruz. 2022’de öncüsü olduğumuz elektrikli araçlarda ürün gamımızı genişleteceğiz. Yıllardır ülkemizde ve ihracat pazarlarından minibüsümüz ile ilgili heyecanlı bir bekleyiş var. Bu yıl bu bekleyiş sona eriyor. Tasarımıyla, özellikleriyle şehir içi taşımacılıkta rakipsiz bir aracı bu yıl satışa sunacağız. 2022, Otokar’ın yenilik yılı olacak.”

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Blog

İlk 8 Ayda da Türkiye İhracatında Lider Değişmedi!

 Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) 2024 yılının ilk 8 aylık dönemine ilişkin verileri açıkladı. Geçen yılın aynı dönemine göre toplam üretim, yüzde 7 gerileyerek 877 bin 152 adet olarak gerçekleşti. Geçen yılın ilk 8 aylık dönemine göre yüzde 5 azalan otomobil üretimi ise 571 bin 575 adede ulaştı. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 909 bin 292 adede yükseldi. Ticari araç grubunda, yılın ilk 8 ayında üretim yüzde 11, ağır ticari araç grubunda yüzde 21 ve hafif ticari araç grubunda ise yüzde 10 geriledi. 2023 yılının ilk 8 aylık dönemine göre ticari araç pazarı ve ağır ticari araç pazarı yüzde 9 daralırken hafif ticari araç pazarındaki gerileme yüzde 10 seviyesinde gerçekleşti. Yılın ilk 8 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre, toplam otomotiv ihracatı ve otomotiv ihracatı adet bazında yüzde 3 geriledi. Bu dönemde, toplam ihracat 639 bin 721 adet, otomobil ihracatı ise 411 bin 905 adet düzeyinde gerçekleşti. 2024’ün ilk 8 aylık döneminde toplam pazar, geçen yılın aynı dönemine göre paralel olarak gerçekleşti ve 792 bin 256 adetten kapandı. Bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 3’lük artışla 605 bin 639 adede ulaştı.

Türkiye otomotiv sanayisine yön veren 13 üyesiyle sektörün çatı kuruluşu konumunda olan Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), 2024 yılının ocak-ağustos dönemine ait üretim ve ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı. Buna göre, yılın ilk 8 aylık döneminde toplam otomotiv üretimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7 azalarak 877 bin 152 adede ulaştı. Otomobil üretimi ise yüzde 7 azalarak 571 bin 575 adet olarak gerçekleşti. Traktör üretimiyle birlikte toplam üretim ise 909 bin 292 adedi buldu. Yılın ilk sekiz aylık döneminde ticari araç grubunda üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 11, ağır ticari araç grubunda yüzde 21, hafif ticari araç grubunda ise yüzde 10 geriledi. Bu dönemde, otomotiv sanayisinin kapasite kullanım oranı yüzde 68 olarak gerçekleşti. Araç grubu bazında kapasite kullanım oranları ise hafif araçlarda (otomobil + hafif ticari araç) yüzde 68, kamyon grubunda yüzde 73, otobüs-midibüs grubunda yüzde 52 ve traktörde yüzde 64 seviyesinde gerçekleşti.

İlk 8 ayda ihracat 23,3 milyar doları buldu!

Yılın ilk sekiz aylık döneminde otomotiv ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre adet bazında yüzde 3 gerileyerek 639 bin 721 adet olarak gerçekleşti. Bu dönemde otomobil ihracatı da bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 azalırken, ticari araç ihracatı ise yüzde 1 oranında geriledi. Traktör ihracatı ise 2023 yılının aynı dönemine göre yüzde 22 azalarak 10 bin 250 adet olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre, ihracatçı birlikleri kaydından muaf ihracat ile antrepo ve serbest bölgeler farkı hariç toplam otomotiv sanayi ihracatı, 2024’ün ilk sekiz aylık döneminde yüzde 16 ile sektörel ihracat sıralamasında ilk sıradaki yerini korudu. Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerine göre, ilk 8 aylık dönemde toplam otomotiv ihracatı, 2023 yılının aynı dönemiyle paralel seyretti ve 23,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Euro bazında ise ihracat paralel seyrederek 21,4 milyar euro olarak gerçekleşti. Bu dönemde, dolar bazında ana sanayi ihracatı yüzde 2 oranında azalırken tedarik sanayi ihracatı da yüzde 3 arttı.

Toplam pazar 800 bin adede yaklaştı!

2024’ün ilk 8 aylık döneminde toplam pazar, bir önceki yılın aynı dönemine paralel seviyede gerçekleşerek ve 792 bin 256 adet oldu. Bu dönemde, otomobil pazarı da yüzde 3 arttı ve 605 bin 639 adet oldu. Ticari araç pazarına bakıldığında ise yılın ilk 8 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla toplam ticari araç pazarı ve ağır ticari araç pazarı yüzde 9 gerilerken, hafif ticari araç pazarındaki düşüş yüzde 10 olarak kayıtlara geçti. 2024 yılı ocak-ağustos döneminde otomobil satışlarındaki yerli araç payı yüzde 29, hafif ticari araç pazarında yerli araç payı ise yüzde 30 olarak gerçekleşti.

 

 

Continue Reading

Blog

sigortaladım.com’dan Aracım Acil Destek Ferdi Kaza Sigortası

Dijital sigorta platformu sigortaladım.com, araç sahiplerinin kaza ve arıza durumlarında yanında olmak amacıyla Zurich Sigorta Aracım Acil Destek Ferdi Kaza Sigortası poliçesi satışına başladı. Sigorta ürünü, kaza sonucu vefat ve sürekli sakatlık gibi durumları güvenceye almanın yanı sıra çekici hizmetleriyle de araç sahiplerine hızlı çözüm sağlıyor.

sigortaladım.com, yeni sigorta ürünü Zurich Sigorta Aracım Acil Destek Ferdi Kaza Sigortası kapsamında kaza sonucu vefat ve sürekli sakatlık durumunda 15.000 TL’ye kadar teminat sağlayan poliçesini satışa sundu. Poliçe ayrıca olay başına 3.000 TL’lik çekici hizmet limitine de sahip. Sigorta, araç sahiplerine yılda 2 kaza ve 1 arıza olmak üzere toplam 3 kez çekici hizmetinden faydalanma imkanı da sunuyor.

Yol yardım ve arıza hizmetleriyle araç sahiplerine tam destek

sigortaladım.com, araç sahiplerinin zor durumda kalmamaları için yine aynı poliçe kapsamında çeşitli hizmetler de sağlıyor. Örneğin araç kazası, yangın veya anahtar kaybı gibi durumlarda sigortaladım.com anlaşmalı çekici hizmetleri aracılığıyla en yakın yetkili servise ulaşım temin ediliyor. Bu hizmet yılda iki kez ve her olay başına 3.000 TL limit ile sunulurken arıza durumlarında, aracın bulunduğu bölgede en yakın yetkili servis çekim tutarı yılda bir kez olmak üzere yine 3.000 TL’ye kadar karşılanıyor. Ticari ve profesyonel amaçla kullanılan, 3.500 kilogramlık araçlar için sunulan Aracım Acil Destek Ferdi Kaza Sigortası, 18-70 yaş arası bireyler için geçerli ve peşin veya 5 taksit imkanı ile satın alınabiliyor.

Sigorta sektöründe tarafsız ve doğru bilginin kaynağı sigortaladım.com Genel Müdür Yardımcısı Orçun Kızıltepe, “sigortaladım.com olarak müşterilerimize yalnızca sigorta satmıyor; onların hayatlarını kolaylaştıracak çözümler sunarak, zor anlarında yanlarında olmayı taahhüt ediyoruz. Sigorta sektörü, teknoloji ve dijitalleşme sayesinde büyük bir dönüşüm yaşıyor. Artık sigortalılar, poliçelerini online platformlar üzerinden kolayca satın alabiliyor, kapsamları karşılaştırılabiliyor ve yenileyebiliyor. Bu noktada biz de, sigortaladım.com olarak müşteri deneyimini iyileştirici, hızlı ve şeffaf çözümlere odaklanıyoruz” dedi.

 

 

Continue Reading

Blog

“Araç Kiralama” Tekrar Mantıklı Hale Geldi

Globalde 100 milyar doları aşan büyüklüğe sahip araç kiralama sektörü, Türkiye’deki gelişim serüveninde yavaş adımlarla ilerliyor. Sıfır kilometre araç satışlarındaki artış performansının gerisinde kalan araç kiralama sektöründe, gelişimi sekteye uğratan en büyük neden ise yüksek finans maliyetleri oluyor. Kurumsal kiralama şirketlerinin yeni araç satın alma kararlarını ertelemeye devam ettiğini ifade eden LenaCars Genel Müdürü Selçuk Nazik, bireysel ve kurumsal kullanıcılar içinse kiralamanın tekrar mantıklı bir seçenek haline geldiğini kaydetti. Araç kiralama sektörünün, motorlu kara taşıtları ÖTV gelirlerinde yüzde 11 pay sahibi olarak 1,5 yılda yaklaşık 50 milyar TL ÖTV+KDV ödediğini ve ülke ekonomisine direkt katkısı olduğunu belirten Nazik, “Ortalama bir C segmenti araç kiraladığınızda, satın almaya göre şu anda yarı yarıya bir finansman avantajı var. Pazar dengelenmeye başladığı için kiralamak akılcı hale dönüştü.” açıklamasını yaptı.

2020’den bu yana ülkemizdeki en popüler konuların başında şüphesiz ki otomobil fiyatları geliyor. Sadece 3 senede otomobil fiyatları ortalama 4 kat artarken, araç kiralama tarafındaki dengeler de dezenflasyon süreciyle değişmeye başladı. Operasyonel filo kiralama sektörünün köklü oyuncularından LenaCars, araç kiralama sektörüne ışık tutacak değerlendirmelerde bulundu. Araç kiralama şirketleri zor günler yaşarken, bireysel araç kullanıcıları ve şirketler içinse satın almak yerine araç kiralamak 4 yılın ardından tekrar mantıklı hale geldi.

1 Milyon TL’ye araç almak yerine kiralayınca ayda 33.600 TL kazanç

Araç kiralamanın karlı ve akılcı hale dönüştüğüne dikkat çeken LenaCars Genel Müdürü Selçuk Nazik “şirketinizde 1 milyon TL bütçeli bir araç ihtiyacı doğdu. 1 Milyon TL’ye denk gelen bir aracın aylık güncel kira rakamı ortalama 30 bin TL’dir. 1 Milyon TL’nin finans getirisi ise aylık 42.000TL. Aracı satın aldığınızda kasko, sigorta, vergiler vb. işletim maliyetleri için de aylık 5.000TL gibi bir rakamı gözden çıkarmanız gerekir. Araç kullanıma bağlı olarak yıllık ortalama yüzde 20 değer kaybı yaşayacaktır. Son yıllarda enflasyon etkisi ile değer kaybı hesapları şaşsa da dezenflasyon sürecine geçtiğimiz için değer kaybı hesapları da dengeye oturmaya başladı. Yani 1 Milyon TL’ye aldığınız araç için yıllık toplam maliyetiniz finans 504.000TL (42.000TL aylık) + işletim 60.000TL (Aylık 5 bin TL) = 564.000TL olacaktır, buna ilk ödediğiniz araç alım bedelini de katarsanız kasanızdan 1.564.000TL çıkmış olacaktır. Ortalama yüzde 20 değer kaybı ile bu aracı ilk yılın sonunda 800 bin TL’ye sattığınızda kasanıza giren tutar 800 bin TL, kasanızdan çıkan ise 1.564.000TL olacaktır. Araç sahipliği dolayısıyla kasanıza giren ve çıkan tutar arasındaki fark yıllık 764 bin TL’yi bulacaktır. Bunu da aya böldüğümüzde aylık 63.600TL’ye denk gelir. Aylık kira rakamı için kasanızdan çıkacak tutar ise 30.000TL olacaktır. Bu durumda 1 Milyon TL bütçe ile araç satın almak yerine operasyonel araç kiralamayı tercih ettiğinizde aylık kazancınız 33.600TL seviyesinde olacaktır. Bu hesaplamaya ayrıca araç kiralama kaynaklı sağlayacağınız vergi avantajı, operasyonel kiralama hizmetinin sağladığı konforlar da eklenecek. Enflasyonist dönemin, araç tedariki sıkıntısı ile birleştiği ve buna bağlı olarak 2.el araçların fiyatının sıfır kilometre araçları geçtiği dönemde araç sahipliği özellikle filo adeti düşük firmalar için avantajlı bir konumdaydı. Ancak geldiğimiz noktada yaptığımız kaba bir hesaptan da göreceğiniz üzere araç kiralamak şu anda çok daha mantıklı bir durumda.” örneğini verdi.

Dezenflasyon baskısı ve yaz sezonu bitimiyle istihdam kayıpları yaşanabilir

Politika faiziyle beraber yüzde 10’dan yüzde 60’lara ulaşan borçlanma maliyetleriyle araç kiralama sektörü, yeni araç alımı yapmak yerine var olan araçların ikinci el olarak satışını tercih ediyor. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 0,1 gerileme yaşanan araç parkı büyüklüğü, 250 bin adet dolaylarında seyrediyor. Yüksek finansal maliyetler nedeniyle bilanço yapısı gereği özkaynak ihtiyacı olan araç kiralama şirketleri, kiralama sürelerini kısa tutarken araçlarını ikinci el satışında değerlendirme yoluna gidiyor. “2023 yılında araç kiralama sektörü yüzde 3,7 büyürken, Türkiye ekonomisi yüzde 4,5 büyüme gösterdi. Araç kiralama sektörü genel büyümenin gerisinde kaldı.” İfadelerini kullanan LenaCars Genel Müdürü, “Dezenflasyon sürecindeki baskı, piyasaki soğuma, ikinci eldeki durgunluk kiralamada motivasyonu düşürmüş durumda. Yaz sezonunun bitişiyle sektörde istihdam kayıpları yaşanmaya başlayabilir. Yeni araç satın alma iştahı ise halen düşük. İlk çeyrekte 18 bin yeni araç satın alınırken 21 bin adedi ikinci el olarak satıldı.” dedi.

 

Continue Reading

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.