Connect with us

Mevzuat

Taşımacılık Emekçileri Sendikası Başkanı Tufan Erdem:“Dijital Takograf Nedeniyle Binlerce Sürücü Ehliyetini Kaybedebilir”

TIR şoförlerinin işi hem zor hem tehlikeli. Sorunları da bir o kadar fazla. Taşımacılık Emekçileri Sendikası Başkanı Tufan Erdem, yetkililere seslenerek mevzuatlardaki uyuşmazlıkların giderilmesini, çalışma koşullarının iyileştirilmesini istedi.

Taşımacılık Emekçileri Sendikası (TES) “Dünyayı taşıyoruz, hakkımızı alacağız!” diyerek yola çıktı ve meslektaşlarına daha iyi çalışma şartları yaratmak için çalışmalara başladı. Taşımacılık iş kolu emekçilerinin sorunlarını ve çözümlerini Aydınlık’a anlatan Taşımacılık Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Tufan Erdem karayoluyla yolcu ve yük taşımacılığında çalışan üyelerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesi için mücadele edeceklerini ifade etti. Erdem, karayolu trafiğinin güvenliğini artırmaya yönelik çözümler de aradıklarını belirtti.

Genel Kurulunu 28-29 Ağustos’ta İstanbul’da yapacak olan TES, 2022 yılının ocak ayında 8 bin üye ile toplu iş sözleşmesi yapmaya hazır olmayı hedefliyor.

YABANCI KAÇAK İŞÇİLİK SÜRÜCÜLERİN SIRTINDA

Sektörde görünen sorunların temelinde kayıt dışı ve güvencesiz istihdam olduğuna işaret eden Erdem, en büyük mücadele alanlarından birinin bu konu a belirtti. Erdem, şunları anlattı: “Firmalar maliyetleri düşümek için çalışma izni olmayan yabancıları kaçak olarak çalıştırıyor. Bunların hiçbirinin SRC dediğimiz mesleki yeterlilik belgesi de yok. Hem trafik güvenliği tehdit ediliyor hem de mesleği bu olan vatandaş iş bulamıyor. Sendika olarak biz bu çalışma şekliyle mücadele edeceğiz. Bunların ortadan kaldırılması, işsizliğe karşı mücadelenin yaygınlaştırılması, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının yaşanmasının önleneceği bir çalışma ortamının oluşturulması için gereken mücadeleyi yürüteceğiz.”

SÜRÜCÜLERE EHLİYETİNİ KAYBETME TEHLİKESİ

Erdem, çalışma saatlerinin uzunluğu ve takograf uygulamasına ilişkin sorunlara dikkat çekerek buna ilişkin de düzenlemeler yapılması gerektiğini belirtti. 9 saatlik çalışma saatinin, zorunlu çalışma molalarıyla birlikte 13 saate kadar çıktığını söyleyen Erdem, şöyle devam etti: “Avrupa uyum sürecinde bize bir dijital takograf getirdiler. Bu sistem, diyelim ki trafiğe takıldınız ve belirlenen süreyi aştınız; sürücü olarak puanınızı düşüyor. Böylece binlerce sürücü ehliyetsiz kalıp, işini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalıyor. Avrupa’da uygulanan sistem burada yok. Nedir bu? Kod-95 sistemi. Bu sistem sürücünün puanını düşürebildiği gibi firmaların da ceza puanını düşürebiliyor. Böylece sorumluluğu sürücü ve firma paylaşmış oluyor. Günümüzün teknolojik imkanlarıyla bu kolayca çözülebilir.”

Çözüm olarak Kod-95 uygulamasının Türkiye’ye entegre edilmesi gerektiğini söyleyen Erdem, denetimlerin artırılarak sürücüler üzerindeki firma baskısının da azaltılmasını istedi.

‘KANUNLAR UYGULANSIN’

Erdem, ağır iş kollarından biri olan karayolu taşımacılığı şoförlerinin ücret ve primlerinin işverenler tarafından Yargıtay kararına rağmen asgari ücret üzerinden yatırıldığını, bu nedenle emeklilik sürelerinde ve kıdem tazminatlarında büyük sorunlar yaşadıklarını söyledi. Bunun yanı sıra taşıma sırasında mallarda meydana gelen zararların işçilerin ücretinden kesildiğini, mağduriyetlerin ortaya çıktığını belirtti.

Kanun ve mevzuatlarının birbiriyle uyuşmazlık içinde olduğunu belirten Erdem, TES olarak yeni bir mevzuat hazırlığı içinde olduklarını ve hazırladıkları mevzuatı ilgili bakanlıklara en kısa süre içinde ileteceklerini söyledi. Erdem, “Yasalarla verilmiş olan ve bizlere kullandırılmayan haklarımızı yasaların bize verdiği yetkiyi kullanarak daha da yaşanabilir bir meslek haline getirmeye çalışacağız. Uyuşmazlıklar giderilsin, kanunlar uygulansın” diye konuştu.

Kaynak: Melike GÜLER – AYDINLIK

Tıkla Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Mevzuat

Trafik cezaları da siliniyor

Borç yapılandırma yasasıyla birlikte trafik cezalarına da yapılandırma geliyor. Borçlarını yapılandıran yurttaşlar. peşin ödemelerle yüzde 25 indirim hakkı elde edecek. Enflasyon farkının da yüzde 90’ı silinecek.

Vergi ve prim borçları ile trafik cezalarının yapılandırılmasına ilişkin ayrıntılar belli oldu. Yapılandırılan trafik cezalarında peşin ödeme gerçekleştiren kişiye hem ana parada hem de enflasyon farkında indirim yapılacak. 4 bin 538 liralık borç bin 871 liraya kadar inecek.

Trafik cezası borcu bulunan vatandaşlara, borçlarını peşin ödenmeleri şartıyla anaparada yüzde 25 indirim yapılacak. Enflasyon farkının ise yüzde 90’ı silinmiş olacak.

SON GÜN 31 MAYIS

Habertürk’ten Ahmet Kıvanç’ın haberine göre; vergi ve prim borçları ile trafik cezalarının yapılandırılması ile ilgili olarak gerçekleştirilirken başvurular 31 Mayıs tarihine kadar yapılabilecek.

Yapılandırmaya başvuranların borçlarındaki gecikme faizi silinerek bunun yerine Yİ-ÜFE hesaplanacak.

48 aya varan taksit imkanından yararlanılması halinde ana para ve Yİ-ÜFE’den oluşan borca belirlenen katsayı eklenecek. Peşin ödemeyi seçenler ise Yİ-ÜFE tutarının yüzde 90’ını ödemeyecek.

PEŞiN ÖDEYENE YÜZDE 25 İNDİRİM

Yasa, trafik cezaları da dahil idari para cezalarında peşin ödemelerde bir imkan daha sunuyor. Eğer borç 30 Haziran’a kadar peşin ödenirse, para cezasının aslından da yüzde 25 indirim yapılacak.

Yeni yapılandırma düzenlemesinde öncekilerden farklı olarak küçük borçların silinmesi olanağı da getirildi.

Continue Reading

Mevzuat

Ticari Araç Muayene Ücretlerine İndirim Talebi

TESK, yılbaşından itibaren araç muayene ücretlerinde yüzde 122,93 olarak belirlenen yeniden değerleme oranında artış yapılacağını anımsatarak, ticari araç muayene ücretine indirim talebinde bulundu.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yılbaşından itibaren araç muayene ücretlerinde yüzde 122,93 olarak belirlenen yeniden değerleme oranında artış yapılacağını anımsatarak, ticari araç muayene ücretine indirim talebinde bulundu.

Bu artıştan ulaşım sektöründe faaliyet gösteren esnafın etkileneceğine işaret eden Palandöken, ticari araçlar için her yıl zorunlu olan fenni muayene ücretlerine indirim yapılması gerektiğini savundu.

Eylül sonu itibarıyla trafiğe kayıtlı 26 milyon araçtan 10 milyonunun ticari araç olduğunu kaydeden Palandöken, “Ulaşım sektöründe faaliyet gösteren taksi, kamyon, otobüs gibi ticari araçlar ilk bir yıldan sonra her yıl araçlarını muayene ettirmekle yükümlü. Ancak pandemiden yeni çıkan esnafımız geçmişteki zararını karşılayamadı ve işleri henüz rayına oturmadı. Son bir yılda mazota gelen zamlarla birlikte belini doğrultamayan şoför esnafımız araç muayene ücretlerini, araç sigortasını, vergisini, Bağ-Kur ve SSK primlerini ödemekte güçlük çekiyor. Esnafımızın mağduriyetinin önlenmesi için her yıl zorunluluğu olan ticari araç muayenelerine özel bir indirim sağlanmalı.” diye konuştu.

Continue Reading

Mevzuat

Hafif Ticariye Kantar Şartı Bir Geldi, Bir Gitti

Plan program yapılmadan atılan ve sonra “pardon” denilen adımlara bir yenisi eklendi. Karayolları Genel Müdürlüğü, dün aldığı bir kararla 3.500 kg ve altındaki kamyonet cinsi araçlara da kantar şartı getirmişti. Sonra ne mi oldu?

Karayolları Genel Müdürlüğü, dün aldığı bir kararla 3.500 kg ve altındaki kamyonet cinsi araçların da (Doblo-Fiorino-Courier, Caddy vb ) kantara girmesini mecbur kılan bir karar aldı. Yani her hafif ticari araç şehir merkezi girişlerinde tartılacak. Girmezse 1800 TL ceza ödeyecekti.

Tıpkı vicdanı yaralayan hakim kararlarında olduğu gibi sosyal medyada inanılmaz hızlı bir şekilde tepki gösterildi. Bir anda kararı protesto eden hastag’ler top trend oldu veeee enikonu düşünmeden alınan bir karar daha doğmadan ölmüş oldu.

Continue Reading

En Çok Okunanlar

Copyright © 2020 Ulaşım Gündemi markası tescilli bir markadır.